Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ«Τι περιμένεις; Κάνε το βήμα. Στηρίζουμε το ΚΚΕ παντού», το σύνθημα που χαρακτήρισε τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος,Δημήτρη Κουτσούμπα.
Νωρίτερα χαιρέτισε ο πανεπιστημιακός Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Μαζί με το ΚΚΕ να διακηρύξουμε αυτά που θέλουμε: Την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τη Λαϊκή Συμμαχία, δύναμη πολιτικής εξουσίας στη χώρα - όλα όσα η ψήφος στο ΚΚΕ περιλαμβάνει και σημαίνει. Τη δική τους γιορτή, το δικό τους άλλοθι να τα κάνουμε όπλα δικά μας» (επισυνάπτεται στο τέλος ολόκληρη η ομιλία).

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του τόνισε:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,
Βρισκόμαστε μόλις δύο μέρες μετά τις εκλογές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και 5 μέρες πριν ξαναπάμε στην κάλπη για το δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές.
Ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Με μάτια ανοιχτά στις μικρές και μεγάλες παγίδες που μας στήνουν παλιοί και νεοφώτιστοι "σωτήρες".
Με τα αυτιά ανοιχτά για να αφουγκραστούμε τον παλμό της ζωής της κοινωνίας, που στενάζει χρόνια τώρα κάτω από τον ίδιο ζυγό, των μονοπωλίων και της ΕΕ.
Με συνείδηση καθαρή ότι κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, την πατρίδα μας, το λαό μας.
Με το χέρι στην καρδιά ότι τιμάμε όλους και όλες όσοι τα έδωσαν όλα για το καλό του τόπου μας, θυσίασαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για να τους πούμε ότι με την ψήφο μας ποτέ δεν τους προδώσαμε, ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες τους.
Γι’ αυτό και ψηφίζουμε ΚΚΕ, το δυναμώνουμε παντού γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού.
Φίλοι και φίλες,
Και τι δεν ζούμε αυτές τις μέρες: Από exit poll-"μαϊμού", δημοσκοπήσεις διαμόρφωσης κλίματος και χειραγώγησης ψήφων μήπως και ορθοποδήσουν οι διάφοροι στο νέο διπολικό σκηνικό που στήνεται.
Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη.
Τα κάθε είδους παπαγαλάκια δεν μπορούν παρά να λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι το πολιτικό σκηνικό έπιασε φωτιά! Σιγά τις φλόγες…
Οι κοκορομάχοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν σε πρωτοτυπία ανευθυνότητας.
Ο ένας με εκβιασμούς και ο άλλος με ψεύτικους λεονταρισμούς για τη σύσκεψη της ΕΕ στις Κάννες, για το αν η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Ομπάμα έβαλαν ή όχι το χέρι τους στην αλλαγή κυβέρνησης με τον Παπαδήμο και τι έκανε ή τι κατάλαβε ο Γιωργάκης. Για το αν τα είπε καλά ή όχι ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συσκοτίσουν την αλήθεια.
Η ΝΔ συνεχίζει απειλώντας ότι με έξοδο από το ευρώ θα καταστραφεί η χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αφού η Μέρκελ προσπάθησε να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, άρα θα μπορέσει να πιεστεί από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τα «κατεβάσει» και να υποκύψει στη διαπραγματευτική του δεινότητα, αφού, άλλωστε, όπως είπε κι ο ίδιος, αυτός ο λάβρος αντιμερκελιστής, "είναι ρεαλιστής πολιτικός η Μέρκελ".
Κοροϊδεύουν, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού.
Και για να έχουμε το καλό ερώτημα: Αλήθεια, για ποιο πράγμα ακριβώς διαμαρτύρονται;
Όλοι τους δέχτηκαν, έχουν ψηφίσει, να εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεχόμενοι να είναι αυτή μέσα στην στρούγκα της ΕΕ. Αυτό περιέχουν οι θεμελιώδεις συνθήκες της όπως το μνημόνιο των μνημονίων, το Μάαστριχτ. Όλοι είναι πανέτοιμοι να παραδώσουν τη χώρα στις αποφάσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων, της κινητήριας δύναμής της.
Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει φθηνούς εντυπωσιασμούς για να κερδίσει μερικές ψήφους, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, πολλές φορές λέμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αλήθειες.
Σας καλούμε να αποβάλετε φοβίες, προκαταλήψεις. Να τους τιμωρήσετε όλους με τη μόνη ψήφο που θα πιάσει τόπο πραγματικά υπέρ του λαού, ενισχύοντας το Κόμμα που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης, μέσα από το καμίνι της πάλης για τα δίκια της που το κρατάει άσβεστο εδώ και δεκαετίες.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, ζούμε πονηρές μέρες συσκότισης της αλήθειας. Καυγάδες εντυπώσεων από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψουν την ταύτισή τους στα κύρια θέματα. Ψευτοδιλήμματα και άθλιοι εκβιασμοί, υποσχέσεις και ταξίματα, ακόμα και προβοκατόρικες διαδόσεις ενάντια σε εκείνους που τους χαλάνε τη σούπα.
Το ΚΚΕ σας καλεί να εμπιστευτείτε την πείρα που έχετε από τόσα χρόνια διπολισμού στη διακυβέρνηση που σήμερα απλά άλλαξε τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές. Από το ΝΔ με ΠΑΣΟΚ πήγαμε στο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ.
Σκεφτείτε: Ποιος φανταζόταν πριν λίγα χρόνια ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ήταν στα μαχαίρια, θα συγκυβερνούσαν;
Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Αν το σύστημα που έφτασε το λαό μας στο σημερινό δράμα, τα βρει σκούρα, αν είναι να σώσει τα ιερά και τα όσιά του, τα κέρδη των μονοπωλίων και την Ευρωπαϊκή τους Ένωση, δεν θα διστάσει καθόλου να κάνει και νέες συγκυβερνήσεις μ’ αυτούς που σήμερα φαγώνονται για μερικές ψήφους. Η κοινή βάση υπάρχει.
Αυτό λένε τελευταία όπου βρεθούν κι όπου σταθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μην ταυτίζονται, να έχουν δευτερεύουσες διαφορές, αλλά συμφωνούν στο κύριο: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κίνητρα στο κεφάλαιο για να κινήσει πάλι τη μηχανή των κερδών του. Όμως ξεχνάνε να πουν ότι αυτή η μηχανή πατά πάνω στο πτώμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στους τσακισμένους μισθούς και συντάξεις, στην άγρια φορολογία και χαράτσια, στην κατάργηση κάθε δικαιώματος σε Υγεία και Παιδεία.
Θέλουν να σας κάνουν να ξεχάσετε όσα ζήσατε, να μη μάθετε τι σας ετοιμάζουν.
Θέλουν να ξεχάσουμε πώς στάθηκε ο καθένας και ποιος φταίει για το δράμα του λαού.
Για τον απολυμένο από τον ιδιώτη ή το Δημόσιο.
Για τον άνεργο και την εξαθλίωσή του, τον απλήρωτο εργαζόμενο.
Γι’ αυτόν που του πετσόκοψαν μισθό ή σύνταξη.
Για τον αγρότη που με χαμηλές τιμές ή ποσοστώσεις τού απαγόρευσαν να καλλιεργεί και τον ξεριζώνουν.
Για τον αυτοαπασχολούμενο και τον επαγγελματία που κρατά με τα δόντια ή κλείνει το μαγαζί του από την αναδουλειά, τους φόρους και τα χαράτσια.
Για τη γυναίκα που τρέχει να σώσει ό,τι μπορεί στο λαϊκό σπίτι που στενάζει.
Για το νέο που ζει στην ανασφάλεια, με μόνη προοπτική ή τη μισή δουλειά για ψίχουλα ή την ανεργία ή τη μετανάστευση.
Για τον πλούτο της χώρας που ξεπουλιέται και πάει στα χέρια των λίγων.
Θέλουν να πείσουν το λαό να δώσει συγχωροχάρτι σε όσους φταίνε για το δράμα του, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχει αδοκίμαστος στην πολιτική που πρέπει τώρα να τον δοκιμάσουμε. ΟΛΟΙ τους έχουν δοκιμαστεί.
Θέλουν να εξουσιοδοτήσετε για μια ακόμα φορά τους φταίχτες να διορθώσουν όσα οι ίδιοι κατέστρεψαν, να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Θέλουν την ψήφο σας για να τη στρέψουν από την επόμενη μέρα ενάντιά σας.
Οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οργιάζουν για να κερδίσουν την πρωτιά, κάθε ψήφο, με κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο, με συνεργασίες που βγάζουν μάτια. Προσθέτουν, αφαιρούν, πολλαπλασιάζουν και διαιρούν δυνάμεις για να δουν με ποιες ανίερες συνεργασίες θα πάρουν τις κυβερνητικές καρέκλες και θα σώσουν το πολιτικό σύστημα που τραντάζεται από την κρίση, για να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικό στην πολιτική, στη ζωή του λαού.
Έχουν στη διάθεσή τους και τις πρόθυμες τσόντες - άλλους με τσάντες, άλλους με γραβάτες, άλλους δήθεν ανέμελους με τα σακίδια στην πλάτη, όλους πρόθυμους και μιλημένους από τους κατέχοντες την πραγματική εξουσία. Και φυσικά πάντα σε πρώτη ζήτηση τα μαύρα τσιράκια του συστήματος, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, για να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ, μακριά και πέρα από τους ξεπερασμένους διαχωρισμούς σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, μνημονιακούς, αντιμνημονιακούς, απευθύνεται σε εργάτες και εργάτριες, μ’ αυτή μόνο την ιδιότητα, στους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, κύρια τους νέους, όλους τους ζημιωμένους από την κρίση του καπιταλισμού. Τους καλεί σε Λαϊκή Συμμαχία. Μαζική, πανταχού παρούσα, σε σωματεία, συλλόγους, γειτονιές. Μαχητική, αποφασιστική, αποτελεσματική.
Με ένα στόχο: Να δυναμώσει ο λαός και το κίνημά του. Να ετοιμαστεί, να οργανωθεί, να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται και μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι πρώτο κόμμα, όποιος απ' αυτούς κι αν βρίσκεται στην κυβερνητική καρέκλα.
Γιατί την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σιδερένιοι κανόνες της, τα διαρκή μνημόνια, δίχως τέλος, θα είναι εδώ.
Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, αυτοί που τους λένε "σωτήρες - επενδυτές" θα είναι εδώ και θα απαιτούν ακόμα μικρότερους μισθούς, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια για να επενδύσουν.
Το χρέος της χώρας θα είναι εδώ και οι δανειστές θα απαιτούν την πληρωμή του. Κι αν ακόμα γίνει επιμήκυνση για 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων, όπως λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Μέρκελ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το χρέος και τα προβλήματα του λαού θα είναι εδώ, ακόμα κι αν γίνει κάποιο "κούρεμα" του χρέους όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ομπάμα και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορεί να γίνει πιστευτό από κανένα ότι αυτό θα γίνει επειδή οι δανειστές θα φοβηθούν από τη διαπραγματευτική ικανότητα του Τσίπρα και θα τα "σκάσουν ατάκα κι επί τόπου" χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα.
Θυμηθείτε τι έγινε με το "κούρεμα" του χρέους πριν δύο χρόνια που το πλήρωσε ο λαός με καταιγίδα μέτρων.
Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι καλά τα λέει, αλλά αυτά που λέει δεν γίνονται τώρα, είναι για το σοσιαλισμό, για τη Δευτέρα Παρουσία.
Απαντάμε:
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι να περιμένεις να αλλάξει τομάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση και από κόλαση λύκων να γίνει παράδεισος αμνών.
Αυτή η λυκοσυμμαχία γεννήθηκε από τα μονοπώλια και υπάρχει για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Για την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στους Αμερικάνους, Γιαπωνέζους, τώρα στους Ρώσους, Κινέζους, Ινδούς και άλλους.
Γι’ αυτή την ανταγωνιστικότητα τσακίζουν μισθούς μέχρι να τους κάνουν Κίνας ή Βουλγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ εξανθρωπίζεται. Και όποιος το λέει, εξαπατά συνειδητά το λαό, τον εγκλωβίζει στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι η λύση του προβλήματος της ανεργίας και η λαϊκή ευημερία με τις επενδύσεις που υπόσχεται η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα των ευρωλιγούρηδων. Μα οι άνεργοι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Οι απλήρωτοι εργάτες είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, πολλοί από αυτούς εργολαβικοί, όπως στη ΔΕΗ. Και με τι μισθούς; Πείνας, όπως διατάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάπτυξη για ελάχιστους, εξαθλίωση χωρίς τέλος για τους πολλούς.
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι το να περιμένεις μια ευρωπαϊκή διάσκεψη και με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των δικών τους τραπεζών, να «κουρευτεί» το χρέος, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε όμως ο λαός, τα παιδιά του και τα εγγόνια του θα πληρώνει με τη δυστυχία του ένα χρέος για το οποίο δεν φταίει. Ένα χρέος από δάνεια που πήγαν μόνο στις τράπεζες -και τίποτα στο λαό- και μας φορτώνουν να το πληρώσουμε με μέτρα δίχως τέλος. Αυτές είναι οι δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις σέβεται -όπως δηλώνει- ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι τα μνημόνια για να πληρωθούν. Και όταν δέχεσαι το χρέος -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- ούτε τα μνημόνια θα σκίσεις, αλλά θα τα διαπραγματευτείς, όπως τα γυρίζει τώρα ο πρόεδρός του και στα ανταλλάγματα που σου ζητούν θα υποκύψεις.
Επειδή λοιπόν κεφάλαιο, χρέος και Ευρωπαϊκή Ένωση την επομένη των εκλογών θα είναι εδώ, ένα είναι σίγουρο: Ότι αν ψηφίσεις κάποιον από αυτούς στις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, εσύ θα είσαι πάλι -θες δε θες- αντιπολίτευση.
Θα βαρυγκωμάς, θα διαμαρτύρεσαι, θα καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που τους ψήφισες. Και το έκανες πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Τίποτα δεν άλλαξε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Θα απογοητεύεσαι και θα γυρίζεις πίσω. Και πάλι από την αρχή.
Να, λοιπόν, τι λέει καθαρά το ΚΚΕ: Αφού θα είσαι έτσι κι αλλιώς αντιπολίτευση στο κεφάλαιο, στους νόμους τους, στις λυκοσυμμαχίες τους, τουλάχιστον δυνάμωσέ την, θέριεψέ την, κάνε την πανίσχυρη και αποτελεσματική αυτή την αντιπολίτευση.
Δυνάμωσε την πάλη για να εμποδίσουμε την όποια κυβέρνηση να πάρει αντιλαϊκά μέτρα. Να πάρει πίσω όσα ήδη εφαρμόζονται. Οργάνωσε τον αγώνα της επόμενης μέρας, δυνάμωσέ τον. Και μαζί με τον αγώνα αυτό δυνάμωσε - ισχυροποίησε στην κάλπη τον πρωτοπόρο τους. Το ΚΚΕ.
Που παρά τις δυσκολίες κανείς δεν του αμφισβητεί ότι στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Δεν κορόιδεψε, δεν εξαπάτησε. Είπε την αλήθεια, ενημέρωσε, προειδοποίησε τι σημαίνει ΕΕ και δικαιώθηκε. Κρατά αναμμένη τη φλόγα του εργατικού, του λαϊκού αγώνα παρά τις δυσκολίες. Είναι το απάγκιο κάθε εργάτη που το εμπιστεύεται στα δύσκολα. Έστω με τις λίγες δυνάμεις που του έδωσε ο λαός στις προηγούμενες εκλογές.
Σκεφτείτε:
Κέρδισε ή ζημιώθηκε ο λαός από την εκλογική μείωση του ΚΚΕ το 2012; Προφανώς, ζημιώθηκε, έχασε.
Πού, αλήθεια, είναι το κίνημα; Τι έκανε τα εκατομμύρια ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα θέλει μόνο για τον καναπέ, να του δίνουν απλά την ψήφο και μετά "βλέπουμε", τους ξεπουλάμε...
Μην έχετε αυταπάτες. Μη μειώνετε τις απαιτήσεις από τη ζωή. Μη θυσιάσουμε τα παιδιά μας για τα δικά μας λάθη.
Πολλοί λένε:
Να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη για να ανατραπεί όχι απλά μόνο μια κυβέρνηση, κάποιοι υπουργοί, αλλά για να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσουμε με την ψήφο μας την κλωτσιά που θα διώξει οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά την αντιλαϊκή πολιτική και τους κυβερνητικούς φορείς της, όπως κι αν ονομάζονται αυτοί, όποια μάσκα κι αν φοράνε.
Λέμε με το χέρι στην καρδιά καθαρά στο λαό: Μην κάνετε το ίδιο λάθος που γίνεται χρόνια τώρα. Λύση ούτε στα άμεσα, οξυμένα προβλήματα δεν θα βρείτε μετά τις κάλπες αν στηρίξετε κόμματα δεσμευμένα στην ΕΕ. Ούτε από τη δήθεν υπόσχεση για σταθερότητα της ΝΔ, ούτε από τη σικέ ανατροπή εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κρίση του καπιταλισμού είναι τόσο βαθιά… Οι ανταγωνισμοί του για κέρδη και αγορές τόσο ανθρωποφάγοι που ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Το σύστημα σάπισε, δεν μπορεί να ζήσει αν δεν μας τσακίσει, γεννά μόνο ανεργία, εξαθλίωση και πολέμους.
Όποιος ορκίζεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και υποκλίνεται στον καπιταλισμό, θα κόψει μισθούς και συντάξεις ως εκεί που δεν παίρνει. Όποιος λέει "μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση" είναι αναγκασμένος να φοράει τα δεσμά, να υποτάσσεται στους κανόνες της.
Μήπως περίμενε κανείς 5 χρόνια πριν ότι θα φτάναμε στα σημερινά χάλια; Κι όμως το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει και προειδοποιεί και πάλι.
Η ανάπτυξη που υπόσχονται όλοι αυτοί θα στηρίζεται στα ματωμένα από το λαό πλεονάσματα, θα χτίζεται πάνω σε μισθούς πείνας.
Φίλοι και σύντροφοι,
Όλοι όσοι υποστηρίζουν την ΕΕ εξαπατούν το λαό.
Ποιος ενημέρωσε τους Έλληνες εργαζόμενους τι σχεδιάζεται στην ΕΕ;
Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του.
Λέει ο Τσίπρας ότι ο Σαμαράς κρύβει στο συρτάρι για μετά τις εκλογές νέο μνημόνιο. Αυτό όμως είναι μισή αλήθεια.
Και τη λέει μισή όχι από άγνοια, αλλά σκόπιμα, γιατί θέλουν όλοι τους να κρύψουν ότι από 1.1.2014 η ΕΕ έχει αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλες τις χώρες-μέλη της.
Με μείωση εργατικού κόστους.
Με σύνταξη μετά τα 70 και αν έχει το Ταμείο.
Με αυστηρές ποινές σε κάθε χώρα που δίνει αύξηση έστω 1 ευρώ στο μεροκάματο.
Με μνημόνιο διαρκείας μέχρι να ξεπληρωθεί το 75% των δανείων που πήραν οι τραπεζίτες και θα πληρώνουμε, δηλαδή για πάνω από 30 χρόνια.
Τα κρύβουν αυτά όλοι για να δικαιολογήσουν τη συμπάθειά τους στην ΕΕ και τους βιομήχανους.
Φίλοι και σύντροφοι,
Σας καλούμε να κάνετε έναν απολογισμό τι σήμαινε ΕΕ για το λαό μας: Μας είπαν:
- "Για χρυσά κουτάλια". Αλλά ήταν μόνο για λίγους. Χιλιάδες λαού τρέχουν στα συσσίτια.
- Για "σύγκλιση μισθών προς τα πάνω". Και οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη συγκλίνουν προς τα κάτω.
- "Για ευρωπαϊκές αγορές για τα αγροτικά προϊόντα". Και από χώρα επαρκής και εξαγωγική, γίναμε εισαγωγική και δεν μπορούμε να θρέψουμε το λαό μας.
- "Για ανάπτυξη και δουλειές". Και έκλεισαν τα εργοστάσια, γιατί οι επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι και επιδοτήθηκαν για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα.
- "Για διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη". Και η ΕΕ βομβάρδισε τα Βαλκάνια, σήμερα στηρίζει ναζιστές και ματοκυλά την Ουκρανία για τους ανταγωνισμούς της με τους Ρώσους καπιταλιστές.
Αποτέλεσμα; Αρνητικό. Και θα γίνει χειρότερο.
Ποιος λοιπόν δικαιώθηκε; Όλοι οι άλλοι ή το ΚΚΕ;
Δεν έχουμε πια - όπως παλιά - την πολυτέλεια να εναλλάσσουμε κυβερνήσεις χωρίς να αλλάζει πολιτική. Δεν έχουμε καιρό για άλλες απογοητεύσεις.
Εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση τώρα. Μαζική, μαχητική, αποτελεσματική, ανατρεπτική.
Να πυροβολήσουμε το θηρίο στην καρδιά.
Να ενισχύσουμε, να ψηφίσουμε ΚΚΕ.
Φίλοι και φίλες,
Μην τους δίνετε άφεση αμαρτιών. Τιμωρήστε τους. Μην τους αφήνετε να ξηλώσουν ό,τι υπάρχει στον τόπο, ό,τι δημιουργούν οι εργάτες. Μην τους αφήνετε να ρημάξουν κι άλλο τις δυνατότητες της χώρας.
Στηρίξτε το ΚΚΕ. Γιατί προειδοποίησε, ενημέρωσε. Μα και γιατί παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει στο λαό: Έξω από την ΕΕ. Με αξιοποίηση, εδώ, στη χώρα, σχεδιασμένα, κεντρικά, από τους ίδιους, τους μόνους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζόμενους, όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όλης της παραγωγικής πείρας της εργατικής τάξης που πάει να εξαφανιστεί για τις επόμενες γενιές και να νεκρώσει τη χώρα.
Εκεί δεν θα είναι μόνος του ο λαός μας, επαίτης για μια δουλειά-σκλαβιά εδώ ή στη μετανάστευση. Οφειλέτης δανείων που πήραν τραπεζίτες και βιομήχανοι και τα φόρτωσαν στο λαό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,
Και μιας και βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη σήμερα δεν μπορούμε να μη σταθούμε σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, το λαό μας, την εμπλέκουν όλο και περισσότερο σε τυχοδιωκτισμούς, ελέω ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ζητήματα που, όπως ο διάβολος το λιβάνι, αποφεύγουν να θίξουν όλα τα άλλα κόμματα του κατεστημένου, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα υπόλοιπα. Είναι ζητήματα που μπορεί να απασχολούν πρώτα απ΄ όλα τους ένστολους, τα παιδιά του λαού που βρίσκονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ή και στα Σώματα Ασφαλείας, όμως πρώτα απ’ όλα αφορούν όλο τον ελληνικό λαό, τη νεολαία μας και τι πρέπει να κάνει ο καθένας στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Αλήθεια, ποιος Έλληνας, ποιος κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας μπορεί να ξεχάσει ότι φέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία;
Τότε, που δήθεν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στηριγμένοι κι από τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας και συνολικά από την ΕΕ, "έσπερναν" με βόμβες από απεμπλουτισμένο ουράνιο τα Βαλκάνια, σκορπίζοντας το θάνατο.
Τότε, βέβαια, τα δικαιώματα των μειονοτήτων ήταν για τις ΗΠΑ και την ΕΕ ένα πρόσχημα, όπως ήταν "τα όπλα μαζικής καταστροφής" για την επέμβαση στο Ιράκ ή η δήθεν "αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη Λιβύη και τη Συρία.
Τα προσχήματα, που χρησιμοποιούν, είναι κάθε φορά διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι μία: Είναι η πραγματικότητα που γεννάει τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, για τους δρόμους μεταφοράς τους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες κ.ο.κ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε εταιρείες μεγαθήρια, ανάμεσα σε ισχυρότατα και λιγότερο ισχυρά κράτη.
Με δυο λέξεις είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που οδηγεί στον πόλεμο. Στον άδικο πόλεμο. Σαν "πιόνια" χρησιμοποιούνται εδώ και οι διάφορες μειονότητες, που στην περιοχή μας, στην περιοχή των Βαλκανίων, για ιστορικούς λόγους, στην εθνολογική σύνθεση των χωρών της περιοχής μας, δημιουργούν διάφορα "μωσαϊκά".
Αντί όμως αυτές να μετατραπούν, όπως θα έπρεπε, σε "γέφυρες φιλίας" για τους λαούς, γίνονται στα χέρια των ιμπεριαλιστών, των αστικών τάξεων και των εθνικιστών, μια "εύφλεκτη ύλη" για την "πυρκαγιά" των πολέμων και επεμβάσεων. Για να περάσει το "διαίρει και βασίλευε", για να χτυπήσει η μια καπιταλιστική δύναμη την άλλη, ακόμη και στη χάραξη των αγωγών.
Το ξαναλέμε, λοιπόν, οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου είναι ματωμένοι! Φυλαχτείτε, όταν βλέπετε να μιλά γενικά κι αφηρημένα κάποιος για τους αγωγούς και την οικονομία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του σε ποιανού τα χέρια θα είναι αυτοί οι αγωγοί, για το τι είδους οικονομία μιλάμε!
Είναι δυνατόν να αγνοήσουμε πως στην εποχή μας γι’ αυτές τις "αρτηρίες", δηλαδή για τους αγωγούς και την Ενέργεια, υπάρχει σφοδρή, σφοδρότατη διαπάλη; Μια διαπάλη που γίνεται με κάθε μέσο: Με επιχειρηματικούς πολέμους, με κατασκοπευτικά μέσα, με απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και πολέμους!
Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όταν βλέπει πως ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, με διάφορους τρόπους, προσπαθούν να ανακινήσουν υπαρκτά ή και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα και στην Ελλάδα. Πρέπει να "ψυλλιάζεται" όταν βλέπει όχι μόνο τη φασιστική ΧΑ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, από τα κυβερνητικά κόμματα, από τους ΑΝΕΛ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, να "τσαλαβουτούν" μέσα στον εθνικισμό της μιας ή της άλλης πλευράς, φτάνοντας στον καιροσκοπισμό τους να αγγίξουν έως και τους εθνικιστικούς "Γκρίζους Λύκους" της Τουρκίας.
Στόχος τους είναι να μοιράσουν τους εργαζόμενους, να τους βάλουν να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες, για ξένα σ’ αυτούς συμφέροντα.
Πρόκειται για επικίνδυνα παιχνίδια, ιδιαίτερα τώρα, που οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν και με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν!
Το ΚΚΕ παλεύει και θα εξακολουθήσει να παλεύει για να ενώσουμε τον κόσμο! Να τον ενώσουμε πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό: Την κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία. Αυτή τη βιώνουν οι εργάτες στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Με την ευκαιρία κι από το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Τουρκίας που θρήνησε την περασμένη βδομάδα εκατοντάδες νεκρούς σε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα.
Σε όλα, λοιπόν, τα Βαλκάνια, άσχετα σε τι Θεό πιστεύουν, άσχετα από τι γλώσσα μιλούν, άσχετα αν η χώρα τους είναι ήδη μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή βρίσκεται στον προθάλαμο, τη βιώνει ο κάθε εργαζόμενος άσχετα από το πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του.
Τις "αλυσίδες" αυτής της σκλαβιάς πρέπει να σπάσουν οι εργαζόμενοι, αν θέλουν πραγματικά να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη, για να αποδεσμεύσουν τις χώρες τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, από τις αιτίες που τα δημιουργούν.
Στο δικό τους χέρι είναι! Αρκεί να μην περάσει η λογική της μοιρολατρίας, του "τίποτα δεν γίνεται", του "«εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;". Ο λαός έχει τη δύναμη! Μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, αρκεί να πιστέψει, να σημαδέψει σωστά, να μην πιστέψει για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις που δίνονται ένθεν κακείθεν, πότε από τη ΝΔ και πότε από τον ΣΥΡΙΖΑ, περί "σταθερότητας", "νέας Ελλάδας" και "ανάπτυξης".
Λένε π.χ. όλα αυτά τα χρόνια πως θέλουν να κάνουν την Ελλάδα "κόμβο". "Κόμβο" αγωγών, μεταφορών κλπ. Κι αυτό, δήθεν, από μόνο του, θα φέρει ευημερία και θέσεις εργασίας. Αλίμονο, αν ο εργαζόμενος καταπιεί "αμάσητο" αυτό το "κουτόχορτο".
Ας ρίξει πρώτα μια ματιά στην Ουκρανία. Τεράστιος "κόμβος", με 37,6 χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου, με 22,5 χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικό δίκτυο, με μεγάλα λιμάνια, όπως αυτό της Οδησσού κι άλλα πλεονεκτήματα που δεν είναι της ώρας. Ρωτάμε: Σώθηκε; Το αντίθετο!
Η επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού που έχουν αυτές οι δυνάμεις με τη Ρωσία, για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη, την έχει οδηγήσει στο "χείλος" της καταστροφής.
25 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο λαός της Ουκρανίας, που βίωνε όλα αυτά τα χρόνια του καπιταλισμού την κατάργηση ιστορικών κατακτήσεων, όπως της δωρεάν Υγείας και Παιδείας, του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, και που έπεσε στο "βούρκο" της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της πορνείας, τώρα γνωρίζει κι από "πρώτο χέρι" τι σημαίνει εμφύλιος.
Οι φασιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στρέψουν τα όπλα ενάντια στο λαό, να οργανώσουν αποτρόπαια εγκλήματα, όπως στην Οδησσό, όπου έκαψαν ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους. Αποτέλεσμα, η Ουκρανία όχι μόνο να βυθίζεται στο αίμα, αλλά και να "φυλλορροεί" ως χώρα. Εκεί οδηγεί ο εθνικισμός! Αυτό θα είναι και το μέλλον και άλλων χωρών, όπως και της δικής μας, εάν δεν πάρουμε μέτρα από τώρα, σήμερα, εάν δεν επιλέξουμε σωστά και στις εκλογές, παντού.
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούν όσοι ακόμη πιστεύουν πως στηρίζοντας τους φασίστες της ΧΑ, απλώς στέλνουν μήνυμα αγανάκτησης. Αν υπάρχουν τέτοιοι, απατώνται, κάνουν έγκλημα! Γιατί ο εθνικισμός είναι ο χειρότερος "σύμβουλος" και στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα, δεν έχει σχέση με τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα του λαού, της πατρίδας μας, της πατρίδας των εργαζομένων.
Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η χούντα, η οποία υμνείται από τους σημερινούς απογόνους της, τη ΧΑ, άνοιξε το δρόμο γι’ αυτήν την τραγωδία.
Μια τραγωδία που συνεχίζεται ως σήμερα. Παρά τις υποσχέσεις πως δήθεν η ένταξη στην ΕΕ θα έλυνε το ζήτημα. Το αντίθετο, η ένταξη στην ΕΕ περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Έφερε, μαζί με τις ΗΠΑ, το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε από το λαό της Κύπρου. Σήμερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ανησυχητικές.
Προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο, χειρότερο ίσως από το προηγούμενο. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο συνιστώντα κράτη. Το ΚΚΕ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αντίθεσή του σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με το λαό αφέντη στον τόπο του, παλεύοντας βέβαια και για συνολικότερες αλλαγές, τόσο ο ελληνικός λαός να βγει από την κρίση και να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή εξουσία, αποδεσμευμένος από τα δεσμά της ΕΕ, όσο και ο λαός της Κύπρου, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης.
Συχνά μπαίνει το ερώτημα: Μήπως το ΚΚΕ κινδυνολογεί; Αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, γιατί αυτά τα θέματα, της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, δεν απασχολούν τα άλλα κόμματα; Γιατί δεν τα αναδεικνύει π.χ. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξ ονόματος της "αριστεράς" επιδιώκει τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας;
Σαφώς και το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν τα γνωρίζουν! Τα γνωρίζουν όλα!
Γνωρίζουν π.χ. πως η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνον δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα για τα ελληνικά νησιά, όπως το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αλλά έχει παραχωρήσει άδειες έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και ευρύτερα στην περιοχή της Ρόδου.
Γνωρίζουν, π.χ. πως στην ευρύτερη περιοχή μας εκφράζεται σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις για τους αγωγούς πετρελαίου, την ιδιωτικοποίηση και τα μερίδια στις αγορές Ενέργειας.
Είναι γνώστες π.χ. πως η Ελλάδα έχει ανοιχτά τα ζητήματα του καθορισμού της ΑΟΖ, όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, ακόμη και την Αλβανία, με την οποία είχε υπογράψει συμφωνία, που ακυρώθηκε, όπως φαίνεται, μετά από παρέμβαση της τουρκικής αστικής τάξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.
Γιατί, λοιπόν, όλες (!) οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν λένε κουβέντα για τον κίνδυνο του πολέμου που προβάλλει μέσα από τα παραπάνω;
Μα, γιατί έχουν κάνει τις επιλογές τους! Δεξιοί, σοσιαλιστές και "κυβερνώσα αριστερά" έχουν κάνει την επιλογή τους! Στηρίζουν τις επιλογές της άρχουσας τάξης, τις διεθνείς συμμαχίες της, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Τις επιλογές αυτές δεν αμφισβητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει ως στόχο του να "εξυγιάνει" τον καπιταλισμό στην Ελλάδα και να "εκδημοκρατικοποιήσει" την ΕΕ κι από ένωση προς όφελος των μονοπωλίων, να την κάνει δήθεν "φιλολαϊκή ένωση". Από "λάκκο των λεόντων" για τους λαούς, όπως την είχαν αποκαλέσει πριν 50 χρόνια το ΚΚΕ και η ΕΔΑ, να την κάνει … "παχνί προβάτων".
Ακόμη και για το ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δείτε, δεν προβάλλει ζήτημα αποχώρησης της χώρας μας, αλλά "διάλυσης". Δηλαδή, "ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι"… Μα, αν δεν αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την αποδέσμευση από αυτό κάθε χώρας, πώς θα "ξηλωθεί" αυτό το ιμπεριαλιστικό δημιούργημα;
Τώρα, μάλιστα, φαίνεται έκανε τούμπα και σε αυτό, αφού ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον "ΑΝΤ1" πριν μια εβδομάδα, κατά λέξη δήλωσε: "Το λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η χώρα είναι πράγματι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται…" και απλά αυτό που θέλει -συμπλήρωσε- είναι "να μην ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης"! Καταλάβαμε απολύτως. Μπορούμε δηλαδή να ακολουθούμε τις επιλογές του ΝΑΤΟ, των πολεμοκάπηλων, κριτικά, δηλαδή βάζοντας πού και πού κανά αστερίσκο!!!
Γίνεται φανερό πως κανένας τους, οπωσδήποτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε βέβαια κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να θέσει τα ζητήματα, να συγκρουστεί με ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ. Κι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες όπου είναι γνωστός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τόσο για το ποιος θα καταστεί "κόμβος Ενέργειας", όσο και για τα μερίδια του φυσικού πλούτου, όπου η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.
Η Τουρκία αναπτύσσει με το λεγόμενο νεοοθωμανικό δόγμα τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης της για έναν αναβαθμισμένο ρόλο της στο παγκόσμιο σύστημα. Αρχικά μέσα στους G20 κι ονειρεύεται να φτάσει και στον πιο στενό κύκλο. Πώς; Με την αξιοποίηση της θρησκείας στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, των μειονοτήτων σ’ αυτές τις περιοχές. Ο ρόλος της στην κρίση της Συρίας είναι καθοριστικός! Η αστική τάξη της Τουρκίας "γκριζάρει" πλέον μαζί με το Αιγαίο και πολλές άλλες περιοχές.
Οι εξελίξεις αυτές γίνονται σε μια στιγμή όπου ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αυτοδιοριστεί "προστάτες" των υπαρκτών, αλλά και ανύπαρκτων μειονοτήτων στην περιοχή. Προωθώντας διαμελισμούς κρατών, αλλαγές συνόρων.
Οι εξελίξεις αυτές διεξάγονται σε μια στιγμή όπου στην Αλβανία κερδίζει συνεχώς έδαφος η λογική της λεγόμενης Μεγάλης ή Φυσικής Αλβανίας. Δηλαδή μια λογική που προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, με την προσάρτηση του Κοσσόβου.
Δυστυχώς, μεγάλες μερίδες του λαού της Αλβανίας έχουν "τσιμπήσει" αυτό το δόλωμα, που έχει απλώσει η αστική τάξη της χώρας, με στόχο να αυξήσει το ρόλο της στις υποθέσεις της περιοχής και γενικότερα. Ο μεγαλοϊδεατισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα "εργαλεία" που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να σύρουν τους λαούς στον πόλεμο. Αυτός ο μεγαλοϊδεατισμός, που είναι σήμερα πολύ έντονος στην Αλβανία και στην Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε τόσο στη Σερβία, όσο και στη Βουλγαρία, ενώ ο ελληνικός λαός το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν.
Όταν αναπτύσσεται στη μια πλευρά των συνόρων, τροφοδοτεί τον εθνικισμό και στην άλλη πλευρά. Κι αυτό το βλέπουμε και στην περίπτωση της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι καλλιεργούν την έχθρα, την αντιπάθεια ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι όχι απλώς πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ’ αυτήν την εθνικιστική προπαγάνδα, αλλά και πρέπει να παλέψουν μαζί ενάντιά της! Πρέπει να προβάλουν τα δικά τους κοινά, τα ταξικά τους συμφέροντα!
Κανένα όφελος δεν έχει ο Αλβανός εργάτης από τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό!
Κανένα συμφέρον δεν έχει ο Έλληνας εργάτης από την ενίσχυση της εθνικιστικής - φασιστικής ΧΑ!
Οι εθνικιστές και στις δύο χώρες έχουν βασική αποστολή, στο όνομα της "Πατρίδας" και του "πατριωτισμού", να βάλουν τον εργαζόμενο στη "στρούγκα" της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο.
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα Βαλκάνια, σε όλον τον κόσμο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις αιματοχυσίες που σχεδιάζουν τα μονοπώλια! Αντίθετα έχουμε τα πιο κοινά, τα πιο στενά συμφέροντα από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, στην περιοχή μας και γενικότερα!
Τα ζητήματα αυτά είναι από τα ζητήματα που απασχολούν το Κόμμα μας. Κι αυτό γιατί στο προσκήνιο έρχεται όλο και πιο καθαρά ο λυσσαλέος πόλεμος ανάμεσα σε περισσότερο και λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μονοπώλια.
Υπάρχουν υπαρκτά ανοιχτά ζητήματα αντιθέσεων με την Τουρκία και την Αλβανία, με τη FYROM, αλλά και την Αίγυπτο και τη Λιβύη, στο πλαίσιο των γενικότερων αντιθέσεων, ιδιαίτερα για την ΑΟΖ και την Ενέργεια.
Τα παραπάνω εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Επομένως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ας μην ξεχνάμε πως πριν τους 2 προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους εκδηλώθηκαν μεγάλες, παγκοσμίου χαρακτήρα, οικονομικές κρίσεις. Και σήμερα ο καπιταλισμός επίσης περνά μια σημαντική κρίση που έχει αγκαλιάσει, στον έναν ή άλλο βαθμό, πολλές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ.
Κρίση που συνδυάζεται με την ενίσχυση ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν έναν ισχυρότερο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτός ο νέος "πολυπολικός" κόσμος δεν είναι και τόσο "νέος"!
Απλώς όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των διάφορων καπιταλιστικών χωρών έκαναν προσπάθειες να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να έχουν ενιαίο "μέτωπο" ενάντια στις δυνάμεις του σοσιαλισμού. Τώρα, που δεν υπάρχει η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες με το ίδιο καπιταλιστικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα εκδηλώνονται πιο έντονα από πριν, κάνοντας ορισμένους να μιλούν για τη "νέα αρχιτεκτονική" των διεθνών σχέσεων.
Ωστόσο, αυτοί που μιλάνε για "νέα αρχιτεκτονική" στις διεθνείς σχέσεις και για "πολυπολικό κόσμο", υποσχόμενοι πως οι διαφορές στο εξής θα λύνονται στα "στρογγυλά τραπέζια", σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους, παραγνωρίζουν τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται και το γεγονός πως ο καπιταλισμός "γεννοβολά" κρίσεις και πολέμους.
Το ΚΚΕ σημειώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να είναι γνώστες των κινδύνων που δημιουργούνται και να αντιταχθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Η πάλη μας για μια κοινωνία όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία -κι όχι περιουσία των ελαχίστων- που η οικονομία θα λειτουργεί σχεδιασμένα κεντρικά και ελεγχόμενα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών -κι όχι την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών- συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη" με "το πιστόλι στον κρόταφο" που προετοιμάζει τους νέους πολέμους.
Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη της χώρας, στους λαούς της περιοχής μας και τονίζουμε πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές εκτός συνόρων, την εκδήλωση της αλληλεγγύης σε κάθε λαό που αγωνίζεται και επιδιώκει να χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, το ΚΚΕ θα δίνει καθημερινά μάχη και εδώ στην Ελλάδα και στην ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξουμε την Κυριακή.
Για να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτούς τους σχεδιασμούς και πολέμους. Για να γίνει πράξη το σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!". Αυτός είναι ένας καθημερινός αγώνας! Ένας αγώνας με συγκεκριμένους στόχους πάλης, που εμείς τον διεξάγουμε ενιαία και όχι αποσπασμένα από τον αγώνα για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,
Ζητήματα οικονομίας, πολιτικής, κοινωνίας, εθνικά θέματα, όλα μαζί μας αφορούν όλους και όλες. Αφορούν τις επιλογές μας καθημερινά, τη στάση μας απέναντί τους, αφορούν και την ψήφο μας την Κυριακή για τις ευρωεκλογές.
Ας τα σκεφτούμε υπεύθυνα και σοβαρά όλα αυτά μπροστά στην κάλπη, πριν ρίξουμε το ψηφοδέλτιο. Σήμερα το κάθε ψηφοδέλτιο που θα πέσει υπέρ του ΚΚΕ, θα μετρήσει πολλαπλά για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας.
Σήμερα πρέπει να πάρει τα πάνω του ο λαός μας. Να δώσει εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις.
Έτσι γίνεται ικανός να ανατρέψει τους πάντες και τα πάντα. Το έκανε στην Κατοχή. Δεν μπορεί τώρα;
Σύντροφοι και φίλοι,
Κανένα λεπτό χαμένο.
Με αισιοδοξία, με ψηλά το κεφάλι, με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μέχρι τις κάλπες, ενιαία στους δήμους που είμαστε στον β’ γύρο, όπως στην Πάτρα, στην Ικαρία, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι.
Δαγκωτό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.
ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ.
ΚΚΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Με τη νίκη. Να μην χάσουμε ούτε λεπτό ως την Κυριακή που θα πέσει το ψηφοδέλτιο του αγώνα , της τιμής , της αξιοπρέπειας, του χρέους, δηλαδή του ΚΚΕ. Είμαστε πολλοί, μπορούμε να γίνουμε αυτή την Κυριακή ακόμα περισσότεροι, να ξεπεράσουμε τις 500 χιλιάδες ψήφους που πήραν οι συνδυασμοί μας την Κυριακή στις περιφερειακές εκλογές.
Να δυναμώσουμε παντού το ΚΚΕ γιατί έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το λαό μας, για τα παιδιά μας, για τη λαϊκή ευημερία. Θα μπορέσουμε να περάσουμε προτάσεις νόμου, να αντισταθούμε στα αντιλαϊκά μέτρα , να καταργήσουμε αντιλαϊκούς νόμους. Όλοι μαζί σε λαϊκή συμμαχία με το λαό πραγματικά στην εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου