Δείτε τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο «THETOC» - 902.gr
Κύριε Κουτσούμπα, λέγαμε και πριν καθίσουμε και ξεκινήσουμε τη συζήτηση, ότι σας ρωτάνε πάντα για τη σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μου είπατε «τι θα γίνει μ’ αυτό;». Νομίζω ότι ρίχνετε λάδι στη φωτιά εσείς, γιατί εγώ και να ήθελα να αγιάσω σήμερα, να ξεκινήσω από κάτι διαφορετικό, δεν μπορώ, γιατί κάνατε μια ακόμα δήλωση, μιλώντας στον «Alpha», η οποία ήταν από τις γνωστές επιθετικές δηλώσεις για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είπατε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μετρ της κωλοτούμπας. Και τι δεν του έχετε πει. Τον έχετε πει σκυλάκι του καναπέ, έχετε πει πάρα πολλά πράγματα. Γιατί αυτή η αιχμηρή πολιτική αντιμετώπιση και προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα; Αυτός είναι ο αντίπαλος;
«Θα σας απαντήσω κα Στάη, αλλά πριν είμαι υποχρεωμένος να πω ότι απαντώ στο δικό σας ερώτημα. Το ίδιο κάνω οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι, όταν με ρωτάνε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή π.χ. δεν μπορώ να απαντήσω για τη ΝΔ, έχουμε ράμματα για τη γούνα της ΝΔ, έχουμε ράμματα για τη γούνα του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν πολλά χρόνια, τα έχουμε πει, αν με ρωτήσετε θα απαντήσω. Και βεβαίως οι αιχμηρές εκφράσεις δεν αφορούν μόνο, ούτε αν θέλετε τις χρησιμοποιούμε ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα τυχαίνει πολλές φορές εν τη ρύμη του λόγου να χρησιμοποιούμε διάφορες εκφράσεις. Αυτό το περίφημο "σκυλάκι του καναπέ", τώρα, επιλέχτηκε αυτό να παιχτεί. Δεν παίχτηκε το "λιοντάρι"».
Τον είπατε και λιοντάρι;
«Βεβαίως. Έκανα μια παρομοίωση ότι στην Ελλάδα παριστάνει το λιοντάρι -γιατί με ρώτησε μία συνάδελφός σας σε μία εφημερίδα- και πάει στις Βρυξέλλες και γίνεται σκυλάκι του καναπέ. Είναι μια έκφραση, θα μπορούσες να πεις οτιδήποτε. Τι θέλουμε να σηματοδοτήσουμε με αυτό; Ή και με τις κωλοτούμπες. Και αν θέλετε για να μιλάμε ειλικρινά, γιατί εμείς μιλάμε πάντα ειλικρινά, όχι μόνο συζητώντας με εσάς αυτή τη στιγμή, αλλά απευθυνόμενοι στον κόσμο κυρίως, εμείς δεν κρύβουμε λόγια. Να πω ότι δεν είναι και πετυχημένη η έκφραση κωλοτούμπες;… Περισσότερο αυτό που θέλουμε να προσδιορίσουμε είναι οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αντιφάσεις που πέφτει στην πολιτική του, όχι γιατί δεν έχει πολιτική κατεύθυνση ή γιατί δεν έχει θέσεις - βέβαια κάποιες τις επεξεργάζεται ακόμα. Όμως, αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του τα 2 τελευταία χρόνια, μετά τις εκλογές, που από 4% που ήταν ένα κλασικό κόμμα, στο περιθώριο ουσιαστικά της πολιτικής ζωής ή όπως λέμε εμείς ένα οπορτουνιστικό μόρφωμα και βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση με 27%. Και οι θέσεις που έπαιρνε προεκλογικά τότε και αυτές που πήρε στη συνέχεια, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και το τονίζουμε αυτό, γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν ένα κόμμα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και παλινωδεί ή υποχωρεί σε θέσεις, με τις οποίες τον ψήφισαν οι ψηφοφόροι και τον έφεραν σε αυτό το 27%, μπορεί να καταλάβει πολύ καλά ένας άνθρωπος τι θα γίνει όταν βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία. Άρα, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τον μετράμε ως ένα άλλο οποιοδήποτε κόμμα, να μιλούσαμε για παράδειγμα για τη ΔΗΜΑΡ ή για τους ΑΝΕΛ, μιλάμε για ένα κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση…».
Και μιλάτε για ένα κόμμα το οποίο έχει άμεση προοπτική για κυβέρνηση;
«Άσχετα από αυτό και μόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση λέω. Για παράδειγμα, ένα κόμμα θα πρέπει να το μετρήσεις με τις θέσεις του, με αυτά που έλεγε, με αυτά που λέει και με αυτά που κάνει. Για παράδειγμα, μας ρωτάνε πολλοί άνθρωποι, όταν κάνουμε περιοδείες, "έχει διαφορές ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ;". Έ, πώς δεν έχει διαφορές; Εμείς δεν τους ταυτίσαμε ποτέ. Αλλά να σας πω που βρίσκονται οι διαφορές; Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτό το ζήτημα που συζητιέται, τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τους εταίρους για το χειρισμό του χρέους, των δανείων κ.λπ. Η ΝΔ μιλάει για ελάφρυνση του χρέους, ότι θα διαπραγματευτεί ελάφρυνση του χρέους με τη μορφή της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων, κυρίως αυτό προβάλλει».
Βασικά. Και υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο να γίνει και το ονομαστικό κούρεμα, αυτό που βάζει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή…
«Ναι, δεν λέω. Και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει πάλι για ελάφρυνση του χρέους, ότι θα διαπραγματευτεί -εντάξει "πιο σκληρά", χτυπώντας «πιο δυναμικά το χέρι στο τραπέζι»- θα τον ακούσουν ή δεν ξέρω τι, όμως μιλάει για κούρεμα του χρέους. Και οι δυο προτάσεις είτε με λίγο κούρεμα είτε με περισσότερο κούρεμα είτε με επιμήκυνση, οδηγούν μαθηματικά σε καινούργια αντιλαϊκά μέτρα. Γιατί ξέρουμε σήμερα -κι αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ π.χ. η κυβέρνηση το έχει πει δημόσια, μέσω του πρωθυπουργού, όλοι το λένε, και από αυτή την άποψη δεν της κάνουμε κριτική, γιατί λένε ειλικρινά τουλάχιστον αυτό που θα κάνουν- ότι σήμερα, αύριο, θα διαπραγματευτούν μέσα στην ΕΕ και βεβαίως θα προχωρήσουνε στις αναδιαρθρώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "και εμείς θα κάνουμε αναδιαρθρώσεις, αλλά δεν θα επιβάλουμε οικονομικά μέτρα". Όμως η ίδια η ιδέα της αναδιάρθρωσης σημαίνει οικονομικά μέτρα. Δεν μπορείς να κάνεις αναδιάρθρωση χωρίς να πάρεις μέτρα».
Και δεν σημαίνει απαραιτήτως οικονομικά μέτρα εάν μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε από την έξοδό μας απρόσκοπτα στις αγορές. Μην μου πείτε ότι είναι θεωρητικό το σενάριο…
«Άλλη θεωρία και αυτή. Το θέμα είναι για ποιους γίνεται αυτό. Ο λαός, οι εργαζόμενοι, δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από όλα αυτά τα πράγματα».
***
Δεν βλέπετε δηλαδή μέσα από αυτή την κρίση ούτε ένα βήμα καλύτερο, ας πούμε το περίφημο «success story» του πρωθυπουργού δεν έχει κανένα θετικό βήμα; Βγήκαμε στις αγορές. Η έξοδος στις αγορές, η δυνατότητα μόνοι μας να δανειζόμαστε γιατί χωρίς να δανειστούμε, από ό,τι αντιλαμβάνομαι το ξέρετε κι εσείς, δεν μπορούμε να περπατήσουμε. Δεν τον βλέπετε ότι είναι βήμα ανάκαμψης; Δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα θετικό;
«Το πρόβλημα είναι για ποιον θα είναι ανάκαμψη, για ποιον θα είναι το βήμα. Γιατί βήματα μπορεί να γίνονται. Στην ελληνική κοινωνία και οι πολιτικές που ασκούνται και οι "επιτυχίες" ή "αποτυχίες" στον οικονομικό τομέα κ.λπ. έχουν να κάνουν με το ποιος ωφελείται. Βεβαίως, θα υπάρξει για παράδειγμα μια πορεία σταθεροποίησης φέτος πιθανόν, αν κανείς κοιτάξει τα οικονομικά στοιχεία και οι επεξεργασίες που έχουμε κάνει εμείς ως κόμμα αυτό δείχνουν. Θα υπάρξει μια σταθεροποίηση, "ασταθής βέβαια μέσα στη σταθερότητά της", και δεν αποκλείεται και τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη. Όμως αυτή η ανάκαμψη δεν θα σημαίνει τίποτα για τους εργαζόμενους, για το λαό. Αυτή είναι η διαφορά μας. Διότι η έξοδος στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα, οι πανηγυρισμοί, τα μερίσματα που θα δοθούν θα είναι ουσιαστικά μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο. Κέρδη για το κεφάλαιο και από αυτά τα μερίσματα και από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ξέρετε για παράδειγμα αυτό το περίφημο που ήρθε τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα, "θα κάνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" που λέει η κυβέρνηση και βέβαια που ήταν και πρόταση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επαναφέρει και τώρα. Το ζήτημα είναι ότι αυτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια στις 26 από τις 28 χώρες - κράτη μέλη της ΕΕ. Ισχύει και έχει οδηγήσει σε χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, έχει οδηγήσει σε εισόδημα 200 ευρώ ακόμα και 180 σε ορισμένες από αυτές τις χώρες. Μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία δεν το έχει και εδώ έρχεται και θα γίνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν θα σημαίνει όμως τίποτα για τον εργαζόμενο, για τον άνεργο. Το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων δεν μιλά κανείς, τσιμουδιά δεν βγάζουν, πόσο θα φτάσει; Δηλαδή από ενάμισι εκατομμύριο θα γίνουν ένα εκατομμύριο τετρακόσια; Και ξέρετε πώς θα γίνει αυτό; Θα μετρούν -όπως κάνουν στη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες- και αυτόν που δουλεύει δίωρο, μια φορά την εβδομάδα, μια μέρα την εβδομάδα, τρεις μέρες τον μήνα, θα τον μετράνε στους μη ανέργους. Κι έτσι θα πέφτει το ποσοστό της ανεργίας. Αλλά αυτό δεν είναι προοπτική, δεν είναι λύση, δεν είναι ικανοποίηση ή βήμα προς τα μπρος για το λαό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου