Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Νόμπελ για τους κομμουνιστές γιόκ!

Απονέμεται μόνο σε όσους έχουν πρωτοποριακές και βαθιές, μιλάμε για πολύ βαθιές, ιδέες...
Το ευρώ δεν είναι αυτοσκοπός. Υποτίθεται ότι ήταν το μέσο για μια πιο ευκατάστατη Ευρώπη με πιο υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Τζόζεφ Στίγκλιτς, Νόμπελ Οικονομικών





Οι "τέσσερις ελευθερίες"
Ριζοσπάστης, 23 Ιανουαρίου 1999

Βάση του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι οι περιβόητες "τέσσερις ελευθερίες", δηλαδή η ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού. Οι τέσσερις αυτές "ελευθερίες" θεσμοθετήθηκαν με την "Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη" το 1986 και έδωσαν μια νέα ώθηση στην καπιταλιστική ενοποίηση. Στη συνέχεια, με το κείμενο στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, θεσμοθετήθηκε η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, που ενισχύθηκε και προσαρμόστηκε με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κάθε βήμα σ' αυτήν την πορεία, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμαινε ενίσχυση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και ένταση της εκμετάλλευσης.


Η κάθε μια από τις "τέσσερις ελευθερίες" είχε σαν αντίκρισμα νέα δεσμά για τους εργαζόμενους.


Η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, ένα από τα επιτακτικά αιτήματα των μονοπωλίων, είχε σαν προαπαιτούμενο την κατάργηση όλων των σχετικών φραγμών και των ελέγχων από τις εθνικές αρχές.Ετσι δημιουργήθηκε και το υπόβαθρο για την "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας που δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις μεγάλες τράπεζες να διακινούν ποσά απίστευτου ύψους από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο κερδοσκοπώντας, έστω κι αν αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές και χώρες να πέφτουν στην κρίση και την εξαθλίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και κορυφαίοι αστοί οικονομολόγοι, που διαπιστώνουν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να απειλήσει το συνολικό σύστημα, εισηγούνται τώρα την επαναφορά κάποιων ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

Η ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών αποστέρησε από τα κράτη ένα σημαντικό έσοδο, από την είσπραξη των δασμώνπροσθέτοντας νέα κέρδη για τα μονοπώλια. Ταυτόχρονα, αφόπλισε τα κράτη από το δικαίωμα υπεράσπισης της εγχώριας παραγωγής. Για την Ελλάδα αυτό αποτυπώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο που δείχνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Ετσι, στη δεκαετία 1987 - 1997 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε κατά 158%!

Τέλος, η ελευθερία κίνησης του εργατικού δυναμικού αποτελεί τη βάση για τις ρυθμίσεις της "Λευκής Βίβλου", που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε "απασχολήσιμο", υποχρεωμένο να παρέχει την εργασία του όπου, όπως και όταν του το ζητήσει ο εργοδότης του.

Είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι τα τέσσερα κριτήρια που τέθηκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (πληθωρισμός, επιτόκια, δημόσιο χρέος και έλλειμμα) εξυπηρετούν ακριβώς αυτές τις "τέσσερις ελευθερίες" και τις ενισχύουν ακόμη περισσότερο.Ετσι, η πορεία προς την ΟΝΕ είναι ταυτόχρονα και πορεία εμπέδωσης των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς η "σύγκλιση" των οικονομιών μόνο ονομαστική θα μπορούσε να είναι. Από τη στιγμή που ισχύουν οι τέσσερις ελευθερίες πραγματική σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Η ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη - μέλη θα αυξάνεται και το χάσμα θα διευρύνεται. Αν μετρήσουμε τη θέση της κάθε χώρας με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (έστω κι αν αυτή η λογική των μέσων όρων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των πραγματικών ταξικών διαφορών), θα βλέπαμε ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει την τελευταία θέση, μεγαλώνοντας μάλιστα την απόσταση από την προτελευταία Πορτογαλία.

Η ισχύς των "τεσσάρων" ελευθεριών είναι ακόμη και η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι δήθεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια άλλη πολιτική, προς όφελος των εργαζομένων.
Δ. Π.




==========================================================================


Η πραγματική ιστορία της ΕΕ, του Τζόζεφ Στίγκλιτς:

- Πώς πέρασες στις διακοπές στη Σκόπελο, Χανς;
- Καλά Ντίτερ, αλλά προβληματίστηκα.
- Γιατί Χανς;
- Να, οι Έλληνες είναι πολύ φτωχότεροι από μας. Δεν έχουν Μπε εμ Βε και Μερσεντές. Έχουν Φίατ.
- Ααααααα!
- Και στενοχωρέθηκα.
- Γιαααααα!!!
- Αλλά τι να κάνουμε;
- Ξέρεις Χανς, αν είχαμε όλοι ένα κοινό νόμισμα, με την ίδια ονομαστική αξία...
- Γιαααααα;
- Τότε θα μπορούσαν και στη Σκόπελο να έχουν Μερσεντές!
- Αααααα, καταπληκτική ιδέα Ντίτερ. Ας το πούμε "ευρώ."
- Γιααααααα. Ένα μέσο για να είναι ίσο το βιοτικό επίπεδο όλων, ανεξάρτητα απ' την παραγωγικότητα της εργασίας, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς συσσώρευσης κεφαλαίων, ανεξάρτητα από την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης της εργασίας, του τεχνικού εξοπλισμού, της τεχνογνωσίας....
- Γιααααα. Ελπίζω να μην αποτύχει, ε;
- Τι λες τώρα. Έχω πάρει Νόμπελ Οικονομικών εγώ, και θα σου προφητέψω ότι θα το πάρει κι αυτός που ανακαλύψει ότι απ' τη συζήτησή μας αυτή προέκυψε το ευρώ.
- Για, γκουτ!

Τριάντα χρόνια αργότερα:
- Ρε Ντίτερ, τελικά απέτυχε το ευρώ.
- Γιαααααα.
- Θέλω να πω, αντί να εξισώσει το βιοτικό επίπεδο όλων προς το πάνω, έκανε τους ισχυρούς ισχυρότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
- Ποιος να το περίμενε, δεν ήταν αυτοσκοπός!
- Ναι, πουστιά. Μέσο ήτανε.
- Ρε Χανς, δε πιστεύω το ευρώ να ήταν μέσο απλώς για να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικότερα οι τέσσερις ελευθερίες.
- Όχι μωρέ, πού σου πέρασε αυτό απ' το μυαλό.
- Αχ, ένα όνειρο είχαμε και κατέρρευσε...
- Τι ωραία που τα λες! Πάρε ένα Νόμπελ.

==============================================================================

ΑΝΤΩΝΗΣ : "Συγνώμη, ο Βαρουφάκης σε τι υστερεί δηλαδή και δεν το πήρε;;;;;;
Καταγγέλω τη σουηδική Ακαδημία για ανθελληνισμό!!!
Τέτοιες νερόβραστες αστικές μπαρούφες για κοροϊδάρες σαν του Στίγκλιτς εμείς βγάζουμε με το κιλό κάθε μέρα!!!!!
'Απέτυχε η αρχιτεκτονική του ευρώ', 'να επαναθεμελιώσουμε την ΕΕ με πιο σωστή αρχιτεκτονική', και άλλα τέτοια δικέ μου εμείς τα παίζουμε στα δάχτυλα!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου