Ιράκ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα, μετά την κατάληψη της Μοσούλης από την Αλ Κάιντα
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού σουνίτες ισλαμιστές ένοπλοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.
Ένοπλοι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της αλ Κάιντα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, καταλαμβάνοντας μια στρατιωτική βάση και απελευθερώνοντας εκατοντάδες κρατούμενους από μια φυλακή, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων στην πόλη και σε άλλες περιοχές του βόρειου Ιράκ.
Η πτώση της Νινευή, η πρώτη επαρχία του Ιράκ που περιέρχεται ολόκληρη στον έλεγχο των ανταρτών, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες της Βαγδάτης να αντιμετωπίσει τους σουνίτες ένοπλους που έχουν επανακάμψει στο Ιράκ εδώ και ένα χρόνο.
«Ολόκληρη η βόρεια επαρχία Νινευή έπεσε στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλοι κατευθύνονται προς την όμορη επαρχία Σαλαχεντίν, πιο νότια, με στόχο να την «κυριεύσουν».
«Πρέπει να ξεχάσουμε τις διαφορές μας, έχει έρθει η ώρα της εθνικής ενότητας διότι υπάρχει μια επέμβαση στο Ιράκ από ξένες δυνάμεις», συνέχισε ο Νουτζάιφι καλώντας το λαό «να συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις».
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα να ενημερώσουμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο» ώστε να «πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες». «Αν δεν σταματήσουμε την επίθεση αυτή στα σύνορα της Νινευή, θα επεκταθεί σε όλο το Ιράκ», προειδοποίησε ο Νουτζάιφι.
Το ΙΚΙΛ ήδη ελέγχει στο Ιράκ την πόλη Φαλούτζα και πολλούς τομείς της δυτικής επαρχίας αλ Άνμπαρ, που συνορεύει με τη Νινευή. Και οι δύο επαρχίες βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία, κατά μήκος των οποίων η οργάνωση επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος.
Τόσο στην αλ Άνμπαρ όσο και σε άλλες σουνιτικές επαρχίες το ΙΚΙΛ χαίρει της υποστήριξης φυλών που είναι εχθρικές προς την κυβέρνηση του σιίτη αλ Μάλικι καθώς θεωρούν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί.
Αξιωματούχοι της αστυνομίας, του στρατού και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ένοπλοι, οπλισμένοι με αντιαεροπορικούς πυραύλους και εκτοξευτήρες ρουκετών, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα περισσότερα σημεία ελέγχου της αστυνομίας και του στρατού μέσα και γύρω από τη Μοσούλη.
«Χάσαμε τη Μοσούλη σήμερα το πρωί. Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τρομοκράτες του ΙΚΙΛ έχουν τον πλήρη έλεγχο», δήλωσε ένας συνταγματάρχης. «Πρόκειται για μια πλήρη κατάρρευση των δυνάμεων ασφαλείας», σχολίασε ο ίδιος.
Δύο ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη αφού οι ένοπλοι κατέλαβαν τη στρατιωτική βάση Γιζλάνι στο νότιο τμήμα και απελευθέρωσαν περισσότερους από 200 κρατούμενους από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Ο στρατός και οι δυνάμεις της αστυνομίας καθώς υποχωρούσαν έβαζαν φωτιά σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων ώστε να μην επιτρέψουν στους ενόπλους να τις χρησιμοποιήσουν. Δύο πηγές από την αστυνομία και ένας τοπικός αξιωματούχος επεσήμαναν ότι οι ένοπλοι του ΙΚΙΛ επέδραμαν εναντίον μιας φυλακής απελευθερώνοντας περισσότερους από 1.000 κρατούμενους, η πλειονότητα των οποίων ανήκουν στην αλ Κάιντα ή το ΙΚΙΛ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πολλοί αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν χάσει το ηθικό τους και δεν έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν κατά των ανταρτών. «Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε. Δεν μπορούμε. Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στο αντάρτικο πόλης και εμείς όχι. Χρειαζόμαστε έναν ολόκληρο στρατό για να τους εκδιώξουμε από τη Μοσούλη», είπε ένας αξιωματικός. «Είναι σαν φαντάσματα: Εμφανίζονται για να χτυπήσουν και εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αζίζ Τζαμπρ, «η πτώση της Νινευή αποτελεί μια επικίνδυνη απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράκ». Όπως επισημαίνει «η στρατιωτική ηγεσία έχει φύγει από τις ζώνες των μαχών γεγονός που σημαίνει ότι σε αυτή έχουν διεισδύσει οι ένοπλοι».
Εξάλλου χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και κατευθύνονται προς τη γειτονική περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM), που επικαλείται πηγές από τη Μοσούλη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν με τα πόδια καθώς τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στην πόλη.
Στο μεταξύ ο στρατός του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν κατέλαβε το χωριό Ρουμπάια στην επαρχία Νινευή από το ΙΚΙΛ, όπως ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός από την περιοχή. Ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζάνι κατήγγειλε την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ότι αρνείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κουρδιστάν «είναι έτοιμες, όπως πάντα, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» και «στις περιοχές του Κουρδιστάν που βρίσκονται εκτός του διοικητικού μας ελέγχου», υπογράμμισε ο Μπαρζάνι.
Ιράκ: Δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες από τη Μοσούλη
Κύμα φυγής τουλάχιστον 150.000 αμάχων και δεκάδες νεκρούς Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες, προκάλεσε το πρώτο 24ωρο κατάληψης της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης, της Μοσούλης, από εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης - παρακλάδι της Αλ Κάιντα «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL), δημιουργώντας παράλληλα νέο κίνητρο στις ΗΠΑ για ανάμειξη στις σοβαρές εξελίξεις που εκδηλώνονται στη χώρα, 11 χρόνια μετά από την επέμβαση δυνάμεων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και την ανατροπή της τότε κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κινούνται νότια με κατεύθυνση τη Βαγδάτη (μολονότι η κατάσταση είναι και εκεί επισφαλής από τις καθημερινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών) και άλλοι ανατολικότερα προς τις περιοχές του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, όπου επικρατεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, αναμφίβολα οι εξελίξεις προκαλούν συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις δεκάδων χιλιάδων Κούρδων του βορείου Ιράκ, γνωστές ως Πεσμεργκά («Γενναίοι»), που προέρχονται από την «Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν» (PUK) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν» (KDP) και που φέρεται πως έχουν πάρει θέσεις μάχης έναντι των εξτρεμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ISIL.
Οι εξτρεμιστές της ISIL έχοντας καταλάβει όλη την επαρχία Νινευή (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη) αλλά και τμήματα της νοτιότερης επαρχίας Σαλαχουντίν, φέρονται πως κινούνται νοτιότερα, με κάποιους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και μία ολομέτωπη επίθεση κατά της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι Μάλικι, που παραπαίει αναζητώντας «λύση» σε μέτρα στρατιωτικού νόμου. Ο Μάλικι δεν έκρυψε χτες πως σχεδιάζει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εφόσον συναινέσουν σε αυτό τα δύο τρίτα του ιρακινού κοινοβουλίου κατά την προγραμματισμένη για αύριο (Πέμπτη) έκτακτη συνεδρίαση του σώματος.
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε νωρίς σήμερα «βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εκδηλώνονται στη Μοσούλη», σημειώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε «ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την απώθηση αυτής της επίθεσης», και διαβεβαιώνοντας για την παροχή «όλης της κατάλληλης βοήθειας στην ιρακινή κυβέρνηση». Η Ψάκι χαρακτήρισε μάλιστα τους εξτρεμιστές της ΙSIL «όχι μόνον απειλή για την σταθερότητα του Ιράκ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».
Η κατάληψη της Μοσούλης από τους εξτρεμιστές της οργάνωσης ISIL (εκ των οποίων πολλοί είναι ισλαμιστές μισθοφόροι που πολέμησαν το συριακό στρατό σε πεδία συγκρούσεων της Συρίας)σημειώνεται μόλις ένα εξάμηνο από την κατάληψη σημαντικών περιοχών της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ και των πόλεων Ραμάντι και Φαλούτζα (στις αρχές του περασμένου Γενάρη), και διευκολύνεται από το ρήγμα που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στην κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Ρίεκ αλ Μάλικι και την ιρακινή σουνιτική κοινότητα, που παραμένει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος...
Μιλώντας σε συντάκτη των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζέιμς Τζέφρι, χαρακτήρισε τις ραγδαίες εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ «σοκαριστικές» και «εξαιρετικά σοβαρές», σημειώνοντας ότι η κατάληψη της πετρελαιοφόρας, πολυθρησκευτικής και πολυεθνοτικής Μοσούλης των 1.400.000 κατοίκων, είναι «πολύ πιο σοβαρή από την κατάληψη της Φαλούτζα», καθώς η πόλη είναι διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ, ενώ περνά παρακείμενος πετρελαιαγωγός που μεταφέρει το 15% του ιρακινού πετρελαίου.
Ιράκ: Επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε αρκετές περιοχές της χώρας οι ισλαμιστές
Οι μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου και όπου πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Τα διυλιστήρια της πόλης φυλάσσονται από δύναμη 250 φρουρών. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έστειλαν αντιπροσωπεία από σεΐχηδες τοπικών φυλών για να τους πείσουν να αποσυρθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φρουροί πείσθηκαν να αποσυρθούν υπό τον όρο ότι θα μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλη πόλη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση. Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα, και απελευθέρωσαν κρατουμένους.
Τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.
Κύμα προσφύγων από τη Μοσούλη
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη και τη γύρω περιοχή μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης.
Οι τζιχαντιστές που πλέον ελέγχουν την Μοσούλη, ολόκληρη την επαρχία της Νινευΐ και τμήματα των επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, περιπολούν σήμερα στην πόλη και καλούν με τηλεβόες τους υπαλλήλους να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ έχουν πάρει θέσεις κοντά στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες. Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική έξοδος των κατοίκων προς το ιρακινό Κουρδιστάν. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές,χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε τις αντίπαλες ιρακινές πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά των εχθρών του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας το ΙΚΙΛ «απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ.
Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των ενόπλων του ΙΚΙΛ και η πόλη Τικρίτ
Οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ στο Ιράκ. Πρόκειται για τη δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν που καταλαμβάνουν από χθες Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στο μεταξύ μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης. «Ολόκληρη η Τικρίτ είναι στα χέρια των ενόπλων», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, γενέτειρας του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.
Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία της πόλης, οι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια, ενώ έχουν απελευθερώσει και περίπου 300 κρατούμενους από μια φυλακή.
Εξάλλου μάχες μαίνονται στην είσοδο της Σαμάρα, όπου βρίσκεται ένα σιιτικό μαυσωλείο το οποίο ήταν το Φλεβάρη του 2006 στόχος μιας επίθεσης, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών από τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως το 2008. Η πόλη βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.
Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι η μονάδα του μάχεται εναντίον των ενόπλων στη βορειοδυτική είσοδο της πόλης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για την άφιξη ενόπλων με φορτηγάκια στα οποία έχουν τοποθετήσει αυτόματα όπλα.
Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον μιας συνέλευσης σιιτών φυλάρχων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μόλις οι φύλαρχοι συγκεντρώθηκαν σε μια σκηνή. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Τέλος, ο σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ ζήτησε σήμερα να δημιουργηθούν ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν τους σιίτες του Ιράκ, μπροστά στην επέλαση των σουνιτών ενόπλων του ΙΚΙΛ. «Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός και με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τους ιερούς τόπους. Οπότε είμαι έτοιμος να εργαστώ σε συντονισμό με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν ταξιαρχίες ειρήνης», είπε ο Σαντρ. «Ανακοινώνω ότι οι υποστηρικτές μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των ταξιαρχιών προκειμένου να υπερασπιστούμε τους ιερούς μας τόπους από τις επιθέσεις των σκοτεινών δυνάμεων», συνέχισε ο ίδιος. Ο Σαντρ, οι άνδρες του οποίου είχαν πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, είχε ανακοινώσει το Φλεβάρη ότι αποσύρεται από την πολιτική.
Ιράκ: Όμηροι 80 Τούρκοι στη Μοσούλη - Απειλή για επίθεση από την Τουρκία
Τουλάχιστον 80 Τούρκοι βρίσκονται όμηροι στα χέρια των ισλαμιστών ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη. Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκεται και ο πρόξενος της Τουρκίας στην πόλη, η οποία βρίσκεται από την Τρίτη στα χέρια των ενόπλων.
«Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε μια ήρεμη διαχείριση της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρανοηθεί. Αν κάποιος βλάψει τους πολίτες και το προσωπικό μας θα είναι αντιμέτωπος με τα πιο σκληρά αντίποινα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.
Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το προξενείο δεν μπόρεσε να εκκενωθεί πριν την κατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚΙΛ εξαιτίας των κινδύνων που θα αντιμετώπιζε το προσωπικό αν εγκατέλειπε το κτίριο.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντώνται με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για το Ιράκ ζητά η Τουρκία
Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση, με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ μετά την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών από μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Πσάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαϊτζί, τα μεγαλύτερα του Ιράκ, παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ. «Αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το σημείο ότι τα διυλιστήρια παραμένουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ», δήλωσε η Πσάκι στους δημοσιογράφους.
Ιράκ: Στόχος των ένοπλων ισλαμιστών και η Βαγδάτη
«Φύλλο πορείας» με επίκεντρο τη Βαγδάτη φαίνεται πως έδωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμικού εξτρεμιστικού «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL), Aμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, στους χιλιάδες ενόπλους της οργάνωσής του που από τη Δευτέρα έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, το Τικρίτ, περιοχές της επαρχίας Κιρκούκ και της επαρχίας Σαλαχεντίν του Βόρειου και Κεντρικού Ιράκ, ενώ εδώ και ένα εξάμηνο διατηρούν τον έλεγχο περιοχών και της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ.
Σε ηχογραφημένη συνομιλία του εκπροσώπου της ISIL, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι φαίνεται μάλιστα ότι κατηγορεί τον σιίτη Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μάλικι για «ανικανότητα». Κάτι το οποίο καταλογίζουν στον τελευταίο ανοιχτά πλέον και οι Αμερικανοί, μολονότι δεν βλέπουν στον ορίζοντα άμεσα αντικαταστάτη του, καθώς στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα του Μάλικι αναδείχθηκε πρώτη κοινοβουλευτικά δύναμη, έστω και εάν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία…
Γεγονός πάντως είναι πως οι αστραπιαίες κινήσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης ISIL, που επιχειρεί, όπως διατείνεται, να δημιουργήσει ισλαμικό χαλιφάτο, ενοποιώντας περιοχές της Βόρειας Συρίας και του Βόρειου και Βορειοδυτικού Ιράκ, προκαλούν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας το πρόσχημα σε διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν «πρωτοβουλίες». Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, που απέσυραν το στρατό κατοχής το 2011, φαίνεται πως επωφελούνται αφού καλούνται πλέον ακόμη και από τους Ιρακινούς να ξαναμπούν στο «παιχνίδι» για να σώσουν την κατάσταση και να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές της ISIL. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεργαστεί στενά με το Κογκρέσο «για να υπάρξει κάθε ευελιξία και μέσα» προκειμένου να δοθεί βοήθεια στο Ιράκ για «ουσιαστική και αποτελεσματική» αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Βεβαίως δεν υπήρξε, επί του παρόντος, η παραμικρή αναφορά για επιστροφή αμερικανικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς επί χάρτου εξετάζεται μεταξύ άλλων κυρίως η πραγματοποίηση πτήσεων από αμερικανικά βομβαρδιστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ισλαμιστών (με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους αμάχους)…
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας
Ενδιαφέρον προκαλεί και η «εμπλοκή» της Τουρκίας στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο Βόρειο και Βορειοδυτικό Ιράκ καθώς το δεύτερο 24ωρο κατάληψης της Μοσούλης συνοδεύτηκε με κατάληψη του τουρκικού προξενείου και με 80 Τούρκους να βρίσκονται ως όμηροι στα χέρια των εξτρεμιστών της οργάνωσης ISIL. Μεταξύ των ομήρων είναι και ο Τούρκος πρόξενος Οζτούρκ Γιλμάζ (πρώην στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν), άλλοι διπλωμάτες, μέλη των ειδικών δυνάμεων, τρία παιδιά ακόμη, αλλά και περίπου 30 φορτηγατζήδες. Ερωτηματικά δε προκαλεί το γεγονός γιατί από όλα τα προξενεία που βρίσκονται στη Μοσούλη οι εξτρεμιστές της ISIL επέλεξαν να καταλάβουν μόνον το τουρκικό και γιατί από τις πρώτες ώρες της εμφάνισής τους στην πόλη στοχοποίησαν τους Τούρκους…
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις δείχνουν πως δίνουν το έναυσμα για «δράση» και στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκί Μποζντάγκ δήλωσε πως «όλοι οι θεσμοί της χώρας είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης» από το βράδυ της 11ης Ιούνη και ότι έχουν ξεκινήσει επαφές Τούρκων αξιωματούχων με ομολόγους τους στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, όπου ήδη ενημερώθηκαν οι πρέσβεις των χωρών-μελών το βράδυ της Τετάρτης σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με αίτημα της Άγκυρας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Ερντογάν πραγματοποίησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα δίωρη έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν. Ακολούθησε και δεύτερη έκτακτη συνάντηση αυτή τη φορά υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νεκντέτ Οζέλ. Σε αμφότερες τις συναντήσεις φέρεται πως συμφωνήθηκε να δράσει η Τουρκία «διπλωματικά» και να «προσπαθήσει να πείσει» τους εξτρεμιστές της ISIL να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους, οι οποίοι δείχνουν να είναι ασφαλείς και υγιείς υπό τις παρούσες συνθήκες. Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που διέκοψε από χτες το ταξίδι του στις ΗΠΑ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και αξιωματούχους της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράκ δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που σε πρώτη φάση εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωση «βαθιά ανησυχία» για όσα διαδραματίζονται στη χώρα και την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, καταδικάζοντας παράλληλα τη δράση των εξτρεμιστών της ISIL. Το ΣΑ αναμένεται να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση και να συνεδριάσει γύρω στις 6.30 σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ. Νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις και να ενισχύσει το Ιράκ», σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζει μία σοβαρή πρόκληση από την άποψη της ασφάλειας».
Ιράκ: Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει ο Ομπάμα
Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την Πέμπτη αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις που ελέγχουν οι ένποπλοι Σουνίτες εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙSIL) στο κέντρο του Τικρίτ, στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι επιδρομές αυτές είχαν στόχο, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ένα συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, το οποίο ελέγχουν από την Τετάρτη οι μισθοφόροι του ΙSIL και το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα το ΙSIL ανακοίνωσε στο «Twitter» ότι έχει αιχμαλωτίσει 4.500 Ιρακινούς στρατιώτες στην επαρχία Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία και έναν μηχανικό οι ένοπλοι περικύκλωσαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί στο Βόρειο Ιράκ.
Αρχικά, οι ένοπλοι είχαν φτάσει αργά την Τρίτη στην πόλη Μπαϊτζί και προσέγγιζαν το διυλιστήριο, αλλά είχαν αργότερα αποσυρθεί στα γύρω χωριά μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με επικεφαλής τοπικών φυλών. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι κοντά στο διυλιστήριο, δήλωσε ότι οι μαχητές έφτασαν στο διυλιστήριο επιβαίνοντας σε περισσότερα από 50 οχήματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη βοήθεια που θα προσφέρει η χώρα του στην ιρακινή κυβέρνηση. «Δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε ο Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες αντάρτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα εδραιωθούν στο Ιράκ».
Ο Ομπάμα είπε ότι θα αναληφθούν στο Ιράκ βραχυπρόθεσμες άμεσες στρατιωτικές δράσεις και πρόσθεσε ότι η ομάδα που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι με τον οποίο συζήτησε για την κρίση στο Ιράκ.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για τη συνομιλία αυτή.
Ιράκ: Συνεχίζουν την προέλασή τους οι ισλαμιστές - Με επίθεση απειλούν οι ΗΠΑ
Οι ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές κέρδισαν περισσότερο έδαφος στη διάρκεια της νύκτας στο Ιράκ, καθώς κινήθηκαν προς δύο πόλεις στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σ' αυτές.
Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας έκαναν γνωστό πως οι πόλεις Σααντίγια και Τζαλάουλα έπεσαν στα χέρια των ισλαμιστών, όπως και αρκετά χωριά στα όρη Χιμρίν. Στη Μοσούλη, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) πραγματοποίησαν παρέλαση με οχήματα Humvee τα οποία κατέσχεσαν από τον ιρακινό στρατό όταν κατέλαβαν την πόλη. Στην ίδια πόλη, αυτόπτες μάρτυρες είδαν δύο ελικόπτερα του ΙΚΙΛ να πετούν πάνω από την παρέλαση. Είναι προφανώς η πρώτη φορά που η τζιχαντιστική οργάνωση αποκτά αεροσκάφη.
Νοτιότερα, οι μαχητές συνέχισαν την προέλαση - αστραπή σε πόλεις που απέχουν μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα.
Απειλές για βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απείλησε την Πέμπτη, με αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών μαχητών. «Δεν αποκλείω τίποτε διότι έχουμε συμφέρον να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι τζιχανιστές δεν θα αποκτήσουν μόνιμο ορμητήριο ούτε στο Ιράκ ούτε στη Συρία», δήλωσε ο Ομπάμα από το Λευκό Οίκο όταν ερωτήθηκε αν εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές.
Αμερικανός αξιωματούχος έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης πάνω από το Ιράκ για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚΙΛ.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική βιομηχανία όπλων Lockheed Martin Corp ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως απομακρύνει 24 εργαζομένους της από το βόρειο Ιράκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, μεταφέρουν επίσης τους εργαζομένους εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου