Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Γυρίστε την πλάτη στους ναζί και τους πολιτικούς απογόνους τους

Στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη ναζιστική σφαγή στο Δίστομο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των σφαγιασθέντων Διστομιτών
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία και τη σφαγή στο Δίστομο παραβρέθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι κάτοικοι της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας ήταν στο πόδι, για να τιμήσουν τα 218 θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, στις 10 Ιούνη του 1944. Την ημέρα που οι Γερμανοί, αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, εισέβαλαν στο Δίστομο, απέκλεισαν τις εισόδους του και άρχισαν τις έρευνες στα σπίτια. Επειδή δεν είχαν αποτέλεσμα, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν 104 άντρες και 114 γυναίκες (ανάμεσά τους 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και στη συνέχεια πυρπόλησαν ολόκληρο το χωριό.
Η 10η Ιούνη καθιερώθηκε ως επίσημη αργία από το 1976, όταν οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων των μεταλλωρύχων, έχοντας στο πλευρό τους και τον εκπολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, αποφάσισαν απεργία, για να τιμήσουν τα θύματα των ναζί. Μέχρι τότε, οι εκδηλώσεις γίνονταν μόνο την Κυριακή που «έπεφτε» πιο κοντά στην ημέρα της επετείου.
Χτες, από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στη πλατεία Ηρώων, την οποία διασχίζει η οδός «10η Ιουνίου 1944» για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Στις 10.30 π.μ. έγινε μνημόσυνο των σφαγιασθέντων και στη συνέχεια ο συγκεντρωμένος κόσμος με πομπή και πορεία ενός περίπου χιλιομέτρου έφτασε στο μνημείο των πεσόντων. Εκεί έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών από δεκάδες φορείς. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, Γιάννης Πατσαντάρας, ο οποίος σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χτεσινή μέρα δεν είναι μόνο μνήμης, αλλά και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Από την πορεία των κατοίκων του Διστόμου στους δρόμους της μαρτυρικής κωμόπολης
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη δήλωσή του από το Δίστομο, τόνισε: «Η ιστορική μνήμη, η γνώση, η πείρα παραμένει ζωντανή μέσα και από τέτοιες εκδηλώσεις, ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Το κάλεσμα σήμερα και από το Δίστομο, εδώ, προς τον ελληνικό λαό, είναι να γυρίσει την πλάτη στη φασιστική θεωρία και πρακτική, να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς απόγονους των ναζί, τερατόμορφων της ναζιστικής Κατοχής, που ματοκύλισαν το Δίστομο σαν σήμερα πριν ακριβώς 70 χρόνια».
Στις εκδηλώσεις μνήμης, παραβρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κ.ά.
Να σημειωθεί ότι τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χτεσινή μέρα ήταν η κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων στο Δίστομο, που είχαν αρχίσει από την 1η Ιούνη και περιελάμβαναν δρώμενα που αναπαριστούσαν τη μέρα της σφαγής, διασχολικούς αγώνες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και συζητήσεις όπως αυτή που έγινε στην αίθουσα του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού με θέμα «Ο αγώνας για αποζημιώσεις και ενάντια στο νεοναζισμό στην Ελλάδα και τη Γερμανία» κ. ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου