Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Μειώσεις σε περίπου 900.000 συντάξεις





Νέες μειώσεις σε περίπου 900.000 συντάξεις εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας Εφη μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν αποφασίσει η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο.
Ειδικότερα, παραδέχθηκε ότι απώλειες διαφόρων ποσών θα υποστούν για πολλοστή φορά περίπου 900.000 κύριες συντάξεις, ενώ δεν αποκλείεται το ψαλίδι να φτάσει και στις επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση των συντάξεων αφορά το 30% των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, ήδη από το Eurogroup της 7ης Απρίλη στη Μάλτα, την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Στην περίπτωση που το ψαλίδι φτάσει και στις επικουρικές, στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι.
Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, εφόσον όμως το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύνταξης χηρείας (με 10.945 ημερομίσθια) όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.407 ευρώ, ενώ το νέο ποσό μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς πέφτει στα 1.169,96 ευρώ (μείωση 238 ευρώ).
Σε άλλη περίπτωση σύνταξης γήρατος (με 12.000 ημερομίσθια), όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.017,95 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς το νέο ποσό μειώνεται στα 875,03 ευρώ (μείωση 142,92 ευρώ).
Στα Εργασιακά, το κείμενο των θεσμών αναφέρει ρητώς ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, καθώς και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το τι θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις το όριο των απολύσεων δεν αυξάνεται. Ωστόσο, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία θα εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

απο το ΠΟΡΤΑΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου