Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«Τσιτάτα» του Λένιν που ο Λένιν ποτέ δεν είπε(μέρος πρώτο).



Στο παρόν άρθρο χρησιμοποιώ ως πηγή το ιδαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, They Never Said it: A Book of Fake Quotes, Misquotes, and Misleading Attribution, των Paul F. Boller, Jr και John George[1], το οποίο έχει ως αντικείμενο του να αποκαλύψει διάφορα «τσιτάτα» τα οποία λανθασμένα αποδίδονται σε διάφορες ιστορικές προσωπικότητες. Εδώ θα μας απασχολήσει το κεφάλαιο τους για τον Λένιν, που όπως θα διαπιστώσετε και από το κείμενο είναι πολλά εκείνα τα οποία ψευδώς του αποδίδονται. Αφορμή για το άρθρο στάθηκε ένα κατάπτυστο κείμενο του Κλικ, το οποίο παραθέτει ατάκες που υποτίθεται ότι έχει πει ο Λένιν(χωρίς καμία αναφορά στην πηγή), οι μισές από τις οποίες είναι -όχι τυχαία- ψευδείς ή παραφρασμένες. Το άρθρο θα ολοκληρωθεί σε δυο μέρη, ότι έχει υπογράμμιση συναντάται και στο άρθρο του Κλικ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κλικ ψεύδεται μόνο για τα υπογραμμισμένα, απλά δεν καλύπτει τα πάντα το συγκεκριμένο βιβλίο.

Παράθεμα 1: Δεν μπορεί να υπάρχει κόσμος με τους μισούς να είναι σκλάβοι και τους μισούς να είναι ελεύθεροι. Πρέπει να είναι όλοι σκλάβοι.
Δεν έχει ποτέ ειπωθεί από τον Λένιν. Αποτελεί αναποδογύρισμα αυτού που είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν και το έβαλε στο στόμα του Λένιν ο Μακάρθυ σε ένα λόγο του το φαβρουάριο του 1953.
Παράθεμα 2: Ο καλύτερος τρόπος να καταστρέψουμε τον καπιταλισμό είναι με το να υπονομεύσουμε το νόμισμα του. Με μια συνεχή διαδικασία πληθωρισμού, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να υφαρπάξουν, με κρυφό τρόπο και χωρίς να τους καταλάβει κανείς ένα σημαντικό κομμάτι από τον πλούτο των πολιτών τους.
Το κομμάτι «Ο καλύτερος τρόπος …νόμισμα του», έχει γράψει ο Κέυνς ότι το έχει πει ο Λένιν στο βιβλίο του(του Κέυνς) «Οι οικονομικές επιπτώσεις της ειρήνης» το 1920. Το υπόλοιπο κομάτι του τσιτάτου είναι λόγια του ίδιου του Κέυνς.
Παράθεμα 3: Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί που θα τους κρεμάσουμε.
Δεν υπάρχει πουθενά καμία ιστορική καταγραφή που να επιβεβαιώνει ότι αυτήν την ατάκα την έχει πει ο Λένιν.
Παράθεμα 4: Όταν ο καπιταλιστικός κόσμος θα αρχίσει το εμπόριο με εμάς, θα είναι η στιγμή που θα έχει υπογράψει την καταδίκη του.
Ατάκα που χρησιμοποιήθηκε από αντικομμουνιστικά κέντρα που δεν επιβεβαιώνεται από καμία ιστορική καταγραφή.
Παράθεμα 5: Αν κάποιος θέλει να χαιδολογήσει τις μάζες, δεν το τολμά γιατί αυτές σαν σκύλος θα γυρίσουν και θα τον δαγκώσουν.
Στην πραγματικότητα ο Λένιν φέρεται να είπε το παρακάτω στον Γκόρκγι την ωρα που άκουγαν μια σονάτα του μπετόβεν μαζί. «Δεν μπορώ να ακούω μουσική τόσο συχνά. Επηρρεάζει τα νεύρα σου, σε κάνει να θες να πεις χαζοχαρούμενα, όμορφα πράγματα, και να χαιδέψεις το κεφάλι όσων δημιουργούν τέτοια ομορφιά την στιγμή που ζούμε σε μια τέτοια δαιμόνια κόλαση. Και τώρα δεν πρέπει να χαιδεύεις κανενός το κεφάλι γιατί μπορεί να σου δαγκώσει το χέρι. Πρέπει να τους χτυπάς στο κεφάλι χωρίς έλεος, και παρόλο που η ιδεολογία μας είναι ενάντια στη βία, πάνω στο καθήκον είναι κάτι κολασμένα δύσκολο να γίνει.» Η παράφραση του τσιτάτου χρεώνεται στον Ρόμπερτ Κάζμαγιερ που την χρησιμοποίησε σε ένα άρθρο του με τίτλο «Λίνκολν εναντίον Λένιν» στις 7/2/1965 στην Washington Star.
Παράθεμα 6: Διαφθείρετε τους νέους του έθνους μας και η μάχη έχει κερδηθεί.
Από άρθρο της Dallas Morning News(3/5/1965) σχετικά με την πορνογραφία. Δεν υπάρχει πουθενά καμία ιστορική απόδειξη ότι ο Λένιν έχει πει κάτι σχετικό. Παρόμοια ατάκα εμφανίστηκε και στο ακροδεξιό περιοδικό Pilgrim Torch το 1965 στο τεύχος Φεβρουαρίου Μαρτίου, δεν έκαναν τον κόπο ούτε καν να αντιγράψουν σωστά την πρωτότυπη πλαστή της Dallas Morning News.
Παράθεμα 7: Αν στην Πετρούπολη είχαν βρεθεί 1000 άνθρωποι που να ήξεραν τι ήθελαν, εμείς δεν θα είχαμε πάρει ποτέ την εξουσία στη Ρωσία.
Αυτή η ψευδής παράθεση πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον καθολικό οργανισμό «Χριστόφοροι» που ιδρύθηκε το 1945 για να προωθήσει τις χριστιανικές αξίες σε ένα κόσμο που άλλαζε με ταχύς ρυθμούς. Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη μια τέτοια φράση του Λένιν.
Παράθεμα 8: Θεωρούμε ότι το πιο έφορο κτήμα για την εισβολή της  ιδεολογίας μας είναι εκείνο της θρησκείας, διότι οι θρήσκοι είναι οι πιο ευκολόπιστοι άνθρωποι και θα πιστέψουν σχεδόν οτιδήποτε τους το πλασάρουμε με θρησκευτική ορολογία.
Στα τέλη της δεκαετίας του 50  ο ευαγγελιστής Έντγαρ Μπάντι, αρχηγός του εκκλησιάσματος “League Of  America” έβαλε τα λόγια αυτά στο στόμα του Λένιν, και αργότερα διαδόθηκαν από φονταμενταλιστές προτεστάντες.
Παράθεμα 9: Το πρώτο πράγμα για να ρίξεις μια κυβέρνηση είναι να θεσπιστούν νόμοι ελέγχου(ή καταγραφής, χρησιμοποιείται ο όρος Registration) των όπλων. Όταν αποκτήσεις αρκετή δύναμη, δημιούργησε μια συνομωσία, κατάσχεσε τα όπλα και θα έχεις αποσιωπήσει τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις.
Καλά αυτό και αν είναι βλακώδες… ο Λένιν συνεχώς μιλούσε και ξαναμιλούσε για τη δύναμη του εξοπλισμένου προλεταριάτου! Στο κάτω κάτω την εποχή που πέθανε ο Λένιν δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Το ψευδές τσιτάτο αυτό χρησιμοποιείται από ακροδεξιές ομάδες υπέρ της οπλοφορίας στις ΗΠΑ από τα τέλη του 20ου αιώνα και μετά, που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων στη χώρα.
Παράθεμα 10: Αν έχεις 5 εχθρούς, πρώτα συμμάχησε με τους 4 για να εξοντώσεις τον πιο επικίνδυνο για εσένα. Μετά με τους 3 για να εξοντώσεις τον τέταρτο και συνέχισε έτσι μέχρι να μείνει ένας εχθρός που θα μπορείς να τον κερδίσεις από μόνος σου.
Ούτε αυτή η ατάκα υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη.
Παράθεμα 11: Γιατί να πρέπει να επιτραπεί η ελευθερία του τύπου και του λόγου; Γιατί μια κυβέρνηση που κάνει αυτό που πιστεύει να επιτρέψει να την κριτικάρουν. Δεν θα επέτρεπε αντίδραση με όπλα. Πόσο μάλλον τις ιδέες που είναι πολύ πιο μοιραίες από τα όπλα.
Δεν έχει ειπωθεί από τον Λένιν, είναι κάτι που δημοσίευσε ο Ντόναλντ Ε. Μίλερ στο περιοδικό του Freedom Facts το Σεπτέμβρη του 1957 ως τσιτάτο του Λένιν. Το 1968, όταν ο ίδιος ο Μίλερ έμαθε ότι το τσιτάτο αυτό ήταν αμφιλεγόμενο, το ανακοίνωσε με νέα του δημοσίευση.
Παράθεμα 12: Δώστε μου ένα οκτάχρονο παιδί και θα το κάνω μπολσεβίκο για πάντα.
Αποδόθηκε στον Λένιν από τον Έζρα Ταφτ Μπένσον(στέλεχος της κυβέρνησης του Αϊζενχάουερ). Ήταν κάτι που ο Λένιν υποτίθεται ότι είπε το 1923. Όμως δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στα γραπτά του Λένιν εκείνης της περιόδου, που σημειωτέων, ήταν η περίοδος λίγο πριν από τον θάνατο του(το 24) κατά την οποία έπαθε απανωτά εγκεφαλικά που τον άφησαν κατάκοιτο.
Τέλος πρώτου μέρους
[1] Paul F. Boller, Jr και John George, They never said it: A book of fake Quotes, Misquotes, and Misleading Attribution, New York, oxford university press, 1989, σελ. 63 – 76.
Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου