Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ψέμματα σχετικά με την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης

Η ιστορία των εκατομμυρίων των ανθρώπων που ήταν σύμφωνα με ισχυρισμούς έγκλειστοι και πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης και ως αποτέλεσμα του λιμού κατά τη διάρκεια της εποχής του Στάλιν

η φωτογραφια που επι δεκαετιες "αποδεικνυε" τον Λιμο στην Ουκρανία ."Δανεισμενη" απο τους ΝΑΖΙ και την προπαγανδα τους ,στους Αμερικανους και τον "κ" Κόνκουεστ που την περιεφερε επι χρονια σαν "αποδεικτικο" στοιχείο ! Μονο που είναι Αμερικανικη οικογένεια απο την Οκλαχόμα του ΄30 που εζησε ετσι στα χρονια του μεγαλου Κραχ του ΄29


Από τον Χίτλερ στον Χερστ και από τον Κόνκουεστ στον Σολζενίτσιν 

Του Mario Sousa, μελους του Μαρξιστικου Επαναστατικου Κομμουνιστικου Κομματος Σουηδιας, KPML(r) 



Σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε , ποιος μπορεί να αποφύγει τις φοβερές ιστορίες περί θανάτων και δολοφονιών στα στρατόπεδα εργασίας-γκουλαγκ της Σοβιετικής Ένωσης ; Ποιος μπορεί να αποφύγει τις ιστορίες περί εκατομμυρίων που λιμοκτόνησαν εως θανάτου και των αντιπάλων που εκτελέσθηκαν στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της εποχης του Στάλιν ; Στον καπιταλιστικό κόσμο αυτές οι ιστορίες επαναλαμβάνονται επανειλημμένως στα βιβλία, τις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και στις ταινίες, και οι μυθικοί αριθμοί περί «εκατομμυρίων θυμάτων του σοσιαλισμού» έχουν αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία 50 χρόνια. 




Αλλά από πού στην πραγματικότητα προέρχονται αυτές οι ιστορίες, και αυτοί οι αριθμοί ; Ποιος είναι πίσω από όλα αυτά; Και μια άλλη ερώτηση: πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτές τις ιστορίες; Και ποιες πληροφορίες βρίσκονται στα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, μυστικές στο παρελθόν αλλά διαθέσιμες για ιστορική έρευνα από την εποχη του Γκορμπατσωφ το 1989; Οι μυθοπλάστες (και όσοι αναπαρήγαγαν αυτούς τους μύθους) πάντοτε ισχυρίζονταν ότι όλες οι ιστορίες τους περι θανάτων εκατομμυρίων στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν θα επιβεβαιώνονταν τη μέρα που τα αρχεία θα ανοίγονταν . Αλλά τι συνέβη τελικά? Επιβεβαιώθηκαν στην πραγματικότητα; Το ακόλουθο άρθρο μας παρουσιάζει από πού προέρχονται αυτές οι ιστορίες περί εκατομμυρίων θανάτων λόγω της πείνας και των στρατόπεδων εργασίας στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν και ποιος είναι πίσω από αυτές. 



Ο συντάκτης του, έχοντας μελετήσει τις εκθέσεις της έρευνας που έχει γίνει στα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, είναι σε θέση να παρέχει τις πληροφορίες υπό μορφή συγκεκριμένων στοιχείων για τον πραγματικό αριθμό φυλακισμένων, τα έτη που πέρασαν στη φυλακή και τον πραγματικό αριθμό εκείνων που πέθαναν και εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική από το μύθο. 


Υπάρχει μια άμεση ιστορική σύνδεση ως εξής: Από τον Χίτλερ στον Χερστ και από τον Κόνκουεστ στον Σολζενίτσιν . Το 1933 , πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία πολιτική αλλαγή που επρόκειτο να αφήσει το σημάδι της στην παγκόσμια ιστορία για πολλές δεκαετίες. Στις 30 Ιανουαρίου ο Χίτλερ έγινε πρωθυπουργός και μια νέα μορφή διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει βία και περιφρόνηση στους νόμους, άρχισε να παίρνει μορφή. Προκειμένου να παγιωθεί η εξουσία τους ,οι Ναζί προκήρυξαν εκλογές για τις 5 Μαρτίου, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα προπαγάνδας που είχαν στον έλεγχό τους για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, στις 27 Φεβρουαρίου, οι Ναζί έβαλαν φωτιά στο Κοινοβούλιο και κατηγόρησαν τους κομμουνιστές ως υπαίτιους. Στις εκλογές που ακολούθησαν, οι Ναζί εξασφάλισαν 17.3 εκ. ψήφους και 288 βουλευτές, περίπου 48% του εκλογικού σώματος (το Νοέμβριο είχαν εξασφαλίσει 11.7 εκ. Ψήφους και 196 βουλευτές). Αφού απαγορευσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι Ναζί άρχισαν να διώκουν τους σοσιαλδημοκράτες και το συνδικαλιστικό κίνημα, και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης άρχισαν να γεμίζουν με αριστερούς άνδρες και γυναίκες. Στο μεταξύ, η δύναμη του Χίτλερ στο Κοινοβούλιο συνέχισε να αυξάνεται, με τη βοήθεια της Δεξιάς. Στις 24 Μαρτίου,ο Χίτλερ υπεβαλε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο που παρείχε σε αυτον την απόλυτη δύναμη να κυβερνήσει τη χώρα για 4 έτη χωρίς την υπαρξη Κοινοβουλίου. Από κει κι έπειτα άρχισε την ανοικτή δίωξη των Εβραίων. Αποκήρυξε τις διεθνείς συμφωνίες του 1918 που είχαν επιβάλει περιορισμούς στον εξοπλισμό και τη στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας. Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή ήταν η κατάσταση στο διεθνή πολιτικό χώρο όταν άρχισαν να τίθενται από κοινού οι μύθοι σχετικά με εκείνους που πεθαίνουν στη Σοβιετική Ένωση. 


Η Ουκρανία ως γερμανική επαρχία 



Στο πλευρό του Χίτλερ ήταν ο Γκαίμπελς, ο Υπουργός Προπαγάνδας, το άτομο που ήταν υπεύθυνο για να εντυπώσει το ναζιστικό όνειρο στους Γερμανούς. Το «όνειρο»αυτο είχε ως εξής : φυλετικά «καθαροί» άνθρωποι ζουν σε μια Μεγάλη Γερμανία, μια χώρα με lebensraum, ένα ευρύ χώρο να ζουν. Ένα μέρος αυτού του lebensraum, μια περιοχή στα ανατολικά της Γερμανίας που ήταν, στην πραγματικότητα, πολύ πιο μεγάλη και από την ίδια τη Γερμανία, έπρεπε να κατακτηθεί και να ενσωματωθεί στο γερμανικό έθνος. Ηδη από το 1925, στον «Αγώνα Του»ο Χίτλερ είχε υποδείξει την Ουκρανία ως αναπόσπαστο μέρος αυτού του γερμανικού «ζωτικού χώρου». Η Ουκρανία και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης έπρεπε να ανήκουν στο γερμανικό έθνος έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο "κατάλληλο". Σύμφωνα με τη ναζιστική προπαγάνδα, το «ναζιστικό ξίφος» θα «ελευθέρωνε» αυτά τα εδάφη εκ μέρους της γερμανικής φυλής. Με τη γερμανική τεχνολογία και τις γερμανικές επιχειρήσεις, η Ουκρανία θα μετασχηματιζόταν σε μια περιοχή που θα παρήγαγε δημητριακά για τη Γερμανία. Αλλά πρώτα οι Γερμανοί έπρεπε να ελευθερώσουν την Ουκρανία από τα «κατώτερα όντα»που την κατοικούσαν ,τα οποία , σύμφωνα με τη ναζιστική προπαγάνδα, θα τιθονταν ως εργατικό δυναμικό σκλάβων στα γερμανικά σπίτια, εργοστάσια και χωράφια – όπου απαιτούσε η γερμανική οικονομία. 
Η κατάκτηση της Ουκρανίας και άλλων περιοχών της Σοβιετικής Ένωσης θα απαιτούσε πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, και αυτός ο πόλεμος έπρεπε να προετοιμαστεί καλά εκ των προτέρων. Για τον σκοπό αυτό, το ναζιστικό Υπουργείο Προπαγάνδας, υπό τον Γκαίμπελς, άρχισε μια εκστρατεία γύρω από μια υποτιθέμενη γενοκτονία που προκλήθηκε από τους Μπολσεβίκους στην Ουκρανία, μια φοβερή περίοδο καταστροφικής πείνας που προκλήθηκε σκόπιμα από το Στάλιν προκειμένου να αναγκαστεί η αγροτιά να δεχτεί τη σοσιαλιστική πολιτική. Ο σκοπός της ναζιστικής εκστρατείας ήταν να προετοιμαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για την "απελευθέρωση" της Ουκρανίας ,από τα γερμανικά στρατεύματα. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες και παρά το γεγονός ότι μερικά από τα γερμανικά κείμενα προπαγάνδας δημοσιεύθηκαν στον αγγλικό Τύπο, η ναζιστική εκστρατεία γύρω από την υποτιθέμενη "γενοκτονία" στην Ουκρανία δεν ήταν πολύ επιτυχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν σαφές ότι ο Χίτλερ και ο Γκαίμπελς χρειάζονταν βοήθεια στη διάδοση των δυσφημιστικών φημών τους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Εκείνη τη βοήθεια βρήκαν στις ΗΠΑ... 


Γ.Χερστ-ο δυτικός φίλος του Χίτλερ 


Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ είναι το όνομα ενός πολυεκατομμυριούχου ο οποίος επιδίωξε να βοηθήσει τους Ναζί στον ψυχολογικό πόλεμό τους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Ο Hearst ήταν ένας γνωστός ιδιοκτήτης αμερικανικών εφημερίδων ,γνωστός και ως "πατέρας" του αποκαλούμενου «κίτρινου Τύπου».Ο Hearst άρχισε τη σταδιοδρομία του ως συντάκτη εφημερίδων το 1885 όταν τον έβαλε ο πατέρας του, George Hearst, ένας εκατομμυριούχος βιομήχανος μεταλλείας, γερουσιαστής και ιδιοκτήτης εφημερίδων ο ίδιος, υπεύθυνο στην εφημερίδα San Francisco Daily Examiner. 


Αυτό ήταν επίσης η έναρξη της αυτοκρατορίας Hearst, μιας αυτοκρατορίας που επηρέασε έντονα τη ζωή και τη σκέψη των αμερικανών. Αφότου πέθανε ο πατέρας του, ο William Hearst πώλησε όλες τις μετοχές βιομηχανίας μεταλλείας που κληρονόμησε και άρχισε να επενδύει το κεφάλαιο που συσσώρευσε, στο χώρο της δημοσιογραφίας. Η πρώτη αγορά του ήταν η New York Morning Journal, μια παραδοσιακή εφημερίδα που ο Hearst μετασχημάτισε εντελώς σε ένα εντυπωσιοθηρικό κουρέλι. Αγόραζε τις ιστορίες του σε οποιαδήποτε τιμή, και όταν δεν υπήρχε καμμία αγριότητα ή έγκλημα στα ρεπορτάζ, επέβαλλε στους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους του "να καλλωπίσουν" τα θέματα. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει στην πραγματικότητα τον "κίτρινο Τύπο": «ανακαλύπτει» αγριότητες και τις παρουσιάζει ως αληθινές. 



Αυτά τα ψέματα του Hearst τον έκαναν εκατομμυριούχο και μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο των εφημερίδων. Το 1935 ήταν ένα από τα πλουσιότερα άτομα στον κόσμο, με μια περιουσία που υπολογίστηκε σε $200 εκατομμύρια. Μετά από την αγορά της Morning Journal, ο Hearst αγόρασε και δημιούργησε ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες σε όλες τις ΗΠΑ. Στη δεκαετία του '40, ο William Hearst ήταν κάτοχος 25 ημερησίων εφημερίδων, 24 εβδομαδιαίων εφημερίδων, 12 ραδιοσταθμών, 2 παγκόσμιων πρακτορείων ειδήσεων, μιας επιχείρησης που παρείχε στοιχεία από τις ειδήσεις για να γίνουν ταινίες, της Cosmopolitan film company, και πολλών άλλων. Το 1948 αγόρασε έναν από τους πρώτους τηλεοπτικούς σταθμούς των ΗΠΑ, τον BWAL-TV στη Βαλτιμόρη. Οι εφημερίδες του Hearst πουλώντας 13 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως είχαν σχεδόν 40 εκατομμύρια αναγνώστες. Σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ διάβαζε τις εφημερίδες του Hearst κάθε ημέρα. Επιπλέον, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως ενημερώνονταν από τον Όμιλο Hearst μέσω των πρακτορείων ειδήσεών του, των ταινιών και μιας σειράς άρθρων εφημερίδων που μεταφράζονταν και δημοσιεύονταν σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. 



Οι αριθμοί που αναφέρονται ανωτέρω καταδεικνύουν πώς η αυτοκρατορία Hearst ήταν σε θέση να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική, και την παγκόσμια πολιτική, κατά τη διάρκεια πάρα πολλών ετών - σε ζητήματα όπως την αντίθεση στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Β’Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και την υποστήριξη στο αντικομμουνιστικό μακαρθικό κηνύγι μαγισσών τη δεκαετία του ’50.Οι απόψεις του William Hearst ήταν ακραία συντηρητικές, εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές. Oι πολιτικές του προτίμησεις ήταν στο χώρο της ακροδεξιάς. 

Το 1934 ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου τον υποδέχτηκε ο Χίτλερ ως φίλο και φιλοξενούμενό του .Μετά από αυτό το ταξίδι, οι εφημερίδες του Hearst έγιναν ακόμη περισσότερο αντιδραστικές, έχοντας πάντα άρθρα ενάντια στο σοσιαλισμό, ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και ειδικά ενάντια στο Στάλιν. Ο Hearst προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει τις εφημερίδες του για προπαγάνδα υπέρ των Ναζί, δημοσιεύοντας μια σειρά άρθρων του Γκέρινγκ (το δεξί χέρι του Χίτλερ). Οι διαμαρτυρίες πολλών αναγνωστών, εντούτοις, τον ανάγκασαν να σταματήσει τέτοια πράγματα . 

Μετά από την επίσκεψή του στο Ηitler, oι εφημερίδες του Hearst γέμισαν με "αποκαλύψεις" για φοβερά και τρομερά που συνέβαιναν στη Σοβιετική Ένωση - δολοφονίες, γενοκτονίες, σκλαβιά, πολυτέλειες για τους κυβερνήτες και λιμός για τους ανθρώπους. Όλα αυτά ήταν τα πρώτα θέματα σχεδόν κάθε ημέρα. Το υλικό προερχόταν απο τη Gestapo, την πολιτική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων συχνά εμφανίζονταν καρικατούρες και πλαστές φωτογραφίες από την Σοβιετική Ένωση, με το Στάλιν να απεικονίζεται ως δολοφόνος που κρατά ένα στιλέτο στο χέρι του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα άρθρα διαβάζονταν κάθε ημέρα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και εκατομμύρια άλλους παγκοσμίως! 


Ο Μύθος περί λιμού στην Ουκρανία 

Μια από τις πρώτες εκστρατείες του Ομίλου Hearst ενάντια στη Σοβιετική Ένωση είχε να κάνει με το θέμα των εκατομμυρίων που υποτίθεται ότι πέθαιναν απο την πείνα στην Ουκρανία. Αυτή η εκστρατεία άρχισε στις 8 Φεβρουαρίου 1935 με ένα πρωτοσέλιδο στην Chicago American " 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας στη Σοβιετική Ένωση". Χρησιμοποιώντας υλικό που του παρείχε η ναζιστική Γερμανία, ο William Hearst, ο βαρώνος του Τύπου και ο υποστηρικτής των Ναζί , άρχισε να δημοσιεύει κατασκευασμένες ιστορίες για μια γενοκτονία που υποτίθεται ότι έχει διαπραχτεί σκόπιμα από τους Μπολσεβίκους και είχε θανατώσει αρκετά εκατομμύρια στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό που πραγματοποιήθηκε στη Σοβιετική Ένωση στην αρχή της δεκαετίας του '30 ήταν μια μεγάλη ταξική σύγκρουση στην οποία οι φτωχοί άκληροι αγρότες εξεγέρθηκαν ενάντια στους πλούσιους γαιοκτήμονες, τους κουλάκους, και είχαν αρχίσει μια προσπάθεια για την κολεκτιβοποίηση, μια προσπάθεια να διαμορφώσουν κολχόζ. 



Αυτή η μεγάλη ταξική σύγκρουση, που αφορούσε άμεσα ή έμμεσα περίπου 120 εκατομμύρια αγρότες, προκάλεσε βεβαίως αστάθεια της γεωργικής παραγωγής και ελλείψεις τροφίμων σε μερικές περιοχές. Η έλλειψη τροφίμων αποδυνάμωσε τους ανθρώπους, και οδήγησε σε μια αύξηση στον αριθμό των θυμάτων από επιδημικές ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες ήταν εκείνη την περίοδο δυστυχώς κοινές σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 1918 και 1920 μια επιδημία της ισπανικής γρίπης προκάλεσε το θάνατο 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν κατηγόρησε τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών για δολοφονία των πολιτών τους. Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε τίποτα που αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει για επιδημίες αυτού του είδους .Μόνο με την ανάπτυξη της πενικιλίνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, στάθηκε δυνατό τέτοιες επιδημίες να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. ‘Ομως, δεν διατέθηκε γενικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '40. 



Τα άρθρα του Ομίλου Hearst που ισχυρίζονται ότι εκατομμύρια πέθαιναν της πείνας στην Ουκρανία - μια πείνα σκόπιμα προκληθείσα από τους κομμουνιστές – προχωρούσαν σε γραφικές και εντυπωσιοθηρικές λεπτομέρειες. Ο Όμιλος Hearst χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να κάνει τα ψέματά του να φανούν αληθινά, και πέτυχε να μεταστρέψει την κοινή γνώμη στις κεφαλαιοκρατικές χώρες αισθητά ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Αυτή ήταν η προέλευση των πρώτων κατασκευασμένων μύθων. Μπροστά στο κύμα διαμαρτυριών, ενάντια στην δήθεν προκληθείσα από τους κομμουνιστές πείνα, που ο δυτικός Τύπος εξαπέλυσε, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ακούσει τις διαψεύσεις και την κατάρριψη των μύθων του Ομίλου Hearst από τη Σοβιετική Ένωση.Αυτή η κατάσταση επικράτησε από το 1934 έως το 1987! Για περισσότερο από 50 έτη γενεές και γενεές ανθρώπων παγκοσμίως μεγάλωσαν με αυτές τις διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας για να αποκτήσουν αρνητική άποψη του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση. 



Η αυτοκρατορία των ΜΜΕ του Hearst το 1998 



Ο William Hearst πέθανε το 1951 στο σπίτι του στο Beverly Hills, στην Καλιφόρνια, αφήνοντας μια αυτοκρατορία ΜΜΕ που ως και σήμερα συνεχίζει να διαδίδει τα αντιδραστικά μήνυματά του σε όλο τον κόσμο. Ο Όμιλος Hearst είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, με περισσότερες από 100 επιχειρήσεις που απασχολούν 15.000 άτομα. Η αυτοκρατορία Hearst περιλαμβάνει σήμερα περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, ραδιοσταθμούς, TV σταθμούς, καλωδιακή τηλεόραση, πρακτορεία ειδήσεων και πολυμέσα. 



52 έτη προτού να προκύψει η αλήθεια 

Η ναζιστική εκστρατεία παραπληροφόρησης για την Ουκρανία δεν σταμάτησε με την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα ναζιστικά ψέματα αναλήφθηκαν από την CIA και MI5, και κατείχαν πάντοτε προεξέχουσα θέση στον πόλεμο προπαγάνδας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Το αντικομμουνιστικό κηνύγι μαγισσών του Μακάρθι μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο αναπαρήγαγε τις ιστορίες των εκατομμυρίων νεκρών εξαιτίας του λιμού στην Ουκρανία. Το 1953 ένα βιβλίο σε αυτό το θέμα δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ. Αυτό το βιβλίο είχε τίτλο 'Black Deeds of the Kremlin'( «Η Μαύρη Βίβλος του Κρεμλίνου» στα ελληνικά). Η έκδοσή του χρηματοδοτήθηκε από ουκρανούς πρόσφυγες στις ΗΠΑ, ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και στους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε πολιτικό άσυλο, παρουσιάζοντας τους στον κόσμο ως "δημοκράτες". 


Όταν ο Reagan εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και άρχισε την αντικομμουνιστική του σταυροφορία τη δεκαετία του '80, η προπαγάνδα για τα εκατομμύρια που πέθαναν στην Ουκρανία αναβίωσε. Το 1984 ένας καθηγητής του Χάρβαρντ δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο 'Human Life in Russia' ("Η ζωή στη Ρωσία" ) που επαναλάμβανε όλες τις ψεύτικες πληροφορίες που παρήχθησαν από τον Όμιλο Hearst το 1934. Εκεί, βρίσκαμε τα ναζιστικά ψέματα και τις παραποιήσεις της δεκαετίας του ‘30 αναγεννημένα, αλλά αυτή τη φορά με το κύρος που προσδίδει η υπογραφή ενός αμερικανικού πανεπιστημίου. Αλλά υπήρχε και συνέχεια: Το 1986 ακόμα ένα βιβλίο εμφανίστηκε για το θέμα, με τίτλο 'Harvest of Sorrow'("Συγκομιδή Θλίψης"), που γράφτηκε από ένα πρώην μέλος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, τον Robert Conquest, τώρα καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stamford της Καλιφόρνιας. Για "την εργασία του" για το βιβλίο αυτό, ο Conquest έλαβε $80.000 από την «Εθνική Οργάνωση Ουκρανίας». Αυτή η ίδια οργάνωση πλήρωσε επίσης για μια ταινία που βγήκε το 1986 με τίτλο 'Harvest of Despair' ("Συγκομιδή Απελπισίας"), στην οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε το υλικό από το βιβλίο του Conquest. Στο μεταξύ ο αριθμός των ανθρώπων που υποστηρίχτηκε στις ΗΠΑ ότι είχαν χάσει τις ζωές τους στην Ουκρανία εξατίας του λοιμού είχε αναχθεί σε 15 εκατομμύρια! 



Εντούτοις οι «πληροφορίες» αυτές του Ομίλου Hearst, που αναπαράχθηκαν σε βιβλία και ταινίες, ήταν απολύτως ψεύτικες. Ο καναδός δημοσιογράφος, Douglas Tottle, αποκάλυψε λεπτομερώς τις παραποιήσεις στο βιβλίο του 'Fraud, famine and fascism - the Ukrainian genocide myth from Hitler to Harvard'("Απάτη, λιμός και φασισμός - ο ουκρανικός μύθος γενοκτονίας από τον Ηitler στο Χάρβαρντ"), που εκδόθηκε στο Τορόντο το 1987. Μεταξύ άλλων, ο Tottle απέδειξε ότι το χρησιμοποιούμενο φωτογραφικό υλικό, οι τρομακτικές φωτογραφίες που έδειχναν λιμοκτονούντα παιδιά, είχαν λήφθεί από δημοσιεύματα του 1922 σε μία εποχή που εκατομμύρια ανθρώπων πέθαιναν από πείνα και τον πόλεμο επειδή οκτώ ξένοι στρατοί είχαν εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου του 1918-1921. 



Ο Tottle παρουσιάζει τα γεγονότα σχετικά με την πείνα του 1934 και εκθέτει τα αναμεμειγμένα ψέματα που δημοσιεύονταν στον Όμιλο Hearst. Ένας δημοσιογράφος που είχε στείλει κατά τη διάρκεια μιας μακράς χρονικής περιόδου ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις περιοχές της υποτιθέμενης πείνας ήταν ο Thomas Walter, ένα άτομο που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ουκρανία και μόνο στη Μόσχα δεν είχε περάσει παρά πέντε μόλις ημέρες. Αυτό το γεγονός αποκαλύφθηκε από το δημοσιογράφο Louis Fisher, ανταποκριτή της Μόσχας της The Nation, μιας αμερικανικής εφημερίδας. Ο Fisher επίσης αποκάλυψε ότι ο δημοσιογράφος M. Parrott, ο πραγματικός ανταποκριτής του ομίλου Hearst στη Μόσχα, είχε στείλει ρεπορτάζ σχετικά με την άριστη συγκομιδή που επιτεύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1933 και την πρόοδο της Ουκρανίας που δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. Ο Tottle αποδεικνύει επίσης ότι ο δημοσιογράφος που έγραψε τις εκθέσεις σχετικά με την υποτιθέμενη ουκρανική πείνα, ο "Thomas Walker", ονομαζόταν στην πραγματικότητα Robert Green ,ένας κατάδικος ο οποιος είχε δραπετεύσει από μια πολιτειακή φυλακή στο Κολοράντο! Αυτός ο Walker, ή Green, συνελήφθη όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ και όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ποτέ στην Ουκρανία. Όλα τα ψέματα όμως σχετικά με τους νεκρούς εκατομμυρίων του λιμού στην Ουκρανία στη δεκαετία του '30, για μια πείνα που δήθεν προκλήθηκε από το Στάλιν αποκαλύφθηκαν μόλις το 1987! Ο Hearst, οι Ναζί, ο πράκτορας Conquest και άλλοι είχαν «ποτίσει» εκατομμύρια ανθρώπων με τα ψέματα και τα πλαστά ρεπορτάζ τους. Ακόμη και σήμερα οι ιστορίες του ναζιστή Hearst επαναλαμβάνονται ακόμα στα προσφάτως δημοσιευμένα βιβλία που γράφονται επ’ αμοιβή δεξιών συμφερόντων. 

Ο Όμιλος Hearst, έχοντας μονοπωλιακή θέση σε πολιτείες των ΗΠΑ, και έχοντας τις πρακτορεία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο, ήταν το μεγάλο φερέφωνο της Gestapo. Σε έναν κόσμο υπό την εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ήταν δυνατό για τον Όμιλο Hearst να μετασχηματίσει τα ψέματα της Gestapo σε «αλήθειες» που αναπαράγονται από ντουζίνες εφημερίδων, των ραδιοσταθμών και, αργότερα, των τηλεοπτικών καναλιών, παγκοσμίως. Όταν η Gestapo εξαφανίστηκε, αυτός ο βρώμικος πόλεμος προπαγάνδας ενάντια στο σοσιαλισμό και τη Σοβιετική Ένωση συνεχίζεται, με την CIA ως νέο προστάτη του. Οι αντικομμουνιστικές εκστρατείες του αμερικανικού Τύπου δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο. Η επιχείρηση συνεχίστηκε όπως πριν, πρώτα υπό την αιγίδα της Gestapo και έπειτα υπό την αιγίδα της CIA. 

Ο Ρόμπερτ Κόνκουεστ στην καρδιά των μύθων 


Αυτό το άτομο, που τόσο ευρέως αναφέρεται στον αστικό Τύπο, αξίζει κάποια συγκεκριμένη προσοχή σε αυτό το σημείο. Ο Ρόμπερτ Κόνκουεστ είναι ένας από τους δύο συντάκτες που έχουν γράψει τα περισσότερα σχετικά με τα εκατομμύρια νεκρών στη Σοβιετική Ένωση. Είναι στ’ αλήθεια ο δημιουργός όλων των μύθων που έχουν διαδοθεί σχετικά με τη Σοβιετική Ένωση μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κόνκουεστ είναι πρώτιστα γνωστος για τα βιβλία του The Great Terror («Ο μεγάλος τρόμος- 1969) και Harvest of Sorrow ( «Η συγκομιδή της θλίψης»- 1986). Ο Κόνκουεστ γράφει για εκατομμύρια νεκρών από λιμό στην Ουκρανία, στα στρατόπεδα εργασίας gulag και κατά τη διάρκεια των δικών του 1936-38, χρησιμοποιώντας ως πηγές πληροφοριών αυτοεξόριστους Ουκρανούς που ζουν στις ΗΠΑ και που ανήκουν σε δεξιά κόμματα, ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πολλοί από τους ήρωες του Κόνκουεστ ήταν γνωστοί ως εγκληματίες πολέμου που οδήγησαν και συμμετείχαν στη γενοκτονία του εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας το 1942. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν ο Mykola Lebed, που καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Lebed ήταν προϊστάμενος ασφάλειας στο Lvov κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής και διήυθυνε τις φοβερές διώξεις των Εβραίων που πραγματοποιήθηκαν το 1942. Το 1949 η CIA φυγάδευσε τον Lebed στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάστηκε ως πηγή παραπληροφόρησης. 



Το ύφος των βιβλίων του Κόνκουεστ είναι ένα ύφος βίαιου και φανατικού αντι-κομμουνισμού. Στο βιβλίο του The Great Terror ο Κόνκουεστ μας λέει ότι εκείνοι που πέθαναν εξαιτίας λιμού στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ του 1932-1933 ήταν 5 - 6 εκατομμύρια ,οι μισοί δε από τους στην Ουκρανία. Αλλά το 1983, κατά τη διάρκεια της αντικομμουνιστικής σταυροφορίας του Reagan, ο Κόνκουεστ είχε επεκτείνει χρονικά την πείνα στο 1937 και είχε αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων σε 14 εκατομμύρια! Τέτοιοι ισχυρισμοί έμελε να ανταμειφθούν καλά: το 1986 προσελήφθη από το Reagan για να γράψει το υλικό για την προεδρική καμπάνια που στόχευε στην προετοιμασία των αμερικανών για μια σοβιετική εισβολή(!). Το εν λόγω κείμενο είχε τίτλο "τι να κάνετε όταν έρθουν οι Ρώσοι –Οδηγός Επιβίωσης"! Παράξενες κινήσεις από καθηγητή Ιστορίας... 


Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε όλα αυτά, από τη στιγμή που προέρχονται από ένα άτομο που έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του ζώντας από τα ψέματα και τα κατασκευάσματα για τη Σοβιετική Ένωση και το Στάλιν - πρώτα ως μυστικός πράκτορας υπηρεσιών και έπειτα ως συγγραφέας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stamford στην Καλιφόρνια. Το παρελθόν του Κόνκουεστ αποκαλύφθηκε από τον the Guardian της 27ης Ιανουαρίου 1978 σε ένα άρθρο που τον προσδιόριζε ως πρώην πράκτορα στο τμήμα παραπληροφόρησης της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας,δηλαδή το ερευνητικό τμήμα πληροφοριών (IRD). Η IRD ήταν ένα τμήμα που οργανώθηκε το 1947 (αρχικά ονομαζόταν «Κομμουνιστικό Γραφείο Πληροφοριών») του οποίου κύριος στόχος ήταν να καταπολεμηθεί η κομμουνιστική επιρροή σε όλο τον κόσμο με την «εμφύτευση» τετοιων ιστοριών μεταξύ των πολιτικών, των δημοσιογράφων και άλλων που ήταν σε θέση να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Οι δραστηριότητες της IRD ήταν πολύ εκτεταμένες, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό. Όταν την IRD έπρεπε να διαλυθεί τυπικά το 1977, ως αποτέλεσμα της αποκάλυψης των σχέσεών της με την ακροδεξιά, ανακαλύφθηκε ότι στη Μεγάλη Βρετανία περισσότεροι από 100 μεταξύ των πιο γνωστών δημοσιογράφων είχαν σύνδεσμο με την IRD που τους παρείχε τακτικά το υλικό για τα άρθρα τους. Αυτό ήταν κανόνας για διάφορες σημαντικές βρετανικές εφημερίδες, όπως οι The Financial TimesThe TimesEconomistDaily MailDaily MirrorThe ExpressThe Guardian και άλλες. Τα γεγονότα που εκτίθενται από το Guardian επομένως μας δίνουν μια ένδειξη ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες είναι σε θέση να χειριστούν τις ειδήσεις που φθάνουν στο ευρύ κοινό. 



Ο Conquest εργάστηκε για την IRD από όταν ιδρύθηκε έως το 1956. "Εργασία" του Conquest ήταν να συμβάλει στην κατασκευή της "Μαύρης Ιστορίας" της Σοβιετικής Ένωσης που παρουσιάστηκε ως πραγματικότητα και που διανεμήθηκε μεταξύ των δημοσιογράφων και άλλους ικανούς να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Αφότου είχε αφήσει τυπικά την IRD, ο Conquest συνέχισε να γράφει τα βιβλία που προτάθηκαν από την IRD, με τη μυστική υποστήριξη υπηρεσιών. Το βιβλίο του " The Great Terror", ένα κείμενο από την «οπτική γωνία» της Δεξιάς σχετικά με το θέμα της ταξικής σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1937, ήταν στην πραγματικότητα μια συλλογή κειμένων που είχε γράψει κατά τη διάρκεια της θητείας του στις μυστικές υπηρεσίες. Το βιβλίο δημοσιεύθηκε με τη βοήθεια της IRD. Το ένα τρίτο των βιβλίων αγοράστηκε από τις εκδόσεις Praeger, που έγιναν γνωστές για τη δημοσίευση κειμένων προερχόμενων από τις πηγές της CIA. Το βιβλίο του Conquest προορίστηκε για τους "χρήσιμους ανόητους", όπως οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι άνθρωποι που εργάζονται στον Τύπο, το ραδιόφωνο και την TV, που εξασφαλίζουν ώστε τα ψέματα του Conquest και της Άκρας Δεξιάς να συνεχίζονται να διαδίδονται σε μεγάλες μάζες πληθυσμού.Ως και σημερα ο Conquest παραμένει για τους δεξιούς ιστορικούς μια από τις σημαντικότερες πηγές υλικού στη Σοβιετική Ένωση. 



Alexander Solzhenitsyn 



Ένα άλλο πρόσωπο που συνδέεται πάντα με βιβλία και άρθρα σχετικά με τα υποτιθέμενα εκατομμύρια που έχασαν τις ζωές ή την ελευθερία τους στη Σοβιετική Ένωση είναι ο ρώσος συγγραφέας Alexander Solzhenitsyn. Ο Solzhenitsyn έγινε διάσημος σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο προς το τέλος του 1960 με το βιβλίο του, «το Αρχιπέλαγος Gulag». Ο ίδιος είχε καταδικασθεί το 1946 σε 8 έτη διαμονής σε στρατόπεδο εργασίας για αντεπαναστατική δραστηριότητα υπό μορφή διανομής αντι-σοβιετικής προπαγάνδας. Σύμφωνα με τον Solzhenitsyn, η πάλη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η σοβιετική κυβέρνηση είχε φθάσει σε έναν συμβιβασμό με τον Ηitler. Ο Solzhenitsyn κατηγόρησε επίσης τη σοβιετική κυβέρνηση και το Στάλιν ότι ήταν χειρότεροι από το Ηitler από την άποψη, των φοβερών αποτελεσμάτων του πολέμου στους πληθυσμούς της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Solzhenitsyn δεν έκρυψε τις ναζιστικές συμπάθειές του. Καταδικάστηκε ως προδότης. 



Ο Solzhenitsyn άρχισε το 1962 να δημοσιεύει βιβλία στη Σοβιετική Ένωση με τη συγκατάθεση και τη βοήθεια του Nikita Khrushchev. Το πρώτο βιβλίο που δημοσίευσε ήταν το «Μια ημέρα στη ζωή του Ivan Denisovich», σχετικά με τη ζωή ενός φυλακισμένου. Ο Khrushchev χρησιμοποίησε τα κείμενα του Solzhenitsyn για να δυσφημίσει τη σοσιαλιστική κληρονομιά του Στάλιν. Το 1970 ο Solzhenitsyn κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με το βιβλίο του «το Αρχιπέλαγος Gulag». Τα βιβλία του άρχισαν έπειτα να δημοσιεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις καπιταλιστικές χώρες, και ο συγγραφέας τους είχε γίνει ένα από τα πολυτιμότερα όργανα του ιμπεριαλισμού στην καταπολέμηση του σοσιαλισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Τα κείμενά του για τα στρατόπεδα εργασίας προστέθηκαν στην προπαγάνδα για τα εκατομμύρια που υποτίθεται ότι είχαν πεθάνει στη Σοβιετική Ένωση και παρουσιάστηκαν από τα αστικά ΜΜΕ ως αληθινά. Το 1974, ο Solzhenitsyn αποκήρυξε τη σοβιετική υπηκοότητά του και μετανάστευσε στην Ελβετία και έπειτα τις ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο θεωρήθηκε από τον αστικό Τύπο ο «μέγιστος μαχητής για την ελευθερία και τη δημοκρατία». Οι ναζιστικές συμπάθειες του θάφτηκαν ώστε να μην παρεμποδίσουν τον πόλεμο προπαγάνδας ενάντια στο σοσιαλισμό. 


Στις ΗΠΑ, ο Solzhenitsyn κλήθηκε συχνά να ομιλήσει σε σημαντικές συνεδριάσεις. Ήταν, παραδείγματος χάριν, ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο του AFL-CIO(μεγάλο αμερικανικό συνδικάτο) το 1975, και στις 15 Ιουλίου 1975 κλήθηκε για να δώσει μια διάλεξη σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο! Οι διαλέξεις του ήταν προκλητικές, καθώς υποστήριζε τις πλέον αντιδραστικές θέσεις. Μεταξύ άλλων υποστήριζε νέα εισβολή στο Βιετνάμ, μετά από τη νίκη του επί των ΗΠΑ. Και επιπλέον : μετά από 40 έτη φασισμού στην Πορτογαλία, όταν πήραν οι αριστεροί ανώτεροι υπάλληλοι στρατού την εξουσία στη λαϊκή επανάσταση του 1974, ο Solzhenitsyn ήταν υπέρμαχος της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην Πορτογαλία που, σύμφωνα με αυτον, θα προσχωρούσε στο σύμφωνο της Βαρσοβίας εάν οι ΗΠΑ δεν επενέβαιναν! Στις διαλέξεις του, ο Solzhenitsyn διαφωνούσε με την την απελευθέρωση των αφρικανικών αποικιών της Πορτογαλίας(!). 



Αλλά είναι σαφές ότι ο κύριος σκοπός των λόγων του Solzhenitsyn ήταν πάντα ο βρώμικος πόλεμος ενάντια στο σοσιαλισμό - από την υποτιθέμενη εκτέλεση αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σοβιετική Ένωση στις δεκάδες χιλιάδων Αμερικανών που δήθεν φυλακίστηκαν και υποδουλώθηκαν, σύμφωνα με το Solzhenitsyn, στο βόρειο Βιετνάμ! Αυτή η ιδέα του Solzhenitsyn αποτέλεσε την πηγή για τις ταινίες Rambo σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που τόλμησαν να γράφουν υπέρ της ειρήνης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης κατηγορήθηκαν από το Solzhenitsyn στις ομιλίες του ως πιθανοί προδότες.Ο Solzhenitsyn ήταν επίσης υπέρ της αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής ικανότητας ενάντι της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήταν ισχυρότερη "στα τανκς και τα αεροπλάνα, από πέντε έως επτά φορές" καθώς επίσης και στα ατομικά όπλα που ισχυρίστηκε ότι ήταν "τουλαχιστον δύο, τρεις ή ακόμα και πέντε φορές" ισχυρότερη. Οι διαλέξεις του Solzhenitsyn σχετικά με τη Σοβιετική Ένωση αντιπροσώπευσαν τη φωνή της Άκρας Δεξιάς. Αλλά ο ίδιος ξεπερνούσε και την ίδια την Άκρα Δεξιά ,όσον αφορά τη δημόσια υποστήριξη στο Φασισμό. 


Yποστήριξη στον φασισμό του Φράνκο 

Αφότου πέθανε ο Franco το 1975, το ισπανικό φασιστικό καθεστώς άρχισε να χάνει τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης και στην αρχή του 1976, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στράφηκε στα γεγονότα της Ισπανίας. Απεργίες και διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας υποχρέωσαν τον κληρονόμο του Franco, το βασιλιά Juan Carlos, να εισαγάγει πολύ προσεκτικά κάποια φιλελευθεροποίηση προκειμένου να καταλαγιάσει η κοινωνική αναταραχή 



Σε αυτήν την σημαντικότερη στιγμή στην ισπανική πολιτική ιστορία, ο Solzhenitsyn εμφανίζεται στη Μαδρίτη και δίνει μια συνέντευξη στην εκπομπή Directisimo ένα Σάββατο βράδι, 20 Μαρτίου 1976,σε prime time ζώνη προγράμματος(βλ. τις ισπανικές εφημερίδες, το ABC και το Ya της 21ης Μαρτίου 1976). Ο Solzhenitsyn, αφού του είχαν παρασχεθεί οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να κάνει όλα τα είδη αντιδραστικών δηλώσεων. Πρόθεσή του δεν ήταν να υποστηρίξει τα αποκαλούμενα μέτρα φιλελευθεροποίησης του βασιλιά. Αντίθετα,ο Solzhenitsyn προειδοποιούσε για αυτές τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Στην τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε ότι 110 εκατομμύρια Ρώσοι είχαν πεθάνει όντας θύματα του σοσιαλισμού, και σύγκρινε "τη σκλαβιά στην οποία οι σοβιετικοί άνθρωποι υποβλήθηκαν με την ελευθερία που απόλαυσαν στην Ισπανία". Ο Solzhenitsyn κατηγόρησε επίσης τους "προοδευτικούς κύκλους" ως «ουτοπιστές»,επειδή θεωρούσαν την Ισπανία μια δικτατορία. Ως"προοδευτικό", εννοούσε κάθε αντιπολιτευόμενο,τους φιλελεύθερους,τους σοσιαλδημοκράτες και τους κομμουνιστές. "Το περασμένο φθινόπωρο," έλεγε ο Solzhenitsyn, "η παγκόσμια κοινή γνώμη ανησυχούσε για την τύχη των ισπανών τρομοκρατών (εννοώντας ως τρομοκράτες τους Ισπανούς αντι-φασίστες που καταδικάζονταν σε θάνατο από το καθεστώς Franco). Όλη την ώρα η προοδευτική κοινή γνώμη απαιτεί δημοκρατική πολιτική μεταρρύθμιση υποστηρίζοντας παράλληλα πράξεις τρομοκρατίας ". "Εκείνοι που επιδιώκουν τη γρήγορη δημοκρατική μεταρρύθμιση, συνειδητοποιούν τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο; Στην Ισπανία μπορεί να υπάρξει δημοκρατία αύριο, αλλά αργότερα πώς θα αποφευχθεί η πορεία προς τον ολοκληρωτισμό;". Στις παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ως προς το εάν τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υποστήριξη για τα καθεστώτα στις χώρες όπου δεν υπήρξε καμία ελευθερία, ο Solzhenitsyn απάντησε: «Ξέρω μόνο ένα μέρος όπου δεν υπάρχει καμία ελευθερία και αυτό είναι η Ρωσία». 
Οι δηλώσεις Solzhenitsyn στην ισπανική τηλεόραση ήταν μια άμεση υποστήριξη στον ισπανικό φασισμό, μια ιδεολογία που υποστηρίζει ως σήμερα. Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Solzhenitsyn άρχισε να εξαφανίζεται από τα δημόσια πράγματα στα 18 έτη παραμονής του στις ΗΠΑ, και ένας από τους λόγους που άρχισε να υποστηρίζεται όλο και λιγότερο από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις. Για τους κεφαλαιοκράτες ήταν ένα δώρο από τον ουρανό που ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθεί στο βρώμικο πόλεμό τους ενάντια στο σοσιαλισμό, αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Στη νέα καπιταλιστική Ρωσία, αυτό που καθορίζει την υποστήριξη της Δύσης για τις πολιτικές ομάδες είναι μόνο η δυνατότητα να κάνει καλές business με υψηλά κέρδη κάτω από την προστασία τέτοιων ομάδων. Ο φασισμός ως εναλλακτικό πολιτικό καθεστώς για τη Ρωσία δεν θεωρείται καλός για business. Για αυτό το λόγο τα πολιτικά σχέδια του Solzhenitsyn για τη Ρωσία είναι ένα νεκρό γράμμα όσον αφορά τη Δυτική υποστήριξη. Αυτό που ο Solzhenitsyn θέλει για το πολιτικό μέλλον της Ρωσίας είναι μια επιστροφή στο αυταρχικό καθεστώς των Τσάρων, χέρι –χέρι με την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία! Ούτε οι πιό αλαζονικοί ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται για την υποστήριξη της πολιτικής ηλιθιότητας αυτού του μεγέθους. Για να βρεί καποιος υποστηρικτές του Solzhenitsyn στη Δύση πλέον πρέπει να ψάξει στην Άκρα Δεξιά.. 


Ναζί, μυστικές υπηρεσίες και φασίστες 

Αυτοί λοιπόν είναι οι δημιουργοί των μύθων των αστών σχετικά με τα εκατομμύρια που δήθεν έχουν πεθάνει και έχουν φυλακιστεί στη Σοβιετική Ένωση: ο ναζιστής William Hearst, ο μυστικός πράκτορας Robert Conquest και ο φασίστας Solzhenitsyn. Ο Conquest διαδραμάτισε τον κύριο ρόλο, δεδομένου ότι ήταν οι πληροφορίες του που χρησιμοποιήθηκαν από τα κεφαλαιοκρατικά ΜΜΕ ανά τον κόσμο και αποτέλεσε τη βάση ακόμα και για ολόκληρες σχολές σε ορισμένα πανεπιστήμια. Η εργασία του Conquest είναι χωρίς μια αμφιβολία ένα πρώτης τάξεως δείγμα ασφαλίτικης παραπληροφόρησης. Στη δεκαετία του '70, ο Conquest έλαβε πολλή βοήθεια από τον Solzhenitsyn και μια σειρά δευτεροκλασάτων χαρακτήρων όπως ο Andrei Sakharov και ο Roy Medvedev. Επιπλέον εμφανίστηκαν εδώ και εκεί σε όλο τον κόσμο διάφοροι άνθρωποι που αναλώθηκαν σε συζητήσεις για τον αριθμό νεκρών και κρατουμένων που πληρώνονταν αδρά από τον αστικό Τύπο Αλλά η αλήθεια επί του θέματος αποκαλύφθηκε τελικά και έχει αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο αυτών των παραχαρακτών της ιστορίας. Οι διαταγές του Gorbachev να ανοιχτούν τα μυστικά αρχεία του Κόμματος για ιστορική έρευνα είχαν τις συνέπειες που κανείς τους δεν μπόρεσε να προβλέψει. 



Τα αρχεία καταδεικνύουν τα ψέματα της προπαγάνδας 


Οι μύθοι για τα εκατομμύρια που πέθαναν στη Σοβιετική Ένωση είναι μέρος του βρώμικου πολέμου προπαγάνδας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και για αυτόν τον ίδιο τον λόγο οι αρνήσεις και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ σοβαρά και δεν βρήκαν ποτέ οποιοδήποτε χώρο στα αστικά ΜΜΕ. Το αντίθετο φυσικά συνέβη με τους καθε λογής «ειδικούς» και τις μυθιστοριογραφίες τους. Και τι μυθιστοριογραφίες! Αυτό που τα εκατομμύρια των νεκρών και φυλακισμένων σύμφωνα με τον Conquest και άλλους "κριτικούς" είχαν κοινό ήταν ότι ήταν το αποτέλεσμα των ψεύτικων στατιστικών προσεγγίσεων και των μεθόδων αξιολόγησης που στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης. 



Ψευδείς στατιστικές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών 


Ο Conquest, ο Solzhenitsyn, ο Medvedev και άλλοι χρησιμοποιήσαν στατιστικές που δημοσιεύονται από τη Σοβιετική Ένωση, παραδείγματος χάριν, εθνικές απογραφές πληθυσμών, στις οποίες πρόσθεσαν μια υποτιθέμενη αύξηση πληθυσμών χωρίς να λάβουν υπόψη την κατάσταση στη χώρα. Κατ' αυτό τον τρόπο συνήγαγαν τα συμπεράσματά τους ως προς πόσους ανθρώπους οφείλει να έχει η χώρα στο τέλος των δεδομένων ετών! Οι άνθρωποι που «έλειπαν» θεωρήθηκαν ότι έχουν πεθάνει ή ήταν έγκλειστοι λόγω του σοσιαλισμού. Η μέθοδος είναι απλή αλλά και απολύτως λανθασμένη. Αυτός ο τύπος "αποκάλυψης" τέτοιων σημαντικών πολιτικών γεγονότων δεν θα είχε γίνει αποδεκτός ποτέ εάν η εν λόγω "αποκάλυψη" αφορούσε το δυτικό κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρο ότι οι καθηγητές και οι ιστορικοί θα είχαν διαμαρτυρηθεί ενάντια σε τέτοια κατασκευάσματα . Αλλά δεδομένου ότι ήταν η Σοβιετική Ένωση που ήταν το αντικείμενο «μελέτης», ήταν αποδεκτά. Ένας από τους λόγους είναι βεβαίως ότι οι καθηγητές και οι ιστορικοί τοποθετούν την επαγγελματική τους ανέλιξη πάνω από την επιστημονική ακεραιότητά τους. 



Σε αριθμούς, ποια ήταν τα τελικά συμπεράσματα των "κριτικών"; Σύμφωνα με τον Robert Conquest (σε μια «εκτίμηση» που έκανε το 1961),6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν της πείνας στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του '30. Αυτόν τον αριθμό αύξησε ο Conquest σε 14 εκατομμύρια το 1986. Όσον αφορά τα στρατόπεδα εργασίας gulag, και τους κρατούμενους εκεί, σύμφωνα με τον Conquest, 5 εκατομμύρια φυλακισμένοι υπήρχαν το 1937 προτού αρχίσουν οι εκκαθαρίσεις του Κόμματος , του στρατού και των κρατικών μηχανισμών. Μετά από την έναρξη των εκκαθαρίσεων, σύμφωνα με τον Conquest, κατά τη διάρκεια του 1937-38, προστέθηκαν άλλα 7 εκατομμύρια, που κάνουν τους συνολικούς φυλακισμένους στα στρατόπεδα εργασίας το 1939 12 εκατομμύρια! Και αυτοί οι 12 εκατομμύρια για τον Conquest ήταν μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι. Στα στρατόπεδα εργασίας υπήρχαν επίσης κοινοί εγκληματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Conquest, ήταν μακράν περισσότεροι των πολιτικών κρατουμένων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Conquest, ότι υπήρχαν 25-30 εκατομμύρια φυλακισμένοι στα στρατόπεδα εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης. 


Πάλι σύμφωνα με τον Conquest, 1 εκατομμύριο πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέσθηκαν μεταξύ 1937 και 1939, και άλλα 2 εκατομμύρια πέθαναν της πείνας. Ο τελικός απολογισμός του Conquest, ως αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων του 1937-39, ήταν 9 εκατομμύρια, των οποίων 3 εκατομμύρια είχαν πεθάνει στη φυλακή. Αυτοί οι αριθμοί υποβλήθηκαν αμέσως σε "στατιστικές ρυθμίσεις" από τον Conquest για να επιτρέψουν σε αυτον να συνάγει το συμπέρασμα ότι οι Μπολσεβίκοι είχαν σκοτώσει πάνω από 12 εκατομμύρια πολιτικούς κρατουμένους μεταξύ 1930 και 1953. Προσθέτοντας αυτούς τους αριθμούς στους αριθμούς που ειπώθηκαν ότι έχουν πεθάνει από την πείνα την δεκαετία του '30, ο Conquest έφθασε στο συμπέρασμα ότι οι Μπολσεβίκοι σκότωσαν 26 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε μια από τις τελευταίες «στατιστικές» του , ο Conquest υποστήριξε ότι το 1950 υπήρχαν 12 εκατομμύρια πολιτικοί κρατούμενοι στη Σοβιετική Ένωση. 


Ο Solzhenitsyn χρησιμοποίησε λίγο πολύ τις ίδιες στατιστικές μεθόδους με τον Conquest. Αλλά με τη χρησιμοποίηση αυτών των ψευδο-επιστημονικών μεθόδων βάσει διαφορετικών υποθέσεων , έφθασε σε ακόμη πιο ακραία συμπεράσματα. Ο Solzhenitsyn δέχτηκε την εκτίμηση του Conquest περί 6 εκατομμυρίων θανάτων από πείνα το 1932-33. Εντούτοις, όσον αφορά στις εκκαθαρίσεις του 1936-39, εθεώρησε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν κάθε έτος. Ο Solzhenitsyn συνοψίζει λέγοντάς μας ότι από την εποχή της κολλεκτιβοποίησης ως το θάνατο του Στάλιν το 1953, οι κομμουνιστές σκότωσαν 66 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σοβιετική Ένωση. Συν τοις άλλοις θεωρεί τη σοβιετική κυβέρνηση υπεύθυνη για το θάνατο 44 εκατομμυρίων Ρώσων που όπως λέει σκοτώθηκαν στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συμπέρασμα του Solzhenitsyn είναι ότι '110 εκατομμύρια Ρώσοι έπεσαν θύματα του σοσιαλισμού ". Όσον αφορούσε στους φυλακισμένους, ο Solzhenitsyn μας λέει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εβρίσκονταν στα στρατόπεδα εργασίας το 1953 ήταν 25 εκατομμύρια. 



Ο Γκορμπατσώφ ανοίγει τα αρχεία 


Οι παραπάνω φανταστικοί αριθμοί, προϊόν της εξαιρετικά καλά πληρωμένης επεξεργασίας, εμφανίστηκαν στον αστικό Τύπο στη δεκαετία του '60, και παρουσιάζονταν πάντοτε ως αληθινά γεγονότα που εξακριβώθηκαν μέσω της εφαρμογής της επιστημονικής μεθόδου.Πίσω από αυτά τα κατασκευάσματα κρύβονται δυτικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως η CIA και MI5. Ο αντίκτυπος των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη είναι τόσο μεγάλος που οι αριθμοί ακόμη και σήμερα θεωρούνται αληθινοί από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των δυτικών χωρών. 



Αυτή η επαίσχυντη κατάσταση έχει επιδεινωθεί.Στην ίδια τη Σοβιετική Ένωση, όπου ο Solzhenitsyn και άλλοι γνωστοί "κριτικοί" όπως ο Andrei Sakharov και ο Roy Medvedev δεν μπόρεσαν να βρούν κανένα να υποστηρίξει τις φαντασίες τους, μια σημαντική αλλαγή πραγματοποιήθηκε το 1990. Στο νέο "ελεύθερο Τύπο" που ανοίχτηκε από το Gorbachev, όλα όσα εναντιώνονταν στο σοσιαλισμό χαιρετήθηκαν ως θετικά, με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Πρωτοφανής αριθμός γραπτών άρχισε εμφανίζεται όσον αφορά τους αριθμούς εκείνων που δήθεν πέθαναν ή φυλακίστηκαν εξαιτίας του σοσιαλισμού. 


Η υστερία του νέου «ελεύθερου Τύπου» του Gorbachev έφερε στο προσκήνιο τα ψέματα του Conquest και του Solzhenitsyn. Συγχρόνως ο Gorbachev διέθεσε τα αρχεία της κεντρικής Επιτροπής στην ιστορική έρευνα, μια απαίτηση του «ελεύθερου» Τύπου. Το άνοιγμα των αρχείων της κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πραγματικά το κεντρικό ζήτημα σε αυτήν την μπλεγμένη ιστορία, αυτό για δύο λόγους: εν μέρει επειδή στα αρχεία μπορεί να βρεθούν τα γεγονότα που μπορούν να ρίξουν το φως στην αλήθεια. Αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι όλοι εκείνοι οι «κριτικοί» και οι «στατιστικοί» ισχυρίζονταν πως τα «στοιχεία» τους θα επιβεβαιώνονταν την ημέρα που θα άνοιγαν τα αρχεία. Αλλά όταν τα αρχεία ανοίχτηκαν και οι ερευνητικές που ήταν βασισμένες στα πραγματικά έγγραφα άρχισαν να δημοσιεύονται ένα πολύ παράξενο πράγμα συνέβη. Ξαφνικά και ο «ελεύθερος» Τύπος του Gorbachev και οι «κριτικοί» και οι «στατιστικολόγοι» έχασαν το ενδιαφέρον τους για τα αρχεία. 


Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για τα αρχεία της κεντρικής Επιτροπής από τους ρωσικούς ιστορικούς Zemskov, Dougin και Xlevnjuk, άρχισαν να δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά από το 1990. Οι εκθέσεις που περιέχουν τα αποτελέσματα αυτής της ιστορικής έρευνας πήγαιναν εντελώς ενάντια στο πληθωριστικό ρεύμα όσον αφορά στους αριθμούς που θεωρούνταν από το "ελεύθερο Τύπο" ότι έχουν πεθάνει ή ήταν έγκλειστοι. Επομένως το περιεχόμενό τους κρύφτηκε. Οι εκθέσεις δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά χαμηλής κυκλοφορίας , σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Οι εκθέσεις των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας δεν μπορούσαν να συγκριθούν με την υστερία του «ελεύθερου»Τύπου, έτσι τα ψέματα του Conquest και του Solzhenitsyn συνέχισαν να κερδίζουν την υποστήριξη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στη Δύση επίσης, οι εκθέσεις των ρώσων ερευνητών σχετικά με το ποινικό σύστημα της εποχής του Στάλιν αγνοήθηκαν προκλητικά από τα ΜΜΕ. Γιατί; 





Τι αποκαλύπτει η έρευνα 


Η έρευνα για το σοβιετικό ποινικό σύστημα καθορίζεται σε μια έκθεση σχεδόν 9.000 σελίδων. Οι συντάκτες αυτής της έκθεσης είναι πολλοί, αλλά οι πιό γνωστοι είναι οι ρωσοι ιστορικοί Β.Ν. Zemskov, Α.Ν. Dougin και O.V. Xlevnjuk. Η εργασία τους άρχισε να δημοσιεύεται το 1990 και μέχρι το 1993 είχε δημοσιευθεί ολόκληρη. Οι εκθέσεις έγιναν γνωστες στη Δυση ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών των διαφορετικών δυτικών χωρών. Οι δύο εργασίες στις οποίες ο παρών συντάκτης εντρύφησε είναι: μια που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό l'Histoire τον Σεπτέμβριο του 1993, που γράφτηκε από Nicholas Werth, τον κύριο ερευνητή του γαλλικού επιστημονικού ερευνητικού κέντρου, CNRS (κέντρο National de Ia Recherche Scientifique), και την εργασία που δημοσιεύθηκε στην American Historical Review από το J. Arch Getty, καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Riverside, σε συνεργασία με το G.Τ. Rettersporn, ερευνητή του CNRS, και το ρώσο ερευνητή, Β.Α.Ν. Zemskov, από το Ίδρυμα Ρωσικής Ιστορίας (τμήμα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών). Σήμερα , βιβλία έχουν εμφανιστεί επί του θέματος από τους προαναφερθέντες ερευνητές ή από άλλους από την ίδια ερευνητική ομάδα. Πριν προχωρήσουμε, θέλω να καταστήσω σαφές, έτσι ώστε καμία σύγχυση να μην προκύψει , ότι κανένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτήν την έρευνα δεν είναι σοσιαλιστής. Αντίθετα η κοσμοθεωρία πολλών είναι αστική και αντισοσιαλιστική. Αυτό το αναφέρω ώστε να μη θεωρηθούν τα κατωτέρω ως προϊον «κομμουνιστικής συνομωσίας». Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι οι προαναφερθέντες ερευνητές έχουν αποκαλύψει λεπτομερώς τα ψέματα του Conquest, του Solzhenitsyn, του Medvedev και άλλων,κατι το οποιο έχουν κάνει καθαρά λόγω του γεγονότος ότι τοποθετούν την επιστημονική ακεραιότητά τους πάνω απ’όλα και δεν επετρεψαν να εξαγοραστούν για λόγους προπαγάνδας. 



Τα αποτελέσματα της ρωσικής έρευνας απαντούν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ερωτήσεων για το σοβιετικό ποινικό σύστημα. Για μας είναι η εποχή του Στάλιν που είναι μέγιστου ενδιαφέροντος, και είναι εκεί που βρίσκουμε την αιτία για τη σχετική συζήτηση. Θα θέσουμε διάφορες πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις και θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις μας στα περιοδικά l'Histoire και την American Historical Review.Αυτό θα είναι ο καλύτερος τρόπος στη συζήτηση για μερικές από τις σημαντικότερες πτυχές του σοβιετικού ποινικού συστήματος. Οι ερωτήσεις είναι οι ακόλουθες: 


1.Από τι αποτελείτο το σοβιετικό ποινικό σύστημα; 

2.Πόσοι κρατούμενοι υπήρξαν - πολιτικοι και ποινικοι; 

3.Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας; 

4.Πόσοι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο στα έτη πριν από το 1953, ειδικά στις εκκαθαρίσεις του 1937-38; 

5.Πόσος ήταν ο μέσος όρος εγκλεισμού στις φυλακές; 



Αφού απαντήσουμε σε αυτές τις πέντε ερωτήσεις, θα συζητήσουμε για τις τιμωρίες που επιβάλλονταν στις δύο ομάδες που πολύ συχνά αναφέρονται σχετικά με τους φυλακισμένους και τους θανάτους στη Σοβιετική Ένωση, δηλαδή τους κουλάκους που καταδικάζονται το 1930 και αντεπαναστάτες που καταδικάζονται το 1936-38. 


Στρατόπεδα εργασίας στο ποινικό σύστημα 


Ας αρχίσουμε με το θέμα της φύσης του σοβιετικού ποινικού συστήματος. Μετά το 1930 το σοβιετικό ποινικό σύστημα περιελάμβανε τις φυλακές, τα στρατόπεδα εργασίας, τις «αποικίες εργασίας» gulag, τις ειδικές ανοικτές ζώνες και την υποχρέωση καταβολής προστίμων. Οποιος κρινόταν προφυλακιστέος στελνόταν γενικά σε μια κανονική φυλακή ενώ έρευνες πραγματοποιούνταν για να διαπιστωθεί εάν να είναι αθώος, οπότε θα μπορούσε να απελευθερωθεί, ή εάν πρέπει να δικαστεί. Ένα κατηγορούμενο πρόσωπο στη δίκη θα μπορούσε είτε να βρεθεί αθώο (και να αφεθεί ελεύθερο) είτε ένοχο. Εάν βρεθεί ένοχο θα μπορούσε να καταδικαστεί να πληρώσει ένα πρόστιμο, ή να φυλακιστεί ή, κατά πιο ασυνήθιστο τρόπο, να αντιμετωπίσει την εκτέλεση. Ένα πρόστιμο θα μπορούσε να είναι ένα δεδομένο ποσοστό επί των αμοιβών του για μια δεδομένη χρονική περίοδο. Εκείνοι που καταδικάζονταν σε φυλάκιση θα μπορούσαν να τεθούν στα διαφορετικά είδη φυλακής ανάλογα με την παράβαση . 
Στις «αποικίες εργασίας» gulag στα στρατόπεδα στέλνονταν εκείνοι που είχαν διαπράξει σοβαρές παρατυπίες (ανθρωποκτονία, ληστεία, βιασμός, οικονομικά αδικήματα, κ.λπ....) καθώς επίσης και ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που καταδικάζονται λόγω αντεπαναστατικών δραστηριοτήτων. Αλλοι εγκληματίες που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη μεγαλύτερη των 3 ετών θα μπορούσαν επίσης να σταλούν στα στρατόπεδα εργασίας.Αφού περνούσε κάποιο χρόνο σε ένα στρατόπεδο εργασίας, ένας φυλακισμένος μπορούσε να μεταφερθεί σε μια αποικία εργασίας ή σε μια ειδική ανοικτή ζώνη. 
Τα στρατόπεδα εργασίας ήταν πολύ μεγάλες περιοχές όπου οι φυλακισμένοι ζούσαν και εργάζονταν υπό στενή επίβλεψη. Το να εργάζονται και να μην είναι ένα βάρος στην κοινωνία ήταν προφανώς απαραίτητο. Κάθε υγιής άνθρωπος εργαζόταν. Είναι δυνατό αυτές τις μέρες οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι αυτό ήταν ένα φοβερό πράγμα, αλλά έτσι είχαν τα πράγματα. Ο αριθμός στρατόπεδων εργασίας το 1940 ήταν 53. 



Υπήρχαν 425 αποικίες εργασίας gulag. Αυτές ήταν πολύ μικρότερες μονάδες από τα στρατόπεδα εργασίας, με ένα πιό ελεύθερο καθεστώς και λιγότερη επίβλεψη. Εκεί στέλνονταν ανθρωποι με τις μικρότερες ποινές , που είχαν σημειώσει τις λιγότερο σοβαρές εγκληματικές ή πολιτικές παρατυπίες. Εργάζονταν ελεύθερα στα εργοστάσια ή στους αγρούς και αποτελούσαν μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνολο των αμοιβών που κέρδιζε από την εργασία του παρέμενε στο φυλακισμένο, ο οποίος από αυτή την άποψη αντιμετωπιζόταν όπως οποιοδήποτε άλλος εργαζόμενος 



Οι ειδικές ανοικτές ζώνες ήταν γενικά γεωργικές περιοχές για εκείνους που εξορίζονταν , όπως οι κουλάκοι που είχαν πάει εκεί κατά τη διάρκεια της κολεκτιβοποίησης. Αλλοι άνθρωποι που βρέθηκαν ένοχοι δευτερευουσών εγκληματικών ή πολιτικών παραβάσεων επίσης εξέτιαν τις ποινές τους σε αυτές τις περιοχές. 


454.000 δεν είναι 9 εκατομμύρια 

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε πόσοι πολιτικοί κρατούμενοι υπήρξαν, και πόσοι κοινοί εγκληματίες. Αυτή η ερώτηση περιλαμβάνει εκείνους που φυλακίζονται στα στρατόπεδα εργασίας, τις gulag αποικίες εργασίας και τις φυλακές (αν και πρέπει να αναφερθεί ότι στις αποικίες εργασίας υπήρξε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνο μερική απώλεια ελευθερίας). Ο πίνακας παρουσιάζει κατωτέρω τα στοιχεία που εμφανίστηκαν στην American Historical Review, στοιχεία που καλύπτουν μια περίοδο 20 ετών που αρχίζουν το 1934, όταν ενοποιήθηκε το ποινικό σύστημα κάτω από μια κεντρική διοίκηση, έως το 1953, το έτος που ο Στάλιν πέθανε.

Table - The American Historical Review

USSR Custodial Population 1934-1953

Custodial
Population
January 1
Gulag
Working
Camps
Counter-
revolution-
aries
%
counter-
revs.
Died
%
Died
Freed
Escaped
Gulag
Labor
Colonies
Prisons
Total
1934
510,307
135,190
26.5
26,295
5.2
147,272
83,490


510,307
1935
725,438
118,256
16.3
28,328
3.9
211,035
67,493
240,259

965,697
1936
839,406
105,849
12.6
20,595
2.5
369,544
58,313
457,088

1,296,494
1937
820,881
104,826
12.8
25,376
3.1
364,437
58,264
375,488

1,196,369
1938
996,367
185,324
18.6
90,546
9.1
279,966
32,033
885,203

1,881,570
1939
1,317,195
454,432
34.5
50,502
3.8
223,622
12,333
355,243
350,538
2,022,976
1940
1,344,408
444,999
33.1
46,665
3.5
316,825
11,813
315,584
190,266
1,850,258
1941
1,500,524
420,293
28.7
100,997
6.7
624,276
10,592
429,205
487,739
2,417,468
1942
1,415,596
407,988
29.6
248,877
18.0
509,538
11,822
360,447
277,992
2,054,035
1943
983,974
345,397
35.6
166,967
17.0
336,135
6,242
500,208
235,313
1,719,495
1944
663,594
268,861
40.7
60,948
9.2
152,113
3,586
516,225
155,213
1,335,032
1945
715,506
283,351
41.2
43,848
6.1
336,750
2,196
745,171
279,969
1,740,646
1946
600,897
333,833
59.2
18,154
3.0
115,700
2,642
956,224
261,500
1,818,621
1947
808,839
427,653
54.3
35,668
4.4
194,886
3,779
912,794
306,163
2,027,796
1948
1,108,057
416,156
38.0
27,605
2.5
261,148
4,261
1,091,478
275,850
2,475,385
1949
1,216,361
420,696
34.9
15,739
1.3
178,449
2,583
1,140,324

2,356,685
1950
1,416,300
578,912
22.7
14,703
1.0
216,210
2,577
1,145,051

2,561,351
1951
1,533,767
475,976
31.0
15,587
1.0
254,269
2,318
994,379

2,528,146
1952
1,711,202
480,766
28.1
10,604
0.6
329,446
1,253
793,312

2,504,514
1953
1,727,970
465,256
26.9
5,825
0.3
937,352
785
740,554

2,468,524

Από τον ανωτέρω πίνακα, υπάρχει μια σειρά συμπερασμάτων που πρέπει να συναχθούν. Αρχίζοντας, μπορούμε να συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτά με εκείνα του Robert Conquest. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι το 1939 υπήρξαν 9 εκατομμύρια πολιτικοί κρατούμενοι στα στρατόπεδα εργασίας και ότι άλλα 3 εκατομμύρια είχαν πεθάνει στην περίοδο 1937-1939. Ας μην ξεχνά ο αναγνώστης ότι ο Conquest μιλά εδώ μόνο για πολιτικούς κρατουμένους! Εκτός από αυτούς, λέει ο Conquest, υπήρξαν επίσης κοινοί εγκληματίες που, ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε αριθμό από τους πολιτικούς κρατουμένους! Το 1950 υπήρξαν, σύμφωνα με τον Conquest, 12 εκατομμύρια πολιτικοί κρατούμενοι. Οπλισμένοι με τα αληθινά γεγονότα, μπορούμε εύκολα να δούμε τι απατεώνας ειναι ο Conquest.Ούτε ένας από τους αριθμούς του ανταποκρίνεται ακόμα και μακρινά στην πραγματικότητα. Το 1939 υπήρχαν συνολικά σε όλα τα στρατόπεδα, τις αποικίες και τις φυλακές κοντά σε 2 εκατομμύρια φυλακισμένους. Από αυτά τα 454.000 είχαν διαπράξει τα πολιτικά εγκλήματα, όχι 9 εκατομμύρια όπως ο Conquest βεβαιώνει. Εκείνοι που πέθαναν στην στρατόπεδα εργασίας μεταξύ 1937 και 1939 αριθμούσαν περίπου 160.000, όχι 3 εκατομμύρια. Το 1950 υπήρξαν 578.000 πολιτικοί κρατούμενοι στα στρατόπεδα εργασίας, όχι 12 εκατομμύρια. Ας μην ξεχνά ο αναγνώστης ότι ο Robert Conquest ως και σήμερα παραμένει μια από τις σημαντικότερες πηγές για τη δεξιά προπαγάνδα ενάντια στον κομμουνισμό. Μεταξύ των δεξιών ψευτο-διανοούμενων, ο Robert Conquest σχεδόν «θεός». Όσον αφορά στους αριθμούς που αναφέρονται από τον Solzhenitsyn (ότι 60 εκατομμύρια έχουν πεθάνει στα στρατόπεδα εργασίας) δεν υπάρχει καμία ανάγκη για σχόλια. Η γελειότητα ενός τέτοιου ισχυρισμού είναι προφανής. Μόνο ένα άρρωστο μυαλό θα μπορούσε να διανοηθεί τετοια πράγματα. 



Ας τους αφήσουμε όμως , για να μπορούμε οι ίδιοι να αναλύσουμε συγκεκριμενα τις στατιστικές σχετικά με τα gulag. Η πρώτη ερώτηση που υποβάλλεται είναι ποια η άποψη που πρέπει να υποστηρίξουμε για τον αριθμό των ανθρώπων κρατουμένων στο ποινικό σύστημα; Ποια η έννοια του αριθμού των 2.5 εκατομμυρίων; Κάθε πρόσωπο που φυλακίζεται είναι ζωντανή απόδειξη ότι η κοινωνία δεν έχει επαρκώς αναπτυχθεί για να δώσει τα απαραίτητα στα μέλη της. Από αυτήν την άποψη, τα 2.5 εκατομμύρια κρατουμένων αντιπροσωπεύουν μια κριτική της κοινωνίας. 


Η εσωτερική και εξωτερική απειλή
 


Ο αριθμός των ανθρώπων υπό το ποινικό σύστημα χρείαζεται να αναλυθεί κατάλληλα. Η Σοβιετική Ένωση ήταν χώρα που μόλις προσφάτως είχε νικήσει τη φεουδαρχία, και η κοινωνική κληρονομιά της σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων ήταν συχνά ένα βάρος στην κοινωνία. Σε ένα απαρχαιωμένο σύστημα όπως το τσαρικό, οι εργαζόμενοι ήταν καταδικασμένοι να ζουν σε καθεστώς απόλυτης ένδειας, και η ανθρώπινη ζωή είχε λίγη αξία. Η ληστεία και το βίαιο έγκλημα τιμωρούταν με βία. Οι επαναστάσεις ενάντια στη μοναρχία τελείωναν συνήθως με σφαγές, καταδίκες σε θάνατο και εξαιρετικά μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Αυτές οι κοινωνικές σχέσεις, και οι συνήθειες του μυαλού που συνδέονται με αυτές, παίρνουν πολύ καιρό να αλλάξουν, ένα γεγονός που επηρέασε την ανάπτυξη της κοινωνίας στη Σοβιετική Ένωση καθώς επίσης και της στάσης απέναντι στους εγκληματίες. 


Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι ότι η Σοβιετική Ένωση, μια χώρα που στη δεκαετία του '30 είχε κοντά σε 160-170 εκατομμύρια κατοίκους, απειλήθηκε σοβαρά από ξένες δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα των μεγάλων πολιτικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη στη δεκαετία του '30, υπήρξε μια σημαντική απειλή πολέμου από την κατεύθυνση της ναζιστικής Γερμανίας, μια απειλή ενάντια στην επιβίωση των σλάβων, άλλα και τα άλλα δυτικά καθεστώτα προσδοκούσαν σε νέα επέμβαση. Αυτή η κατάσταση συνοψίστηκε από το Στάλιν το 1931 με τις ακόλουθες λέξεις: "Είμαστε 50-100 έτη πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να κλείσουμε εκείνο το χάσμα σε 10 έτη. Είτε το κάνουμε ή θα μας συντρίψουν».Δέκα έτη αργότερα, στις 22 Ιουνίου 1941, η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση. Η σοβιετική κοινωνία αναγκάστηκε να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στη δεκαετία του 1930, όταν αφιερώθηκε το σημαντικότερο μέρος των πόρων στις αμυντικές προετοιμασίες για τον προσεχή πόλεμο ενάντια στους Ναζί. Λόγω αυτού, οι άνθρωποι εργάστηκαν σκληρά παράγοντας λίγα για προσωπικό όφελος. Η εισαγωγή της 7ωρης εργασίας/ημέρα αποσύρθηκε το 1937, και το 1939 σχεδόν κάθε Κυριακή ήταν ημέρα εργασίας. Σε μια δύσκολη εποχή,όπως εκείνη, με έναν μεγάλο πόλεμο επικρεμάμενο πάνω από την κοινωνία για 2 δεκαετίες(1930 και 1940), έναν πόλεμο που κόστισε τη ζωη 25 περίπου εκατομμυρίων πολιτών και τη μισή χώρα καμμένη σε στάχτες, η εγκληματικότητα άρχισε να αυξάνεται από τη στιγμή που η ζωή δεν τους προσέφερε αυτά που ήθελαν με διαφορετικό τρόπο. 


Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου, η Σοβιετική Ένωση είχε έναν μέγιστο αριθμό 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων υπό το σύστημα φυλακών της, ήτοι 2.4% του ενήλικου πληθυσμού. Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτόν τον αριθμό; Είναι πολύ ή λίγο; Συγκρίνετε. 



Περισσότεροι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ 


Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παραδείγματος χάριν, μια χώρα 252 εκατομμυρίων κατοίκων (το 1996), την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, που καταναλώνει το 60% των παγκόσμιων πόρων, πόσοι άνθρωποι είναι στη φυλακή; Ποια είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, μια χώρα που δεν απειλείται από οποιοδήποτε πόλεμο και όπου εκεί καμία βαθιά κοινωνική αλλαγή δεν έχει επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα; Σε μια έιδηση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη στις εφημερίδες τον Αυγούστου του 1997, το πρακτορείο ειδήσεων FLT-AP ανέφερε ότι στις ΗΠΑ δεν είχαν υπάρξει ποτέ προηγουμένως τόσοι πολλοί άνθρωποι στο σύστημα φυλακών όσο οι 5. 5 εκατομμύρια που κρατούνται το 1996. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 200.000 ανθρώπων από το 1995 και σημαίνει ότι ο αριθμός εγκληματιών στις ΗΠΑ είναι ίσος με 2.8% του ενήλικου πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο αριθμός κατάδικων στις ΗΠΑ είναι σήμερα 3 εκατομμύρια υψηλότερος από το μέγιστο αριθμό που υπήρξε ποτέ στη Σοβιετική Ένωση! Στη Σοβιετική Ένωση υπήρξε ένα μέγιστο 2.4% του ενήλικου πληθυσμού στη φυλακή για τα εγκλήματά τους - στις ΗΠΑ ο αριθμός είναι 2.8%,που αυξάνεται ! Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 18 Ιανουαρίου 1998, ο αριθμός κατάδικων στις ΗΠΑ το 1997 αυξήθηκε κατά 96.100. 


Όσον αφορά στα σοβιετικά στρατόπεδα εργασίας, είναι αλήθεια ότι δεν ήταν εύκολα και άνετα για τους φυλακισμένους, αλλά ποια είναι η κατάσταση σήμερα στις φυλακές των ΗΠΑ, οι οποίες είναι γεμάτες με βία, φάρμακα, πορνεία, σεξουαλική καταπίεση(290.000 βιασμοί ετησίως στις αμερικανικές φυλακές). Ποιος ασχολείται όμως με τις αμερικανικές φυλακές! Και αυτό σήμερα, σε μια κοινωνία πλουσιότερη από ποτέ ! 



Ένας σημαντικός παράγοντας-Η έλλειψη φαρμάκων 



Τώρα ας απαντήσουμε στην 3η ερώτηση. Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας; Ο αριθμός ποίκιλε από χρόνο σε χρόνο, από 5.2% το 1934 σε 0.3% το 1953. Οι θάνατοι στα στρατόπεδα εργασίας προκλήθηκαν από τη γενική έλλειψη πόρων στην κοινωνία γενικά, ειδικότερα των απαραίτητων φαρμάκων για τις επιδημίες. Αυτό το πρόβλημα δεν περιορίστηκε στα στρατόπεδα εργασίας αλλά ήταν παρόν σε όλη την κοινωνία, καθώς επίσης και στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών όλου του κόσμου. Μόλις ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά και τέθηκαν σε γενική χρήση μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Στην πραγματικότητα, τα χειρότερα έτη ήταν τα πολεμικά έτη όταν επέβαλαν οι ναζιστικές ορδές τις πολύ σκληρές συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους σοβιετικούς πολίτες. Κατά τη διάρκεια εκείνων των 4 ετών, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας - ο μισός συνολικός αριθμός νεκρών όλης της 20ετούς εν λόγω περιόδου. Μην ξεχνάτε ότι στην ίδια περίοδο, τα πολεμικά έτη, 25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν μεταξύ εκείνων που ήταν ελεύθεροι. Το 1950, όταν βελτιώθηκαν οι όροι στη Σοβιετική Ένωση και τα αντιβιοτικά εισήχθησαν, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στις φυλακές μειώθηκε σε 0.3%. 



Πάμε τώρα στην τέταρτη ερώτηση. Πόσοι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο πριν από το 1953, ειδικά κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του 1937-38; Έχουμε ήδη επισημάνει τον ισχυρισμό του Robert Conquest ότι οι Μπολσεβίκοι σκότωσαν 12 εκατομμύρια πολιτικούς κρατουμένους στα στρατόπεδα εργασίας μεταξύ 1930 και 1953. Από αυτά το 1 εκατομμύριο υποτίθεται ότι έχει σκοτωθεί μεταξύ 1937 και 1938. Οι αριθμοί του Solzhenitsyn κάνουν λόγο για δεκάδες εκατομμυρίων - 3 εκατομμύρια μόνο το 1937-38. Ακόμα υψηλότεροι αριθμοί έχουν αναφερθεί κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου προπαγάνδας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσίδα Olga Shatunovskaya, παραδείγματος χάριν, αναφέρει έναν αριθμό 7 εκατομμύρια νεκρών στις εκκαθαρίσεις του 1937-38. 



Τα έγγραφα που προκύπτουν τώρα από τα σοβιετικά αρχεία, εντούτοις, λένε μια διαφορετική ιστορία. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί καταρχήν ότι ο αριθμός εκείνων που καταδικάζονται σε θάνατο πρέπει να σταχυολογηθεί από διάφορα αρχεία και ότι οι ερευνητές, προκειμένου να φθάσουν σε έναν κατά προσέγγιση αριθμό, έπρεπε να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από αυτά τα διάφορα αρχεία με έναν τρόπο που εμπεριέχει έναν κίνδυνο διπλού υπολογισμού και έτσι εξαγωγής εκτιμήσεων υψηλότερων από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Dimitri Volkogonov, το πρόσωπο που διορίστηκε από το Γιέλτσιν για να πάρει την ευθύνη των παλαιών σοβιετικών αρχείων, υπήρξαν 30.514 άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα στρατιωτικά δικαστήρια μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 1936 και 30 Σεπτεμβρίου 1938. Ένα άλλο κομμάτι πληροφοριών προέρχεται από την KGB: σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου στον Τύπο τον Φεβρουάριο του 1990, υπήρξαν 786.098 άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα ενάντια στην επανάσταση κατά τη διάρκεια των 23 ετών από το 1930-1953. Από εκείνους που καταδικάστηκαν, σύμφωνα με την KGB, 681.692 καταδικάστηκαν μεταξύ 1937 και 1938. Δεν είναι δυνατό να επαληθευθούν οι αριθμοί της KGB αλλά αυτό το τελευταίο κομμάτι των πληροφοριών είναι αμφίβολο. Θα ήταν πολύ περίεργο τόσοι πολλοί άνθρωποι να έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μόνο δύο έτη. Είναι δυνατό η φιλοκαπιταλιστική KGB να μας έδινε σωστές πληροφορίες για την φιλοσοσιαλιστική KGB; Ίσως. Πρέπει πάντως να ελεγχθεί εάν οι στατιστικές από τις πληροφορίες της KGB περιλαμβάνουν μεταξύ εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κατά τη διάρκεια των εν λόγω 23 ετών τους κοινούς εγκληματίες με τους αντεπαναστάτες, ή τους αντεπαναστάτες μόνο ,όπως η φιλοκαπιταλιστική KGB ισχυρίστηκε σε ένα δελτίο τύπου τον Φεβρουαρίου του 1990. Τα αρχεία τείνουν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός κοινών εγκληματιών και ο αριθμός αντεπαναστατών που καταδικάστηκαν σε θάνατο ήταν περίπου ίσοι. 


Το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτό είναι ότι ο αριθμός εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1937-38 ήταν κοντά στους 100.000, και όχι αρκετά εκατομμύρια όπως μας λέει η δυτική προπαγάνδα. 
Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι δεν εκτελέσθηκαν όλοι εκείνοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ένα μεγάλο ποσοστό των ποινών θανάτου μεταβλήθηκε σε ποινές σε στρατόπεδα εργασίας. Είναι επίσης σημαντικό να διακρίνει μεταξύ κοινών εγκληματιών και αντεπαναστατών. Πολλοί από εκείνους που καταδικάστηκαν σε θάνατο είχαν διαπράξει βίαια εγκλήματα όπως δολοφονία ή βιασμό. 60 έτη πριν αυτός ο τύπος εγκλημάτων ήταν τιμωρητέος με θάνατο σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών. 



Ερώτηση 5: Πόσο μακροχρόνια ήταν η μέση ποινή φυλάκισης; Η διάρκεια των ποινών φυλάκισης έχει αποτελέσει το «αγαπημένο»αντικείμενο ενασχόλησης της δυτικής προπαγάνδας. 

Ο πιο σύνηθης υπαινιγμός είναι ότι καταδίκη στη Σοβιετική Ένωση ισοδυναμεί με ατελείωτα έτη στη φυλακή – οποιος έμπαινε, δεν έβγαινε ποτέ. Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν στη φυλακή την εποχή του Στάλιν καταδικάστηκε στην πραγματικότητα σε μια περίοδο 5 ετών το πολύ. 


Οι στατιστικές του American Historical Review παρουσιάζουν τα εξής. Οι κοινοί εγκληματίες το 1936 έλαβαν τις ακόλουθες καταδίκες: 
μέχρι 5 έτη: 82.4% 
μεταξύ 5-10 ετών: 17.6%. 
10 έτη ήταν η μέγιστη ποινή φυλάκισης πριν από το 1937. Οι πολιτικοί κρατούμενοι που καταδικάστηκαν σε πολιτικά δικαστήρια της Σοβιετικής Ένωσης το 1936 έλαβαν τις εξής ποινές: μέχρι 5 έτη: 44.2% 
μεταξύ 5-10 ετών 50.7%. 


Όσον αφορά σε εκείνους που καταδικάζονται σε ποινές σε αποικίες εργασίας gulag, όπου οι πιό μακροχρόνιες ποινές εκτίονταν, οι στατιστικές του 1940 δείχνουν ότι εκείνοι που εκτίουν μέχρι 5 έτη ήταν 56.8% και εκείνοι μεταξύ 5-10 ετών 42.2%. Μόνο 1% καταδικάστηκαν σε πάνω από 10 έτη. 
Για το 1939 έχουμε τις στατιστικές που προερχονται από τα σοβιετικά δικαστήρια. Η διασπορά των ετών φυλάκισης είναι η ακόλουθη: μέχρι 5 έτη: 95.9% από 5-10 έτη: 4% πάνω από 10 έτη: 0,1%. 


Όπως μπορούμε να δούμε, η υποτιθέμενη αιωνιότητα των ποινών φυλάκισης στη Σοβιετική Ένωση είναι ένας άλλος μύθος που διαδίδεται στη δύση για να σπιλώσει το σοσιαλισμό. 


Τα ψέματα σχετικά με τη Σοβιετική Ένωση 


Μια συνοπτική συζήτηση ως προς τις ερευνητικές εκθέσεις. 
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ρώσους ιστορικούς παρουσιάζει μια πραγματικότητα συνολικά διαφορετική από αυτήν που διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια του κεφαλαιοκρατικού κόσμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των 50 ετών του ψυχρού πολέμου, διάφορες γενεές έχουν μάθει μόνο ψέματα για τη Σοβιετική Ένωση, τα οποία έχουν αφήσει μια άσχημη εντύπωση σε πολλούς ανθρώπους. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται επίσης στις εκθέσεις των Γάλλων και των Αμερικανών ερευνητών. Σε αυτές τις εκθέσεις υπάρχουν στοιχεία, αριθμοί και πίνακες που απαριθμούν εκείνους που καταδικάστηκαν και εκείνους που πέθαναν, αριθμούς που αποτελούν το αντικείμενο έντονης συζήτησης. Αλλά το σημαντικότερο πράγμα που σημειώνουν είναι ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν δεν είναι ποτέ θέμα οποιουδήποτε ενδιαφέροντος. Η αστική πολιτική προπαγάνδα παρουσίαζε πάντοτε τους σοβιετικούς φυλακισμένους ως αθώα θύματα και οι ερευνητές έχουν λάβει αυτήν την υπόθεση χωρίς αμφισβήτηση. Όταν οι ερευνητές πηγαίνουν από τις στήλες στατιστικών τους στο σχολιασμό των γεγονότων, η αστική τους ιδεολογία αποκαλύπτεται - με μακάβρια αποτελέσματα μερικές φορές. Εκείνοι που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο του σοβιετικού ποινικού συστήματος εξαγνίζονται σε αθώα θύματα, αλλά το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροί τους ήταν κλέφτες, δολοφόνοι, βιαστές, κ.λπ.... Οι εγκληματίες αυτού του είδους δεν θα θεωρούνταν ποτέ αθώα θύματα από τον Τύπο εάν τα εγκλήματά τους διαπράττονταν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Αλλά δεδομένου ότι τα εγκλήματα διαπράχτηκαν στη Σοβιετική Ένωση, είναι διαφορετικά. Το να αποκαλέσει κανείς έναν δολοφόνο, ή ένα πρόσωπο που έχει βιάσει πάνω από μία φορά, ένα αθώο θύμα ,είναι πολύ βρώμικο παιχνίδι. Κάποια λογική πρέπει να υπάρχει κατά το σχολιασμό της σοβιετικής δικαιοσύνης, τουλάχιστον σε σχέση με τους εγκληματίες που καταδικάζονται των βίαιων εγκλημάτων. Αν όχι για τη φύση της τιμωρίας τους , τουλάχιστον όσον αφορά στο χαρακτηρισμό των ανθρώπων που έχουν διαπράξει εγκλήματα αυτού του είδους. 




Οι κουλάκοι και η αντεπανάσταση 



Στην περίπτωση των αντεπαναστατών, είναι επίσης απαραίτητο να εξεταστούν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν. Δύο παραδείγματα για να καταδειχθεί η σημασία αυτής της ερώτησης: το πρώτο είναι οι κουλάκοι που καταδικάζονται στις αρχές της δεκαετίας του '30 και το δεύτερο τους συνωμότες και αντεπαναστάτες που καταδικάζονται το 1936-38. 
Σύμφωνα με τις ερευνητικές εκθέσεις στο μέτρο που αφορούν τους κουλάκους, τους πλούσιους αγρότες, υπήρχαν 381.000 οικογένειες,δηλ. περίπου 1.8 εκατομμύριο άνθρωποι που στέλνονται εξορία. Ένας μικρός αριθμός αυτών των ανθρώπων καταδικάστηκε για να εκτίσει ποινές σε στρατόπεδα ή αποικίες εργασίας. Αλλά τι προκάλεσε αυτές τις τιμωρίες; Ο πλούσιος ρώσος αγρότης,ο κουλάκος, είχε υποβάλει τους φτωχούς αγρότες για αιώνες σε απολυτη ένδεια και βίαια εκμετάλλευση. Από τους 120 εκατομμύρια αγρότες το 1927, τα 10 εκατομμύρια κουλάκων ζούσαν στην πολυτέλεια ενώ τα υπόλοιπα 110 εκατομμύρια ζούσαν στην ένδεια. Ο πλούτος των κουλάκων βασίστηκε στην κακοπληρωμένη εργασία των φτωχών αγροτών. Όταν οι φτωχοί αγρότες άρχισαν να συνενώνονται στα συλλογικά αγροκτήματα, η κύρια πηγή πλούτου των κουλάκων εξαφανίστηκε. Αλλά οι κουλάκοι δεν σταμάτησαν. Προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την εκμετάλλευση μέσω της πείνας. Ομάδες ένοπλων κουλάκων επιτίθονταν κατά των συλλογικών αγροκτημάτων, σκοτώνοντας φτωχούς αγρότες και κομματικά στελέχη, έβαζαν φωτιές στα χωράφια και σκότωναν τα ζώα εργασίας. Με την πρόκληση του λιμού μεταξύ των φτωχών αγροτών οι κουλάκοι προσπαθούσαν να διαιωνίσουν την ένδεια και τη δύναμή τους.Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα για αυτούς τους δολοφόνους. Αυτή τη φορά οι φτωχοί αγρότες είχαν την υποστήριξη της επανάστασης και αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από τους κουλάκους, που νικήθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν ή καταδικάστηκαν σε ποινές στα στρατόπεδα εργασίας . 

Από τα 10 εκατομμύρια κουλάκων, 1.8 εκατομμύρια εξορίστηκαν ή καταδικάστηκαν. Μπορεί να είχαν υπάρξει αδικίες κατά τη διάρκεια αυτής της ογκώδους ταξικής σύγκρουσης στη σοβιετική επαρχία, μια σύγκρουση που περιλαμβάνει 120 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους φτωχούς και καταπιεσμένους, στην προσπάθειά τους για μια ζωή αξιοπρεπή, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους ότι δεν θα λιμοκτονούσαν , ότι δεν ήταν επιεικείς στα δικαστήριά τους; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει ανθρώπους που για αιώνες δεν είχαν καμία πρόσβαση στις προόδους που έγιναν στον πολιτισμό ότι ήταν απάνθρωποι; Και αλήθεια, πότε ήταν ο εκμεταλλευτής κουλάκος που πολιτισμένος ή φιλεύσπλαχνος στις συναλλαγές του με τους φτωχούς αγρότες κατά τη διάρκεια του καιρού της ατελείωτης εκμετάλλευσης? 
Το δεύτερο παράδειγμά μας, αυτό των αντεπαναστατών που καταδικάστηκαν στις δίκες του 1936-38 που ακολούθησαν τις εκκαθαρίσεις σε στρατό ,κρατικό και κομματικό μηχανισμό, έχει τις ρίζες ουστην ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη Ρωσία. Εκατομμύρια ανθρώπων συμμετείχαν στη νικηφόρο προσπάθεια ενάντια στον Τσάρο και τη ρωσική αστική τάξη, και πολλοί από αυτούς προσχώρησαν στο ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Μεταξύ όλων αυτών των ανθρώπων, υπήρξαν, δυστυχώς, μερικοί που μπήκαν στο κόμμα ,όχι για την πάλη για το προλεταριάτο και το σοσιαλισμό. Αλλά η ταξική σύγκρουση ήταν τέτοια, που συχνά δεν υπήρξε ούτε ο χρόνος ούτε η ευκαιρία να τεθούν οι νέοι μαχητές του κόμματος σε δοκιμή. Ακόμη και οι μαχητές από άλλα κόμματα που αυτοαποκαλούνταν σοσιαλιστές και που είχαν πολεμήσει το μπολσεβικικό κόμμα προσχώρησαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε διάφορα από αυτά τα νέα στελέχη δόθηκαν σημαντικές θέσεις στο μπολσεβικικό κόμμα, το κράτος και τις ένοπλες δυνάμεις, ανάλογα με τη δυνατότητά τους να διευθύνουν την ταξική σύγκρουση. 
Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή για το νέο σοβιετικό κράτος, και η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού - ή ακόμα και των ανθρώπων που δεν ήταν αναλφάβητοι - ανάγκασε το Κόμμα να προβάλει λίγες απαιτήσεις όσον αφορά στην ποιότητα των νέων στελεχών και του μόνιμου προσωπικού. Λόγω αυτών των προβλημάτων, προέκυψε εγκαίρως μια αντίφαση που χώρισαν το Κόμμα σε δύο στρατόπεδα - αφ' ενός εκείνοι που θέλησαν να πιέσουν προς τα εμπρός την προσπάθεια να χτιστεί μια σοσιαλιστική κοινωνία, και αφ' ετέρου εκείνοι που σκέφτονταν ότι οι συνθήκες δεν ήταν ακόμα ώριμες για το σοσιαλισμό και γι’αυτό προωθούσαν την σοσιαλδημοκρατία. Η προέλευση αυτών των ιδεών βρίσκονταν στον Trotsky, ο οποιος είχε προσχωρήσει στο Κόμμα μόλις τον Ιούλιο του 1917. Ο Trotsky ήταν σε θέση με την πάροδο του χρόνου να εξασφαλίσει την υποστήριξη μερικών από τους πιο γνωστούς Μπολσεβικούς . Αυτή η «αντιπολίτευση» που ενώθηκε ενάντια στο αρχικό μπολσεβικικό σχέδιο ήταν μια από τις πολιτικές επιλογές που αποτέλεσαν το αντικείμενο μιας ψηφοφορίας στις 27 Δεκεμβρίου 1927. Προτού πραγματοποιηθεί αυτή η ψηφοφορία, υπήρξε μια μεγάλη μακροχρόνια συζήτηση εντός του κόμματος .Το αποτέλεσμα δεν αφήνει οποιαδήποτε αμφιβολία. Από τις 725.000 ψήφους ,η «αντιπολίτευση» εξασφάλισε μόλις 6.000 ψήφους, ήτοι λιγότερο από 1% . 
Συνεπεία της ψηφοφορίας, και μόλις άρχισε η «αντιπολίτευση» μια πολιτική που αντιτασσόταν σε αυτή του Κόμματος, η κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφάσισε να διαγράψει από το κόμμα τους κύριους ηγέτες της ενωμένης αντιπολίτευσης. Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Trotsky, εκδιώχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά η ιστορία αυτής της αντιπολίτευσης δεν τελείωσε εκεί. Ο Zinoviev, Kamenev και Zvdokine, έκαναν αυτοκριτική, όπως έκαναν και διάφοροι Τροτσκιστές, όπως ο Pyatakov, ο Radek, ο Preobrazhinsky και ο Smirnov. Όλοι τους άλλη μια φορά έγιναν αποδεκτοί στο Κόμμα ως ενεργά στελέχη και διορίστηκαν για ακόμα μια φορά στις κομματικές και κρατικές θέσεις τους. Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι οι «αυτοκριτικές» αυτές δεν ήταν γνήσιες, δεδομένου ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συνασπίζονταν στο πλευρό της αντεπανάστασης κάθε φορά που η ταξική σύγκρουση στη Σοβιετική Ένωση οξυνόταν. Η πλειοψηφία των αντιπάλων αποβλήθηκαν από το Κόμμα και επαναπροσχώρησαν άλλες 2 φορές προτού να ξεκαθαρίσει η κατάσταση εντελώς το 1937-38. 


Τα σαμποτάζ στη Βιομηχανία
 

Η δολοφονία τον Δεκέμβριο του 1934 του Kirov, του προέδρου του κόμματος του Λένινγκραντ και ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην κεντρική Επιτροπή, προκάλεσε μια έρευνα που οδήγησε στην ανακάλυψη μιας μυστικής οργάνωσης που προετοίμαζε μια συνωμοσία για να αναληφθεί η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης της χώρας με τη βία. Η πολιτική μάχη που είχαν χάσει το 1927 ήλπιζαν τώρα να κερδηθεί με τη βοήθεια της οργανωμένης βίας ενάντια στο κράτος. Τα κύρια όπλα τους ήταν δολιοφθορές στη βιομηχανία, τρομοκρατία και δωροδοκία.Ο Trotsky, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτής, διηύθυνε τις δραστηριότητες αυτές από στο εξωτερικό. Η βιομηχανική δολιοφθορά προκάλεσε φοβερές απώλειες στο σοβιετικό κράτος, με τεράστιο κόστος, παραδείγματος χάριν, σημαντικές μηχανές που δεν μπορούσαν να επισκευαστούν ,αχρηστεύτηκαν , και υπήρξε μια τεράστια πτώση στην παραγωγή στα ορυχεία και τα εργοστάσια. 

Ένας από τους ανθρώπους που το 1934 περιέγραψε το πρόβλημα ήταν ο αμερικανός μηχανικός John Littlepage, ένας από τους ξένους ειδικούς που προσελήφθησαν στη Σοβιετική Ένωση. Ο Littlepage πέρασε 10 έτη εργαζόμενος στη σοβιετική βιομηχανία μεταλλείας - από το 1927-37, κυρίως στα ορυχεία χρυσού. Στο βιβλίο του In Search of Soviet Gold, γράφει: "Δεν έδειξα ποτέ οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία όσο τουλάχιστον μπόρεσα να τις αποφύγω , αλλά έπρεπε να μελετήσω τι συνέβαινε στη σοβιετική βιομηχανία προκειμένου να γίνει η εργασία μου. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στο Στάλιν και τους συνεργάτες του πήρε πολύ καιρό να ανακαλύψουν ότι οι πρώην επαναστάτες κομμουνιστές ήταν οι χειρότεροι εχθροί του." Ο Littlepage επίσης έγραψε ότι η προσωπική εμπειρία του επιβεβαίωσε τις επίσημες διακηρύξεις περί μιας μεγάλης συνωμοσίας κατευθυνόμενης από στο εξωτερικό που περιελάμβανε σημαντικές βιομηχανικές δολιοφθορές ως τμήμα των σχεδίων της για να αναγκάσει την κυβέρνηση να πέσει. Το 1931 ο Littlepage είχε αισθανθεί ήδη υποχρεωμένος να επισημάνει κάτι τετοιο, όταν δούλευε στα ορυχεία χαλκού και χαλκού των Ουραλίων και του Καζακστάν. Τα ορυχεία ήταν μέρος του συνδυασμού χαλκού/χρυσού,που ήταν υπό τη γενική καθοδήγηση του Pyatakov, του Υφυπουργού Βαριάς Βιομηχανίας. Τα ορυχεία ήταν σε άθλια κατάσταση τόσο όσον αφορούσε στην παραγωγή όσο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Ο Littlepage συνήγαγε το συμπέρασμα ότι υπήρχε οργανωμένη δολιοφθορά που προερχόταν κατευθείαν από τη Διοίκηση. 
Το βιβλίο του Littlepage μας λέει επίσης από όπου η τροτσκιστική «αντιπολίτευση» αντλούσε τα απαραίτητα χρήματα για αυτήν την αντεπαναστατική δραστηριότητα. Πολλά μέλη της μυστικής «αντιπολίτευσης» χρησιμοποιουσαν τις θέσεις τους για να εγκρίνουν την αγορά των μηχανών από ορισμένα εργοστάσια στο εξωτερικό. Τα εγκεκριμένα προϊόντα ήταν πολύ χαμηλότερης ποιότητας από εκείνη που η σοβιετική κυβέρνηση πλήρωνε πραγματικά. Οι ξένοι παραγωγοί έδιναν στην οργάνωση του Trotsky το πλεόνασμα από τέτοιες συναλλαγές, συνέπεια του οποίου οι συνωμότες στη Σοβιετική Ένωση συνέχιζαν να παραγγέλνουν από αυτούς τους κατασκευαστές. 



Διαφθορά
 

Κάτι τετοιο παρατηρήθηκε από τον Littlepage στο Βερολίνο την άνοιξη του 1931 κατά αγορά βιομηχανικών ανελκυστήρων για τα ορυχεία. Η σοβιετική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Pyatakov, και τον Littlepage ως υπεύθυνο για την επαλήθευση της ποιότητας των ανελκυστήρων και της έγκρισης της αγοράς.Ο Littlepage ανακάλυψε μια απάτη σχετικά με τους χαμηλής ποιότητας ανελκυστήρες, που ήταν άχρηστοι για τους σοβιετικούς σκοπούς, αλλά όταν ενημέρωσε τον Pyatakov και τα άλλα μέλη της σοβιετικής αντιπροσωπείας για αυτό το γεγονός, συνάντησε μια κρύα υποδοχή, σαν να ήθελαν να αγνοήσουν αυτά τα γεγονότα και να επιμείνουν ότι αυτός έπρεπε να εγκρίνει την αγορά των ανελκυστήρων. Ο Littlepage όμως δεν συμφωνησε. Προς στιγμήν σκέφτηκε ότι αυτό που συνέβαινε ήταν δωροδοκία των μελών της σοβιετικής αντιπροσωπείας από τους κατασκευαστές ανελκυστήρων. Αλλά όταν το 1937 στη δίκη του ο Pyatakov, ομολόγησε τις συνδέσεις του με την τροτσκιστική αντιπολίτευση ,ο Littlepage οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι αυτό που είχε διαπιστώσει στο Βερολίνο ήταν κατι παραπάνω από μια δωροδοκία σε προσωπικό επίπεδο. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν να πληρώσουν τις δραστηριότητες της μυστικής αντιπολίτευσης στη Σοβιετική Ένωση, δραστηριότητες που περιέλαβαν τη δολιοφθορά, την τρομοκρατία, τη δωροδοκία και την προπαγάνδα. 

Οι Zinoviev, Kamenev, Pyatakov, ο Radek, Tomsky, Bukharin και άλλοι που αγαπήθηκαν πολύ από το δυτικό Τύπο χρησιμοποίησαν τις θέσεις που τους εμπιστεύθηκε ο σοβιετικός λαός και το Κόμμα για να κλέψουν τα χρήματα από το κράτος, προκειμένου να επιτραπεί στους εχθρούς του σοσιαλισμού να χρησιμοποιήσουν εκείνα τα χρήματα για σκοπούς δολιοφθοράς και στην πάλη τους ενάντια στη σοσιαλιστική κοινωνία στη Σοβιετική Ένωση. 


Τα σχέδια για πραξικόπημα 


Η διαφθορά, η δολιοφθορά και η δωροδοκία είναι σοβαρά εγκλήματα από μόνα τους, αλλά οι δραστηριότητες της αντιπολίτευσης πήγαιναν πολύ πιο μακριά. Μια αντεπαναστατική συνωμοσία προετοιμαζόταν με στόχο να αναλάβει την εξουσία με τη βοήθεια ενός πραξικοπήματος στο οποίο ολόκληρη η σοβιετική ηγεσία θα εξουδετερωνόταν, αρχίζοντας από τη δολοφονία των σημαντικότερων μελών της κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η στρατιωτική πλευρά του χτυπήματος θα πραγματοποιούταν από μια ομάδα στρατηγών διευθυνόμενη από τον Στρατηγό Tukhachevsky.Σύμφωνα με τον Isaac Deutscher(φίλος και συνεργάτης του Τροτσκι ο ίδιος), που έγραψε διάφορα βιβλία ενάντια στο Στάλιν και τη Σοβιετική Ένωση, το πραξικόπημα επρόκειτο να αρχίσει από μια στρατιωτική επίθεση στο Κρεμλίνο και με σημαντικά στρατεύματα στις μεγάλες πόλεις, όπως η Μόσχα και το Λένινγκραντ. Η συνωμοσία, σύμφωνα με τον Deutscher, διευθύνθηκε από τον Tukhachevsky μαζί με τον Gamarnik, τον ηγέτη της πολιτικής αστυνομικής υπηρεσίας στρατού, το στρατηγό Yakir, το διοικητή του Λένινγκραντ, το στρατηγό Uborevich, το διοικητή της στρατιωτικής ακαδημίας της Μόσχας, και το στρατηγό Primakov, διοικητή ιππικού. 

Ο Στρατηγός Tukhachevsky ήταν ανώτερος υπάλληλος στον τσαρικό στρατό που, μετά από την επανάσταση, προσχώρησε στον κόκκινο στρατό. Το 1930 σχεδόν 10% των ανώτερων υπαλλήλων (κοντά 4,500) ήταν προηγούμενως τσαρικοί ανώτεροι υπάλληλοι. Πολλοί από αυτους δεν εγκατέλειψαν ποτέ την αστική ιδεολογία τους και περίμεναν ακριβώς μια ευκαιρία να παλεψει για αυτή. Αυτή η ευκαιρία προέκυψε όταν προετοίμαζε η αντιπολίτευση το πραξικόπημα. 

Οι Μπολσεβίκοι ήταν ισχυροι, αλλά οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνωμότες προσπάθησαν να συγκεντρώσουν ισχυρούς φίλους. Σύμφωνα με την ομολογία του Bukharin στη δημόσια δίκη του το 1938, μια συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της τροτσκιστικής αντιπολίτευσης και της ναζιστικής Γερμανίας, στις οποίες μεγάλα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα παραχωρούνταν στη ναζιστική Γερμανία μετά την επικράτηση του αντεπαναστατικού πραξικοπήματος στη Σοβιετική Ένωση. Αυτό ήταν το τίμημα που απαιτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία για την υπόσχεση υποστήριξής της στους αντεπαναστατες. Ο Bukharin ήταν ενημερωμένος για αυτήν την συμφωνία από το Radek, ο οποίος είχε λάβει σχετικές οδηγίες από τον Trotsky για το θέμα. Όλοι αυτοί οι συνωμότες που ήταν σε υψηλές διοικητικές θέσεις, για να καθοδηγήσουν και να υπερασπιστούν τη σοσιαλιστική κοινωνία εργάζονταν στην πραγματικότητα για να καταστρέψουν το σοσιαλισμό. Προ πάντων είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι όλο αυτό συνέβαινε στη δεκαετία του '30, όταν αυξανόταν συνεχώς ο ναζιστικός κίνδυνος και τα ναζιστικά στρατεύματα ξεσήκωναν την Ευρώπη και προετοιμάζονταν να εισβάλουν στη Σοβιετική Ένωση. 

Οι συνωμότες καταδικάστηκαν σε θάνατο ως προδότες μετά από μια δημόσια δίκη. Αυτοί που βρέθηκαν ένοχοι για δολιοφθορά, τρομοκρατία, δωροδοκία, αποπειρες δολοφονίας και για το ότι θέλησαν να παραδώσουν μέρος της χώρας στους Ναζί δεν μπορούσαν να αναμένουν κατι διαφορετικό. Το να τους αποκαλεί κανεις «αθώα θύματα»είναι εντελώς παράλογο. 

Κι άλλα ψευδή αριθμητικά στοιχεία.... 

Είναι ενδιαφέρον να αναδειχθεί πώς η δυτική προπαγάνδα, μέσω του Robert Conquest, ψεύδεται για τις εκκαθαρίσεις του κόκκινου στρατού. Ο Conquest λέει στο βιβλίο του The Great Terror ότι το 1937 υπήρξαν 70.000 ανώτεροι υπάλληλοι και πολιτικοι κομισάριοι στον κόκκινο στρατό και ότι 50% από αυτους (15.000 ανώτεροι υπάλληλοι και 20.000 κομισάριοι) συνελήφθησαν από την πολιτική αστυνομία και είτε εκτελέσθηκαν είτε φυλακίστηκαν ισόβια στα στρατόπεδα εργασίας. Σε αυτόν τον ισχυρισμό του Conquest, όπως και σε ολόκληρο το βιβλίο του, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη αλήθειας. Ο ιστορικός Roger Reese, στην εργασία του «ο κόκκινος στρατός και οι μεγάλες εκκαθαρίσεις», δίνει τα γεγονότα που παρουσιάζουν την πραγματική διάσταση των εκκαθαρίσεων του 1937-38 για το στρατό. Ο αριθμός ανθρώπων στην ηγεσία του κόκκινων στρατού και Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή οι ανώτεροι υπάλληλοι και οι πολιτικοι κομισάριοι , ήταν 144.300 το 1937, αυξημένοι σε 282.300 μέχρι το 1939. Κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του 1937-38, 34.300 ανώτεροι υπάλληλοι και πολιτικοι κομισάριοι αποστατεύτηκαν για πολιτικούς λόγους. Μέχρι τον Μάιο του 1940, εντούτοις, 11.596 αποκαταστάθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους. Αυτό σήμανε ότι κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του 1937-38, 22.705 ανώτεροι υπάλληλοι και πολιτικοι κομισάριοι απομακρύνθηκαν (κοντά σε 13.000 ανώτερους υπαλλήλους στρατού, 4.700 ανώτερους υπαλλήλους Πολεμικής Αεροπορίας και 5.000 πολιτικοι κομισάριοι ), το οποίο ανέρχεται σε 7.7% όλων των ανώτερων υπαλλήλων και κομισάριων- όχι 50% όπως ο Conquest ισχυρίζεται. Από αυτά τα 7.7%, μερικοί καταδικάστηκαν ως προδότες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους, κάτι που αποδείχτηκε από το διαθέσιμο ιστορικό υλικό, απλά επέστρεψαν στην πολιτική ζωή. 

Μια τελευταία ερώτηση. Ήταν δίκαιες οι δίκες του 1937-38; Ας εξετάσουμε πχ τη δίκη του Μπουχάριν , του υψηλότερου κομματικού αξιωματούχου που εργαζόταν για τη μυστική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρεσβευτή στη Μόσχα εκείνη την εποχή, έναν γνωστό δικηγόρο ,τον Joseph Davies, που παρευρέθηκε σε ολόκληρη τη δίκη , επιτράπηκε στο Bukharin να μιλήσει ελεύθερα σε όλη τη δίκη και να αναπτύξει τις θέσεις του χωρίς οποιουδήποτε είδους εμπόδια. Ο Joseph Davies έγραψε στην Ουάσιγκτον ότι κατά τη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι των εγκλημάτων των οποίων κατηγορούνταν και ότι η γενική άποψη μεταξύ των διπλωματών που παρευρίσκονταν στη δίκη ήταν ότι η ύπαρξη μιας πολύ σοβαρής συνωμοσίας ήταν αποδεδειγμένη. 

Ας διδαχτούμε από την Ιστορία
 

Η συζήτηση για το σοβιετικό ποινικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής του Στάλιν, για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και βιβλία γεμάτα ψέματα , και εκατοντάδες των ταινιών έχουν γυριστεί , μεταδίδοντας τις ψεύτικες εντυπώσεις, οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα. Τα γεγονότα αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι οι ιστορίες που δημοσιεύονται για το σοσιαλισμό στον αστικό Τύπο είναι συνήθως ψεύτικες. Η Δεξιά μπορεί, μέσω του Τύπου, ραδιόφωνο και της TV που εξουσιάζει, να προκαλέσει σύγχυση,να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να αναγκάζει πάρα πολλούς ανθρώπους να θεωρούν τα ψέματα ως αλήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ιστορικά ζητήματα. Οποιεσδήποτε νέες ιστορίες από τη Δεξιά πρέπει να θεωρούνται ψεύτικες εκτός αν το αντίθετο μπορεί να αποδειχθεί. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση δικαιολογείται. Το γεγονός είναι ότι ακόμη και ξέροντας για τις ρωσικές ερευνητικές εκθέσεις, η Δεξιά συνεχίζει να αναπαράγει τα ψέματα που διδάσκονται τα τελευταία 50 έτη, ακόμα κι αν τώρα έχουν αποκαλυφθεί. Η Δεξιά συνεχίζει την ιστορική κληρονομιά της: ένα ψέμα που επαναλαμβανεται επανειλημμένως καταλήγει να γίνονται αποδεκτά όπως αληθινά. Αφότου δημοσιεύθηκαν οι ρωσικές ερευνητικές εκθέσεις στη Δύση, διάφορα βιβλία άρχισαν να εμφανίζονται σε διαφορετικές χώρες που στόχευαν απλώς να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη ρωσική έρευνα και να αναπαράγουν τα παλιά ψέματα ,παρουσιάζοντάς τα,ως νέες αλήθειες. Αυτά είναι καλοπροσεγμένα βιβλία,καλοϊλουστραρισμενα,γεμάτα,όμως με ψέματα για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. 

Τα δεξιά ψέματα επαναλαμβάνονται προκειμένου να πολεμηθούν οι σημερινοί κομμουνιστές. Επαναλαμβάνονται έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μη βρίσκουν καμία εναλλακτική λύση στην κεφαλαιοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό. Είναι μέρος του βρώμικου πολέμου ενάντια στους κομμουνιστές που μόνο αυτοί έχουν μια εναλλακτική λύση για το μέλλον, τη σοσιαλιστική κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος για την εμφάνιση όλων αυτών των νέων βιβλίων που περιέχουν τα παλαιά ψέματα.Όλα αυτά θέτουν μια υποχρέωση σε καθέναν που έχει μια παγκόσμια σοσιαλιστική προοπτική. Πρέπει να πάρουμε την ευθύνη για να μετατρέψουμε τις κομμουνιστικές εφημερίδες σε αυθεντικές εφημερίδες των εργατικών τάξεων ενάντια στα αστικά ψέματα! Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία μια σημαντική αποστολή στη σημερινή πάλη των τάξεων, η οποία στο εγγύς μέλλον θα προκύψει πάλι με ανανεωμένη δύναμη.

Mario Sousa

mario.sousa@telia.com
μεταφραση:πετρος από parapoda.wordpress.com



Σχετικα: http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/mario-sousa.html
http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/mario-sousa_30.html
http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/jv-stalin-1951-i.html

8 σχόλια:

  1. Σεχτάρ ο Τρομερός2 Μαΐου 2014 στις 9:19 μ.μ.

    Ντοκουμέντο, Ζούκωφ!
    Ποιός το μετέφρασε;
    Τί είναι το "Μαρξιστικό Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, KPML(r)";
    Νομίζω, πως οι συστάσεις είναι απαραίτητες για ένα τόσο σοβαρό ντοκουμέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την μετάφραση δεν γνωριζω .Για το κομμα ,ειναι υπαρκτο http://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Party_(Sweden)
      Για τον ιδιο τον σ.Μαριο Σουσα υπαρχει μειλ για επικοινωνια .
      Η μονη δικη μου προσθηκη ειναι η αρχικη φωτο και η λεζαντα απο τον "Ρ"

      Διαγραφή
    2. επιπλεον εχει ασχοληθει και ο Αντωνης με το θεμα αλλα και τον σ.Μαριο
      1.http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/mario-sousa_30.html
      2.http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/jv-stalin-1951-i.html

      Διαγραφή
    3. Και καλα που με ρωτησες για να τα προσθεσω .
      εγω το βρηκα εδω http://parapoda.wordpress.com/2012/12/07/%CF%88%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B9/

      Διαγραφή
  2. Σεχτάρ ο Τρομερός3 Μαΐου 2014 στις 4:55 μ.μ.

    Ο.Κ. Ευχαριστώ!
    Θα ψάξω το πρωτότυπο, γιατί αυτοί οι τύποι, από τον πολύ Μ/Λ κατέληξαν στον ...Σύριζα!!!! (ΚΟΕ....)
    Δεν είναι να τους εμπιστεύεται κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε "Λαϊκή Εξουσία",
    σε ευχαριστώ που δημοσίευσες ένα κείμενο που είχα μεταφράσει 11 χρόνια πριν.
    Ο Μάριο Σόουζα είναι πορτογάλος πολιτικός πρόσφυγας στη Σουηδία και οδηγός λεωφορείου. Το κόμμα του, μ-λ προέλευσης, διατηρούσε, τουλάχιστον μέχρι πριν 10 χρόνια που είχα επικοινωνήσει με τον Σόουζα, επαφές με τα κόμματα της Κούβας, του Βιετνάμ και της Β.Κορέας.
    "Σεχτάρ ω Τρομερέ", αρκούμαι να σου πω πως ευτυχώς που υπήρχαν τα μ-λ κόμματα και οργανώσεις όπως η ΚΟΕ που απάντησαν στον αντικομμουνισμό όταν έπρεπε, και, μεταξύ άλλων, μπορείς τώρα να παπαγαλήσεις κάποια από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος που συκοφάντησες και να κρατιέσαι κάπως τώρα στη ζωή (τρώγωντας από τα έτοιμα). Όταν ξεκινήσεις μετά από καμια 20ετία και τη μελέτη των λαϊκών δημοκρατιών του 20ού αιώνα, ή του ίδιου του ΚΚΕ (1949-56) θα θεωρείς τον όποιο Σύριζα κάτι αριστερίστικο.

    πετρος από parapoda.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεχτάρ ο Τρομερός4 Μαΐου 2014 στις 10:46 π.μ.

    (επανάληψη από μνήμης, λόγω πιθανής αστοχίας της πρώτης απόπειρας ανάρτησης)
    Πέτρο,
    Την ιστορία και τα προβλήματα του κ. κινήματος τα ξέρει το ΚΚΕ, τα ξέρει και ο κόσμος του, όπου ανήκω κι εγώ.
    Είναι ο κόσμος, που δεν καταφέρατε να πείσετε εσείς, τότε που είχατε τις αφορμές, γιατί απλά σας είχαμε καταλάβει.
    Το παλέψαμε, όχι αλάνθαστα σίγουρα, αλλά με τρόπο συντροφικό και κομματικό, χωρίς να πάρουμε διαζύγιο από την ε.τ., την οργανωμένη πρωτοπορεία και την ιστορία της, και κυρίως χωρίς να δώσουμε όπλα στον ταξικό εχθρό. Καταφέραμε να διασώσουμε το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή κ.κ. στη Δύση, βοηθώντας, στο κατά δύναμιν, και στην ανασυγκρότηση του παγκ. κ. κινήματος
    Ξέρεις είναι εύκολο να προβάλλεις (και) κάποιες σωστές θέσεις, όταν είσαι σίγουρος, οτι δε θα πραγματοποιηθούν....
    Και μάλιστα, όταν το κάνεις με τρόπο, διαλυτικό και προβοκατόρικο, που εξασφαλίζει πως δε θα πραγματοποιηθούν.
    Ξέραμε πως το αυτοαποκαλούμενο "μ/λ" κίνημα, μικροαστικό στη βάση του, θα κατέληγε εκεί, που κατέληξε σήμερα: Οι μισοί στον ....Σύριζα (!!), και οι άλλοι μισοί ουρά στις διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ. Κρίμα για κάποιους ανθρώπους, και για τα όσα κάποτε επικαλέστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω αρκουμαι με σεβασμο να γραψω απο κατω μεταφραση: "Πετρος" απο parapoda
    Τα λιθαρακια της ΑΛΗΘΕΙΑΣ πρεπει να τα βαζουμε με ευλαβεια χτιζοντας το οικοδομημα μεχρι να ολοκληρωθει η κατασκευη
    Οι "χτιστες" καποια στιγμη θα τα βρουμε συναμεταξυ μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή