Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Έστω και τώρα, σώσε την ανθρώπινη τιμή σου, σώσε τη χώρα σου απ' την αιώνια ντροπή!

Για το ναζισμό - φασισμό

Μέσα από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη ΧΑ και το φασισμό - ναζισμό, έχει σημασία να βγουν συμπεράσματα, ώστε ο λαός με την οργανωμένη πάλη του να βάλει τέλος στην εγκληματική δράση της ΧΑ, να εξαλείψει την οποιαδήποτε επιρροή και ανοχή στις απάνθρωπες θεωρίες της του λεγόμενου εθνικοσοσιαλισμού, του ρατσισμού, του φυλετισμού και αντισημιτισμού, τη θέση της ότι βασικός της στόχος είναι η πάλη ενάντια στον κομμουνισμό και τον αισχρό αντικομμουνισμό της.

Ο λαός έχει τη δύναμη να απομονώσει, να ξεριζώσει στην κυριολεξία το φασισμό - ναζισμό, μαζί και τις αποκρουστικές απάνθρωπες θεωρίες του. Γιατί: Οι λαοί ιδιαίτερα της Ευρώπης και της χώρας μας έζησαν τις θηριωδίες του ναζισμού - φασισμού και των ντόπιων συνεργατών τους στη διάρκεια ιδιαίτερα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Υπάρχει ιστορική πείρα, η οποία έχει μεγάλη σημασία και για σήμερα, ούτε έχει ξεχαστεί η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ, των εκατομμυρίων κομμουνιστών και αντιφασιστών αγωνιστών σε όλες τις χώρες, όπως και στη χώρα μας με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Εχει την πείρα επίσης από την πάλη του ενάντια στη δράση παρόμοιων αντιδραστικών οργανώσεων και παρακρατικών οργανώσεων στις δεκαετίες '50 - '60 και την αντιδικτατορική πάλη.


Βγαίνουν επίσης συμπεράσματα από τη σύγχρονη πάλη του λαού στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης καικινδύνων εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Πρέπει να τονίσουμε ότι στις σημερινές συνθήκες το μαζικό λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα το ριζοσπαστικό του τμήμα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, έκανε προσπάθειες στην αντιμετώπισή της. Συνέβαλε στην αποκάλυψή της και στην αντιμετώπιση της τραμπούκικης εγκληματικής δράσης της.Παρότι για το φαινόμενο του φασισμού - ναζισμού υπάρχει πείρα, χρειάζεται σοβαρή συζήτηση σε βάθος και συμπεράσματα. Σημειώνουμε ορισμένες σοβαρές πλευρές, όπως:


Πώς γεννήθηκε, πού στηρίζεται

Η ΧΑ ως ομάδα εμφανίστηκε τη δεκαετία του '80, χωρίς επιρροή, μέσα σε μια «πανσπερμία» παρόμοιων αντιδραστικών και φασιστικών οργανώσεων. Δεν εμφανίστηκε, δηλαδή, από το πουθενά. Επειδή λέγεται ότι τη «γέννησε» η κρίση, χρειάζεται μια σωστή εκτίμησηΣτις συνθήκες της κρίσης, αύξησε την επιρροή της. Οπως είναι γνωστό, η κρίση οδήγησε στην καταστροφή μέσων παραγωγής ιδιαίτερα μικρών ιδιοκτητών και στη μαζική ανεργία. Ταυτόχρονα, μεγάλες μάζες μεσαίων ιδιοκτητών, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και του στενού δημόσιου τομέα, σημαντικά τμήματα εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό, οδηγήθηκαν σε μεγάλες περικοπές εισοδήματος. Αυτά τα τμήματα στην πλειοψηφία τους έχαναν την εμπιστοσύνη που έδιναν στα κυβερνητικά αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις αφού καταστρέφονταν. Διασπάρθηκαν σε άλλα κόμματα και με προτροπές αστικών δυνάμεων. Εξάλλου, πάντα η αστική τάξη, τα κόμματά της, ακόμη και μη «κυβερνητικά», επιδιώκουν να κρατηθούν αυτά τα στρώματα συσπειρωμένα γύρω από την αστική τάξη. 

Δεν ακολούθησε δηλαδή ριζοσπαστική γραμμή η πλειοψηφία τους. Υπάρχει, φυσικά, ο πυρήνας μικροϊδιοκτητών - και στο Δημόσιο υπάλληλοι και στην αγροτιά φτωχοί αγρότες - που εκφράζουν τη συμμαχία αυτών των στρωμάτων με την εργατική τάξη, που εκφράζει το ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ. Δεν έχει όμως κυριαρχήσει μέσα και σ' αυτές τις μάζες που παίζουν σοβαρό ρόλο στις κοινωνικές συμμαχίες η γραμμή και οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, ο ριζοσπαστισμός και η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τουςΕνα τμήμα από αυτά τα στρώματα ακολούθησε τη ΧΑ, που χρησιμοποίησε τη φασιστική δημαγωγία. Εμφανίστηκε έτσι ως δύναμη που κάνει κριτική στο αστικό κοινοβούλιο και τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά και ως δύναμη που στηρίζει τους μικρούς ιδιοκτήτες μαζί με την καπιταλιστική ιδιοκτησία.Επηρέασε δηλαδή ορισμένους μικροϊδιοκτήτες, που βλέπουν ότι καταστρέφονται από τα μονοπώλια, δεν βλέπουν όμως ότι η αιτία είναι το καπιταλιστικό σύστημα και οι οικονομικοί νόμοι που το διέπουν, ο ανταγωνισμός κ.λπ., αλλά οι νόμοι των κυβερνήσεων, γενικώς το μνημόνιο και όχι το κεφάλαιο που γεννά κρίσεις, αντιλαϊκούς νόμους και μνημόνια διαρκείας. Αυτό το επίπεδο συνείδησης καπηλεύτηκε η ΧΑ και τμήμα της αστικής τάξης που την στήριξε και με τα συνθήματα «κλέφτες», «στο Γουδή» κ.λπ., μιλώντας ταυτόχρονα γενικώς ενάντια στο μνημόνιο. Αν δει κάποιος και το συσχετισμό στο Κοινοβούλιο φαίνεται ότι υπήρξε μετατόπιση από αστικά κυβερνητικά κόμματα και το ΛΑ.Ο.Σ. προς τη ΧΑ ως διαμαρτυρία απέναντι στα κυβερνητικά κόμματα. 

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο φασισμός «επένδυσε» κυρίως στις ηττημένες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, Γερμανία, Ιταλία, και σε μεγάλο βαθμό στους αποστρατευμένους με άκρατο εθνικισμό. Ο εθνικισμός κυριάρχησε ιδιαίτερα σ' αυτές τις δυνάμεις ως απάντηση του λεγόμενου «πληγωμένου αστικού πατριωτισμού» λόγω της ήττας αυτών των καπιταλιστικών χωρών στον πόλεμο. Μέσα από αυτή τη λογική και το μίσος που έσπερνε ο ναζισμός - φασισμός απέναντι στο εργατικό κίνημα και τον κομμουνισμό συγκροτήθηκαν και οι ματοβαμμένες ομάδες κρούσης και εφόδου του ναζισμού - φασισμού.Σ' αυτή τη λογική κινείται και η ΧΑ, παρότι δεν έχει μεσολαβήσει βέβαια ένας πόλεμος με άμεση εμπλοκή. Στις μέρες μας, η ΧΑ θεωρεί ότι δυνάμεις για να επιβληθεί ο εθνικοσοσιαλισμός είναι και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους. Βέβαια, αυτό ιδιαίτερα αποδεικνύει ότι δεν είναι καθόλου αντισυστημική. Ομως,δημαγωγεί για τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καλλιεργεί τον εθνικισμό, μιλάει για κατοχή της Ελλάδας κ.λπ. Βρίσκει έτσι μια απήχηση καλλιεργώντας όμως ό,τι πιο αντιδραστικό έχει η θεωρία του ναζισμού μέσα στο προσωπικό αυτών των δυνάμεων.

Προωθούν τη θεωρία ότι στα εργοστάσια οι ιδιοκτήτες, οι εργαζόμενοι, ο διοικητικός μηχανισμός αποτελούν μια ομάδα με κοινά συμφέροντα. Αυτό οδηγεί όχι μόνο στην ταξική συνεργασία, αλλά στο μίσος απέναντι στο ταξικό κίνημα και το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Το εξέφρασε με μια λέξη ο συλληφθείς βουλευτής της ΧΑ, λέγοντας στο Πέραμα ότι «ήρθε η ώρα με τη ΧΑ να σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ». 

Γι' αυτό και εργοδότες την χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό και τραμπουκισμούς. Οι αναφορές με αυτές τις λογικές (ταξικής συνεργασίας) της ΧΑ και η στήριξή της από μεγαλοεργοδότες μπορεί να επηρεάζουν και ορισμένα κομμάτια από λαϊκά στρώματα, ανέργους και νέους εργάτες είτε λόγω απειρίας από την ταξική πάλη ή επηρεασμού τους από αστικές και μικροαστικές απόψεις. Αυτό επιδιώκεται και με τη θέση τους «έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα» και την προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ομάδες ή και συνδικάτα με τέτοια χαρακτηριστικά. Ο φυλετισμός στη φασιστική ιδεολογία και πρακτική στρέφεται ενάντια σε Τσιγγάνους, σκουρόχρωμους και με τον εθνικισμό γιγαντώνει το μίσος απέναντι σε άλλους λαούς. Με τον αντισημιτισμό εμφανίζονται να είναι ενάντια στους κεφαλαιοκράτες Εβραίους, λες και οι άλλοι καπιταλιστές δεν είναι εκμεταλλευτές. Κρύβουν έτσι ότι είναι δύναμη του κεφαλαίου.

Η ΧΑ αξιοποίησε η ίδια την οικονομική δυσφορία στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και δυνάμεων καταστολής, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιήθηκε η δράση της από μηχανισμούς του συστήματος και η ίδια συνδέθηκε με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και των δυνάμεων καταστολής. Συγκροτήθηκε - και όχι μόνο πρόσφατα αλλά και χρόνια πριν - με διάφορους τρόπους στην ουσία ένας «παραστρατιωτικός» μηχανισμός με δράση. Αν κοιτάξει κανείς υπάρχει μια «πανσπερμία» οργανώσεων, διαφόρων ομάδων, ομάδες εφέδρων με καταστατικά και δράση και ένα τμήμα τους έχει ίδια ή παρόμοια συνθήματα και θεωρίες με τη ΧΑ ή είναι «κρυπτοφασιστικά»Αξιοποιούν το λεγόμενο εθελοντισμό. Δηλώνουν «έτοιμοι» ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί να τρέξουν πρόθυμοι στο «κάλεσμα» της πατρίδας, του στρατού κ.λπ. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η ΧΑ «ψαρεύει» αλλά και στηρίζεται από τέτοιες δυνάμεις. Συγκροτεί επίσης και αυτοτελώς τάγματα εφόδου, ομάδες κρούσης. Ενώ στηρίζει το ιμπεριαλιστικό σύστημα και τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους, καλύπτεται με τη θέση η συμμετοχή στους πολέμους να γίνει με ανταλλάγματα υπέρ του έθνους από ιμπεριαλιστές, όπως λέει. Φυσικά, αυτές οι φασιστικές θεωρίες και φλυαρίες σίγουρα εντάσσονται και υπηρετούν συμφέροντα που έχουν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τα περί έθνους συμφέροντα είναι το φασιστικό καμουφλάζ.

Η ναζιστική τρομοκρατία και το έγκλημα είναι σύμφυτα με τη «θεωρία» του ναζισμού. Με τους τρόπους αυτούς, ο ναζισμός επιδιώκει όχι μόνο να φοβίσει απλό κόσμο, αλλά και να καθυποτάξει, να κερδίσει δηλαδή με την τρομοκρατία, τις απειλές και το έγκλημα. Να αναγκάζει, δηλαδή, ορισμένους να τους στηρίζουν, να βλέπουν και να μην τολμούν να τους αποκαλύψουν, να μη μιλούν, να ξεχνούν την ιστορία του λαού, τον ανθρωπισμό. Αξιοποιεί για όλα αυτά και λούμπεν στοιχεία, δεμένα με τον υπόκοσμο. Ετσι έκανε πάντα ο φασισμός - ναζισμός, ακόμα και το παρακράτος, έτσι κάνουν και σήμερα. Ολες αυτές τις εγκληματικές πράξεις προσπάθησε η ΧΑ να καλύψει με τη δήθεν αλληλεγγύη στους φτωχούς και ανήμπορους.

Τελικά, δεν είναι γενικά η κρίση και η ανεργία που γεννά το φασισμό - ναζισμό. Δε γεννιέται δηλαδή μόνος του και «αυθόρμητα» έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Για την άνοδό του εκμεταλλεύεται τη φτώχεια που γεννά η κρίση, όμως το δυνάμωμά του και ιδιαίτερα η δυνατότητα ανόδου του στην εξουσία είναι επιλογή των μονοπωλίων. Εκφράζει το κεφάλαιο ή τμήματά του σε ορισμένες φάσεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης και επιλέγεται από αυτήν ακόμα και να πάρει την εξουσία όταν εκτιμήσουν τα μονοπώλια ότι είναι απαραίτητο. Συνδέεται με το αστικό κράτος και αξιοποιείται από την αστική τάξη σε κρίσιμες στιγμές της λαϊκής πάλης. Ετσι έγινε ιστορικά παντού σε όλες τις χώρες την περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και μετά τον πόλεμο.

Τι έγινε στην Ελλάδα και δυνάμωσε η επιρροή της ΧΑ

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η αστική τάξη και το κράτος δυνάμωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα, την καταστολή του λαϊκού κινήματος και τη δυσφήμισή του και άφησαν στο απυρόβλητο τις «ιδέες» και τη δράση της ΧΑη οποία εξαπέλυε επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και τις απεργίες, ιδιαίτερα των ταξικών σωματείων. Γενικά, τμήματα της αστικής τάξης και αστοί και επιχειρηματίες τη στήριζαν, την αξιοποιούσαν για να χτυπηθεί, να δυσφημιστεί το εργατικό κίνημα, ριζοσπαστικές οργανώσεις, το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση «επένδυσε» στη λογική να αντιμετωπιστούν τα λεγόμενα «άκρα». Θεωρία όχι μόνο ανυπόστατη, αλλά στην ουσία με αυτήν καλλιεργήθηκε στο λαό ανοχή, αποδοχή της ΧΑ. Η δρομολόγηση των τελευταίων μέτρων αποδεικνύει ότι υπάρχει φυσικά το ποινικό πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης της ΧΑ και έπρεπε να έχουν παρθεί πιο πριν μέτρα για την εγκληματική της δράση. Για τη δρομολόγησή τους έπαιξαν ρόλο η λαϊκή κατακραυγή, οι παρεμβάσεις του λαϊκού κινήματος. Η άνοδος της δράσης για την απομόνωση της ΧΑ από συνδικάτα - μαζικούς φορείς και στα σχολεία. Η ίδια η αστική τάξη και για λόγους εκλογικού συσχετισμού, φαίνεται στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης σήμερα απέναντι στη ΧΑ. Υπήρξαν φυσικά και σίγουρα θα υπάρχουν απόψεις αστών για να γίνει πιο ήρεμο το αιμοσταγές θηρίο της ΧΑ. Από μια άποψη αυτά αποδεικνύουν ότι η άνοδος, ή, καλύτερα, η επέκταση των φασιστικών οργανώσεων, σχετίζεται και με το ρόλο που τους επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα σε κάθε φάση, ως δύναμη του κεφαλαίου, άλλοτε ως φόβητρο ή ομάδα κρούσης ακόμα και για την εξουσία αν της είναι απαραίτητη.

Είναι θετικό το κλίμα λαϊκής κατακραυγής απέναντι στην εγκληματική ναζιστική ΧΑ. Ωστόσο, χρειάζεται να ξεριζωθεί και αυτό θα το κάνει ο λαός και η οργάνωσή του, με συγκεκριμένη γραμμή, που θα αντιμετωπίσει στη ρίζα του το φασισμό - ναζισμό και τα εγκλήματά του. Χρειάζεται επαγρύπνηση και μαζική πάλη γιατί το σάπιο αστικό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ναζισμό.

Το ναζισμό - φασισμό θα ξεριζώσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά, η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και συσπείρωση του λαού με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Αυτή η γραμμή και οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας και λαϊκής πάλης απαντάει στην ουσία της πολιτικής και του χαρακτήρα της ΧΑ.

Απαντάει στη θεωρία του φασισμού - ναζισμού και τη δημαγωγία του ότι οι μικροί ιδιοκτήτες μαζί με την καπιταλιστική ιδιοκτησία θα οργανώσουν την καπιταλιστική παραγωγή και το αστικό κράτος βασισμένοι στον εθνικισμό, τον αντικομμουνισμό, το ρατσισμό και αντισημιτισμό και ό,τι άλλο απάνθρωπο έχει γεννήσει το σάπιο σύστημα και η αστική τάξη, που σήμερα έχει εξ ολοκλήρου αντιδραστικοποιηθεί. Γιατί ο φασισμός - ναζισμός δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες του συστήματος. Θρέφονται, αναπτύσσονται, γεννιούνται απ' αυτό. Αυτή η λαϊκή συμμαχία είναι υπέρ των μικρών ΕΒΕ και της αγροτιάς και όχι το αντιδραστικό πλαίσιο, οι στόχοι της και η εγκληματική δράση της ΧΑ.

Αυτή η συμμαχία έχει όχι μόνο δικαίωμα να αγωνίζεται σήμερα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, αλλά και την επιδίωξη η πλειοψηφία του λαού να ενστερνιστεί τους στόχους της, να αλλάξει θεσμούς και το σύστημα που τη γεννά. Οι θεωρίες που δείχνουν ανοχή γενικά στην πάλη, αλλά όχι αλλαγή του συστήματος που γεννά το φασισμό, όχι μόνο περιορίζουν, αλλά εγκλωβίζουν, διαιωνίζουν τους κινδύνους του φασισμού - ναζισμού. Η θεωρία των «δύο άκρων» της κυβέρνησης πρέπει αποφασιστικά να απορριφθεί από το λαό. Γι' αυτό ο λαός όχι μόνο να οργανώσει ΤΩΡΑ την πάλη του αλλά να μη δείξει καμιά αναμονή στο όνομα του ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα. Και το κίνημα να μην υποστείλει τον αγώνα. Αυτό βγαίνει από την ιστορική πείρα και για σήμερα. Η ΧΑ είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του συστήματος. Το αστικό κράτος δεν μπορεί να βάλει το «νυστέρι στο κόκαλο».

Η λαϊκή συμμαχία δίνει τη λύση αντιμετώπισης του φασισμού - ναζισμού και όχι οι προτάσεις για συμμαχία με αστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, οι οποίες δεν ωφελούν ούτε έχουν αντικειμενική βάση. Δεν ανταποκρίνονται στην αναγκαιότητα της πάλης. Δεν είναι δυνατό ούτε ωφελεί να εγκαταλειφθεί από το λαό η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, την οποία αφήνει ανέπαφη τόσο η κυβέρνηση όσο και η σοσιαλδημοκρατική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες διαφορές στον τρόπο διαχείρισης που προτείνουν. Δεν είναι δυνατό σήμερα να μιλάς να ξεριζωθεί ο ναζισμός - φασισμός και να μην παλεύεις ενάντια στα μονοπώλια που τον γεννούν και τον θρέφουν, την ΕΕ, την εξουσία τους. Ο ρεφορμισμός, επίσης, μέσα στο εργατικό κίνημα, με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό στήριξε το κεφάλαιο, μπήκε εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής γραμμής και της λαϊκής συμμαχίας. Ιδιαίτερα στην τετραετία της κρίσης τα συνθήματα του ρεφορμισμού και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, όπως γενικά όχι στο μνημόνιο, χωρίς γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία, «θόλωναν τα νερά», έσπερναν ψευδαισθήσεις, «κανάκευαν» μικροϊδιοκτήτες, δημοσίους υπαλλήλους ότι υπάρχει λύση χωρίς ρήξηΕπιδίωκαν τη συμμαχία ακόμη και στήριξη και από τμήματα της αστικής τάξης. Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ακόμη και με τους ΑΝΕΛ, οι συμμαχίες του Νότου με Ολάντ και τα ανοίγματα στον Ομπάμα. Δεν πρέπει επίσης να εγκλωβιστεί ο λαός στα κελεύσματα της αστικής τάξης που μεταφράζονται: Στηρίχτε τα μονοπώλια και τα αντιλαϊκά μέτρα και θα περιορίσω ή θα αντιμετωπίσω το φασισμό - ναζισμό. Πολύ περισσότερο σήμερα γιατί μετά τις εξελίξεις αποδείχτηκε στην πράξη η βαθιά λαθεμένη θεωρία των άκρων. Το δίκιο του αγώνα όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τη δράση της ΧΑ, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για το ξερίζωμά της. Ούτε φυσικά ο ναζισμός - φασισμός ξεριζώνεται με τις θεωρίες εξανθρωπισμού του καπιταλισμού και της ΕΕ.


Η καθημερινή πάλη

Χρόνια τώρα και σήμερα το ΚΚΕ καλεί το λαό στην καθημερινή πάλη. Αξιοποιεί επίσης κάθε κατάκτηση που έχει απομείνει σε δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Ούτε περίμενε για την αντιμετώπιση του φασισμού - ναζισμού με τη «λογική» αναμονής, αδιαφορίας ή ακόμη «δεν ήρθε η σειρά μου». Αποκάλυψε, πάλεψε, οργάνωσε τη λαϊκή πάλη απέναντι στη ΧΑ. Δεν έβαλε προϋπόθεση στον απολυμένο εργάτη, στον κατεστραμμένο μικροϊδιοκτήτη να συμφωνήσει σε όλα με το ΚΚΕ για την κινητοποίηση ενάντια στη ΧΑ. Μιλάμε όμως και προτείνουμε το ξερίζωμα του φασισμού - ναζισμού και των αιτιών που τον γεννούν. Η συζήτηση και οργάνωση, η λαϊκή συμμαχία, μπορεί στην κυριολεξία να τσακίσει το φασισμό - ναζισμό. Με λίγα λόγια, χρειάζεται εργατικό κίνημα, ανασυνταγμένο, μαζικό, με ανατρεπτική γραμμή ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτό το κίνημα σε συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ μπορεί να αντιμετωπίσει νικηφόρα το φασισμό - ναζισμό. Αυτή η συμμαχία και με ισχυρό το ΚΚΕ μπορεί να οργανώσει, να εμπνεύσει, να νικήσει τη σαπίλα του φασισμού - ναζισμού. Ο λαός τελικά πρέπει να βάλει τη δική του σφραγίδα. Δεν αρκούν γι' αυτό μόνο τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για την εγκληματική δράση του φασισμού - ναζισμού. Η οργανωμένη μαζική πάλη του λαού μπορεί να βάλει τέρμα στη δράση και την ύπαρξή του.

Είναι καθήκον όλων, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά να μάθει την ιστορία, την πραγματικότητα για το τέρας του φασισμού - ναζισμού. Κανένας γονιός και μάνα δεν πρέπει να αδιαφορήσει απέναντι στο φαρμάκι του ναζισμού που διοχετεύουν στα παιδιά μας. Ιδιαίτερα στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες πλατιά μέσα στο λαό, στην κυριολεξία να στρατευτούν στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού, να συμβάλουν στην πάλη και να εμπνεύσουν. Για να σημάνει ανάταση για τον καταπιεσμένο και καταπικραμένο λαό. Να σπάσει τα δεσμά των μονοπωλίων, της εξουσίας τους, να διαλύσει τα σκοτάδια του φασισμού - ναζισμού.

Του
Δημήτρη ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου