Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ...ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ...Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ


Με τη βούλα του ΣτΕ η επιστράτευση των απεργών
Απ' όλες τις μπάντες, κράτος και εργοδοσία χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τρεις αποφάσεις, έκρινε «συνταγματική και νόμιμη» την επίταξη των εκπαιδευτικών που έγινε το Μάη του 2013 και των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς το Γενάρη του 2013Σύμφωνα με το σκεπτικό του, από αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στο ΣτΕ είχαν καταφύγει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δύο κλάδων.


Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει δύο απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το προηγούμενο έτος. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση τους έθεσε σε καθεστώς επιστράτευσης και επίταξε τα κτίρια που θα χρησιμοποιούνταν για εξεταστικά κέντρα.

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την επιστράτευση με το σκεπτικό ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της απεργίας, «μπορεί να είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσειςσε έκταση και ένταση τέτοιες, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, για την αντιμετώπιση του οποίου (σ.σ.: κινδύνου) δικαιολογείται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών».

Επίσης, το Γενάρη του 2013, η κυβέρνηση επίταξε το προσωπικό στο μετρό και στη «ΣΤΑΣΥ ΑΕ». Το ΣτΕ έκρινε ότι η επιστράτευση υπαγορεύθηκε «από λόγους αναγόμενους στην προστασία της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής». Στο παρελθόν, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει κλάδους όπως οι ναυτεργάτες, που αγωνίζονταν για τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και άλλοι.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ επαληθεύουν ότι η απεργία μπορεί να προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά την ίδια ώρα κρίνεται «συνταγματική» και «νόμιμη» κάθε απόφαση που υπονομεύει και χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Κυβέρνηση και κεφάλαιο στοχοποιούν την απεργία, επειδή πλήττει στην καρδιά τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Για τον ίδιο λόγο τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες 9 στις 10 απεργίες.

Τέλος, αποφάσεις σαν κι αυτές εκθέτουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες, που αποδίδουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης σε «συνταγματική εκτροπή», ή υπόσχονται πως αν κυβερνήσουν, θα αποκαταστήσουν τις «αδικίες» προς τους εργαζόμενους, που θα κριθούν αντισυνταγματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου