Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ...


Από το «Πολεμάμε και τραγουδάμε» στο «Πολεμάμε και φέρνουμε παιδιά στον κόσμο»!
 
Η εγκυμοσύνη της Κέιτ Μίντλετον, δούκισσας του Κέμπριτζ, έχει απασχολήσει τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όμως η εγκυμοσύνη της όμορφης Καμίλα Bαλέχο, ηγετικής μορφής του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή αποκτά και πολιτική διάσταση. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο για μια γυναίκα του κινήματος να μιλά δημόσια για ένα θέμα τόσο προσωπικό, όμως η 25χρονη Καμίλα, που έχει γίνει θρύλος σε όλη τη Λατινική Αμερική, σε ένα συγκινητικό και ειλικρινές κείμενό της ανοίγει την καρδιά της. Είναι αυτονόητο ότι αν η Καμίλα δεν ήταν τόσο όμορφη, ελάχιστοι εκτός Χιλής θα ήξεραν το όνομά της, όμως τη διασημότητά της δεν τη χρωστά μόνο στην εμφάνισή της αλλά κυρίω στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα των τελευταίων χρόνων. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την πρόσφατη δήλωσή της:
attractive_communist_activist_camila_vallejo_640_24
«Μέσα μου αναπτύσσεται άλλος ένας πανίσχυρος λόγος για να συνεχίσω να μάχομαι.
 
[...] Δεν είναι μια συνηθισμένο για μια γυναίκα να εξηγεί δημόσια τα κίνητρα ή τους λόγους που την οδήγησαν στο να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση όπως το να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, σ’ αυτόν τον κόσμο. Αλλά μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις κι επειδή νομίζω ότι κανείς πρέπει να λέει ανοιχτά τα πράγματα που θεωρεί σημαντικά, όχι μόνο στους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους αλλά σε όλους, θέλω να σας πω πόσο υπέροχο είναι για μένα αυτό που συμβαίνει.
 
Όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί με τον Χούλιο, περάσαμε δύσκολες αλλά και πολύ ευτυχισμένες στιγμές. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε σπουδαία πράγματα και να μοιραστούμε εμπειρίες που μας σημάδεψαν, όπως θα σημάδευαν κάθε ζευγάρι σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά πραγματικά τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό και τίποτα δεν περιμέναμε με τόση λαχτάρα όσο το να περιμένουμε αυτό το μωρό.
 
[...] Η αναμονή του παιδιού ενισχύει τη θέλησή μου να αγωνιστώ για μια χώρα χωρίς αδικία, μια χώρα με πραγματική δικαιοσύνη, μια χώρα περισσότερο ευτυχισμένη: και σ’ αυτή τη χώρα θέλω να μεγαλώσει το παιδί μου».
 
[Σημείωση του mao: το Νοέμβριο θα διεξαχθούν εκλογές στη Χιλή.]
«Πολλοί με ρωτούν αν η προεκλογική εκστρατεία θα φέρει εμπόδια στην εγκυμοσύνη μου ή το αντίστροφο, δηλ. αν η εγκυμοσύνη θα με δυσκολέψει στην προεκλογική εκστρατεία. Σε όλους απαντώ ότι τίποτα σ’ αυτή τη ζωή και ιδίως σ’ αυτή τη χώρα δεν είναι εύκολο και ότι υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που περνούν την εγκυμοσύνη τους σε δύσκολες συνθήκες, ίσως δυσκολότερες από αυτές που αντιμετωπίζω εγώ.
 
»Χιλιάδες έγκυες γυναίκες δουλεύουν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, άλλες αναγκάζονται να σπουδάζουν και ταυτόχρονα να εργάζονται ή να κρατούν ολόκληρο νοικοκυριό. Άλλες κατοικούν σε αντίξοες γεωγραφικές συνθήκες, πολιορκημένες από τη φτώχεια και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και όμως αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν τεράστια οικογενειακά προβλήματα. Όλες αυτές οι γυναίκες παλεύουν με νύχια και με δόντια για να καλυτερέψει η ζωή μας και δεν νομίζω ότι η προσωπική μου περίπτωση είναι η εξαίρεση.
 
»Θέλω όμως να πω ότι η εγκυμοσύνη, όταν παίρνουμε την απόφαση ελεύθερα, με επίγνωση και αγάπη, μπορεί να έχει σωματικές συνέπειες, αλλά η εσωτερική δύναμη που σου δίνει είναι αφάνταστη. Δεν μεγαλώνει μόνο η κοιλιά μας αλλά και η καρδιά μας.
 
»Πριν λίγο καιρό πήρα την απόφαση να κατεβώ στον πολιτικό στίβο, μαζί με άλλους συναγωνιστές -μια απόφαση που  προφανώς θα απαιτήσει πολλά από τη ζωή μου. Αν ανέβαλα την εγκυμοσύνη λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, αργότερα θα αντιμετώπιζα άλλες μάχες οπότε η αναβολή θα διαρκούσε επ’ άπειρον
 
»Θα δώσω την προεκλογική μάχη στη γενέτειρά μου».

 
 
 
Η δήλωση της Καμίλα δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή πριν λίγες ώρες. Την περασμένη Πέμπτη έγινε στο Σαντιάγο μια μεγαλειώδης φοιτητική διαδήλωση ενάντια στην άγρια ιδιωτικοποίηση της παιδείας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών (140.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, ενώ για 80.000 μιλά η αστυνομία). Πάντως, τα χιλιανά ΜΜΕ αναγνωρίζουν ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών.
 
«Το φοιτητικό κίνημα αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία λόγω των εκλογών», δήλωσε την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό η Καμίλα Βαγιέχο.
 
Οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2006-2010 προκάλεσαν ισχυρά ρήγματα στην κυβέρνηση της Μισέλ Μπασελέ και οδήγησαν σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Παρόλο που ο πρόεδρος της χώρας έκανε φέτος μια τακτική υποχώρηση, με τη χορήγηση φοιτητικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο, το φοιτητικό κίνημα αναζωπυρώθηκε.
 
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, τα πανάκριβα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα τοκογλυφικά φοιτητικά δάνεια.Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε καμία άλλη χώρα οι ιδιωτικές δαπάνες για την ανώτατη παιδεία δεν είναι τόσο υψηλές όσο στη Χιλή. Ενώ στις σκανδιναβικές χώρες οι οικογένειες καταβάλλουν το 5% του κόστους των σπουδών στο πανεπιστήμιο και στην Αμερική το 40%, στη Χιλή η μέση οικογένεια επιβαρύνεται με πάνω από το 75% του κόστους της φοίτησης ενός παιδιού στο πανεπιστήμιο.
 

Σημ.Διαχ: Η κυβερνηση Μπασελε ειναι μια "αριστερη" τετοια ,σαν να λεμε εδω ...ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και φυσικα δεν θα μαθαινατε ποτε απο συριζαιικο μπλογκ οτι η Καμιλα Βαγιεχο ειναι η  Γραμματεας της ΚΝΧιλης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου