Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Whataboutists





 Πριν λίγες μέρες έγραφα ότι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε έστω και λίγο τον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι να κοιτάξουμε τους βρώμικους πολέμους της δεκαετίας του 90. Να σκεφτούμε πως σχεδιάζονται οι πόλεμοι και ποιός επωφελείται.

Ας φρεσκάρουμε λοιπόν τη μνήμη μας με γεγονότα που, αν κ συνέβησαν πρόσφατα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μοιάζει να τα έσβησε τόσο απο τη συλλογική μνήμη όσο και απο τα μήντια.
Ξαφνικά όσοι μιλάμε για αυτά αποκτήσαμε νέο τίτλο, οι whataboutists... Ας είναι.
Τα σχέδια για την ανατροπή των "ενοχλητικών" καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξεκινάνε από τότε που ΗΠΑ και Ευρώπη, σχεδίαζαν την πρώτη εισβολή στο Ιράκ. To 2007 o στρατηγός Wesley Clark σε ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψε ότι το 1991, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Paul Wolfowitz, του είπε ότι το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει σχέδιο επέμβασης στη Μέση Ανατολή για την επόμενη δεκαετία με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. Ο Clark αποκάλυψε την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου από το Πεντάγωνο στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η πολιτική των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και το Ιράν.

Τα ίδια είχε πει και ο πρώην Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Roland Dumas όταν σε συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία, για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν τον συριακό εμφύλιο εκπαίδευε και προετοίμαζε την εξέγερση των ανταρτών σκοπεύοντας στην εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία.
Μεταξύ του 2006 και 2010, οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από 12 εκ. δολάρια για να στηρίξουν και να προκαλέσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και προπαγάνδα στη Συρία. Σύμφωνα με πανω απο 7000 έγγραφα που διέρρευσε το WikiLeaks, 6,3 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την στήριξη του "Κινήματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" μιας άγνωστης οργάνωσης Σύρων αντιφρονούντων με έδρα το Λονδίνο (η οποία λειτουργούσε και το δορυφορικό καναλι Barata, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες του 2010 και 2011 στη Συρία) και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια οι ΗΠΑ τα δαπάνησαν για την στήριξη ανταρτών και ακτιβιστών μέσα στη Συρία αλλά και για επιμόρφωση δημοσιογράφων για την επικοινωνιακή διαχείριση της συριακής κρίσης (αλήθεια, αυτή η "επιμόρφωση δημοσιογράφων" δεν σας θυμίζει λίγο ΔΝΤ, Ελλάδα, οικονομική κρίση λίστα με δημοσιογράαφους που κουνούσαν το δάχτυλο κλπ κλπ)...
Το 2011 μάλιστα ο εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner, παραδέχτηκε την εμπλοκή των ΗΠΑ και την αυθεντικότητα των εγγράφων του Wikileaks δικαιολογώντας το όμως ως «προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Συρία» και βαφτίζοντάς τους αντάρτες «κινήματα πολιτών».
Ένα χρόνο μετά το 2012, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, θα αναλάβει πρωτοβουλία να πείσει τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να εξοπλίσουν τους αντάρτες χαλαρώνοντας το εμπάργκο όπλων που είχε θέσει η ίδια η ΕΕ και θα σπεύσει να αναγνωρίσει την Εθνική Συμμαχία των Συριακών Επαναστατικών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, ένα γκρουπ ανταρτικών ομάδων που δημιουργήθηκε στο Κατάρ με χρηματοδότηση από τις χώρες του Κόλπου.
Ο Laurent Fabius είναι ο ίδιος υπουργός εξωτερικών που το 2011, αφού είχε στηρίξει την επέμβαση της Γαλλίας στη Λιβύη, ζήτησε από την ΕΕ να λάβει μέτρα ώστε να μην πλημμυρίσει η Γαλλία από χιλιάδες που θα έρχονταν μετά την κατάρρευση της Λιβύης.
Η Μεγάλη Βρετανία θα τρέξει πρώτη να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έθετε η ΕΕ στην πώληση όπλων και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
Οπως είπε και ο Francois Hollande στην Le Monde, η Γαλλία ήδη απο το 2012, εξόπλιζε και εκπαίδευε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό γιατί «είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν τη δημοκρατική διαδικασία στην Συρία».
Η συνέχεια γνωστή. Από τα σπλάχνα του ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού, προέρχονται οι τζιχαντιστες του Μετώπου Al –Nusrah, το οποίο είναι παρακλάδι της Αλ Καιντα στη Συρία. Με άλλα λόγια, Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί, εξόπλιζαν εις γνώση τους ακραία ισλαμικά γκρουπ. Και φυσικά δεν ήταν οι μόνοι.
Ας θυμηθούμε λίγο την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, στη Λιβύη, το 2012 και τον θάνατο του αμερικανού προξένου. Ενα προξενείο που τελικά ήταν μια μυστική βάση της CIA και που σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε απο το Πεντάγωνο, οι πρόεδροι Ομπάμα και Ερντογάν χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν με τη βοήθεια της CIA και της MI6 το οπλοστασιο του Καντάφι απο τη Λιβύη στους σκληροπυρηνικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που δεν ήταν άλλοι από τους τζιχαντιστές του μετώπου Al Nusrah. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είχαν αναλάβει την χρηματοδότηση της επιχείρησης της οποίας η κάλυψη ήταν μια αυστραλέζικη εταιρία. Ο γενικός διοικητής της CIA, David Petraeus ήταν ο διοικητής της επιχείρησης. Σας θυμίζει κάτι το όνομα David Petraeus; ηταν ο στρατηγός στο Ιρακ που μαζί με τον Steele ,τον γνωστό απο τα τάγματα θανάτου στο Ελ Σαλβαδορ προκάλεσαν εναν απο τους πιο αιματηρούς εμφύλιους στο Ιρακ ενώ έφεραν ειδικούς της CIA για να εκπαιδεύσουν Σιιτες φονταμελιστές σε "εξελιγμένες μεθόδους" ανάκρισης και βασανιστηρίων. Μέχρι το 2006 υπολογίζεται πως περισσότερα απο 3000 πτώματα το μήνα ξέβραζαν οι ποταμοί των πόλεων ενώ τουλάχιστον 14 μυστικές φυλακές βασανιστηρίων λειτουργούσαν στη Βαγδάτη. Απο εκεί που μετά είδε το φως το Ισλαμικό Κράτος...
Δεν χρειάζεται λοιπον να πω τίποτα άλλο. Είτε στην Ουκρανία, είτε στη Συρία, το Ιρακ, το Αφγανιστάν, το Σαχελ, ούτε με τη Ρωσία, ούτε με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Είμαστε μόνοι απέναντι στην βαρβαρότητα και την προπαγάνδα.

Fragkiska Megaloudi






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου