Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Ανδρουλάκη αυτούς ξεπλένεις

 



Με τα ναζιστικά σύμβολα του ουκρανικού «τάγματος Αζόφ» βεβήλωσαν το μνημείο προς τιμήν του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα.
Το μνημείο έχει στηθεί προς τιμήν τριών Σοβιετικών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, αιχμαλώτων πολέμου που δραπέτευσαν, εντάχθηκαν και πολέμησαν στο πλευρό του 2ου Λόχου Καλλιθέας του ΕΛΑΣ, ώσπου το καλοκαίρι του 1944, στο Μπλόκο της Καλλιθέας πιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους μαζί με 14 ΕΛΑΣίτες και 8 ακόμα αγωνιστές, στην Αγία Ελεούσα.
Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βιάτσεσλαβ Κλικόβ και έγινε δωρεά από τον ίδιο στον Δήμο της Καλλιθέας. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2005.
Επίσης αποτελείται από μια ανάγλυφη στήλη και έναν ανδριάντα. Και τα δυο στοιχεία εδράζονται πάνω σε χαμηλό, φαρδύ βάθρο. Πάνω στην ανάγλυφη στήλη αναπαρίσταται ένας σκοτωμένος στρατιώτης ο οποίος είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατά στο χέρι του όπλο. Απέναντι από το ανάγλυφο υπάρχει το άγαλμα το οποία αναπαριστά μια γυναίκα.
Η γυναίκα βρίσκεται σε καθιστή στάση, φοράει πέδιλα στα πόδια και μαντίλι στα μαλλιά. Πενθεί για τον νεκρό στρατιώτη. Στα πλαϊνά του βάθρου, αναγράφονται περιμετρικά τα λόγια:
«ΑΝΔΡΩΝ ΓΑΡ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
Θουκυδίδης, Περικλέους Επιτάφιος».
Τη βεβήλωση του μνημείου καταγγέλλει και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την ανήθικη απόπειρα προσβολής της ιστορίας και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού. Υστερα από αυτήν την εγκληματική ενέργεια και τις αμέτρητες αποκαλύψεις των κατοίκων της Μαριούπολης και του Ντονμπάς, χρειάζονται άραγε επιπλέον αποδείξεις για την ναζιστική φύση του Αζόφ και άλλων παρόμοιων ταγμάτων ακραίων εθνικιστών της Ουκρανίας; Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων».





3 σχόλια:

  1. Ο Ρώσικος Ιμπεριαλισμός που σφάζει τον λαό της Ουκρανίας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο με ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε πουλάει μουσαντένιο αντιφασισμό... για την νίκη του Σοβιετικού λαού με τον κόκκινο στρατό στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο που ήταν ιμπεριαλιστικός απο την αρχή μέχρι το τέλος και απο τις δύο πλευρές των καπιταλιστικών χωρών. ....αντιφασισμός.... με τον ΠΟΥΤΙΝ σε αντικομουνιστική λύσσα ενάντια στους Μπολσεβίκους ΛΕΝΙΝ και ΣΤΑΛΙΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.902.gr/eidisi/politiki/289973/den-dialegoyme-stratopedo-imperialiston-ehoyme-epilexei-tin-koini-pali-ton ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 20/03/1947

    Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

    Ο Γ. Ζέβγος εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ το 1919, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1935 αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και κατόπιν της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσλήφθηκε στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ...... Δολοφονήθηκε απο τους καπιταλιστές που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 επειδή η επανάσταση του 1821 ήταν ...ανολοκλήρωτη.... και μεσολαβούσαν ...στάδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή