Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Stephen William Hawking

 


Θα δοκιμάσω να γράψω πολυ επιγραμματικά ορισμένα πράγματα γιατι αν αρχίσουμε να μιλάμε για τον Hawking συνολικά ως άτομο και τις καινοτομίες του στον τομέα της Φυσικής, θα τελειώσουμε αύριο .Καλύτερα να καθίσετε να παρακολουθήσετε διαλέξεις και μετά να πάτε για μια ρακί ή κάποιο αλλο αλκοολούχο για να τα συζητήσετε.
Αναλύω λοιπόν σε τρεις τομείς την συνεισφορά του Χωκινγκ.

-Απο πλευράς φυσικής: Ο τομέας της κοσμολογίας θα συνοψιζόταν ως "Η μελέτη της Δημιουργίας των πάντων". Η συνεισφορά του Χώκινγκ ειναι στην μελέτη της θεωρίας βαρύτητας με την γενική θεωρία της σχετικότητας.Πιο γνωστός ειναι για την μελέτη του για τις μαύρες τρύπες, τα αστρικά πτώματα.
Οι θεωρίες Penrose και Hawking μας έδωσαν μια πρώτη εντύπωση για το πως δημιουργήθηκε το Συμπαν (Big Bang), το πως δημιουργήθηκαν τα άστρα και εμείς.

-Εκλαϊκευση:Η τεράστια προσφορά του Χωκινγκ στην ανθρωπότηταδεν ειναι μόνο οι επιστημονικές του ανακαλύψεις και θεωρίες αλλά το πως κατάφερε αυτές τις θεωρίες να τις απλοποιήσει ώστε να ειναι κατανοητές σε άτομα που εχουν ελάχιστες γνώσεις φυσικής.Το "Χρονικό του Χρόνου" είναι ενα βιβλίο που μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει ο καθένας.
Πραγματεύεται με πολύ απλό (αλλά απόλυτα φυσικά ορθό) έννοιες όπως οι μαύρες τρύπες και την κοσμολογία.*

-Κοινωνικά συνειδητοποιημένος: Οταν ρωτούσαν τον Xωκινγκ ποιο ειναι το IQ του αυτός έλεγε οτι "Δεν εχω ιδέα πόσο ειναι το IQ μου, όσοι περηφανεύονται για το IQ τους ειναι ανόητοι".
Το 2017 σε μια ομιλία του πετσόκοψε τον Jeremy Hunt υπουργό Υγείας στην Βρετανία για την περαιτέρω διάλυση του NHS.Όπως ο ίδιος ο Χωκινγκ έλεγε "Αν δεν υπήρχε το εθνικο σύστημα υγείας,δεν θα ήμουν ζωντανός".

Ο Ηunt σε στυλ Άδωνι, για να υποστηρίξει την περαιτέρω ιδιωτικοποιηση (δινοντας την διαχειριση των νοσοκομείων σε ιδιώτες) ισχυρίστηκε οτι ειχαν πεθάνει 11.000 άτομα το 2016 λογω υποστελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων (και προτείνωντας ουσιαστικα να δοθεί η διαχείριση σε ιδιωτες).Ο Xωκινγκ του υπέδειξε οτι οι έρευνες που παρουσίαζε δεν ηταν peer reviewed (άρα δεν ειχαν επιστημονική επιβεβαίωση) ενω αλλες 18 που δεν ανέφερε ο Hunt έδειχναν το αντίθετο.
Τον Δεκέμβρη του 2017, ο Hawking συμμετείχε σε μια μήνυση ενάντια στο νομοσχέδιο του Hunt.

Τον Οκτώβρη του ιδίου έτους ο Χώκινγκ ρωτήθηκε για το αν πιστεύει οτι οι μηχανές αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Ο Χώκινγκ απάντησε "Ολοι μπορούν να απολαύσουν μια ζωή γεμάτη πολυτέλειες αν ο πλούτος που παράγετε απο τις μηχανές διανέμεται σε όλους αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι θα γινουν ακομα φτωχότεροι αν οι ιδιοκτήτες των μηχανων εναντιωθούν στην διανομή του πλούτου.Μεχρι στιγμής, η τάση φαινεται να πηγαινει προς το δεύτερο σενάριο,με την τεχνολογία να αυξάνει τις ανισότητες"

Εν κατακλείδι ο Hawking άνοιξε τις πόρτες για να κατανοήσουμε κατι παραπάνω για τον κόσμο γύρω μας,για το σύμπαν και τελικά για την ίδια την ανθρωπότητα.Αν θα μπορούσε να συνοψισθεί σε μια φράση ,θα επέλεγα την φράση του Feynman "Eγω..ενα σύμπαν ατόμων,άτομο σε ενα σύμπαν."

Αγαπώ τα κομικς, οταν τα κομικς μπορούν μεσα σε μερικά gags να συνοψίσουν μια ολόκληρη σκέψη, στην συγκεκριμένη περίπτωση την απουσία σκέψης των φιλελέδων.
Ο λόγος το "άρθρο" https://www.protagon.gr/.../ti-kanei-o-xokingk-epistimi-i... στο οποίο ενας φιλελες πουθενάς λεει οτι ο Χώκινγκ ήταν "υπερτιμημένος" και αν δεν ήταν παράλυτος κανένας δεν θα ασχολιόταν μαζί του.
Ο Panos Zacharis είχε πει πρόσφατα σε μια ομιλία του οτι "Μια εικόνα δεν ειναι χίλιες λέξεις διότι αλλο χίλιες λέξεις,άλλο μια εικόνα."Ωστόσο φίλε Πάνο, ενα καλό κόμικ μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση για εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις.

*Παλαιά,ο Τραχανάς πηγαινε μαζί με άλλους καθηγητές και έτρωγαν σε μια ταβέρνα έξω απο το Ηράκλειο. Ερχεται ο Ταβερνιάρης και τον ρωτά "Τι ειναι αυτά που λένε για τις Μαύρες τρύπες;" και μετά απο μια τραχανικη διάλεξη δυο ωρών,ο Τραχανας του φέρνει την επόμενη φορά το Χρονικό του Χρόνου και το "περι αστέρων και συμπάντων".
"Διάβασε το και θέλω απορίες !" λέει ο τραχανάς
Μετα απο αρκετές ημέρες,πάνε ξανα στην Ταβερνα και ερχεται ο ταβερνιάρης και του λεει "Τρομερό το βιβλίο, τρομερό.Αλλά το έχει τώρα ο ξάδελφος μου και το διαβάζει οπότε δεν θα το πάρεις τώρα".
Και ο Τραχανάς γελώντας (ξέρουν όλοι πως γελάει ο Τραχανάς)απαντά "Ετσι έτσι να γυρίζει!"
**Οσον αφορά την σοβαρή και επιστημονική Αθεϊα του Χώκινγκ την οποία προσπαθούσαν διάφοροι άσχετοι να χρησιμοποιήσουν εναντίον του, ο επίσης τεράστιος φυσικός Carl Sagan ειχε πει:
"Γιατί καμία απο τις μεγάλες θρησκείες δεν κοίταξε την επιστήμη και ειπε "Το Σύμπαν ειναι καλύτερο απο οσο σκεφτόμαστε.Είναι πολυ μεγαλύτερο απο οσο έλεγαν οι προφήτες μας ,πιο τέλειο ,πιο μεγαλοπρεπες"; "Οχι οχι οχι!Ο Θεός είναι ενας μικρος θεός και θέλουμε να μείνει έτσι.Μια θρησκεία ,νεα ή παλιά, η οποία θα αναδείκνυε την μεγαλοπρέπεια του συμπαντος όπως διαπιστώνεται απο την μοντέρνα επιστήμη ίσως να καταφέρει να αποσπάσει κόσμο και πίστη, απο κοινό το οποίο δεν εχουν καταφέρει οι συντηρητικές θρησκείες"


3 σχόλια:

  1. 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

    Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

    Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

    Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

    Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

    Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

    Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21............. Καλή χώνεψη στο φερέφωνο του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού Γονατά και στις οπορτουνιστικές του παπάτζες. Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδήγησε τον λαό στην σφαγή... Καλή χώνεψη.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://prin.gr/2022/03/simaies/ Οσες προβιές και να αλλάξουν οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ το αποκρουστικό δολοφονικό πρόσωπο του οπορτουνισμό δεν κρύβεται ούτε η σημαία του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού που υπηρετούν. Οι θέσεις των Μπολσεβίκων με ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο δικαιώθηκαν απο την ζωή απόλυτα. Αυτές τις θέσεις έχει το ΚΚΕ απαλλαγμένες απο όλη την οπορτουνιστική σκουριά τα τελευταία 31 χρόνια. Ας Σκούζουν όσο θέλουν... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.kordatos.org/lenin-epikaira-vivlia/........ Οτι και να κάνουν τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ δικαιωμένο απόλυτα απο την ζωή. Σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ ο Καπιταλισμός σήμερα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ο Πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικό και το μόνο που μπορεί να τον σταματήσει είναι η προλεταριακή επανάσταση. Στόχος των Μανιαδάκηδων να εγκλωβίσουν τον λαό και τους κομμουνιστές στον καπιταλισμό ώστε όταν υπάρξουν επαναστατικές συνθήκες να μην ανατραπεί ο καπιταλισμός όπως ακριβώς έγινε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ....λαοκρατία ευρωκομουνισμός..... Δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή