Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η δεξιά παρέκκλιση του ΚΚ(μπ.) της ΕΣΣΔ

 


Δυο λέξεις γι αυτό το βιβλίο.
Αποτελεί ομιλία του Ιωσήφ Στάλιν που εκφωνήθηκε στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ στις 22 Απρίλη 1929. (σελ. 9)
Αρχικά απαντάει στους ανίδεους περί αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ.
Ο Στάλιν παρουσιάζει την αντιπολιτευτικη ομάδα με τους, Μπουχαριν, Τομσκι και Ρίκοφ, που συγκρότησαν φραξια οπορτουνιστικη, απέναντι στο ΚΚ, την οποία ο Λένιν συνεδεε με τον κίνδυνο της αντεπαναστασης.
Δεύτερο εντυπωσιακό σημείο από όλη την ομιλία του Στάλιν είναι ότι οι αλλαγές δεν έγιναν αυτόματα μετά την επανάσταση, γιατί το 1929,συζητουν ακόμη εάν θα ξεπεράσουν την ΝΕΠ (νέα οικονομική πολιτική) ώστε να αναπτυχθεί η κολεκτιβοποιηση της γης, η εκβιομηχανιση και η εξάλειψη των κουλακων (καπιταλιστων γης) ως τάξη, μέσα από το σχεδιασμό του πρώτου πεντάχρονου πλάνου!
Αυτή η πολιτική χαρακτηριστηκε ως "πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού στον καπιταλισμό"!
Φυσικά συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των κουλακων και μεσαίων φτωχών αγροτών που επηρεαζονταν από αυτούς.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η αντίδραση εκφράστηκε και στην ΚΕ και στο Πολιτικό γραφείο, με τους τρεις που αναφέραμε.
Όσοι υποστηρίζουν σήμερα τον Μπουχαριν, ας ρίξουν μια ματιά σε αυτό το βιβλίο γιατί ο Στάλιν μιλάει με στοιχεία.
Τέλος, αφιερώνω μερικές φράσεις του :
"Αν ονομαζομαστε παλιοί μπολσεβικοι μόνο γιατί είμαστε ηλικιωμένοι, τότε σύντροφοι, οι δουλειές μας δεν θα πάνε καλά. Τους παλιούς μπολσεβικους τους εκτιμούν όχι γιατί είναι ηλικιωμένοι, μα γιατί είναι πάντα νέοι ταυτόχρονα γιατί είναι επαναστάτες που δεν γερνούν.
Αν ένας παλιός μπολσεβικος παρεκκλίνει από το δρόμο της επανάστασης, δεν πάει να είναι 100 χρονών, δεν έχει το δικαίωμα να ονομάζεται παλιός μπολσεβικος ούτε να απαιτεί από το κόμμα να τον εκτιμά! "(σ. 13)
"Το σαμποτάζ της αστικής διανόησης είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές αντίστασης στο σοσιαλισμό που αναπτύσσεται. Γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο από το γεγονός ότι συνδέεται με το διεθνές κεφάλαιο.
Το σαμποτάζ των αστών αποτελεί αναμφισβητητη ένδειξη του γεγονότος ότι τα καπιταλιστικα στοιχεία κάθε άλλο παρά κατέθεσαν ακόμα τα όπλα και συσσωρευουν δυνάμεις για νέες επιθέσεις ενάντια στην Σοβιετική εξουσία.(σ. 27)"
Πού να φανταζόταν τί θα γινόταν πριν 30 χρόνια, αλλά το χειρότερο είναι που σήμερα σέρνεται ο λαός του πάλι σε πόλεμο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που τόσο δυνατά και έντιμα αντιστάθηκε!

Ελένη Τριανταφύλλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου