Πάνω από 1.000 επιστημονικά άρθρα Ρώσων και Σοβιετικών (μεταξύ αυτών και ουκρανικής καταγωγής) ερπετολόγων αφαιρέθηκαν από επιστημονικό ιστότοπο ως «αντίποινα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ευφυείς διαχειριστές της διαδικτυακής επιστημονικής βάσης δεδομένων Reptile Database (reptile-database.org) αφαίρεσαν όλες τις αναφορές σε περισσότερες από χίλιες δημοσιεύσεις Ρώσων και Σοβιετικών επιστημόνων.
Οι ίδιοι ενημέρωσαν τους αναγνώστες (http://www.reptile-database.org/db-info/news.html) σχετικά με την ενέργειά τους, με αποτέλεσμα, ερπετολόγοι και επιστήμονες άλλων κλάδων, από όλο τον κόσμο να διαμαρτύρονται για το προφανές: Ότι ο αποκλεισμός από την επιστημονική γνώση σημαίνει ότι περιορίζεται σκόπιμα η ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης.
Για παράδειγμα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν ένα άρθρο του εξαιρετικού Σοβιετικού βιολόγου Αντρέι Γκριγκόριεβιτς Μπάνικοφ, καθηγητή και συγγραφέα περισσότερων από 400 δημοσιευμένων έργων.
Είναι προφανές, ότι η πρόσβαση στην επιστημομνική γνώση τείνει να μετατραπεί σε υπόθεση ενός στενού κύκλου συγκεκριμένων ανθρώπων, με ιδεολογικο-πολιτικά κριτήρια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην επιστήμη, παγκοσμίως.
Πολλοί διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί φέρονται να έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με Ρώσους ερευνητές. Τέτοιοι οργανισμοί είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και το CERN.
Τώρα, οι βιβλιογραφικές παραπομπές σε επιστημονικά άρθρα έχουν αφαιρεθεί από τη διαδικτυακή βάση δεδομένων για την ερπετολογία, η οποία περιέχει πληροφορίες για όλα τα γνωστά είδη και υποείδη ερπετών.
Για παράδειγμα, στον εν λόγω ιστότοπο, η σελίδα για το ασιατικό μαλάκιο Pareas kuznetsovorum, το άρθρο για το οποίο γράφτηκε από τους Ρώσους ερπετολόγους Νικολάι Πογιάρκοφ, Πλατόν Γιούσενκο και Νικολάι Ορλόφ, έχει μπλοκαριστεί ως δημοσίευση Ρώσων συγγραφέων.
Ήταν τόσο έξυπνη η κίνηση των διαχειριστών του ιστότοπου, που ο αποκλεισμός παρέσυρε και Σοβιετικούς επιστήμονες, ουκρανικής καταγωγής.
Και όλα αυτά, με τη συμβολή των επιστημόνων από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία στην παγκόσμια ερπετολογία να είναι πραγματικά σημαντική: Έχουν τεκμηριώσει και αναλύσει περίπου το 10% της συνολικής ποικιλότητας των ειδών ερπετών.
Ιδιοφυέστατο!
Για τη Γερμανική βιβλιογραφία έγινε το ίδιο με αφορμή τους Ναζί;!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως δεν κόψαμε και τον ...Goethe (Γκαίτε);
Τι κάθομαι κι εγώ και ρωτάω....