Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πλήκτρα αντί για μολύβιαΗ Φινλανδία -που ο αστικός Τύπος συχνά πυκνά εκθειάζει το εκπαιδευτικό της σύστημα- απ' το φθινόπωρο του 2015 καταργεί τα ...μολύβια! Οι μαθητές θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο.
Η Μίνα Χαρμάνεν, της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, υποστηρίζει ότι «η ικανότητα να πληκτρολογεί κανείς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα».
Ο αντίλογος, δειλός μεν αλλά υπαρκτός, υποστηρίζει ότι θα μείνουν πίσω όσοι μαθητές δε διαθέτουν υπολογιστή.
Η Σουζάνα Χούχτα, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι το γράψιμο με το χέρι είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά, βοηθά στην ανάπτυξη των νοητικών τους ικανοτήτων.
Αλλά, μάλλον, το σκανδιναβικό εκπαιδευτικό μοντέλο ...ενδιαφέρεται για το πώς θα σμπαραλιάσει αυτές τις ικανότητες και όχι για την ανάπτυξή τους.
Τι κι αν όλες οι μελέτες κατατείνουν στην εκτίμηση ότι η γενικευμένη χρήση των υπολογιστών είναι καταστρεπτική για τα παιδιά, τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική τους ανάπτυξη, αλλά ακόμα και για την κοινωνικοποίησή τους, αφού τα αποκόβει απ' τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τι κι αν αποδεικνύουν ότι η γραφή με το χέρι ενδυναμώνει τη διαδικασία της μάθησης, σε αντίθεση με τη χρήση του πληκτρολογίου που τη διαταράσσει.
Ολα αυτά οι καπιταλιστές τα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους αλλά για τα δικά τους παιδιά.
Γι' αυτό, άλλωστε, στα ακριβά σχολεία των ΗΠΑ, στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά της ελίτ, η διδασκαλία εξακολουθεί να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο (μαυροπίνακας, εργαστήριο κλπ.),
την ίδια στιγμή που τα σχολειά των γκέτο και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κατακλύζονται από υπερσύγχρονα μηχανήματα και ηλεκτρονικά προγράμματα αναπαραγωγής της αμορφωσιάς και της αγραμματοσύνης.
Οι καπιταλιστές δε θέλουν εργάτες με νοητικές ικανότητες που μπορεί να κάνουν τη γνώση δύναμη ανατροπής. Φτηνό και υποταγμένο αναλώσιμο υλικό θέλουν και παίρνουν εγκαίρως τα μέτρα τους.
απ' τη 2η Σελίδα στο Σημερινό Ριζοσπάστη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου