Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

Για το ΕΑΜ,  και την σπέκουλα, που γίνεται γύρω από αυτό.






Πριν απ' όλα, να ξεκαθαρίσω, πως για μένα η κριτική ματιά στο ΕΑΜ, επιβάλλεται ακριβώς γιατί το ΕΑΜ ανήκει μεν στον Λαό, που το υλοποίησε, αλλά σαν σύλληψη, πρωτοβουλία και καθοδήγηση είναι δικό μας δημιούργημα, του ΚΚΕ, που υπήρξε και συνεχίζει να είναι το πιο πρωτοπόρο τμήμα του ελλ. Λαού. Κριτικάρουμε κάτι δικό μας και αυτό καθόλου δε σημαίνει πως αποστασιοποιούμαστε, το ισοπεδώνουμε η από την ανάποδη, το εξιδανικεύουμε και το λιβανίζουμε. Δεν πετύχαμε τους στόχους μας με το ΕΑΜ, και έχουμε χρέος να δούμε γιατί, χωρίς οι αναπόφευκτοι συναισθηματισμοί να μας θολώνουν το βλέμμα.

Εν τάχει, πιστεύω, πως στο ΕΑΜ προβάλλονταν μεγενθυμένες οι αδυναμίες του ίδιου του ΚΚΕ, και δε συχωρούνται στο ΕΑΜ γιατί δε συγχωρούνται στο ίδιο το Κόμμα. Εδοσα πριν (25/11/2014, 8:21) την καταδίκη του ΑΣΟ, γιατί ξεσκεπάζει το πνεύμα, που επικρατούσε στην ηγεσία του ΕΑΜ, και γινόταν ανεκτό από το ΚΚΕ λόγω λαθεμένης στρατηγικής του τελευταίου.
Αναζητείστε και δείτε και την περίφημη απόφαση του ΠΓ/ΚΚΕ, 17-12-1944, μέσα στη βράση του Δεκέμβρη! Μιλάει για "καταδίκη της βίας (!!!), από όπου και αν προέρχεται(ξανά!!!)", για την ...."Ελλάδα, που ανήκει στους Ελληνες"(!!!) και άλλα τέτοια ...εθνικοαστικά. Ο προσανατολισμός ξεκάθαρος, που δείχνει ότι δεν επρόκειτο για τακτικά λάθη εφαρμογής μιας σωστής στρατηγικής, αλλά για λαθεμένη στρατηγική. Μαζί με τα αποσπάσματα από τις ομιλίες Φλωράκη και Ζαχαριάδη, (*)που παρέθεσε πριν ο Παναγιώτης, δείτε και το ακόλουθο, που ζωγραφίζει το πρόβλημα:
"Αν η ηγεσία του ΚΚΕ στο διάστημα της κατοχής είχε πιο σαφή προσανατολισμό, αν σωστά εχτιμούσε το ρόλο του αγγλικού παράγοντα και τις μέθοδες που αυτός χρησιμοποιούσε για να ευνουχίσει την παλλαϊκή αντίσταση, οι τέτοιες προσπάθειες της ΕΛΔ θα χρεοκοπούσαν. Όμως η λαθεμένη, οπορτουνιστική πολιτική του ΚΚΕ τότες, επέτρεψε στην ΕΛΔ να παίξει ένα ρόλο μέσα στο ΕΑΜ ολότελα δυσανάλογο με την ανύπαρχτη δύναμή του.(Σημ.: Φραστικό λάθος, εννοεί "δύναμή της"). Κατάντησε να γίνει κυβέρνηση των βουνών η ΠΕΕΑ και από τους δέκα υπουργούς ο ένας να είναι κομμουνιστής, ένας άλλος του ΑΚΕ, ένας ή δύο ανεξάρτητοι και οι υπόλοιποι καθώς και ο πρόεδρός της να ανήκουν έτσι ή αλλιώς στην ΕΛΔ. Στείλαμε αντιπροσωπεία στο Λίβανο από δύο κομμουνιστές και 4 της ΕΛΔ. Στην κυβέρνηση Παπανδρέα μπήκαν δύο κομμουνιστές και 4 της ΕΛΔ. Η Γκαζέρτα, η μοιραία εκείνη συμφωνία διαπράχτηκε από έναν κομμουνιστή υπουργό και τον ίδιο το Σβώλο." Από το: Περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός», Τεύχος 3/1949 Μάρτης 1949 -Οι υπογραμμίσεις δικές μου.
Δε νομίζω, πως χωρούν παρανοήσεις. Το Κόμμα πάλευε όχι για την λαϊκή εξουσία αλλά για μιαν αυτοτελή "ολοκλήρωση των αστικοδημοκρατικών μετασχηματισμών", δηλαδή για ένα ιστορικό στάδιο ήδη από τότε ξεπερασμένο, λες και δε θα μπορούσαν οι ελάχιστες πια (τότε!)αστικοδημοκρατικές εκκρεμότητες να λυθούν στα πλαίσια της λαϊκής δημοκρατίας. Εφτειαχνε ένα ουρανοκατέβατο "στάδιο" και παρέδινε την εξουσία σε χρεωκοπημένους αστούς πιστεύοντας πως αυτοί (...μαζί με τους ...άγγλους του ...Τσώρτσιλ!), θα άνοιγαν τον δρόμο προς τον Σοσιαλισμό, με το ΚΚΕ να τους επιβλέπει πιέζοντας "από αριστερά και από τα κάτω", όπως κάποιοι φίλοι της "αντικαπιταλιστικής αριστεράς", αγουροξυπνημένοι μετά από 70 χρόνια, καληώρα.
Αν ξέραμε τι θέλαμε τότε, το ΕΑΜ, ακόμη κι έτσι, όπως ιδρύθηκε (λαϊκή ενότητα μέσω ...αστών-μικροαστών "διαμεσολαβητών") θα μπορούσε να αποδειχτεί αριστοτεχνικό ταχτικό μέσο για να περάσει η εξουσία στα χέρια του Λαού. Αλλωστε, όπως αποδείχτηκε, το λάθος της ιδρυτικής πράξης του ΕΑΜ (=συμφωνία-μόστρα με τρία οπερετικά κομματίδια ανύπαρχτης διαμεσολαβητικής αξίας) γρήγορα ξεπεράστηκε από την δυναμική του λαϊκού κινήματος, που συσπειρώθηκε κύρια γύρω από το ΚΚΕ (βοηθούσης και της ακτινοβολίας του Κόκκινου Στρατού, για να τα λέμε όλα). Το ΕΑΜ αντικαθρέφτιζε το θεμελιακό λάθος του ΚΚΕ της περιόδου 36-44, που είχε όπως φαίνεται και ευρύτερες απαρχές στην ίδια την Γ Διεθνή, που δεν αντιμετώπισε τον κίνδυνο στρατηγικοποίησης μιας βραχυπρόθεσμης, όπως αποδείχτηκε, ταχτικής, αυτής των ΛΜ. Που το μόνο, που προσέφεραν στην ιστορία, είναι ότι μας στέρησαν την δυνατότητα να καταγγέλουμε τους σοσιαλφασίστες σαν σοσιαλφασίστες και τον Πλαστήρα σαν άσπρο σκύλο. Το τελευταίο, κατά την αντίληψή μου, και μακάρι να διαβάσω καμια πειστική ανάλυση η ποστ για την ιστορική συνεισφορά των ΛΜ στην άνοδο του εργ. κινήματος.
Τα παραπάνω λάθη τα βλέπαμε πολλοί σύντροφοι να επαναλαμβάνονται επίμονα και σε όλη την μετά το '56 περίοδο, φτάνοντας ως τις μέρες μας, και μάλιστα με τους ίδιους ακριβώς τρόπους και πρακτικές, με κορωνίδα το "Κοινό Πόρισμα" με το κόμμα-μαϊμού του Κύρκου.
Και με τα ίδια πάντα καταστροφικά αποτελέσματα: ΠΑΣΟΚ πριν, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ΑΝΤΑΡΙΖΑ αύριο. Και δυστυχώς ήταν τόσο διάχυτη αυτή η νοοτροπία, που εν τέλει τσάκιζε και τις όποιες αντιστάσεις, όσων αντιδρούσαν σε αυτήν, για να μην είναι "αντικομματικοί" και "σεχταριστές", η τους εξωθούσε σε πράγματι άγονες "λύσεις".
Το ΕΑΜ ήταν μια μεγαλειώδης αλλά και τραγική εποποιία. Ομως η μικροαστική εξιδανίκευση του ΕΑΜ, χαντακώνει την αυτογνωσία του ΚΚΕ και καταδικάζει το λαϊκό κίνημα στην ανακύκλωση των καταστροφών του σε ανιούσα κλίμακα.


Απο σχόλιο του "Σεχτάρ ο Τρομερός " στο sfyrodrepano

(*)
"Νομιζω οτι οι διαφορες συμφωνιες και ιδιαιτερα η προδοτικη της καζερτας ειναι η τυπικη εκφραση της πολιτικης του κομματος της περιοδου εκεινης και η ουσια ειναι δεν εχει σημασια συνειδητα η οχι προετοιμαζονταν οργανωτικα ιδεολογικα να παραδοθει η εξουσια στους εγγλεζους Πως εξηγειται συντροφοι οταν τρεις φορες διαλυσαμε τον ΨΑΡΡΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΚΑ και τις τρεις μας βαζανε και μιλου σαμε στα χωρια και στις πολεις της Δωριδας και Παρνασσιδας. Λαθος φταιξαμε συγχωρηστε μας ο ψαρρος ειναι πατριωτης θα τον βοηθησουμε να ξανακανει τον προδοτικο στρατο του. Και πραγματικα τον βοηθησαμε και ο ψαρρος ξαναγινοτανε.Πιαναμε πρακτοες ολκης της Γκεσταπο τους ζητουσαν οι Εγγλεζοι γιατι ητανε και δικοι τους εμεις τους διναμε και οι πρακτορες συνεχιζαν την δουλεια τους. Εχουμε πολλα παραδειγματα συντροφοι που στις μαχες του Δεκεμβρη ανταρτες του ΕΛΑΣ δεν πυροβολουσανε τους Εγγλεζους γιατι συνηθισανε να τους βλεπουνε σαν δηθεν προστατες σαν τα γενναια τεκνα που ηρθανε να μας ελευθερωσουνε. Και με την αντιληψη οτι ειτε το θελουμε η οχι εμεις πρεπει να ειμαστε με τους Εγγλεζους η οτι ο Δεκεμβρης ειναι καποια παρεξηγηση αναμεσα μας που θα διορθωθει "..........3η συνδιασκεψη 1950 σελ.61 Χ.ΦΛΩΡΑΚΗΣ 

"Για εμενα οταν γυρισα μα και πριν γενικα ιδιαιτερα για την ελλαδα το ζητημα της αντιπαραθεσης με τους αγγλους ητανε ξεκαθαρισμενο.για εμενα δεν υπηρχε αμφιβολια οτι μεσα σε τοσο ευνο ικες συνθηκες που δημιουργηθηκανε απο την νικη της ΕΣΣΔ η νικη μας ητανε δυνατη ακομα και σε αντιπαραθεση με τους αγγλους δεν το εβαλα ανοιχτα στη 12η ολομελεια για λογους πολιτικης σκοπιμοτητας. η κατασταση στο κομμα με 400.000 μελη που το 95% ητανε οπως τα μαζευαμε χτυποντας τις καμπανες. " .........Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ 3η συνδια σκεψη 1950 σελ.34. 

"Ειναι ολοφανερο χτυπητο οτι στον πρωτο ενοπλο αγωνα της κατοχης εφαρμοσαμε αντιθετη γραμη απο εκεινη που θεμελιωσε με την 6η ολομελεια το 1934. Το πρωτο που ειχε υποχρεωση ο ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ τοσα χρονια τωρα απεναντι στο κομμα ειναι να δωσει μια απαντηση γιατι αλλαξε την γραμμη στην κατοχη. Γιατι δεν τηρησε την γραμμη που εβαλε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με το ιστορικο γραμμα και μετα να ψαξει να βρει το λαθος. ".........3η συνδιασκεψη 10 με 14 οκτωβρη 1950 σελ. 61 Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ.


=============================================================================

ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. - Ε.Α.Μ. ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΙΒΑΝΟΥ, Μάϊος 16-05-1944
Ως αντιπροσωπεία της μαχομένης Ελλάδος παρά τη Διασκέψει δια την εθνικήν ενότητα, επιθυμούμεν να εκφράσωμεν τη υμετέρα Εξοχότητι ευσεβάστως τον θαυμασμόν μας και Σας ευχαριστήσωμεν δια το ενδιαφέρον σας υπέρ της χώρας μας και του μέλλοντός της. Το ενδιαφέρον αυτό χρονολογείται από περισσότερον του ενός αιώνος παράδοσιν πολύτιμον εις τον ελληνικόν λαόν και την οποίαν πράξεις, ως αι υπό της υμετέρας Εξοχότητος επιτελεσθείσαι, κατέστησαν έτσι ισχυρότερον.
Πιστεύομεν ότι το ενδιαφέρον αυτό, ομού μετά της λύπης, την οποίαν δικαίως ησθάνθητε δια τα πρόσφατα γεγονότα, τα επισυμβάντα μεταξύ των δυνάμεών μας της Μέσης Ανατολής, προεκάλεσε τας σοβαράς κρίσεις σας δια την χώραν μας.
Ας μας επιτραπεί, εν τούτοις, να είπωμεν, ότι η αντίστασις και η αιματηρή πάλη του ελληνικού λαού εις τας πόλεις και τα όρη είναι τοιαύται, ώστε να υπερτερούν εις ηθικήν σημασίαν των παραφρόνων πράξεων ανευθύνων προσώπων, αι οποίαι πράξεις, μολονότι γεννηθείσαι από την επιθυμίαν δια την εθνικήν ένωσιν, ωδήγησαν εν τούτοις εις οδυνηρά και καταστρεπτικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να καταδικαστούν από πάντας.
Ας είναι βεβαία η Υμετέρα Εξοχότης, ότι θα πράξωμεν παν το δυνατόν όπως επιτύχωμεν την εθνικήν ενότητα, η οποία είναι απαραίτητος, όχι μόνον δια πλέον επιτυχή αγώνα εναντίον του εχθρού, αλλά και επίσης δια την ανοικοδόμησιν της χώρας μας, η οποία έπεσε θύμα των επιθέσεων της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.
Γνωρίζομεν ότι δεν θα λείψη η βοήθεια των Μεγάλων Συμμάχων μας και ιδίως της Μεγάλης Βρεταννίας και του ατρομήτου Αρχηγού της.

Δια την Π.Ε.Ε.Α. Αλέξανδρος Σβώλος
Δια το Ε.Α.ΑΜ. Μιλτιάδης Πορφυρογένης
Δια το Κ.Κ.Ε. Πέτρος Ρούσος


(Οπως καταλάβατε, πρόκειται για την αποκήρυξη του ΑΣΟ, του κινήματος στο στρατό της Μέσης Ανατολής. Το ΕΑΜ Ελλάδος αποκηρύσσει τον ...ΕΛΑΣ Μέσης Ανατολής!
Ποιός Σημίτης...
Μνημείο κουτοπόνηρου ραγιαδισμού.

Την Ιστορία, πρέπει να την διαβάζουμε με θάρρος και κριτικά, όχι σαν (νεο)πασόκοι. Εκτός αν επιθυμούμε να την επαναλάβουμε.) ........."Σεχτάρ ο τρομερός" 








1 σχόλιο:

  1. "Οι μόνοι που δεν συμμερίζονταν αυτή την ατμόσφαιρα ήταν οι ίδιοι οι υπαίτιοι της ταραχής, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Τη νύχτα της 15ης προς 16 Ιουλίου στράφηκαν προς τα Ζαγόρια και από εκεί προς τα ενδότερα της Πίνδου. Στο μεταξύ διάστημα οι πάντες ξέχασαν την επιχείρηση "Κόραξ". Κυβερνητικές δυνάμεις απ' όλες τις πλευρές και τις περιοχές δράσης τους έσπευδαν με κάθε μέσο προς τα Γιάννενα, εγκαταλείποντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα από το σχεδιασμό.

    Οι παρενέργειες αυτών των γεγονότων δεν σταμάτησαν εδώ. Από την άλλη πλευρά, εκείνη της Αριστεράς, έκτοτε άνοιξε μία ακόμη συζήτηση σχετικά με τη νέα χαμένη ιστορική ευκαιρία. Το ερώτημα έχει έντονα απασχολήσει τους ιστοριογράφους της περιόδου. Θα μπορούσαν οι αντάρτες να καταλάβουν τα Γιάννενα και να βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία του κυβερνητικού στρατοπέδου; Χάθηκε μία ακόμη "ιστορική ευκαιρία" της Αριστεράς, όπως τόσες άλλες που χαρακτηρίζονται και θεωρούνται τέτοιες; Γενικά, η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα υποθετικού χαρακτήρα δεν μπορεί παρά να έχει μεταφυσική λογική και σημασία παρά τις ισχυρές επιδράσεις που συχνά ασκεί στο έργο των ιστορικών και των ιστοριογραφούντων. Εξετάζοντας από τεχνική πλευρά το ζήτημα, θα μπορούσαμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι με ανοικτούς τους δρόμους του Μετσόβου και της Άρτας μια τέτοια επιχείρηση του ΔΣΕ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ίδιο υπόθεση. Οι φόβοι και ο πανικός των κυβερνητικών παραγόντων δεν στηριζόταν σε πραγματικά δεδομένα. Η αποτυχία των αρχικών προθέσεων είχε, εξάλλου, οδηγήσει τους τελευταίους σε φανταστικές φοβίες. Ήταν, ας θυμίσουμε, η εποχή κατά την οποία πολλοί ανέμεναν την εμφάνιση διεθνών ταξιαρχιών στα πεδία των μαχών, στα πρότυπα του ισπανικού Εμφυλίου (Ζαφειρόπουλος Δημήτριος, Ο αντισυμμοριακός αγών, ό.π., σ. 247). Η τεχνική ανάλυση μάλλον όμως δεν έχει να κάνει τίποτε με το συγκεκριμένο ζήτημα."

    Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949, Τόμος 1, Τρίτη έκδοση, Ιούνιος 2001, Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα 2001, σ. 313 (Κεφάλαιο 17. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του 1947: Ο πρώτος ελιγμός της Ηπείρου (8-16 Ιουλίου 1947)).

    Οι υπογραμμίσεις με έντονα στοιχεία είναι δικές μου.

    Απροσάρμοστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή