Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ομορφη πόλη




Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ μίλησε ο δήμαρχος Πατρέων
«Το συνέδριό μας έπρεπε να έχει στο κέντρο της προσοχής του τη ζωή του δημιουργού, του πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής, του εργαζόμενου, του αγρότη που ξεκληρίζεται, του επαγγελματία που καταστρέφεται», σημείωσε μεταξύ άλλων από το βήμα του ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ενώ το κεφάλαιο, η ολιγαρχία με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, υλοποιούν την πολιτική που διαιωνίζει την κυριαρχία τους, στο συνέδριό μας, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ προβάλλει δευτερεύουσες, υπαρκτές και ανύπαρκτες αντιθέσεις ως κυρίαρχες, όπως "αυτοδιοικητικοί" κόντρα στους "βουλευτές και κυβερνητικούς", "υπεύθυνη αυτοδιοίκηση" απέναντι στο "ανεύθυνο και συγκεντρωτικό κράτος", "δίκαιη ανάπτυξη", να αναλάβουν οι δήμοι το ρόλο του φοροεισπράκτορα κλπ.».
«Η αλήθεια φωνάζει, μας λέει να ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε ποιος κερδίζει με την πολιτική που εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται και ποιος χάνει. Είναι ώρα να διαλέξουμε μετερίζι με ποιους θα είμαστε με αυτούς που κερδίζουν ή με αυτούς που χάνουν. Με το κεφάλαιο ή με τα λαϊκά στρώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του Κ. Πελετίδη 

«Το συνέδριό μας γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός μας συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα του μαρτυρίου του, η ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τρώει την ψυχή της νεολαίας, των εργαζομένων. Οι αριθμοί κατά την κυβέρνηση δείχνουν μείωση, ξεχνώντας όμως να μετρήσουν τις χιλιάδες που έχουν πλημμυρίσει τα ξένα. Η φτώχεια αυξάνεται. Με τους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι, με τα 4ωρα, με την περιοδική εργασία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες.
Το συνέδριό μας έπρεπε να έχει στο κέντρο της προσοχής του τη ζωή του δημιουργού, του πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής, του εργαζόμενου, του αγρότη που ξεκληρίζεται, του επαγγελματία που καταστρέφεται.
Η ανάπτυξη, που οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, το κεφάλαιο, η ΕΕ αναζητούν δεν αφορά το λαό και ο πιο αδαής βλέπει τη συγκέντρωση πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Αυτή η πορεία οδηγεί τους λαούς στα Τάρταρα.
Ενώ το κεφάλαιο, η ολιγαρχία με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους υλοποιούν την πολιτική που διαιωνίζει την κυριαρχία τους, στο συνέδριό μας η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ προβάλλει δευτερεύουσες, υπαρκτές και ανύπαρκτες αντιθέσεις ως κυρίαρχες, όπως "αυτοδιοικητικοί" κόντρα στους "βουλευτές και κυβερνητικούς"’, "υπεύθυνη αυτοδιοίκηση" απέναντι στο "ανεύθυνο και συγκεντρωτικό κράτος", "δίκαιη ανάπτυξη", να αναλάβουν οι δήμοι το ρόλο του φοροεισπράκτορα κλπ.
Η αλήθεια φωνάζει, μας λέει να ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε ποιος κερδίζει με την πολιτική που εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται και ποιος χάνει. Είναι ώρα να διαλέξουμε μετερίζι με ποιους θα είμαστε, με αυτούς που κερδίζουν ή με αυτούς που χάνουν. Με το κεφάλαιο ή με τα λαϊκά στρώματα.
Εάν μελετήσουμε τον προϋπολογισμό που πάει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, θα βγάλουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο ιδρώτας του λαού μας πηγαίνει στα χέρια των λίγων, αυτά που επιστρέφουν είναι ψίχουλα, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που έχουμε στους δήμους μας. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας καλούμαστε να επιβάλουμε επιπλέον τέλη, φόρους, ανταποδοτικότητα. Για να προσλάβουμε προσωπικό, επιτρέπεται μόνο στις υπηρεσίες ανταπόδοσης (καθαριότητα) γιατί τη μισθοδοσία τους την πληρώνει ο δημότης, με επιπλέον φορολογία.
Για το 2018 τα "ίδια έσοδα", μαζί με τα παρελθόντων οικονομικών ετών για τους δήμους, θα ανέλθουν σε 3.115 δισ. ευρώ, την ώρα που οι ΚΑΠ (αφαιρώντας τα 739 εκατ. ευρώ που αφορούν στα προνοιακά επιδόματα) περιορίζονται σε μόλις 1.702 δισ.!!! Απουσιάζουν προκλητικά σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.
Την ίδια στιγμή που μας δίνονται ελάχιστα στους δήμους, μας φορολογούν για έσοδα από ενοικίαση ακινήτων 29%, όχι επί των εισπρακτέων, αλλά επί των προϋπολογισθέντων, έτσι αν κάποιοι ενοικιαστές φεσώσουν τους δήμους, το κράτος δεν χάνει, χάνει ο δήμος, προσθέστε προκαταβολή 29% συν ΕΝΦΙΑ και δεν έμεινε τίποτα για τους δήμους. Βάλτε το ΦΠΑ για το νερό, για το ρεύμα, άρα συγκεντρώνουν χρήματα από τους ίδιους τους δήμους.
Για τα 257 σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας, δίνουν από τη ΣΑΤΑ σχολείων το ποσό των 455.000 ευρώ, γεγονός που μας υποχρεώνει να βάλουμε 800.000 από τα ταμεία του δήμου, που φυσικά θα λείψουν από αλλού, για να έχουν τα παιδιά μας ένα σχολείο αξιοπρεπές, αντίστοιχο της εποχής μας.
Είναι ανάγκη να απαιτήσουμε να δίνεται σε σταθερή βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό το μέγιστο, αυτό που δικαιούνται οι δήμοι μας. Να μην υπάρχουν τέλη, ανταποδοτικά, ο λαός αιμορραγεί οικονομικά, στέρεψε.
Γι’ αυτό 4.000 οικογένειες στην πόλη μας δεν μπορούν να πληρώσουν το νερό και τους απαλλάσσουμε, γι’ αυτό φέτος αποφάσισε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, πέρα από τις 3.500 που απαλλάσσονται από ανταποδοτικά τέλη, να προχωρήσουμε και στη μείωση κατά 50% των ανταποδοτικών τελών στους 10.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Δίνουμε αυτή και πολλές άλλες παροχές για να σταθούν όρθιοι, για να μην μπουν στο περιθώριο, όπως θέλουν οι υπηρέτες του κεφαλαίου, αλλά να βγουν στο προσκήνιο και να ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά.
Δεν μπορεί το 2017 να μοιράζουμε τρόφιμα, συσσίτια, ρούχα. Είναι η απόλυτη ντροπή. Δεν μπορεί τη στιγμή που πλανήτης μας έχει τη δυνατότητα να θρέψει οκτώ φορές τον πληθυσμό του, να υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από πείνα, να ζουν με συσσίτια, δεν είμαστε στην κατοχή. Είμαστε στην εποχή που η επιστήμη και η τεχνική βρίσκονται στο απόγειό τους, αλλά εξαιτίας της κατοχής του πλούτου από τους λίγους, οδηγούνται οι δημότες μας στην καταστροφή.
Όσοι βγήκαμε από τα σπλάχνα του αγωνιζόμενου για επιβίωση λαού, όσων η καρδιά δεν θέλει το άδικο, έχουμε χρέος να αλλάξουμε, να πετάξουμε από τα κεφάλια μας την κυρίαρχη ιδεολογία που μας έβαλαν με απίστευτη τέχνη απ’ την ημέρα που γεννηθήκαμε και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Να τιμήσουμε τη λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ, την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός εκλέγοντάς μας. Να πούμε την αλήθεια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουν όλοι εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς. Να μη βγουν στο σφυρί τα σπίτια των τσακισμένων νοικοκυριών, παρά τον καταναγκασμό του κράτους. Να μην εμπλακούν οι δήμοι σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τους μικρούς οφειλέτες, να μην οδηγηθούν λαϊκές οικογένειες στη "σέντρα" της εφορίας για 500 ευρώ.
Όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση.
Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, δεν θεραπεύεται. Χρειάζεται οι πρωταγωνιστές της ζωής, αυτοί που κτίζουν και λειτουργούν το δήμο μας, να αναλάβουν το κουμάντο της κοινωνίας, καμιά καθυστέρηση, υπάρχει η εμπειρία και η γνώση, χρειάζεται το αποφασιστικό βήμα και μπορούμε να το κάνουμε».

απο 902




1 σχόλιο:

  1. «Λευτεριά δίχως την εξουσία των απελευτερωμένων είναι κούφια λέξη, δεν γίνεται δεν υπάρχει τέτοια λευτεριά. Παλλαϊκός ο αγώνας; Παλλαϊκή η λευτεριά. Παλλαϊκή η λευτεριά; - παλλαϊκή χρωστάει να είναι και η Εξουσία που θα την κατοχυρώνει και θα την αναπτύχνει» (Γ. Μπέικος)

    75 χρόνια από την συγγραφή του "Κώδικα Ποσειδώνα" (4-12-1942)

    http://eyrytixn.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή