Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Στην κόλαση που διαμορφώνουν για εμάς και τα παιδιά μας ο αγώνας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ γίνεται ΚΑΘΗΚΟΝ

Και δεύτερο νεκρό θρηνεί η εργατική τάξη από το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Ανακοίνωση-καταπέλτης του ΚΚΕ

Ακόμα δυο νεκρούς θρηνεί η εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους. Το απόγευμα της Τρίτης έχασε τη μάχη για τη ζωή και δεύτερος εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, στις 8 Μάη 2015 και νοσηλευόταν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Πρόκειται για τον Ντελιλάι Ραμαντάν του Ζάλο.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης  είχε καταλήξει ο Μπάμπης Δευτεραίος, 41 ετών, εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο στις 8 Μάη 2015 και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Υπενθυμίζουμε ότι από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα είχαν  τραυματιστεί συνολικά έξι εργαζόμενοι.



Ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο των δύο εργατών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Τον τραγικό απολογισμό δύο ακόμα νεκρών μετρά σήμερα η εργατική τάξη, καθώς κατέληξαν 2 από τους πολυτραυματίες εργάτες του πρόσφατου εργοδοτικού εγκλήματος στα ΕΛΠΕ.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο εργατών, την ελπίδα και συμπαράστασή του στους άλλους τραυματίες να γυρίσουν γρήγορα στις οικογένειες και τις δουλειές τους.
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει φτάσει στο απροχώρητο από την παντελή έλλειψη ελέγχου των άθλιων συνθηκών δουλειάς, από την εντατικοποίηση της εργασίας,από την απουσία μέτρων ασφαλείας. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία είναι υπόλογες για το αίμα των εργατών και την αθλιότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.
Η εργατική τάξη πρέπει να αντιδράσει, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη της, την πάλη της μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να μην επιτρέψει να χαθούν άλλες ζωές στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Να υψώσει το ταξικό ανάστημά της για τη ζωή που της αξίζει και της στερούν».





Ζεστό χρήμα, απλήρωτη εργασία και εξευτελιστική φορολογία ζητά ο ΣΕΒ


Παρέμβαση του κράτους έτσι ώστε η εργασία να κοστίζει φτηνότερα, η ρευστότητα να αποκατασταθεί άμεσα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδόν να μην πληρώνουν φόρους, ζητά επί της ουσίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με σειρά απαιτήσεων που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων.
Συγκεκριμένα:

  • Στα εργασιακά: Ζητούν «ενίσχυση της απασχόλησης με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Η παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας (πχ μείωση φόρου εισοδήματος αντίστοιχη με το κόστος επιδόματος ανεργίας για κάθε νέα θέση εργασίας), χρηματοδότηση για κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας».
  • Στο ασφαλιστικό: Ζητούν «αξιοποίηση της πανευρωπαϊκής τάσης για συνταξιοδοτικά σχήματα που συμφωνούνται στο πλαίσιο της εργασίας (occupational pension schemes), και λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ενώ στηρίζονται όλο και περισσότερο στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Σύνδεση της πρόσθετης σύνταξης με την επαγγελματική απασχόληση του ασφαλισμένου σε συγκεκριμένη εταιρεία ή σε συγκεκριμένο κλάδο απασχόλησης (occupational pension schemes). Παροχή φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές εξίσου σε επαγγελματικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες».
  • Στο φορολογικό: Ζητούν «μείωση του επιπέδου ΕΦΚ που επιβάλλεται στο Φυσικό Αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και για ηλεκτροπαραγωγή», «εξισορρόπηση του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων για τη μισθωτή εργασία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταγράφεται μεγάλη επιβάρυνση σε φόρους και εισφορές για την Ελλάδα». Επίσης «θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος, και μητρώου, ειδικά για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με ειδική χρηματοδοτική, φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση» και «διασπορά ζημιών σε φορολογικά έτη».
  • Για τη «ρευστότητα»: Ζητούν «διακοπή της πρακτικής του κράτους να καλύπτει τα ταμειακά ελλείμματα, αντλώντας ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και στερώντας τη ρευστότητα αυτή από την παραγωγική οικονομία», «θεσμοθέτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος», «κατάλληλη θεσμική παρέμβαση ώστε η ΕΚΤ να βελτιώσει το discount για τα ελληνικά ομόλογα, που λαμβάνει σαν ενέχυρο, από 57% σε 90% και να αναγνωρίσει ως ενέχυρο και τα τιτλοποιημένα ελληνικά εταιρικά ομόλογα» και «άμεση δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας με εστίαση σε επενδύσεις (κυρίως) μεγαλύτερης κλίμακας στην οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή». Επιπλέον «στήριξη οργανωμένων εξαγωγέων με νέες πιστώσεις, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μειωμένη γραφειοκρατία».
  • Κρατική χρηματοδότηση: Ζητούν «ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο των κατευθυντηρίων γραμμών (EEAG) για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας», «ριζική αναθεώρηση του πλαισίου παροχής επενδυτικών κινήτρων (Αναπτυξιακός Νόμος)» και «αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου ΕΣΠΑ για την ενσωμάτωση καινοτομίας και επιχειρηματικής αριστείας».
Επίσης ζητούν μια σειρά από διευκολύνσεις για την αύξηση της κερδοφορίας. Σε επίπεδο υποδομών «μετεξέλιξη των μεγάλων τελωνείων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Εξαγωγών για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων με σημαντικές εξαγωγικές ροές», «δημιουργία ολοκληρωμένων εμπορευματικών πυλών στα μεγάλα λιμάνια της χώρας». Σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών «διευκόλυνση πρόσβασης ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές μέσα από την ταχύτερη προώθηση και ολοκλήρωση διμερών εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα. όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη». Σε επίπεδο θεσμικών οργάνων«συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό, υλοποίηση και διακυβέρνηση της εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας είναι κρίσιμος παράγοντας».
Αλ. Τσίπρας: Είμαστε διατιθέμενοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς
Με τη φράση «είμαστε διατιθέμενοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςεμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία είναι «στην τελική ευθεία για την επίτευξή της».
Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποστείλει κείμενο στους δανειστές με βάση το οποίο υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία. Από Βρυξέλλες και Βερολίνο αναφέρουν πως «έκλεισε» η αύξηση του ΦΠΑ με ενιαίο συντελεστή στο 18%, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και του χαρατσιού της «Αλληλεγγύης», σ' ένα συνολικό πακέτο μέτρων που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο για τους επιχειρηματικούς ομίλους η συμφωνία θα είναι επωφελής, καθώς όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ «στρατηγικός μας στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους με γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα».
Υποσχέθηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους και «εγχώρια εργαλεία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων» και ανέφερε την δημιουργία της «Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» αλλά και «ένταξη της Ελλάδας στο πακέτο Γιούνκερ» που μοιράζει ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις. Δεσμεύτηκε για την απλούστευση τους φορολογικού συστήματος και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για να μην εμποδίζονται επενδυτικά σχέδια.
Για όλα αυτά κάλεσε τους βιομηχάνους να στηρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», τους κάλεσε επίσης να βοηθήσουν την κυβέρνηση να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων με την αποδοχή των συλλογικών διαπραγματεύσεων (όχι όμως την αύξηση του κατωτάτου μισθού), λέγοντας πως δεν θα είναι εμπόδιο στην κερδοφορία τους, αφού «δεν είναι αντιαναπτυξιακό» και ωφελεί την «υγιή οικονομία».




ΚΚΕ: Σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΣΕΒ
Δημοσίευση: Τρί, 19/05/2015 - 13:21
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 19/05/2015 - 13:24



Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΣΕΒ σημειώνει:
«Από τη μία ο πρωθυπουργός δίνει πλουσιοπάροχες υποσχέσεις στους βιομήχανους για νέα αναπτυξιακά κίνητρα και προνόμια κι από την άλλη εξαπατά τους εργαζόμενους ότι δε θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το οποίο μεταφράζεται σε διατήρηση όλων των παλιών αντιλαϊκών μέτρων και σε νέα ισοδύναμα, όπως η γενικευμένη φοροληστεία που ετοιμάζεται. Ούτε καν τόλμησε να ψελλίσει προς τους βιομήχανους την υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
'Οσο δε για το κάλεσμα του κ. Τσίπρα στους βιομήχανους να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι σαν να βάζει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, όταν είναι γνωστή η επιδίωξη των βιομηχάνων να γενικεύσουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ρίχνοντας όχι μόνο τον κατώτατο, αλλά και τον μέσο μισθό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου