Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Βρέχει "κοτζιαδιές" στα Βαλκάνια








ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ - ΠΓΔΜ
Πρώην «Ουτσεκάς» ... «διαμεσολαβητής»
ΣΚΟΠΙΑ.--
Ρόλο παρέμβασης, με στόχο την ασφαλή παράδοση των δραστών της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κουμάνοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μερικές δεκάδες Αλβανοί ένοπλοι, έπαιξε, όπως παραδέχθηκε χτες, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο Αχμέτι, που ήταν πριν περίπου 15 χρόνια αρχηγός Αλβανών αυτονομιστών της ΠΓΔΜ στις συγκρούσεις που είχαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι στη διάρκεια των επεισοδίων στο Κουμάνοβο, οι δράστες του ζήτησαν να τους εξασφαλίσει «διάδρομο» διαφυγής από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε συνέντευξή του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Alsat», ανέφερε μάλιστα ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες στο Κουμάνοβο, νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ένα μέλος από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών του τηλεφώνησε (αφού προφανώς ήταν παλιοί γνωστοί...) και του ζήτησε να μεσολαβήσει, ώστε να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος διαφυγής.
Ο Αχμέτι υποστήριξε πως απέρριψε το αίτημα αυτό των ένοπλων και μετά από «συνεχείς διαπραγματεύσεις» τους «έπεισε» να παραδοθούν στην αστυνομία. Για τις διαπραγματεύσεις αυτές ενημέρωνε, όπως είπε, σε όλη τη διάρκειά τους, τόσο τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και εκπροσώπους διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Σκόπια, όπως οι ΗΠΑ και κραταιές χώρες της ΕΕ.
Ως γνωστόν, ο Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις στα Σκόπια, είχε διατελέσει διοικητής του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» - παρακλάδι του UCK και μετά τις συγκρούσεις του 2000-2001 συγκρότησε το λεγόμενο «Κόμμα Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης», DUI, που αναδείχθηκε αμέσως ως το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ. Νωρίτερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τις πρόσφατες συγκρούσεις στρατού-ενόπλων στο Κουμάνοβο «πολύ ανησυχητικές», ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της Ελλάδας. Επέρριψε, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες και στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας, όπως ισχυρίστηκε, των εμποδίων που ορθώνει, λόγω της διένεξης για το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ και η οποία καθυστερεί την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου