Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τρία ερωτήματα για την νίκη Ρωμανού








Αναδημοσίευση απο 2310net.wordpress

Τώρα που τελείωσε η απεργία πείνας του Ρωμανού ας δούμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και χωρίς τις υπερεπαναστατικές φανφάρες που κυκλοφορούσαν αδέσποτες τις τελευταίες μέρες, ορισμένα πράγματα που αξίζει να συζητηθούν.

Ποιός κέρδισε τι;
Αναμφισβήτητα υπάρχει μια μεγάλη νίκη σήμερα. Η νίκη είναι του ίδιου του Νίκου Ρωμανού. Κέρδισε. Κέρδισε για τον εαυτό του να εξασκήσει το δικαίωμα του για λίγες ανάσες ελευθερίας. Έδωσε με πολύ μεγάλο θάρρος αυτή τη μάχη και τα κατάφερε. Η εκτίμηση προς το πρόσωπό του είναι πια δεδομένη και η στάση του αναγνωρίζεται ακόμα και από όσους διαφωνούν με τις πράξεις του.
Η νίκη του Ρωμανού όμως είναι αυστηρά προσωπική και όχι πολιτική. Σε πολιτικό επίπεδο το κέρδος ποιο είναι; Μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι εισάγεται -και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση- το βραχιολάκι παρακολούθησης στη ζωή μας; Υπήρχε περίπτωση να περάσει τόσο εύκολα μια απόφαση η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα χαρακτηριζόταν παραβίαση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων;
Αν υπάρχει όμως κάτι αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι κάποιος -επιτέλους- νίκησε. Κάποιος κατάφερε να κατακτήσει μια διεκδίκηση από την σκληρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, σε μια ιστορική συγκυρία που δικαιώματα και κατακτήσεις κάνουν καθημερινά φτερά. Χωρίς να κάνουμε ήρωα τον Ρωμανό, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η επιμονή, το θάρρος, η αυτοθυσία μπορούν να κερδίσουν μάχες.
Γιατί απεργία πείνας;
Είμαι γενικά ενάντια στην απεργία πείνας ως μέσο διεκδίκησης. Μια νικηφόρα απεργία πείνας δίνει το δικαίωμα στο σύστημα να δείξει τα φιλάνθρωπα χαρακτηριστικά του. Φανταστείτε για παράδειγμα ο Σαμαράς να ζητούσε προχτές να δοθεί λύση. Από ακροδεξιός φασίστας θα γινόταν για τα μάτια του κόσμου καλόψυχος και συμπονετικός ανθρωπιστής πολιτικός. Ή αν παρενέβαινε ο Παπούλιας. Από εργαλείο υπογραφής Π.Δ. θα μετατρεπόταν σε καλοκάγαθος παππούλης που θυμήθηκε τα σοσιαλιστικά του χρόνια.
Υπάρχει βέβαια και το χειρότερο: Να διακόψει αυτοβούλως ο απεργός γιατί δεν αντέχει άλλο. Λογικό. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο δύσκολη και επίπονη διαδικασία είναι αυτή. Είναι μεγάλο το ρίσκο που παίρνεις. Τα ποντάρεις όλα με πολλές πιθανότητες να πας πάσο.
Δεν μιλάμε για γελοιότητες τύπου Μιχελογιαννάκη ούτε εκείνου που συνελήφθη πρόσφατα για τρομοκρατία, εκείνου που σημείωνε σε ντοσιέ ποιον θα χτυπήσει, που και πως, του οποίου η απεργία πείνας κράτησε μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού.
Μιλάμε για ένα μέσο πάλης που για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να είσαι τόσο αποφασισμένος όσο και αδικημένος, έχοντας παράλληλα εξαντλήσει κάθε άλλο πιθανό τρόπο. Ο Νίκος Ρωμανός με την απεργία πείνας κατάφερε να συγκινήσει με την αντοχή και τη δύναμή του. Αλλά η συγκεκριμένη μορφή πάλης έχει αυτό το χαρακτηριστικό: είναι τόσο έντονη που από ένα σημείο και μετά ξεχνάς τα αιτήματα και το δίκαιο του αγώνα και το ενδιαφέρον περιστρέφεται κυρίως στο αν θα ζήσει ή θα πεθάνει ο απεργός. Σκεφτείτε ότι στην περίπτωση του Ρωμανού πολλοί από τους υπερασπιστές του επιχειρηματολογούσαν υπέρ του δικαιώματος να σπουδάσει για να γίνει καλύτερος πολίτης, πράγμα που ο ίδιος ο Ρωμανός ουσιαστικά απέρριπτε με την δήλωσή του, λέγοντας ότι αυτό είναι απλά η αφορμή.
Άλλωστε όπως λέει και το κλισέ, ένας αγωνιστής είναι πιο χρήσιμος ζωντανός παρά νεκρός.
Για μια τράπεζα;
Για κάποιους αναρχικούς, όπως ο Νίκος Ρωμανός, έχω πολύ καλή άποψη. Κυρίως για τις προθέσεις τους. Ειδικά όταν αυτοί, όπως ο Ρωμανός, είναι παιδιά πλούσιων οικογενειών. Αυτό που εκτοξεύεται ως κατηγορία είναι στην πραγματικότητα πολύ τιμητικό. Ένα παιδί που θα μπορούσε να τα έχει όλα αποφάσισε να τα χάσει όλα για να μείνει πιστός στην ιδεολογία του.
Το ερώτημα μου δεν έχει να κάνει με την θεωρία της αναρχίας, ούτε προσπαθεί να επιλύσει διαφορές που δεν έλυσαν ο Μπακούνιν με τον Μαρξ. Το ερώτημά μου είναι αν αξίζει σε έναν αγωνιστή να θυσιάσει την ελευθερία του (όση από αυτή έχει στον καπιταλισμό), να βγάλει τον εαυτό του εκτός μάχης, να κινδυνεύσει να σκοτωθεί, να φυλακιστεί, να βασανιστεί σωματικά και ψυχικά για να ληστέψει μια τράπεζα. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας άνθρωπος σήμερα ο οποίος να πιστεύει ότι ο καπιταλισμός ή το κράτος θα διαλυθούν αν γίνει μια ληστεία μιας τράπεζας; Ή αν κάψουμε δύο ΑΤΜ; Η απάντηση είναι ότι είναι συμβολική κίνηση. Και τότε ξαναρωτάω: για μια συμβολική κίνηση αξίζει να ρισκάρεις τα πάντα;
Πολλοί άνθρωποι, πολλοί αγωνιστές έφτασαν και φτάνουν στο σημείο της τελικής μάχης. Στο σημείο που ή θυσιάζεσαι ή χάνεις. Εκεί όπου δεν υπάρχει γυρισμός. Αν είναι να πάρεις τόσα ρίσκα καλό είναι να το κάνεις για κάτι που αξίζει τον κόπο. Το να κλέψεις τα ασφαλισμένα λεφτά μιας τράπεζας προσφέρει ασύγκριτα και δυσανάλογα ελάχιστα στον αγώνα σου σε σχέση με το ρίσκο που παίρνεις.
Η πύρρειος νίκη του Ρωμανού να γίνει η αρχή. Κυρίως να γίνει η απόδειξη ότι οι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ας γίνει το λάδι στην φωτιά που σιγοκαίει και πρέπει να φουντώσει.

2 σχόλια:

  1. Πολύ μίζερη τοποθέτηση.... Αυτό το "πύρρειος" βγάζει μάτι.... Δεν βλέπεις σύντροφε τι γίνεται; Εδώ και χρόνια τα σούρτα φέρτα των "διαδρομών" σε απόλυτο "χαβαλέ στυλ" που έχουν καταντήσει οι πορείες....το συνεχές ξεπούλημα των απεργιών (βλ. Χαλυβουργία) η αποδυνάμωση των συνδικάτων (κάκιστα αλλά ΕΤΣΙ ΣΥΝΕΒΗ....) δείχνουν ότι οι εχθροί άλλαξαν όπλα. Πρέπει να αλλάξουμε και μεις...Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα άρματα μάχης με νεροπίστολα. Σωστά....η προστασία της ζωής είναι μεγάλο πράμα. ¨Π\Οπως η σωτηρία της ψυχής που λέει το τραγούδι...Όμως ΄όταν ο άνθρωπος ανεβάζει το ανάστημα του πέρα από το "πόσο γλυκό πράμα είναι η ζωή" και μάχεται σε πέτρινα αλώνια με τον χάρο ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ..... δεν συζητώ για κάτι καραγκιόζηδες που βρήκαν μέσο (γελοίο) και τρόπο να μαζέψουν ψηφαλάκια πίνοντας φρέντο.....Τον Ρωμανό όμως άστον.....δεν σε παίρνει....βεβαίως κάπου, κάπως τον επαινείς, αλλά η προσπάθεια να υποβαθμίσεις τη νίκη του, ενάντια σε έναν πολύ σκληρό και άτεγκτο εχθρό, δεν είναι καλό σημάδι..... Οσον αφορά το βραχιολάκι, μάλλον δεν θυμάσαι ότι έχει έρθει στο κοινοβούλιο προς έγκριση κλπ εδώ και πολλούς μήνες.... δεν ήρθε τώρα σαν κάτι καινούριο και καινοφανές! Θεωρώ μίζερο ανίερο και πολύ "φθονερό" να βαφτίζεις πύρρειο την ξεκάθαρη νίκη ενός 21χρονου ΠΑΙΔΙΟΥ που αψήφησε το ευ ζην του και κοντραρίστηκε με τον Χάρο, θεωρώ εντελώς μίζερο το να υπογραμμίζεις ότι αυτό το έκανε Μ Ο Ν Ο για τον εαυτό του. Με τρόπο αλλά ξεκάθαρα η προσπάθεια για υποβάθμιση...Λυπάμαι βαθιά γι΄αυτό..................... Και κρίμα............ Αν θες μην αναδημοσιεύεις αυτά που έγραψα...έτσι κι΄αλλιώς απευθύνονται σε σένα....δεν μ ενδιαφέρει να τα διαβάσει κανένας άλλος......έτσι φιλε δεν ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΖΕΙΣ κόσμο....έτσι τον ΔΙΩΧΝΕΙΣ.....αυτό μάθαμε στις ΚΟΒΕΣ στα φοιτητικά μας χρόνια....δώσε συγχαρητήρια και νιώσε χαρά ξεκάθαρα στην ξεκάθαρη νίκη του Ρωμανού και άσε τα έτσι και τα αλλιώς.....αν θέλεις το κόμμα και οι κομουνιστές ας δώσουν ΕΜΠΡΑΚΤΑ αποδείξεις και ας κατακτήσουν νίκες όχι πύρρεις και όχι στα "σημεία" αλλιώς πέφτει το επίπεδο/ Και τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kατ αρχην ολο το κειμενο ειναι αναδημοσιευση (γραφει στην κορυφη απο ΠΟΥ ) οποτε μπορουσες να απευθυνθεις στον συγγραφεα απ ευθειας .Δευτερον ,ο Ρωμανος μαλλον ΔΕΝ εχει αναγκη "συνηγορου" .Ο ιδιος απαντησε σε ολους σας με αρκετη ωριμοτητα πολιτικη λεγοντας ..."με μοναδικό αποδέκτη εμένα" κατανοωντας οτι προκειται για μια προσωπικη ,ατομικη λυση και με "ανταλαγμα" μια κοινωνια με βραχιολακια ! Ο ιδιος το γραφεις ! Ηρθε πριν μηνες στην Βουλη και ΔΕΝ περασε ! ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ? Ποιος εβαλε το "πιστολι στον κροταφο" των βουλευτων των αντιθετων (ως τα χτες) πολιτικων δυναμεων και της κοινωνιας ? Αυτα σκεψου και ασε τη υπολοιπη "σαλτσα" (Χαλυβουργιες ,"παρελασεις " ...."αποδυναμωσεις" κλπ ) ...αν ψαξεις στο Ιστολογιο θα βρεις ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σ αυτα και κυριως απο τους ΙΔΙΟΥΣ τους Χαλυβουργους και οσους δινουν ΜΑΧΕΣ στους χωρους δουλειας στο ΣΗΜΕΡΑ .Θα σου απαντησουν οι ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ

      Διαγραφή