Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ο Φασισμός διαχρονικά στην Ελλάδα

 




*** Το παρών κείμενο δεν ξεχνάει την διαλεκτική σύνδεση καπιταλισμού-φασισμού, ο φασισμός είναι η πιο αδυσώπητη και μαύρη μορφή του ιμπεριαλισμού σε καιρούς που η αστική δημοκρατία παραπαίει... Επίσης όμως είναι και όλα τα όνειρα -των βάναυσα προλεταριοποιημένων σε περιόδους κρίσης- μικροαστών, για την επικράτηση του μικρού κεφαλαίου έναντι του μεγάλου, την επικράτηση της "φυλής" έναντι των γοργά αναπτυσσόμενων διεθνών υλικών δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, που όμως η ίδια "φυλή" το έχει ανάγκη και αυτή είναι η δομική αντίφαση του. Να παραπαίει μεταξύ των κραυγών των μικροαστών και των λουμπενοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας και των ζεστών μειδιαμάτων των αστών.
Οι "αγαπημένοι" μας κυρ-Παντελήδες βρίθουν από παραληρηματικό μίσος ενάντια των εργατών γιατί βαθειά μέσα τους γνωρίζουν ότι είναι έρμαια του μεγάλου κεφαλαίου, ότι αργά ή γρήγορα θα κορνιοτοποιηθούν από την σιδηρά μπότα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγορά, αλλά επίσης ως το πιο καθυστερημένο τμήμα της κοινωνίας δεν είναι έτοιμοι στην πλειοψηφία τους να δεχθούν τις απαραίτητες αλλαγές, αυτές που θα είναι ικανές για να ελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μα και ταυτόχρονα θα κοινωνικοποιήσουνε το μαγαζάκι τους. Η χρυσή τομή, εθνική οικονομία. Τα λούμπεν στοιχεία από την άλλη μαθημένα στην παρανομία και στις δουλειές της νύχτας είναι πάντα έτοιμα να γίνουν η ράβδος στο χέρι του κάθε νοικοκύρη, με αντάλλαγμα κρατικές -αλλά και κομματικές- τιμές και εξουσία. Ένα πανηγύρι αλαλαγμών, μισαλοδοξίας, κοινωνικού αυτοματισμού και "ερωτικού" βαλς των πιο ταπεινών ενστίκτων της κοινωνίας με τον ίδιο τον διάβολο, που με μαθηματικά υπολογισμένη σιγουριά θα έκανε τον κάθε μπουρζουά να τρίβει τα χέρια του. Έτσι κι'αλλιώς οι γερμανοί και ιταλοί εργάτες κάνανε απεργία με αποτέλεσμα να χαθούν μισθοί, οι εργάτες-συνδικαλιστές στην ζώνη διώχνανε τα πλοία, ο πάκι εργάτης κλέβει τις δουλειές των ντόπιων, ο αντιφασίστας μουσικός τραγουδάει ενάντια στο έθνος και την φυλή και ο <<αιώνιος εβραίος>>(sic) έχει στην τσέπη του το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εγκαθιδρύοντας την βασιλεία του μαμωνά επί γης. Θα μπορούσε κάποιος, με ασφάλεια, να πει ότι τον φασισμό τον χρηματοδοτούν οι πάνω, οι μεσαίοι των συντηρούν και οι κάτω τον διασπείρουν στον δρόμο...***

<<...Μόνο όταν «οι κάτω» δεν θέλουν το παλιό και «οι πάνω» δεν μπορούν να κυβερνούν με τον παλιό τρόπο, μόνο τότε μπορεί να νικήσει η επανάσταση...>> Β.Ι.ΛένινΘέσεις του Απρίλη

Όμως οι <<πάνω>> βρήκαν την δίοδο στο αδιέξοδο που γεννά η κρίση, τόσο σε έναν -ομολογουμένως- παμπόνηρο ιταλό προδότη του μαρξισμού, όσο και σε έναν κουτό μα φωνακλά άτεχνο ζωγράφο, που διακαώς έψαχνε να εξαργυρώσει τα παράσημα των Βερσαλλιών. Η ιστορία γνωστή, καταλήγει με τους καταφρονημένους και κολασμένους να καρφώνουν το τέρας στην καρδιά του, αλλά η μάνα που το γεννά δεν πέθανε...

Στην Ελλάδα μπρος στον ΕΑΜίτικο κίνδυνο, επιστρατεύτηκαν οι χίτες και οι ταγματασφαλήτες. Κοινώς δωσίλογοι που δικάστηκαν από δωσίλογο (σ.σ. τον Κ. Κόλλια), ο ίδιος εμπλέκεται και στην δολοφονία Λαμπράκη και στα ιουλιανά και προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει από την χούντα. Κράτος εν κράτει μα η ιστορία έχει συνέχεια. Ο Ι.Διαμαντόπουλος της πρώτης ναζιστικής οργάνωσης στην Ελλάδα (Οργάνωσης Εθνικόφρονων Σοσιαλιστών-<<Τρίαινα>>), θα βρει θέση μετά στο κόμμα φιλελευθέρων, στην ένωση κεντρώων και στις κυβερνήσεις Στεφανόπουλου-Νόβα, ενώ ο διευθυντής του οργάνου της <<Ο Εθνικοσοσιαλιστής>> Π.Στεριώτης, αργότερα καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, υπουργός σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις και διοικητής της ΕΤΒΑ το διάστημα 1974-1976, διορισμένος από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο ΕΝΑ(Ένωση νέων αξιωματικών) σχηματίστηκε στην αίγυπτο το 1943 ενώ μαινόταν ο β'παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν κατά κύριο λόγο χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί με σαφείς αντικομμουνιστικούς σκοπούς.

Ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) συνδέθηκε τόσο με την ΑΣΠΙΔΑ και τα Ιουλιανά όσο και τους Απριλιανούς. Προήλθε από ένωση της Τρίαινας με τον ΕΝΑ στο μακρινό 1945. Ανάμεσα στα μέλη της ήταν και ο Γ.Παπαδόπουλος που ήταν κιόλας ο ενορχηστρωτής του <<σχεδίου περικλής>> (σχέδιο που αποσκοπούσε στον επηρεασμό των εκλογών του 1961 υπέρ της ΕΡΕ μέσω της δημιουργίας παρακρατικών ακροδεξιών οργανώσεων). Τον ΙΔΕΑ θα τον διαδεχθεί η ΕΕΝΑ (Εθνική Ένωση Νέων Αξιωματικών) με Ιδρυτή τον Ιωαννίδη, που αποτελεί τον πυρήνα των πραξικοπηματιών.

Η ΕΚΟΦ μία από τις πιο βίαιες φοιτητικές οργανώσεις/παρακρατικές οργανώσεις, μέλη της ήταν ηθικοί αυτουργοί στην δολοφονία Λαμπράκη, μεταξύ των οποίων ο Α. Μπρατάκος αργότερα γενικός διευθυντής της ΝΔ και βουλευτής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ ο Π.Μανωλόπουλος έγινε υπουργός εργασίας στην χούντα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΕΠΕΝ ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΟΦ στην Αθήνα Σ.Πανουσάκης διορίστηκε από την χούντα ειδικός σύμβουλος στα θέματα παιδείας και αργότερα συμμετείχε στην κυβέρνηση ενώ επί Μ.Έβερτ ήταν διευθυντής γραφείων της ΝΔ. Μέλη της ΕΚΟΦ ήταν και αυτοί που πρωτοστάτησαν στην εισβολή του Ρένου Αποστολίδη στην βουλή το 1964, ανάμεσα τους και ο τότε φοιτητής της νομικής Π.Μιχαλολιάκος ή με το "καλλιτεχνικό" του Μιχαλόλιας.

***ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ***

Μία οργάνωση που έπαιξε καθοριστικό ήταν Άλκιμοι, δεν αποτελούσαν τίποτα παραπάνω από την παραστρατιωτική οργάνωση του κόμματος της 4ης Αυγούστου. Ενώ είναι η πρώτη οργάνωση που βλέπουμε "μυστηριακές" τελετές και μυήσεις ναζιστικού τύπου στην Ελλάδα, σε Ελληνικά πρότυπα προφανώς. Αργότερα ο Ν.Μιχαλολιάκος θα δανειστεί αυτές και θα τις προσαρμόσει στα πλαίσια της χ.α.. Ο Λ.Παξινός είχε οριστεί ως ο βασικός εκπαιδευτής των Άλκιμων. Μετά την Χούντα και ένα χρόνο πιο μετά από την διάλυση του Κ4Α, συλλαμβάνεται μαζί με τον Ν.Μιχαλολιάκο για τον βομβαρδισμό των κινηματογράφων Ρεξ και Έλλη.

Ο ΕΣΕΣΙ ξεκίνησε από την Νάπολη με αρχηγό τον Σ. Σταθόπουλο. Ο Σταθόπουλος αυτοπροσδιορίζονταν στη αυτοβιογραφία του ως ο διανοητής της ελληνικής Νέας Δεξιάς. Τον Σταθόπουλο θα τον συναντήσουμε πολλές φορές στο μέλλον στο ΕΝΕΚ, την ΕΠΕΝ ως ιδρυτικά στέλεχος, το ΛΑΟΣ και στο Ελληνικό Μέτωπο, στο οποίο υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής. Συνιδρυτής της υπήρξε και ο Θεοδωρος Καραμπέτσος που και αυτός ΄πέρασε από το ΕΝΕΚ, ενώ υπήρξε φίλος του Μιχαλολιάκου και τελικά εντάχθηκε στην Χρυσή Αυγή, όπου έγραφε στην εφημερίδα της. Μετά την πτώση της χούντας χαρακτηριστικό ρόλο παίζει το πλέον διαλυμένο ΕΣΕΣΙ και Κ4Α, όπου μπολιάζει την ακροδεξία με εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες.

Το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που σημείωσε επιτυχία μετά τη πτώση της Χούντας ήταν η Εθνική Παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Σ.Στεφανόπουλου, με δεύτερο στην ιεραρχία τον Σ.Θεοτόκη, πρώην σημαντικό στέλεχος της ΕΡΕ και που το 1981 θα εκλεγεί με την Νέα Δημοκρατία. Νεολαία του ήταν η Γνωστή ΕΠΕΝ που στο συνέδριο του 1979 στον Βόλο διασπάται και εκεί δημιουργείτε η ΕΝΕΚ ύπο την αρχηγία του Δάκογλου. Από κει πέρα και ο Ν.Μιχαλολιάκος αλλά και ο Μ.Βορίδης θα διατελέσουν γραμματείς της ΕΠΕΝ, άλλο σημαντικό στέλεχος της ήταν ο Λ.Σταθόπουλος, ανιψιός του Σ.Σταθόπουλου ιδρυτή του ΕΣΕΣΙ, και που πέρασε και αυτός από τη διαδρομή της ΕΠΕΝ για να περάσει στο ΛΑΟΣ και να καταλήξει στην Χρυσή Αυγή.

Το 1980 χρονιά ορόσημο ξεκινά ο Ν.Μιχαλολιάκος να εκδίδει το περιοδικό <<Χρυσή Αυγή>> (ένας εκ'των χρηματοδοτών ήταν η σύζυγος του Παξινού, Θεώνη). Το 1982 ανοίγει τα πρώτα γραφεία της χρυσής αυγής στα εξάρχεια, οι πόροι άγνωστοι, αλλά οι φήμες για ρουφιανιλίκια στους πρώην συντρόφους υπάρχουν. Το 1981 η <<Αυριανή>> δημοσιεύει απόρρητο έγγραφο της τότε ΚΥΠ, που έχει τον Ν.Μιχαλολιάκο ως σεσημασμένο ρουφιάνο της (όπως θα φανεί και στην πορεία δεν υπήρξε μέλος της Χ.Α. και γενικά του ακροδεξιού χώρου που να μην ρουφιάνεψε). Το '83 σταματάει την έκδοση και πηγαίνει για ένα χρόνο στην Νότια Αφρική όπου εντάσσεται στους AWB μία νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση. Ενώ γυρνάει ένα χρόνο μετά, τα βήματα του μένουν άγνωστα μέχρι το 1987 που επαναδραστηριοποιείται με την Χ.Α. πλέον ως Λαικό σύνδεσμο, δηλαδή το κόμμα-εγκληματική οργάνωση. Στα 90'ς-00'ς υπήρξαν πάνω από 50 καταγγεγραμμένες επιθέσεις της Χ.Α. με πιο γνωστούς δράστες τον Περίανδρο (Α.Ανδρουτσοπουλο) και τον Χ.Κουσουμβρή (θα επανέλθω με αυτόν).




Το παρον "πόνημα", άμα μπορεί να ονομαστεί έτσι, δεν θέτει ως στόχο να εξιστορήσει την σύνδεση άκρας δεξιάς-με το ελληνικό παρακράτος παρά μόνο της πτυχές που συνδέουν τις εμφυλιακές ομάδες φασιστικές ομάδες με την χούντα και υστερα με την Χ.Α. Πρακτικά εξιστορεί μόνο το 20% της μεταεμφυλιακής ακροδεξίας και τίποτα παραπάνω. Αλλά η οικογενειακή επιχείρηση δεν σταματά εδώ, αντιθέτως έχει της ρίζες στα τάγματα ασφαλείας και στην <<Χ>>, από το Γ.Μιχαλολιάκο (πατέρα του Νίκου) που ήταν μέλος της μέλος των ταγμάτων ασφαλείας ενώ τα αδέρφια του στην <<Χ>>, τον Ζαρούλια, τον Γερμενή (γνωστός στην Κεφαλλονιά), τον Μπαρμπαρούση, τους Κασιδιάριδες(που μάλιστα ήταν αυτοί που ρουφιάνεψαν τον Γόδα). Δεν μιλάω για τους τωρινούς αλλά για τους παλιούς, για μια νεοναζιστική οικογενειακή ιστορία που έχει της ρίζες της στην αντίσταση και στον εμφύλιο και στα χέρια της αίμα αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ενώ ο Η.Παππας (ο πατέρας του φυγόδικου) μπλέχτηκε μόνο με την Χούντα. Που οι απόγονοι τους αλλώνιζαν επί 40 συναπτά έτη στην Ελλάδα υποστηριζόμενοι τόσο από το παρακράτος της δεξιάς όσο και από το οφίσιαλ κράτος και τελικά κατέληξαν στην βουλή...

Ο Χ.Κουσουμβρής παλιό στέλεχος της χ.α. και ρουφιανευμένος από τον Φυρερίσκο εξέτησε άμα θυμάμαι καλά 2 χρόνια στον Κορυδαλλό και μετά εξαφανήστηκε από προσώπου γης, έγραψε το βιβλίο <<Γκρεμίζοντας τον μύθο της χρυσής αυγής>>, που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής "κωμμικοτραγικά" :

‘Ταχυδρόμος’Πως συντηρείται οικονομικά η οργάνωση;
Χάρης Κουσουμβρής:Ως ταμίας της ‘Χρυσής Αυγής’΄, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται μια οργάνωση.
‘Ταχυδρόμος’Τότε ποιος την ενίσχυε;
Χάρης Κουσουμβρής:Το ποιος δεν το ξέρω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος. Στη ‘Χρυσή Αυγή’ μας εκμεταλλεύτηκαν. Υπάρχουμε για να εξυπηρετούμε σκοπιμότητες.

(Το κομμάτι υπάρχει στο βιβλίο και είναι από συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στα νέα στην στήλη ταχυδρόμος)
Ενώ ο Ζαφειρόπουλος που κατήχε μετέπειτα την θέση συμφωνεί....

Η βασική ιδιαιτερότητα των φασιστικών κινημάτων είναι ότι μπορούν να κρύβονται σε ακροδεξιά/δεξιά κόμματα σε περιόδους ταξικής ειρήνης και όταν οξύνονται οι (αντικειμενικές) συνθήκες ξεπροβάλλουν δυναμικά στον δρόμο. Στην Ελλάδα τα φασιστικά κινήματα έχουν ακόμη μία ιδιαιτερότητα, είναι οργανικά συνδεδεμένα με το μεταπολιτευτικό κράτος, το οποίο όσο και να θέλει να παρουσιάζεται σαν Ευρωπαικό έχει τις βαθιές του ρίζες στο παρακράτος πριν την χούντα. Η ακροδεξία είναι βαθειά συνδεδέμενη έτσι με το ίδιο το κράτος και τα φασιστικά κινήματα που αποτελούν το πιο "ριζοσπαστικό" κομμάτι της δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εξίσωση... Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε γιατί πρώτα από όλα καταφέρε το αντιφασιστικό κίνημα να την απονομιμοποιήσει στο κράτος, που ήταν ο βασικός προστάτης της. Η Χρυσή Αυγή πέθανε, ο φασισμός ζει...

ΠΗΓΕΣ :
Το «Βαθύ Κράτος» στη Σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά.
(υπάρχουν δύο άρθρα από το xyzcontagion που δεν με αφήνει να τα βάλω, μήσου ζούκ)
http://kokkinosfakelos.blogspot.com/.../05/blog-post_17.html

Υ.Γ. Άμα εσύ μοναδικέ τύπε/α κατάφερες να φτάσεις μέχρι εδώ να ξέρεις με συγκίνησες

https://www.youtube.com/watch?v=Fpl5UYZ64i0


Πατρίς Μερσώ 







29 σχόλια:

  1. Ο πλήρης σύνδεσμος, απευθείας:
    https://kokkinosfakelos.blogspot.com/2016/05/blog-post_17.html
    Πολύ ενδιαφέρον κείμενο, συνοπτική/εποπτική περίληψη της προϊστορίας του Φασισμού στην Ελλάδα. Αν και είναι δύσκολο, τουλάχιστον σε μένα, να εντοπίσω ευδιάκριτα όρια μεταξύ φασιστικών και λοιπών ακροδεξιών/δεξιών οργανώσεων, μην πω και ..."δημοκρατικών" (μη χέσω), όρα Γονατάδες κλπ. Ολοι, όταν φτάσουν στο "δια ταύτα" διαλέγουν όχθη και γίνονται κανονικοί φασίστες.
    Ενδιαφέρουσα και η πληροφορία, ότι μερικοί από δαύτους μπλέχτηκαν αρχικά και στο ΕΑΜ! Νόμισαν ότι θα το αλώσουν από τα μέσα, αλλά ...δεν τους βγήκε!
    Αυτό δείχνει, για μένα, πως το Λαϊκό Μέτωπο ήταν αντικειμενικά ένα προνομιακό πλαίσιο δράσης για τους κομμουνιστές, που δεν μπορούμε εύκολα να το καταδικάσουμε, και με τα δεδομένα εκείνης της ιστορικής εποχής, σαν τακτική κίνηση. Αλλά, μόνο σαν τακτική αν το δούμε, άνοιγε δρόμους για πιο σταθερούς και αξιόλογους στόχους.
    Δυστυχώς, οι αγωνιστές εκείνης της εποχής δεν ήταν ιδεολογικά εξοπλισμένοι για να το δούν έτσι, παρόλο, που η πραγματικότητα μπροστά τους βοούσε. Το ΕΑΜ έγινε εκ των πραγμάτων κοινωνικό μέτωπο με ηγετικό ρολο του Κομ. Κόμματος. Η μισή βάση του έτσι το καταλάβαινε, απλοί λαϊκοί άνθρωποι και μπαρουτοκαπνισμένοι μαχητές. Δυστυχώς οι άλλοι μισοί χρειάζονταν καθοδήγηση, και ακόμη πιο δυστυχώς ανάμεσά τους ήταν και ...ηγετικά στελέχη του Κόμματος(!), που ήταν εγκλωβισμένοι στις "θεωρίες" μιας γραμμής για το Λαϊκό Μέτωπο, που με ευθύνη του διεθνούς κομμ. κινήματος και βασικά της αυτοδιαλυθείσας Γ' Διεθνούς, είχε ατελή επεξεργασία, δεν πρόβλεψε αυτές τις ορμητικές εξελίξεις. Ετσι τα "Λαϊκά Μέτωπα" στρατηγικοποιήθηκαν και μέχρι σήμερα επιζούν στην συνείδηση της πλειοψηφίας της λεγόμενης "Αριστεράς", αλλά και πολλών κομμουνιστών, σαν μονόδρομος, και μάλιστα για το "αναπόφευκτο" σκαλοπάτι. Να κοσκινάμε για να μη ζυμώσουμε.
    Αυτά βέβαια, ανήκουν περισσότερο στην Ιστορία, μια και σήμερα οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν ανατρεπτικά αλλάξει, και τα λαϊκά μέτωπα, δεν έχουν αξία ούτε σαν τακτικές επιλογές, τουλάχιστον μείζονος κλίμακος, όπως τότε. Μπορεί να είναι χρήσιμη τακτική ακόμη σε οριοθετημένους χώρους και με πολύ βραχυχρόνια προοπτική, κάποιο σωματείο, κάποια κινητοποίηση κλπ. Αλλά σήμερα η ζωή βάζει επιτακτικά στο προσκήνιο θεμελιώδεις αντιθέσεις κεφαλαίου-εργασίας, που είναι εγκληματικό να τις υποβαθμίζουμε αφήνοντάς τες βορά στα φασιστικά καρακόλια της αντίδρασης.

    -----------------------------------------
    Για τον (την) Πατρίς Μερσώ: Το "παρόν", όταν αναφέρεται σε ουδέτερο, π.χ. εδώ "κείμενο" η "πόνημα", γράφεται με ο-μικρόν, και όχι με ω-μέγα.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεχτάρ. Θα το υπογράψω δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα είναι όπως τα γράφεις. Τάξη απέναντι σε Τάξη. ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .....Δυστυχώς, οι αγωνιστές εκείνης της εποχής δεν ήταν ιδεολογικά εξοπλισμένοι για να το δούν έτσι, παρόλο, που η πραγματικότητα μπροστά τους βοούσε. Το ΕΑΜ έγινε εκ των πραγμάτων κοινωνικό μέτωπο με ηγετικό ρολο του Κομ. Κόμματος. Η μισή βάση του έτσι το καταλάβαινε, απλοί λαϊκοί άνθρωποι και μπαρουτοκαπνισμένοι μαχητές. Δυστυχώς οι άλλοι μισοί χρειάζονταν καθοδήγηση, και ακόμη πιο δυστυχώς ανάμεσά τους ήταν και ...ηγετικά στελέχη του Κόμματος(!), που ήταν εγκλωβισμένοι στις "θεωρίες" μιας γραμμής για το Λαϊκό Μέτωπο, που με ευθύνη του διεθνούς κομμ. κινήματος και βασικά της αυτοδιαλυθείσας Γ' Διεθνούς, είχε ατελή επεξεργασία, δεν πρόβλεψε αυτές τις ορμητικές εξελίξεις. Ετσι τα "Λαϊκά Μέτωπα" στρατηγικοποιήθηκαν και μέχρι σήμερα επιζούν στην συνείδηση της πλειοψηφίας της λεγόμενης "Αριστεράς", αλλά και πολλών κομμουνιστών, σαν μονόδρομος, και μάλιστα για το "αναπόφευκτο" σκαλοπάτι. Να κοσκινάμε για να μη ζυμώσουμε.......ΟΥΥΥΥΥΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφυγε και ο υιός Μπελογιάννης, δυστυχώς μόνο βιολογική σχέση έχοντας με τον πατέρα του.
    Σήμερα στο πιο πάνω δημοσίευμα του αναίσχυντου αστικού in.gr χαρακτηρίζεται ..."γιος του ιδεολόγου και αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη"!!! Με λίγα λόγια οι "αριστεροί" του Μαρινάκη πήραν την πρωτοβουλία να ...διαγράψουν(!) τον Κομμουνιστή, Ηρωα και Λαϊκό Αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη από το ΚΚΕ!! Σε λίγο, θα μας πούν και πως ο Μπελογιάννης ήταν σαν την μούρη τους! Και με την ευκαιρία ξερνάνε ό,τι πιο βρωμερό έχουν μέσα τους ενάντια στο ΚΚΕ του Ν. Μπελογιάννη!
    Η σχέση του N.M.-junior, με το ΚΚΕ, διαμορφώθηκε από την θετή μάνα του, την Διδώ Σωτηρίου. Αυτή τον έκανε λυσσασμένο αντι-κουκουέ. Το αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να χαρακτηρίζονται αριστεροί και κομμουνιστές το αφήνω στην κρίση του καθενός.
    Για μένα είναι κι αυτό δυστυχώς ένα από τα δυστοπικά "αναμνηστικά", που μας άφησε το "Λαϊκό Μέτωπο". Δεξιούς-δεξιότατους δηλωσίες-γενίτσαρους, που μισούν αυτό, που κάποτε νόμισαν πως πίστεψαν, γιατί ποτέ δεν κατάλαβαν πόσο λίγο τους ταίριαζε. Νοιώθουν εξαπατημένοι και θέλουν μόνο να εκδικηθούν το ΚΚΕ και τον Ν. Μπελογιάννη. Φρίκη για τη στάση τους, συμπόνια για τους ίδιους και την τύχη τους, που αλίμονο είναι ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας....
    Στρατάρχη, συχώρα με για την μικρή off-topic απόκλιση. Εχει και κάποια έμμεση σχέση με την ανάρτηση, και ειδικά αυτό, που υπαινίχτηκα για την αδυναμία οριοθέτησης του Φασισμού μέσα στο αντικομμουνιστικό στρατόπεδο. Το φάντασμα και του Σοσιαλφασισμού θα πεθάνει μαζί με την μήτρα, που τα γεννάει όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ καλα εκανες Ηλια που το ανεφερες ....ειδα την λιτη ανακοινωση του κομματος και ειπε πολλα περισσοτερα με την διακριτικη σιωπη του

      Διαγραφή
    2. Για μένα είναι κι αυτό δυστυχώς ένα από τα δυστοπικά "αναμνηστικά", που μας άφησε το "Λαϊκό Μέτωπο". Δεξιούς-δεξιότατους δηλωσίες-γενίτσαρους, που μισούν αυτό, που κάποτε νόμισαν πως πίστεψαν, γιατί ποτέ δεν κατάλαβαν πόσο λίγο τους ταίριαζε. Νοιώθουν εξαπατημένοι και θέλουν μόνο να εκδικηθούν το ΚΚΕ και τον Ν. Μπελογιάννη. Φρίκη για τη στάση τους, συμπόνια για τους ίδιους και την τύχη τους, που αλίμονο είναι ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας......... Νόμιζαν πως θα το μετατρέψουν σαν τα μούτρα τους. Ολα χύμα μέσα στο οπορτουνιστικό κύμα... Εφτασαν πολύ κοντά... Ευτυχώς ο Γεωργιανός ...θεός με το Μουστάκι... ήταν δίπλα μας το 1946 1949...το 1968... και το 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. .........Αυτά βέβαια, ανήκουν περισσότερο στην Ιστορία, μια και σήμερα οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν ανατρεπτικά αλλάξει, και τα λαϊκά μέτωπα, δεν έχουν αξία ούτε σαν τακτικές επιλογές, τουλάχιστον μείζονος κλίμακος, όπως τότε. Μπορεί να είναι χρήσιμη τακτική ακόμη σε οριοθετημένους χώρους και με πολύ βραχυχρόνια προοπτική, κάποιο σωματείο, κάποια κινητοποίηση κλπ. Αλλά σήμερα η ζωή βάζει επιτακτικά στο προσκήνιο θεμελιώδεις αντιθέσεις κεφαλαίου-εργασίας, που είναι εγκληματικό να τις υποβαθμίζουμε αφήνοντάς τες βορά στα φασιστικά καρακόλια της αντίδρασης........ ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.902.gr/eidisi/koinonia/240420/pethane-o-n-mpelogiannis........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://iskra.gr/%ce%ad%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bf/ Ο Κομμουνιστής ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ...αγωνιστής της αριστεράς.... που του αρνήθηκε την υποψηφιότητα το 1951 με την ...ΕΔΑ.... και τον έσπρωξαν στην εκτέλεση με τον ...γιό του πατενταρισμένο Αντικομουνιστή σαν τον Λαφαζάνη να του φταίνε οι Μπολσεβίκοι και ο ΣΤΑΛΙΝ και όχι ο οπορτουνισμός η ...ΕΔΑ και ο Αντικομουνιστής ...ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ.. ....ΑΥΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάνο, σιγά-σιγά, ερασιτεχνικά θάλεγα μια και ιστορικός δεν είμαι, φωτίζονται και για μένα αυτές οι ιστορίες. Νάναι καλά και το Ιστορικό Τμήμα της ΚΕ/ΚΚΕ. Εχουν κάνει σπουδαία δουλειά και οι επεξεργασίες τους έρχονται και "κουμπώνουν" με τις προσωπικές και οικογενειακές μου εμπειρίες, καθώς και τον στενό κύκλο των συντοπιτών μου.
    Το ΕΑΜ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ σαν Λαϊκό Μέτωπο αλλά στην πράξη γρήγορα διαμορφώθηκε και λειτούργησε βασικά σαν κοινωνικό μέτωπο, Κοινωνική Συμμαχία, όπως επιβεβαιώνεται και από την ανάρτηση εδώ. Η ίδια η ζωή από τότε έδειχνε πως το "εθνικό" μόνο μέσα από το "ταξικό" πια μπορούσε να βρεί τη λύση του.
    Με ποιανούς μπορούσες τότε να κάνεις "συμμαχία"; Με αυτουνούς, που την κοπανήσανε στα Κάϊρα, η με τους εγχώριους αντιπροσώπους τους, που κατά 90% ήντουσαν μαυραγορίτες, δοσίλογοι και ταγματασφαλήτες; Οι κρούσεις έγιναν, τα αστικά κόμματα μας γύρισαν την πλάτη κι εμείς βρήκαμε κάτι αστικά κομματίδια να τα βάλουμε στην μόστρα για να μοιάζει με Λαϊκό Μέτωπο, ενώ δεν μπορούσε. Καλή κίνηση ήταν κι αυτή, έστω κι έτσι να τους προκαλείς σύγχυση, αρκεί ...να μην πέφτεις εσύ ο ίδιος θύμα της ίδιας σύγχυσης!
    Συμμαχία πραγματική και ουσιαστική μόνο με τους λιμοκτονούντες εργάτες των αστικών κέντρων και με τους χωργιάτες, που ήταν δεμένοι με τις πεζούλες τους, μπορούσες να κάνεις, άντε και με καμπόσους παπάδες, που ζούσαν η αφουγκράζουνταν τα πάθη του ποιμνίου τους. Δηλαδή με το ~80% του πληθυσμού .... Από τον υπόλοιπο αστικό κόσμο, μπορούσες να πάρεις μόνο τους λίγους, που είχαν κοινωνική συνείδηση και αξιοπρέπεια. Οι δίβουλοι μόνο θα σε υπονόμευαν...
    ...όπως κι έγινε!
    Ο απλός κόσμος, χρείας ποιούσης, γρήγορα έρριξε στα σκουπίδια την αστική-μοναρχοφασιστική προπαγάνδα και προσέγγισε το ΚΚΕ. Ο μισός και βάλε λαϊκός κόσμος τότε, λέγαν "το Κόμμα" και κάνανε το σταυρό τους. Μάλλον βόηθαγε, που ήταν και αμόρφωτοι (μάστιζε τότε η αγραμματοσύνη) και δεν τους είχαν κάνει το μυαλό κουρκούτι με τις "θεωρίες" τους οι διάφοροι ταξικά αμφιταλαντευόμενοι, που και τότε το παίζαν "αριστεροί" και "κομμουνιστές". Πιστεύανε σε αυτά, που βλέπανε και όχι στους "καλαμαράδες" και την "αφρόκρεμα", που ήταν κώλος-και-βρακί με τους κατακτητές.
    Αλλά ο άλλος μισός, και κύρια στις πόλεις, ανώτεροι υπάλληλοι, αριστοκρατία, επιχειρηματίες και διαννοούμενοι, όσοι από αυτούς προσέγγισαν το ΕΑΜ, "με τις καμπάνες", όπως γλαφυρά είπε ο (μέγας αγκιτάτορας) Ν.Ζ., ήταν διαβρωμένοι από την αστική ιδεολογία και επιρρεπείς στον οπορτουνισμό και τον συμβιβασμό. Και δυστυχώς δεν βρήκαν καμιά καθοδηγητική βοήθεια σε αυτό από τον κομματικό μηχανισμό, την καθοδήγηση, που ήταν εγκλωβισμένη σε μιαν ατελή, και ήδη τότε ξεπερασμένη από τα γεγονότα, γραμμή για τα λαϊκά μέτωπα. Παρόλο, που η ίδια η Γ' Διεθνής, με την αυτοδιάλυσή της, μετέθεσε ρητά τις ευθύνες της στα ίδια τα κόμματα-μέλη της μέχρι τότε. Είχαν και τυπικό δικαίωμα να διορθώσουν την γραμμή αυτή σύμφωνα με την συγκεκριμμένη πραγματικότητα, που αντιμετώπιζαν, και όχι να την διατηρούν σαν "τυφλοσούρτη".
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (συνέχεια)
    Αυτό ήταν πολύ χαρακτηριστικό στην πατρίδα μου, την Καλαμάτα, που τότε ήταν σχετικά ανεπτυγμένο αστικό βιομηχανικό κέντρο, και είχε αξιόλογη αστική τάξη. Η επιρροή του οπορτουνισμού στις κομματικές δυνάμεις μέσα στην πόλη ήταν εμφανής από τότε, αν και τότε λίγοι μπορούσαν να το δουν αυτό. Λένε, πως και η διαφυγή των δοσιλόγων της πόλης από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς τον Μελιγαλά καθόλου "τυχαία", η ..."φιάσκο"(!), όπως λένε τα ΜΜΕ σήμερα καληώρα με τον Παππά, δεν ήταν. Είχαν τις συμβιβαστικές αυταπάτες τους, που δυστυχώς πυροδότησαν την δοσιλογική "αντίσταση" του Μελιγαλά. Το λιντσάρισμα των ίδιων αυτών δοσιλόγων νύχτα στην πλατεία από τον Λαό, όταν ο ΕΛΑΣ τους ξανάφερε δέσμιους πια στην Καλαμάτα, σε χτυπητή αντίθεση με την "χαλαρότητα", που επέτρεψε την διαφυγή τους, δείχνει τις διαφορές, που υπέφωσκαν μέσα στην Κοινωνική Συμμαχία του ΕΑΜ, που η ηγεσία του και το Κόμμα επέμεναν να την λειτουργούν από τα πάνω σαν Λαϊκό Μέτωπο. Για την ιστορία, μέχρι σήμερα έφτασαν τα απομεινάρια της επιρροής του οπορτουνισμού στην Καλαμάτα, ενώ στην περίοδο μετά το αντάρτικο και στην Χούντα-Μεταπολίτευση κυριαρχούσαν στην πόλη οι ΕΔΑ-ίτες, το "Κ"Κεσ μετά και ο Συνασπισμός αργότερα.
    Το ΕΑΜ ήταν μια συμμαχία, που η νομοτέλεια την έκανε "Κοινωνική Συμμαχία" και ο υποκειμενικός παράγοντας την λειτούργησε μέχρι το τέλος σαν "Λαϊκό Μέτωπο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σχολιο το ξεκινησες Ηλια ΑΡΘΡΑΡΑ το εκανες .Στα υπ οψην για μελλοντικο αρθρο

      Διαγραφή
    2. Λεω και για τιτλο "ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ "

      Διαγραφή
    3. Σεχτάρ. Πάντα άψογος δεν υπάρχει κάτι να συμπληρώσω είσαι καταπέλτης. Οι επεξεργασίες του Κόμματος είναι εκπληκτικές. Αυτή η 30ετία είναι άλλο πράγμα. Εδω ήθελα να φτάσουμε αλλά αν μου το έλεγες ...τότε... θα φαινόταν απίστευτο. Να είσαι πάντα καλά απο τις γνώσεις σου έχω μάθει πολλά τα τελευταία 8 χρόνια. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  10. https://iskra.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7/. Θράσος και Αλητεία σε όλο το μεγαλείο απο μάνα και γιό. Ορκισμένοι Αντικομουνιστές μαζί και τα τσιράκια τους Κούλογλου και Λαφαζάνης. Και να τους φτύσεις το σάλιο σου θα λερώσεις. ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνο, το είδα αυτό το έμεσμα του Κούλογλου!
      Οι ..."ερωτικοί κομμουνιστές"(!) ποτέ δε φιλοτιμήθηκαν να αγγίξουν το βουβό δράμα της Ορσας Μπελογιάννη-Αναστασίου, της γυναίκας του Ν. Μπελογιάννη, που εκτός από τον Νίκο έχασε αδερφούς κλπ. στον αγώνα.
      Ο λόγος;
      Η Ορσα έμεινε στις επάλξεις του ΚΚΕ μέχρι το τέλος.
      Δεν είχε "ψωμί" για τους αντικομμουνιστές και όλον αυτό τον εσμό του οπορτουνισμού και τελικά σοσιαλφασισμού.

      Διαγραφή
    2. Σεχτάρ. Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Για κάνε μία επανάληψη.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Για γκουγκλάρησε "Ορσα Μπελογιάννη-Αναστασίου", Πάνο και θα μάθεις πολλά. Την Ορσα την είχα γνωρίσει τις δεκαετίες '70-'80. Σύχναζε κι αυτή, όπως και οι παρέες οι δικές μας στην ταβέρνα ο "Φώντας", Αρριανίτου 2(;) μεταξύ Ιπποκράτους & Μαυρομιχάλη, στα όρια Νεάπολης-Εξαρχείων. Ηταν το συνηθισμένο στέκι μετά τις συνεδριάσεις κλπ. Το μαγαζί το είχε ένας από τους πέντε (5!) επιζήσαντες της θρυλικής Τρίτης Μεραρχίας του ΔΣΕ/ΚΓΑΝΕ, Πελοποννήσου, με το αντάρτικο παρατσούκλι "Γερμανάκος" καθώς ήταν ξανθός. Η Ορσα ήταν μια λεβεντογυναίκα, ψηλή με παράστημα, ακόμη όμορφη τότε, πόσο μάλλον στα νιάτα της. Τις είχε πια σαλέψει λιγάκι από τα τόσα χτυπήματα στη ζωή της, αλλά όταν η κουβέντα γύρναγε στην καυτή δεκαετία, τότε το μυαλό της ξαναγινόταν ξουράφι και θυμόταν πρόσωπα και λεπτομέρειες. Για την Παππά-Ιωαννίδου δε χαριζόταν ("ένα νιάνιαρο ήταν, που μπήκε λόγω των ειδικών περιστάσεων στη ζωή του νίκου")και μας κομπλάριζε, νομίζαμε πως ζήλευε, καθώς τότε, πιτσιρικάδες σχετικά εμείς, θεωρούσαμε τα ιστορικά στελεχη του ΚΚΕ "ιερές αγελάδες". Και η Ιωαννίδου ήταν τότε Επιτροπή πόλης της ΚΟΑ, άρα αξιοσέβαστη, τρομάρα μας. Οταν πέθανε και απόδειξε τι τιποτένιο πλάσμα ήταν, τότε θυμηθήκαμε την Ορσα, και πόσο μέσα είχε πέσει στην εκτίμησή της.
      Η Ορσα ήταν μέχρι το τέλος φανατική κουκουέδισα.

      Διαγραφή
    4. Σεχτάρ. Σε ευχαριστώ. Οσο ζούμε μαθαίνουμε. Δεν την ήξερα την ιστορία. Οσο για τα Σκουπίδια που κουβαλούσαμε άσε μη με γαργαλάς.... ΟΥΦΦ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  11. Λεωνίδα, έτσι όπως είναι, επειδή έχει οργανική σχέση με την ανάρτηση, στην οποία και αναφέρεται, δεν μπορεί να σταθεί σαν αυτοτελές κείμενο, οπότε άστο σαν σχόλιο. Δυστυχώς, αν και θα ήθελα, δεν έχω χρόνο τώρα να το προσαρμόσω, ενσωματώνοντας τα αναγκαία κομμάτια της ανάρτησης κλπ. Βέβαια, αν μπορείς εσύ πάρτο και χρησιμοποίησέ το ελεύθερα. Δεν ασκώ δικαιώματα ...πατέντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αναρωτιέμαι, απλά αναρωτιέμαι. Πάντα βλέποντας τη "νεκρολογία" του Κούλογλου στο tvxs, του Κούλογλου που, όσοι τον ξέρουνε από παλιά όταν ήτανε στα ΕΚΚΕ/ΑΑΣΠΕ κι έκανε από τους "Λαϊκούς Αγώνες" προπαγάνδα σ' όσους θα πηγαίνανε στην Κούβα για το Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΠΟΔΝ να κάνουν σαμποτάζ στη χώρα, γνωρίζουν τι προβοκάτορας ήταν κι είναι. Λοιπόν αναρωτιέμαι: έχει κανείς διαβάσει το "πόνημα" του θανόντα (τόχει γράψει με την επιεικώς ανεκδιήγητη Αγγελική Κώττη) "Δεν έχουμε παρά να χάσουμε το κεφάλι μας ― Σταλινισμός, Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία" (2012) όπου ο αγοραίος αντικομμουνισμός ξεπερνά τους ναζί προπαγανδιστές; Τι είδους "διανοητική απόλαυση" θα μπορούσε να αποκομίσει κανείς συγχρωτιζόμενος με τέτοιον άνθρωπο που αραδιάζει στο βιβλίο του τα πιο εξωφρενικά αποκυήματα φαντασίας, τις πιο απίθανες βλακείες, τα πιο ασύστολα ψέματα επάξια συναγωνιζόμενος τον αντικομμουνισμό του Γκέμπελς; Ο Κούλογλου λέει ότι θα τον θυμάται "με αγάπη"... Όμοιος ομοίω αεί πελάζει πούλεγαν κι οι αρχαίοι. Να τον χαίρεται στις αναμνήσεις του, κι αυτός κι η αστική τάξη κι οι καπιταλιστές όπου γης!

    Γέρος, αλλά γερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΕ τα επιδοτει αυτα τα αντισταλινικα κειμενα ,βιβλια κλπ με 100.000 ευρω !!

      Διαγραφή
    2. Στρατάρχα μη τσιμπάς ο Μανιαδάκης είναι. http://fadomduck2.blogspot.com/2020/08/blog-post_24.html προσπαθεί να ψαρέψει.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Λεωνίδα, χωρίς να έχω ακριβή στοιχεία (συχνά οι εκδοτικοί οίκοι δίνουν εικονικά στοιχεία κι ο Πετσόπουλος δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση...), είμαι απολύτως σύμφωνος μαζί σου, γιατί απ’ ό,τι διαβάζω στον κολοφώνα της 1ης ανατύπωσης (Μάρτιος 2012, 1500 αντίτυπα) πρόκειται για έκδοση και για τιράζ που μεσούσης κρίσης άγριας δεν "στέκονται" χωρίς έξωθεν τσοντάρισμα γερό.

      Γέρος, αλλά γερός

      Διαγραφή
  13. https://gkagkarin.blogspot.com/2020/10/blog-post_208.html Οταν σε πάρει ο κατήφορος δεν υπάρχει πάτος. Μιλάμε για κατάντημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάρτε κι αυτή την τσουράπω: "Κομμουνίστρια"(;) κι αυτή στα νιάτα της!
    Οταν το Κόμμα έκανε στρατολογίες "χτυπώντας τις καμπάνες" κι έγινε και το ίδιο "...Λαϊκό Μέτωπο" αντί να βγάλει τις τσίμπλες από τα μάτια του και να δεί ότι το ΕΑΜ ήταν ήδη μια τεράστια Κοινωνικη Συμμαχία στο πιάτο του!
    Στερνή μου γνώση, που πάντα εύκολη είσαι, αλλά πάντα ...καθυστερημένη κι έχοντας χάσει το τραίνο!
    Στην ΕΠΟΝ λοιπόν και η κυρά Αρβυλέρ!
    Αριστερή του ...Κούλη, η Κοκοβιού, η .."Γκουαϊδό"!
    Τουλάχιστον μη χάσουμε και το επόμενο δρομολόγιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σεχτάρ. Και βέβαια στην ΕΠΟΝ που αλλού.... την ΟΚΝΕ την είχαν διαλύσει λόγο ...εθνικών ιδιομορφιών.... ενώ θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει και η ΕΠΟΝ να είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Αλλα αυτά ήταν ...σεχταρισμός.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16.  έφτασα και εγώ στο τέλος !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχω φρέσκο πράμα, "πρωϊνό Καρύστου" ....εεε, συγγνώμην, από τα κιτάπια της Τσία!!!
    https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/MERTEN%2C%20MAX_0081.pdf
    O "Εθνάρχης" πράκτορας του Μαξ Μέρτεν;!;!
    Ελα ρε, κι εγώ τότε το ~1958(;),που τον φυγάδευσε, νόμιζα πως ήταν πάλι "φιάσκο"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή