Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η κρίση του 29

 


Ξεσπά, 24/10/1929, η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929-1933), που εκφράστηκε αρχικά με μια ραγδαία πτώση αξιών στο χρηματιστήριο της Wall Street της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου 1929, για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η κρίση αγκάλιασε όλους τους τομείς της οικονομίας: το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, το εμπόριο και βεβαίως τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή στον καπιταλιστικό κόσμο μειώθηκε συνολικά κατά 38% (Γερμανία: -47%, 

ΗΠΑ: -46%,

 Ιταλία: -33%, 

Γαλλία: -31%,

 Βρετανία: -16,5%), 

ενώ οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια (ΗΠΑ: 16 εκ., Γερμανία: 5,5 εκ., Βρετανία: 3 εκ., Ιαπωνία: 2,8 εκ., Γαλλία: 2,3 εκ.).

Η κρίση του 1929 – 1933 και η σοσιαλδημοκρατία*

Στα χρόνια της κρίσης (η σοσιαλδημοκρατία) εφάρμοζε γραμμή σωτηρίας του καπιταλισμού από την κατάρρευση, από την επανάσταση, αντιδρούσε ενεργά στο επαναστατικό κίνημα. Οι αρχηγοί της σοσιαλδημοκρατίας καλούσαν τους εργάτες να περιμένουν να περάσει η κρίση, να συμφωνήσουν να κάνουν θυσίες, να δεχτούν να χάσουν πολλές από τις καταχτήσεις τους, φτάνει μόνο να μην επιτρέψουν τον εμφύλιο πόλεμο. Στο συνέδριο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, που έγινε στη Λειψία το 1931, ένας από τους ηγέτες της, ο Φ. Ταρνόφ, δήλωσε ανοιχτά: «στεκόμαστε δίπλα στο κρεβάτι του άρρωστου καπιταλισμού, όχι μόνο για να κάνουμε διάγνωση. Είμαστε υποχρεωμένοι... να γίνουμε ακριβώς ο γιατρός, που θέλει σοβαρά να θεραπεύσει τον άρρωστο και ως τόσο να διατηρήσουμε το αίσθημα ότι εμείς είμαστε οι κληρονόμοι». «Είναι αυτονόητο - έγραφε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Ράιχσταγκ Ε. Χάϊλμαν - ότι όλη η σοσιαλδημοκρατία εργάζεται για ν' αποτρέψει την κατάρρευση του καπιταλισμού».

Τα βασικά χτυπήματα οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες τα κατεύθυναν ενάντια στους επαναστάτες εργάτες, ενάντια στους κομμουνιστές, κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν το χάος. Εκείνος όμως που οδήγησε στο οικονομικό χάος, στην αθλιότητα και την πείνα ήταν ακριβώς ο καπιταλισμός που τον υπεράσπιζε η σοσιαλδημοκρατία.

Η σοσιαλδημοκρατία με τον τρόπο αυτόν τασσόταν υπέρ της κρατικο-μονοπωλιακής ρύθμισης, με σκοπό να «μαλακώσει» η κρίση. Ρίχνονταν το σύνθημα της πάλης κατά της ελάττωσης των ημερομισθίων και προτεινόταν επίσης να αρχίσει πάλη για τη 5ήμερη εργάσιμη εβδομάδα «για να δημιουργηθεί έτσι η δυνατότητα να βρουν δουλειά οι άνεργοι».

Στο IV συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς (Ιούλης - Αύγουστος 1931) η βασική προσοχή δεν είχε στραφεί στο ζήτημα της πάλης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, αλλά στο πώς θα σωθεί η Γερμανία από την οικονομική χρεοκοπία. Αυτό κατά τη γνώμη των ρεφορμιστών ηγετών, θα ήταν σωτηρία από το φασισμό.

Οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας απότρεπαν τους εργάτες από τις απεργίες, έριξαν μάλιστα και το σύνθημα: Στις συνθήκες της κρίσης είναι εγκληματικό να διεξάγονται απεργίες, γιατί αυτό οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Υποστηρίζοντας τα αντιδραστικά αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων δήλωναν ότι αυτό πρέπει να γίνει εν ονόματι του «μικρότερου κακού», δηλαδή για να αποτραπεί ο φασισμός ή ο «ριζοσπαστισμός από τα αριστερά». Στην πραγματικότητα όμως η γραμμή συνεργασίας με τους μετριοπαθείς κύκλους της μεγαλοαστικής τάξης οδηγούσε από τη μια παραχώρηση στην αντίδραση στην άλλη, στην παραίτηση από τον αποφασιστικό αγώνα κατά της επίθεσης του φασισμού.

Την αλήθεια για το ζωντανό παράδειγμα του σοσιαλισμού, που γεννιόταν στην ΕΣΣΔ, οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας προσπαθούσαν να την πνίξουν σε ένα πέλαγος ψευτιάς και συκοφαντίας. Προπαγάνδιζαν εντατικά τη θέση ότι στην ΕΣΣΔ οικοδομείται «όχι ο σοσιαλισμός, αλλά ο κρατικός καπιταλισμός» και ότι το πεντάχρονο σχέδιο είναι απλώς μια προσπάθεια να κάνουν με τη βία αυτό που έχει γίνει πια στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Ο Κ. Κάουτσκι επιτίθονταν με μοχθηρία ενάντια στην ΕΣΣΔ και το κομμουνιστικό κίνημα. Στο βιβλίο του «Ο μπολσεβικισμός σε αδιέξοδο», έχοντας χάσει κάθε ιδέα για την πραγματική ταξική πάλη στον κόσμο, υποστήριζε ότι η λευκοφρουρίτικη αντεπανάσταση είναι λιγότερο επικίνδυνη από τον μπολσεβικισμό. Ο Κάουτσκι έφτασε στο σημείο, να θεωρεί μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης στον κόσμο την κυριαρχία του μπολσεβικισμού στη Ρωσία, την απόσπαση της αγοράς της από τη βιομηχανική Ευρώπη και παρακινούσε ανοιχτά: «Το να βγάλουμε τον μπολσεβικισμό από τη μέση... σημαίνει να ανοίξουμε το δρόμο προς την άνθηση όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». Πάνω στο έδαφος του αντικομμουνισμού ο αποστάτης Κάουτσκι συνενώθηκε με τους ανοιχτούς οπαδούς του αντισοβιετικού ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, σελ. 324 - 326, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»
















12 σχόλια:

  1. Στα χρόνια της κρίσης (η σοσιαλδημοκρατία) εφάρμοζε γραμμή σωτηρίας του καπιταλισμού από την κατάρρευση, από την επανάσταση, αντιδρούσε ενεργά στο επαναστατικό κίνημα. Οι αρχηγοί της σοσιαλδημοκρατίας καλούσαν τους εργάτες να περιμένουν να περάσει η κρίση, να συμφωνήσουν να κάνουν θυσίες, να δεχτούν να χάσουν πολλές από τις καταχτήσεις τους, φτάνει μόνο να μην επιτρέψουν τον εμφύλιο πόλεμο. Στο συνέδριο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, που έγινε στη Λειψία το 1931, ένας από τους ηγέτες της, ο Φ. Ταρνόφ, δήλωσε ανοιχτά: «στεκόμαστε δίπλα στο κρεβάτι του άρρωστου καπιταλισμού, όχι μόνο για να κάνουμε διάγνωση. Είμαστε υποχρεωμένοι... να γίνουμε ακριβώς ο γιατρός, που θέλει σοβαρά να θεραπεύσει τον άρρωστο και ως τόσο να διατηρήσουμε το αίσθημα ότι εμείς είμαστε οι κληρονόμοι». «Είναι αυτονόητο - έγραφε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Ράιχσταγκ Ε. Χάϊλμαν - ότι όλη η σοσιαλδημοκρατία εργάζεται για ν' αποτρέψει την κατάρρευση του καπιταλισμού»........Αυτά τα Σκυλιά επικράτησαν στην Κ.Δ το 1935... και τα καταστρέψανε όλα. Συνωμότησαν στον Κόκκινο στρατό το 1935... σε συνεργασία με ΧΙΤΛΕΡ ΙΑΠΩΝΙΑ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων. Με αυτά τα Σκυλιά φτιάξαμε το ...ΕΑΜ την ...ΕΔΑ και τον ...συνασπισμό.... Μιλάμε για τον απόλυτο καρκίνο. Οι φασίστες μπροστά τους είναι Αγγελούδια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοσιαλδημοκρατια και Τροτσκισμος κατεστρεψαν τα παντα τοτε .Γιναν ο δουρειος ιππος των αγορων στην ΚΔ

      Διαγραφή
    2. Ετσι ακριβώς. Η Κ.Δ απο εργαλείο στα χέρια των Κομμουνιστών για την ανατροπή του καπιταλισμού μετατράπηκε όπως το λες σε εργαλείο των καπιταλιστών για την καταστροφή των Κ.Κ και της ΕΣΣΔ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Οπως ακριβώς το είπες. Κοινός στόχος η σωτηρία του καπιταλισμού απο φαινομενικά αντίθετους δρόμους. Η Σοσιαλδημοκρατία άλλαξε τον Στρατηγικό στόχο για Σοσιαλισμό με Δικτατορία του Προλεταριάτου με τον ...ανθρώπινο καπιταλισμό.... με τα πολιτικά μέτωπα και στάδια. Ο Τροτσκισμός εκμεταλλεύτηκε αυτή την αλλαγή και πρόβαλε σαν δική του θέση την γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ για να την λερώσει πατώντας στο ότι οι πραγματικοί κομμουνιστές στα Κ.Κ και στην Κ.Δ ήταν μειοψηφία και εφάρμοζαν τον Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Είναι αυτό που ζήσαμε στο ΚΚΕ το 1987 1991. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Ο Κ. Κάουτσκι επιτίθονταν με μοχθηρία ενάντια στην ΕΣΣΔ και το κομμουνιστικό κίνημα. Στο βιβλίο του «Ο μπολσεβικισμός σε αδιέξοδο», έχοντας χάσει κάθε ιδέα για την πραγματική ταξική πάλη στον κόσμο, υποστήριζε ότι η λευκοφρουρίτικη αντεπανάσταση είναι λιγότερο επικίνδυνη από τον μπολσεβικισμό. Ο Κάουτσκι έφτασε στο σημείο, να θεωρεί μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης στον κόσμο την κυριαρχία του μπολσεβικισμού στη Ρωσία, την απόσπαση της αγοράς της από τη βιομηχανική Ευρώπη και παρακινούσε ανοιχτά: «Το να βγάλουμε τον μπολσεβικισμό από τη μέση... σημαίνει να ανοίξουμε το δρόμο προς την άνθηση όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». Πάνω στο έδαφος του αντικομμουνισμού ο αποστάτης Κάουτσκι συνενώθηκε με τους ανοιχτούς οπαδούς του αντισοβιετικού ιμπεριαλιστικού πολέμου......... Αφιερωμένο εξαιρετικά.... σε Καλαματιανό Πετρόπουλο Αραβανή να χαίρονται τον ομόσταβλο τους οι Χαφιέδες του Μανιαδάκη. ..ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βοηθείστε με, όσοι θυμάστε καλύτερα: Ηταν τότε που, ακόμη, ο Ερνστ Τέλμαν και το γερμανικό κομμουνιστικό κίνημα, πάλευαν στη γραμμή για το Arbeitereinheitsfront (=Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο); Αμυδρά θυμάμαι, από παληότερες αναδιφήσεις, ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις πριν το '33, το KPD ανέβαινε δυνατά, τραβώντας εργατόκοσμο από τους προδότες του SPD.
    Θα άξιζε να γίνει μια ανασκόπηση της πολιτικής πάλης εκείνης της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το αρθρο εχει ελλειψεις ...Και τον αγωνα του ΚΡD δεν αναφερει και το οτι η ΕΣΣΔ τοτε καλυπτε το ενα 5χρονο μετα το αλλο με εξαιρεση τον Λιμο που καποιο χερακι ειχε βαλει και η Δυση σ αυτο .

      Διαγραφή
    2. Για τον Λιμό πρέπει να έχει μέσα το βιβλίο του Λ.ΜΑΡΤΕΝΣ μια άλλη ματιά στο ΣΤΑΛΙΝ. Δεν πρέπει να με γελάει η μνήμη μου. Αναφέρει συνολικά για τα Σαμποτάζ παντού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2507-i-xrysi-avgi-teleiose-o-fasismos-omos Οι Χαφιέδες του Μανιαδάκη σε δράση για την δηνιουργία του νέου οπορτουνιστικού αναχώματος που χρειάζεται ο καπιταλισμός. Αχνα δεν βγάζουν γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Τι να πούνε οι Χαφιέδες.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://iskra.gr/%cf%80%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af%ce%84%cf%85%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%ac/ Ολα τα μωρά στη πίστα. Το Γλέντι ξεκίνησε. Το Ταξικό ναυάγιο θέλει ...παλαικό μέτωπο..... Ας αλλάξει πλευρό και χέρι.. Εκτός αν θέλει να έρθει στο ΠΑΜΕ οπότε καλοδεχούμενος. Οτι δεν ήταν ποτέ κομμουνιστής δεν πειράζει. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ελα Κουράγιο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "καλοδεχουμενος " μ αρεσει .Μονο αμα αργασει η πλατη του απο τις βουρδουλιες ΧΑΧΑΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    2. ΟΥΥΥΥΥΦΦΦΦΦΦΦ.......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή