Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Απέρριψαν σχέδιο του Δήμου Πατρέων για ασφαλή σχολεία

 


Στο καθολικό αίτημα για ασφαλή σχολεία και άρα μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, η κυβέρνηση αντέτεινε το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να φτιάξει νέα σχολεία και άρα μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι πρέπει να βολευτούν – με ρίσκο – σε πολυάριθμες τάξεις.
Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ΄΄άδειασε΄΄ ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος, όταν ακόμη τα σχολεία , το ένα μετά το άλλο, τελούσαν υπό κατάληψη, κατέστρωσε σχέδιο για λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.
Κατ΄αρχάς προχώρησε σε διερεύνηση ώστε να καταγράψει αν υπάρχουν – και πόσες – κενές σχολικές αίθουσες στα ίδια τα σχολεία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, σε 30 σχολικές μονάδες, βρέθηκαν δεκάδες διαθέσιμες αίθουσες οι οποίες, όπως είπαν μέλη σχολικών επιτροπών και εκπαιδευτικοί που μετείχαν στην έρευνα, κάλυπταν τις ανάγκες.
Τη λίστα με τις διαθέσιμες αίθουσες ο δήμος διαβίβασε στο Υπουργείο, πλην όμως, το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί υποχρέωση του υπουργείου θα ήταν να προσλάβει εκτάκτως νέους εκπαιδευτικούς και καθαριστές κι αυτό ήθελε να αποφύγει γιατί αντίστοιχη λύση θα πρότειναν και άλλοι δήμοι της χώρας.
Πάντως, ο Δήμος Πατρέων, παράλληλα με την έρευνά του στα σχολεία, έκανε και μια άλλη καταγραφή ώστε σε περίπτωση που δεν καλύπτονταν οι ανάγκες από τις διαθέσιμες σχολικές αίθουσες είχε αποφασίσει να παραχωρήσει (προσωρινά εννοείται) δημοτικά κτίρια που είχαν τις προυποθέσεις για τέτοια χρήση (τουαλέτες, βρύσες, θέρμανση, αύλειους χώρους κλπ).

Από πληροφορίες που έχουμε τα δημοτικά κτίρια που θα παραχωρούσε ο δήμος σε περίπτωσης ανάγκης, είναι :
Η αίθουσα ΄΄Αίγλη΄΄ (στη Βέσο Μάρε), η ΄΄Αγορά Αργύρη΄΄, δύο κτίρια στα ανακαινισμένα παλαιά Σφαγεία, το Μ.Λ.Τ., αίθουσα στο κτίριο της πρώην ΑΔΕΠ, το νέο κτίριο της ΔΕΥΑΠ (πρώην Αχαική Τράπεζα), την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλά ακόμη από κληροδοτήματα που ανήκουν στη δημοτική περιουσία.
Τελικά και αυτό το σχέδιο (blan b) έμεινε στο συρτάρι, αφού η Κεραμέως δεν δέχτηκε ούτε την πρώτη λίστα με τις διαθέσιμες αίθουσες που εντοπίστηκαν στα σχολεία.
Όλες αυτές οι ενέργειες από την πλευρά του δήμου δείχνουν ότι : Την ώρα που πολιτικάντηδες βουλευτές της ΝΔ (Αλεξοπούλου, Κατσανιώτης) κατηγορούσαν τον δήμαρχο ως ΄΄υποκινητή΄΄ των καταλήψεων, η δημοτική αρχή έτρεχε να βρει λύσεις να ικανοποιηθεί το βασικότερο αίτημα για ολιγομελή τμήματα και πιο ασφαλή σχολεία.
Και τη λύση τη βρήκε, την πρόσφερε ΄΄στο πιάτο΄΄ της Κεραμέως, αλλά η κυβέρνηση αποδείχτηκε πως είναι ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ΄αλεύρι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου