Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΤΩΡΑ ΚΚΕ για κυβέρνηση ή .....μήπως ΕΜΕΙΣ?
Η απάντηση είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που ίσως περιμένει ο απλός άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει λίγο την πολιτική του ΚΚΕ, και είναι η εξής: Το ΚΚΕ δεν παλεύει για να κυβερνήσει το ίδιο, παλεύει για να κατακτήσει η εργατική τάξη την εξουσία της, που θα την ασκήσει σε όφελος όλου του λαού. Σε αυτή την εξουσία το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστεί και θα παλεύει από τη συγκεκριμένη θέση, που θα είναι και κυβερνητική, για την εδραίωση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Το ΚΚΕ δεν υπόσχεται στους εργαζόμενους ότι θα τους λύσει τα προβλήματα. Αν οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι δεν γίνουν πρωταγωνιστές και ρυθμιστές του μέλλοντός τους, κανένα ΚΚΕ δεν θα μπορέσει από μόνο του να τους σώσει.
Επομένως το ερώτημα, «αν το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει», από τη στιγμή που αναφέρεται στις σημερινές συνθήκες, μία απάντηση επιδέχεται: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει ή να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, με σκοπό να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και γενικότερα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Αν έκανε κάτι τέτοιο, θα εγκληματούσε σε βάρος των συμφερόντων των εργατοϋπαλλήλων και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου. Τέτοιο δικαίωμα δεν το έχει. Αν έκανε κάτι τέτοιο, η εργατική τάξη θα έχανε την πρωτοπορία της και γενικά ο λαός θα έμενε δίχως πυξίδα, έρμαιο της αστικής πολιτικής.
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση υπέρ του λαού στο πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλίων, στο πλαίσιο της εξουσίας τους. Οποιο κόμμα υποστηρίζει το αντίθετο, απλώς κοροϊδεύει τον κόσμο. Το δίλημμα είναι: Εργατική - λαϊκή εξουσία ή αστική. Τίποτα ενδιάμεσο.
Με βάση την παραπάνω στρατηγική το ΚΚΕ δρα καθημερινά για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης, της λαϊκής συμμαχίας, δίνοντας το βάρος πρώτα απ' όλα στα εργοστάσια και στους κλάδους. Επιδιώκει την ανασύνταξη του κινήματος και την οργάνωση της δράσης του ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για να μην εφαρμόζονται οι ατομικές συμβάσεις, ενάντια στις απολύσεις, στις περικοπές μισθών και των συντάξεων, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, στη μερική και ελαστική εργασία, για την προστασία των ανέργων, ενάντια στα χαράτσια, για να μην κόβεται το ρεύμα στις λαϊκές οικογένειες και για πολλά άλλα παρόμοια. Και υποστηρίζει (η ζωή το έχει επιβεβαιώσει) ότι η πάλη ενάντια στα μέτρα κυβερνήσεων - ΕΕ είναι τόσο πιο ισχυρή, όσο περισσότερο αναπτύσσεται το ταξικό εργατικό και τα άλλα κινήματα (των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς κλπ.), όσο περισσότερο αυξάνεται η επιρροή του ΚΚΕ, δηλαδή όσο περισσότερο η πάλη κατευθύνεται στην καρδιά της πολιτικής, που είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Πολλοί εργαζόμενοι, εξουθενωμένοι από τα απανωτά σε βάρος τους μέτρα των τριών τελευταίων χρόνων, και μη έχοντας συνειδητοποιήσει ακόμα την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, αναζητούν εδώ και τώρα, απεγνωσμένα ορισμένες φορές, μια λύση που θα τους ανακουφίσει έστω σε κάποιο βαθμό από τα βάσανά τους. Γιατί βεβαίως ο άνεργος δεν μπορεί να περιμένει το σοσιαλισμό για να μπορέσει να εργαστεί και άρα να επιβιώσει. Και αυθόρμητα ελπίζουν να δημιουργηθεί στις εκλογές μια κυβέρνηση που θα κοιτάξει και το φτωχό, όπως λέγεται.
Ο άνεργος, ο κόσμος που ζει με 300 και 500 ευρώ, όλοι οι εξαθλιωμένοι, έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους και κάθε δικαίωμα να αγανακτούν και να εξεγείρονται, κάθε δικαίωμα να ζητούν εδώ και τώρα επίλυση στοιχειωδών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει λύση αυτών και πολλών άλλων προβλημάτων. Δηλαδή πώς είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, πώς θα γίνει δυνατό να υπάρχει σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και ελεύθερο χρόνο και πολλά ακόμα; Και είναι δυνατό να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα τα αντιμετωπίσει; Οσοι εργατοϋπάλληλοι και άλλοι βιοπαλαιστές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό, ας επιτραπεί να πούμε ότι έχουν αυταπάτες. Από την εξαθλίωση που τους οδήγησε η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να αντεπιτεθούν σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και άλλες πρωτοποριακές εργατικές και λαϊκές δυνάμεις και μάλιστα με ταξικό μίσος για εκείνους που ευθύνονται: Τα μονοπώλια, τα κόμματά τους, η ΕΕ. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Διαφορετικά θα υποστούν τα ίδια και χειρότερα. Και κυρίως τα παιδιά τους.
Ποια είναι εκείνη η κυβέρνηση που και να ήθελε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τα μεροκάματα πείνας, την ακρίβεια, το Ασφαλιστικό, δίχως να τα βάλει με τα μονοπώλια και την ΕΕ; Τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει. Κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι υπήρχε και το επιχειρούσε, θα ήταν υποχρεωμένη να συγκρουστεί εφ' όλης της ύλης με τα μονοπώλια και την ΕΕ, που θα αντιδρούσαν και θα την υπονόμευαν. Για παράδειγμα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση θα καταργήσει το μνημόνιο. Αυτό σημαίνει απευθείας σύγκρουση με την ΕΕ και με το εγχώριο κεφάλαιο, άρα υπονόμευση της αριστερής κυβέρνησης από τη μεριά τους και διαφόρων μορφών οικονομική και πολιτική αντίδραση, που θα έφερνε αυτήν την κυβέρνηση μπροστά στην ανάγκη να προχωρήσει στη ρήξη με την ΕΕ, βγάζοντας την Ελλάδα από αυτήν. Διαφορετικά θα υποχρεωνόταν σε αναδίπλωση, οδηγώντας το λαό σε μία ακόμα τραγωδία. Ομως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την αποδέσμευση από την ΕΕ. Να γιατί η πρότασή του αποτελεί εμπαιγμό. Χονδροειδή εμπαιγμό, όπως ότι θα χτυπάει γερά τη γροθιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, για να την εξαναγκάσει!!
Πολύ περισσότερο τώρα που επίκειται νέα θύελλα αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις εκλογές, πολύ περισσότερο που αυτή έχει αποφασιστεί και τα αστικά κόμματα, όποια κυβέρνηση κι αν διαμορφώσουν, έχουν δεσμευτεί να την υλοποιήσουν.
Το συμπέρασμα είναι ένα: Τίθεται επί τάπητος η ανάγκη κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, αποδέσμευσης από την ΕΕ και εγκαθίδρυσης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που θα διαγράψει το χρέος. Οσοι, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προβάλουν τη λεγόμενη «αριστερή κυβέρνηση» ή την «αντιμνημονιακή κυβέρνηση», εξαπατούν το λαό, για τον εξής απλούστατο λόγο: Υπόσχονται φιλολαϊκά μέτρα, δίχως σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, ενώ τέτοιες δεν υπάρχουν.
Το ΚΚΕ αξιοποιεί και τις βουλευτικές εκλογές ως ένα μέτωπο της ταξικής πάλης και ζητάει από το λαό να το υπερψηφίσει, ώστε να εκφραστεί και στην κάλπη ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτή η αποφασιστική ενίσχυση θα δυναμώσει την εργατική - λαϊκή πάλη μετά τις εκλογές, μέχρι να το ανατρέψει.
Το ΚΚΕ παλεύει για να εκμηδενίσει ο λαός την ιδεολογική επίδραση των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» και όχι απλώς για να ηττηθεί ο δικομματισμός. Βεβαίως οι περισσότερες λαϊκές δυνάμεις είχαν ψηφίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εκλογές, και απ' αυτήν την άποψη ο βασικός όγκος των ψηφοφόρων τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εγκαταλείψουν. Ομως αυτό δε φτάνει. Η ψήφος που πιάνει τόπο είναι αυτή που κατευθύνεται στην κάλπη του ΚΚΕ και μόνο.
Απ' όλα τα προηγούμενα -και πρωταρχικά βεβαίως από το πρόγραμμα του ΚΚΕ- συνάγεται ότι το ΚΚΕ δεν είναι ένα από τα λεγόμενα αριστερά κόμματα. Είναι Κομμουνιστικό Κόμμα, όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στο περιεχόμενο. Αν ήταν μόνο στο όνομα, όπως συμβαίνει με άλλα κομμουνιστικά κόμματα, η αστική τάξη δεν θα το αντιμετώπιζε ως εχθρό της, αλλά ως εφεδρικό πολιτικό προσωπικό της.
Ο χαρακτήρας των κομμάτων δεν προσδιορίζεται γεωγραφικά, όπως επιχειρείται και έχουν καθιερώσει: Δεξιά, κέντρο, αριστερά, κεντροαριστερά και πάει λέγοντας. Αυτή η ονομασία δεν λέει τίποτα. Αντίθετα, συγκαλύπτει την ταξική έκφραση των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται με τη μια ή την άλλη ονομασία. Συγκαλύπτει και το διαφορετικό χαρακτήρα του ΚΚΕ από τη στιγμή που το τσουβαλιάζουν με άλλους στη λεγόμενη αριστερά.
Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης. Τα άλλα κόμματα εκφράζουν τα αστικά συμφέροντα, ανεξάρτητα από το αν ονομάζονται σοσιαλδημοκρατικά ή αλλιώς.
Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ είναι Κομμουνιστικό Κόμμα και ακριβώς επειδή έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι το κόμμα που μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα όχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και των άλλων εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων. Αρα και τα συμφέροντα όλων εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή ριζοσπάστες της αριστεράς, ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ σε όλα. Είναι το μόνο κόμμα στο οποίο μπορούν να ακουμπήσουν, σίγουροι ότι δεν θα τους πει αύριο διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που λέει και κάνει σήμερα. Δεν ψαρεύει σε θολά νερά ούτε πατάει σε πολλές βάρκες.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


απο εναν Ριζοσπαστη 


Σημ,Ιστολογιου Αν δεν πάρουμε στα χέρια μας την μοίρα μας , μέσα απο τα συνδικάτα μας ,ενώσεις μας ,αγροτικούς συνεταιρισμούς ,Δημοτικές και λαϊκές επιτροπές ,σωματεία,Ομοσπονδίες ,Πανεπιστήμια ,Σχολές .Αν δεν τα κάνουμε κύτταρα Λαϊκής Εξουσίας τότε μην περιμένουμε κανένα Μεσσία να μας σώσει 
6 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό, και διορατικό τότε, το άρθρο του Μ. Μαϊλη, προέβλεψε την μορφή της άμεσης ιδεολογικής πίεσης επί του ΚΚΕ από τους μηχανισμούς της α.τ. και τους διεκπεραιωτές της. Είναι ο υπόγειος πόλεμος του social engineering(*), που λέγαμε σε προηγούμενο πόστ.
  Δυστυχώς, ούτε το Κόμμα, ούτε κι εμείς οι στενοί οπαδοί συνειδητοποιήσαμε πως ακριβώς παιζόταν εκείνη την εποχή το παιχνίδι, για να αντιδράσουμε πιο συγκεκριμένα. Θυμάμαι είχε γίνει σλόγκαν τον Μάη, δυό μήνες μετά δηλαδή, το "το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει" - το άκουγα και από ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Ο Μαϊλης το είχε δεί, το έγραψε, αλλά δεν έφτανε αυτό. Επρεπε να αντιμετωπιστεί με κατάλληλο επεξεργασμένο αντι-σλόγκαν. Ετσι γίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας και της αγκιτάτσιας. Πρέπει να περνάς τη γραμμή σου με δυό-τρία λόγια σταράτα, το σύνθημα, τα κατεβατά είναι μόνο για όσους έχουν ήδη το ζιζάνιο μέσα τους και την ανησυχία - δηλαδή για πολύ λίγους.
  Bλέπω μιαν αρκετά καλή δουλειά σε σποτάκια στην τηλεόραση. Αλλά ακόμη μας λείπει το σύνθημα, που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα και βουλώνει το στόμα του αντιδραστικού υποβολέα στην καθημερινή επαφή, όχι μόνο μπροστά στο γυαλί των βουβών παθητικών ακροατών.
  Εχουν καταφέρει να ακυρώσουν και τούτες τις εκλογές οι αστοί: Κανένας δε μιλάει για τα προβλήματά του. Για το παιδί, που έφυγε και δε θα ξανάρθει, για το άλλο, που μαραζώνει στην ανεργία, το τρίτο, το "τυχερό", που δουλεύει (δεν εργάζεται...) χωρίς ωράριο και δικαιώματα για 600€, και χωρίς προοπτική. Για την σύνταξη, που θα εκμηδενιστεί κι ας λένε. Για τον Πόλεμο, την Προσφυγιά, για την Καταστροφή του Περιβάλλοντος, για την Ηθική και Πολιτιστικη Εξαχρείωση.
  Εγώ στους φίλους και γνωστούς βάζω ένα απλό ερώτημα: Που θα πάει όλο αυτό;
  Δεν απαντάνε, και δεν έχω βρει ακόμη τον τρόπο να τους κάνω να μιλάνε, γιατί είμαι σίγουρος, πως κάποιες αυταπάτες θα κρύβουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, κι απλά διστάζουν να μου τις εκθέσουν.
  ------------------------------------
  [* Σου έγραψα μιαν απάντηση σε μια προτροπή σου σε εκείνο το ποστ για τα "Αγραφα".]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΗΛΙΑ
   Μεγαλη δουλεια ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ απ την εποχη της Οκτωβριανης

   Διαγραφή
  2. Πιστεύω πως δεν μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο το 2012 απο την στιγμή που η Αστική τάξη έπαιξε το Οπορτουνιστικό χαρτί. Ηταν σίγουρο οτι θα πληρώναμε τις Κοινοβουλευτικές αυταπάτες στις οποίες είχε διαπαιδαγωγηθεί ο κόσμος μας πριν το 1991... και για δεκαετίες... Το ευτύχημα είναι οτι είχαμε 20 χρόνια για την Ανασυγκρότηση. Αν είχε συμβεί νωρίτερα θα είχαμε μεγάλη τραγωδία. Οπως είχε πει και η Αλέκα με λίγο καλύτερη δουλειά αντι για 4.5 να είχαμε πάρει 5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 2. Τι άλλο να πει κάποιος. Τα είπε όλα ο Σύντροφος. ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι Κ.Κ όχι μόνο στο όνομα αλλα και στο περιεχόμενο. Αν ήταν μόνο στο όνομα όπως άλλα ..Κ.Κ η Αστική τάξη δεν θα το αντιμετώπιζε σαν εχθρό της αλλά ως εφεδρικό πολιτικό της προσωπικό γράφει ο Μάκης. Στρατάρχα είσαι μεγάλος ...προβοκάτορας..... χοχοχοχοχοχοχο......ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει ΜΑΖΙ με την ενεργό συμμετοχή της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Με την ενεργό συμμετοχή του στους χώρους δουλειάς. Είναι κατά της ανάθεσης σε σωτήρες και μεσσίες αν ο ίδιος ο εργατόκοσμος, ο λαϊκός κόσμος των μικρών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, νεολαίας, εργαζομένων δεν γίνει σωτήρας του εαυτού του με την ενεργή συμμετοχή του στα σωματεία και τον έλεγχο των "από πάνω".

  Το ΚΚΕ Παλεύει για μία πραγματική λαϊκή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση "από τα κάτω", στη λαϊκή βάση. Είναι αντίθετο σε συμφωνίες "κορυφών" οι οποίες γράφουν την βάση του απλού κόσμου εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Για δείτε τι έγινε από όσους που ανάθεσαν τις "ελπίδες" τους στον Σύριζα;

  Όχι φίλε μου θα συγκυβερνήσεις και ΕΣΥ σε Κυβέρνηση ΚΚΕ. Θα εκλέγεις τον λαϊκό βουλευτή μέσα στους χώρους εργασίας που όταν δεν θα κάνει αυτά που του είχατε πει θα χάνει την βουλευτική ιδιότητα του και θα γυρίζει πίσω και θα πάρει άλλος την θέση του μετά από ψηφοφορία. Θα ψηφίζεις και ΕΣΥ στα εργοστάσια για θέματα παραγωγής θα ελέγχεις και ΕΣΥ τους διευθυντές σου. Θα γίνεις και ΕΣΥ εκπρόσωπος στους χώρους εργασίας.

  Δεν θα υπάρχει ανάθεση σε "σωτήρες" και σε ψηφοφόρους που απλά περιορίζονται στο να ψηφίζουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και να γίνονται "κοψοχέρηδες" την επόμενη των εκλογών. Για να ξαναγίνουν "κοψοχέρηδες" μετά από άλλα τέσσερα χρόνια και ούτω καθεξής.

  Άλλο λοιπόν η ανάθεση σε κάποιους "μεσσίες" που το μόνο που σώζουν είναι την αστική τάξη και τα κέρδη των πλούσιων, και άλλο η ενεργός συμμετοχή στους χώρους δουλειάς και εργασίας για μία πραγματικά λαϊκή κυβέρνηση με τα κλειδιά της οικονομίας(εργοστάσια, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πλοία) στα χέρια της.

  Όχι φίλε μου θα συγκυβερνήσεις και ΕΣΥ σε Κυβέρνηση ΚΚΕ. Θα εκλέγεις τον λαϊκό βουλευτή μέσα στους χώρους εργασίας που όταν δεν θα κάνει αυτά που του είχατε πει θα χάνει την βουλευτική ιδιότητα του και θα γυρίζει πίσω και θα πάρει άλλος την θέση του μετά από ψηφοφορία. Θα ψηφίζεις και ΕΣΥ στα εργοστάσια για θέματα παραγωγής θα ελέγχεις και ΕΣΥ τους διευθυντές σου. Θα γίνεις και ΕΣΥ εκπρόσωπος στους χώρους εργασίας. Έλα να συγκυβερνήσεις και ΕΣΥ μαζί με το ΚΚΕ

  "(..)έλα και εσύ να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα
  μαζί να ανάψουμε την φωτιά που έσβησε στο Higuera
  να ρθούμε να σου πούμε κάπου εκεί στο βαγιεγκράντε
  HASTA LA VICTORIA SIEBRE COMMANDATE"


  Το έγραψα όσο πιο απλά γίνεται

  17-57

  ΑπάντησηΔιαγραφή