Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Γαλλία: Τα συνδικάτα σε κινητοποιήσεις «είτε κερδίσει η πανούκλα είτε η χολέρα»




Β’ Γύρος των Γαλλικών εκλογών σήμερα και το δίλημμα της εποχής μας φαίνεται να είναι παντού η επιλογή μεταξύ αντιλαικού νεοφιλελευθερισμού με ελιτίστικο ”προοδευτικό” κοσμοπολιτισμό και εθνικιστικού συντηρητισμού με λαικιστική ρητορική.

Από την μια, μια κοσμοπολίτικη φιλελεύθερη ελίτ με μεγάλη βάση σε μεσαίες τάξεις, σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με επιλεκτικές και ρηχές ”προοδευτικές ευαισθησίες” αποκομμένες από τα βιοποριστικά προβλήματα του λαού. Από την άλλη μια συντηρητική, ακροδεξιά τάση εξίσου νεοφιλελεύθερων στόχων αλλά με κάποιες δόσεις οικονομικού προστατευτισμού και εθνολαικισμού. Το σχήμα αυτό παρατηρείται πλέον σχεδόν παντού και εκφράζει αντιφατικές τάσεις του κεφαλαίου (βλ. Ριζοσπάστης)
Ουσιαστικά η μία τάση τροφοδοτεί την άλλη. Η πρώτη αδιαφορεί στο να ασχοληθεί με τις κοινές ανησυχίες της ”άξεστης” πλέμπας και η δεύτερη αναλαμβάνει ανενόχλητη τον ρόλο αυτό με τα γνωστά αποτελέσματα της ανόδου του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαικισμού.
Ενδεικτική η αντιμετώπιση των Συνδικάτων που δεν παρουσιάζουν την μία επιλογή, του Μακρόν, σαν το ”μικρότερο κακό” αλλά και πολλών ψηφοφόρων του αριστερού Μελανσόν που δήλωσαν το ίδιο. Πως θα μπορούσαν αλλιώς αφού ο πρώην επενδυτής τραπεζίτης, Υπουργ. Οικονομικών που προώθησε δεκάδες αντιλαικά μέτρα, έχει δηλώσει επίσημα ότι θα προχωρήσει σε περικοπές, απολύσεις, χαλάρωση των εργασιακών νόμων, χτίσιμο φυλακών κ.α. Δηλαδή, η εκλογή Μακρόν θα είναι η ραγδαία ενίσχυση των συνθηκών που έφεραν την Λε Πεν εκεί που είναι.
Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει με την είσοδο του λαικού παράγοντα. Τα συνδικάτα έκαναν το πρώτο βήμα.

Συνδικάτα εργαζομένων στη Γαλλία, τα οποία δεν δέχθηκαν ποτέ το τέλος της μάχης κατά του εργασιακού νομοσχεδίου σχεδιάζουν κινητοποιήσεις στο Παρίσι ήδη από τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανεξαρτήτως νικητή.
Ενωμένα υπό τη συλλογικότητα με όνομα «Κοινωνικό Μέτωπο», που είχε καλέσει σε «μάχη κατά των δύο υποψηφίων» μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, τα συνδικάτα έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία της Δημοκρατίας στις 8 Μαΐου στις 14:00.
Το σύνθημά τους: «συμμετέχετε στην πρώτη κοινωνική κινητοποίηση της πενταετίας (σ.μ. της πενταετούς θητείας του νέου Γάλλου προέδρου), είτε κερδίσει η χολέρα είτε η πανούκλα».
«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τις προτάσεις που έχουν κάνει οι υποψήφιοι», ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, εξηγεί ο Φρεντερίκ Γκιγιό του τομέα των αστυνομικών στο συνδικάτο CGT, που είναι μέλος της συλλογικότητας αυτής η οποία δημιουργήθηκε στις 27 Απριλίου.
Στις 22 Απριλίου, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, τα συνδικάτα που συμμετέχουν στο «Κοινωνικό Μέτωπο» διοργάνωσαν συγκέντρωση και διαδήλωση, επίσης στην πλατεία Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι.
Αυτό που ενώνει τα συνδικάτα είναι η αγανάκτηση για το τέλος των κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου μετά τις εθνικές διαδηλώσεις της 15ης Σεπτεμβρίου. Πηγή: Pressproject







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου