Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Και με νόμισμα και με ευρω .Σουηδικά και Σκανδιναβικα μνημονια!






Τα μέτρα που έχει το πρόσφατα ψηφισμένο μνημόνιο είναι πραγματικοτητα εδώ και χρόνια στην Σουηδία αλλά και σε όλη την Σκανδιναβία. Άρχισαν σαν μεταρυθμισεις με πιο χαλαρό ρυθμό ,τα τελευταία 20-25 χρόνια, η ελαστικοποίηση ωραρίου και συμβάσεων, η υποαπασχόληση και ημιααπασχοληση, οι εποχιακές συμβάσεις, νυχτερινά και σπαστά ωράρια. Περιορισμούς στο δικαίωμα απεργίας όπως η απαγόρευση απεργίας χωρίς την έγκριση της Ομοσπονδίας του κλάδου, οι μαζικές απολύσεις σαν υπεράριθμος και επέκταση του λοκ-αουτ. Δεν υπήρχαν τότε πρόσφυγες για να τους επικαλεστούν και όμως... Είναι όμως που παίζουν χωρίς αντίπαλο με συνδικάτα κρατικά και κυβερνητικά! Η εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων δεν άλλαξε το μείγμα της πολιτικής λιτότητας η των ιδιωτικοποιήσεων και φοροαπαλλαγών των ομίλων. Κάνα επίδομα παραπάνω από τους Σοσιαλδημοκράτες ισως.



Η έλλειψη λαϊκής πάλης έστρεψε έναν απολιτικο και κουρασμένο κόσμο από τις αλλεπάλληλες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τα όλο και μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στον ίδιο χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθού στα χαμηλά στρώματα, οι μεταρυθμισεις που φτωχοποιησαν τους συνταξιουχους, την αυξανόμενη εγκληματικοτητα, την έλλειψη στέγης, την μείωση των δωρεάν κοινωνικών παροχών, την αύξηση της ψαλίδας των εισοδημάτων της εργατικής και συνδικαλιστικής αριστοκρατιας και σε συνδυασμό με εναν απερίγραπτο αντικομμουνισμο και ρωσοφοβια, όχι βέβαια στην ανύπαρκτη η και ενσωματωμένη στο σύστημα Αριστερά αλλά στους εθνικιστές και ακροδεξιούς λαϊκιστές! Χωρίς καμμία αμφισβήτηση φυσικά για την κυριαρχία της πλουτοκρατίας. Η προσέλευση προσφύγων έπαιξε και παίζει τον ρόλο του εξιλαστήριου θύματος για τα άλυτα προβλήματα. Έτσι συμμετέχουν στις κυβερνήσεις της Δανίας, Νορβηγίας και Φιλανδίας οι ακροδεξιοί εθνικιστές και στην Σουηδία οι μετρήσεις τους φέρνουν 2ο κόμμα!


Το "επιχειρείν" και η κερδοφορία είναι το ευαγγέλιο! Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθορίζουν την βιωσιμότητα των κοινωνικών παροχών. Το "θαύμα" της συνεργασίας των τάξεων, του συνθήματος "όλοι μαζί" κατέρρευσε εδώ και χρόνια! Ο λόγος: Το αντίπαλο δέος των σοσιαλιστικων χωρών δεν υπάρχει πια και ταυτόχρονα το κυνήγι του κέρδους δεν μπορεί να γίνεται μόνο στις τρίτες χώρες πια! Παίρνει η μπάλα και τους Σκανδιναβους σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν!



Α.Π.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου