Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

"Δεν ειχαν να φανε στην ΕΣΣΔ"






Ενα συγκλονιστικο αρθρο που αποκαλυπτει την απο τα πανω μεθοδευση της σταδιακης ανατροπης του σοσιαλισμου



Η γνωστή κακόβουλη προπαγάνδα "δεν είχαν να φάνε" ή ότι "δεν υπήρχαν super markets" στις χώρες του σοσιαλισμού απαντιέται με φωτογραφίες.
Παράλληλα όμως χρειάζεται σοβαρός προβληματισμός για την τεχνητή έλλειψη κάποιων προϊόντων σε αστικές περιοχές την τελευταία δεκαετία πριν τις ανατροπές. Ποια ήταν η αιτία της τεχνητής έλλειψης, που αποσκοπούσε και γιατί.
Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική. Είχε προχωρήσει η διάβρωση από τους οπορτουνιστές σε επίπεδο διοίκησης των αγροκτηνοτροφικών και των άλλων σοσιαλιστικών επιχειρήσεων που παρήγαγαν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Ο κεντρικός σχεδιασμός με διαμόρφωση των πλάνων παραγωγής στη βάση των δεδομένων της κατανάλωσης καθώς και η κατανομή των οικονομικών πόρων για στήριξη των πλάνων δεν λειτουργούσε, γιατί ήταν αντίθετος με τους σχεδιασμούς της οπορτουνίστικης κλίκας μέσα στις διοικήσεις των σοσιαλιστικών επιχειρήσεων που ήθελε να δημιουργείται αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα με σκόπιμη στασιμότητα του πλάνου παραγωγής ή στοκάρισμα στις αποθήκες ή μαύρη αγορά με αποστολή σε άλλες περιοχές για να ανεβάζουν την τιμή, να ανεβαίνουν τα κέρδη και έτσι να εξασφαλίζουν τα bonus για τα διευθυντικά στελέχη που είχαν θεσμοθετηθεί.
Για να μην ξεσκεπάζεται στο λαό η αδιέξοδη λογική του κέρδους που είχαν εισαγάγει στην οικονομία, σκοπίμως υποβάθμισαν το κρατικό δίκτυο διανομής προϊόντων που θα αποτύπωνε τις πραγματικές ανάγκες κατανάλωσης και έτσι θα έμπαινε αφ' ενός ζήτημα αναπροσαρμογής των πλάνων παραγωγής και αφ' ετέρου ζήτημα ελέγχου στις αποθήκες...
Επίσης είχαν μειώσει δραματικά τα σημεία διανομής (καταστήματα) σε πολλές αστικές περιοχές μετά την δεκαετία του 1970 για να μειώσουν το κόστος διανομής προκειμένου και πάλι να αυξήσουν τα κέρδη και τα bonus. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του φαινομένου της ουράς που σημαίνει κλοπή ελεύθερου χρόνου από τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα οι ουρές λειτουργούσαν σαν κουκούλωμα της τεχνητής έλλειψης σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Όσοι κάνουν κακοπροαίρετη κριτική για τις ουρές τότε, αδιαφορούν να μάθουν την παραπάνω πραγματική αιτία και δεν κάνουν καμιά κριτική για τις ουρές σήμερα στον καπιταλισμό σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι λίστες αναμονής για είσοδο σε νοσοκομεία με κίνδυνο ζωής, οι ουρές αναμονής για διευθέτηση χρεών σε τράπεζες και εφορίες με κίνδυνο πλειστηριασμών, οι ουρές των συσσιτίων, οι ουρές των ανέργων στον ΟΑΕΔ κ.λπ. Γι' αυτές τις ουρές δεν προβληματίζονται, τσιμουδιά δεν βγάζουν τι φταίει και γιατί...
Στη φωτογραφία Super Market στην ΕΣΣΔ την δεκαετία του 1970




απο Ευαγγελος Δανεζης





2 σχόλια:

  1. Απόλυτα σωστό!!! Με προσωπική διαπίστωση επίσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με τη διαφορα οτι απο 85 -91 παρουσιαστηκαν ελλειψεις στην αγορα λογω Γκλασνοστ και Περεστροικα

      Διαγραφή