Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

ΠΡΟΣΕΧΩΣ : και ο Χριστοφοράκος Υπουργός



Στην ποδιά του Ποινικού Κώδικα σφάζονται παλληκάρια .Συριζαιοι και φλελέδες ξιφουλκούν για το ποιος απ τους δυο ευθύνεται που κάποια καλόπαιδα απαλλάσονται ,παύουν για αυτους οι διώξεις ή βγαίνουν εξω απ την στενή .Αν και απ τον Ιούνη μας ειχαν προιδεάσει οι εφημερίδες εμβροντητη η κοινή γνώμη βλέπει κατι απίθανες απαλλαγές και αποφυλακίσεις σαν τσουνάμι .Αυτη την ΑΔΙΚΟΣΥΝΗ  μονο ενα διεφθαρμένο και ανάλγητο αστικό κράτος πιο διεφθαρμένο κι απ το Αμερικάνικο θα μπορούσε να εκτελέση με τοσο θράσος και αναλγησία .
Κι ομως οι κομμουνιστές έγκαιρα πολυ ειχαμε προειδοποιήσει απ τον Ιουνη ακομα :



Συγκεκριμένα, με τους νέους Κώδικες εισάγονται νέοι, αμερικανόπνευστοι θεσμοί που αλλάζουν σε αντιδραστική κατεύθυνση τον ίδιο το χαρακτήρα της ποινικής δίκης, όπως αυτοί της ποινικής διαταγής, της ποινικής διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής, προσβάλλοντας θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνοντας ένα απαράδεκτο παζάρι ποινών, που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών και μεγαλοσχημόνων παραβατών του νόμου. Οι εισαγόμενοι αυτοί αντιδραστικοί θεσμοί έχουν ήδη επικριθεί έντονα από αρκετούς πανεπιστημιακούς στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με την ποινική διαταγή, δίνεται η ευχέρεια - για αδικήματα αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου - να εκδίδεται καταδικαστική απόφαση χωρίς την υποχρέωση τήρησης ακροαματικής διαδικασίας και κλήτευσης του κατηγορουμένου, εάν κριθεί ότι το υπάρχον αποδεικτικό υλικό είναι αρκετό για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Πρόκειται δηλαδή για μιαν αυταρχική διαδικασία, που ανατρέπει θεμελιώδεις δικονομικές αρχές προστασίας του κατηγορουμένου.
Με την ποινική διαπραγμάτευση (ή, με απλά λόγια, το θεσμό του «μεγάλου ποινικού παζαριού»), η Δικαιοσύνη δεν καλείται πλέον να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου αλλά ουσιαστικά να διαπραγματευτεί μαζί του για το ύψος της επιβαλλόμενης ποινής, μέσω παζαριών και συνδιαλλαγών μέσα σε κλειστά γραφεία. Ο κατηγορούμενος καλείται να επιλέξει εκβιαστικά είτε μια χρονοβόρα και δαπανηρή ποινική ακροαματική διαδικασία είτε την εκ των προτέρων επιβολή κάποιας μειωμένης ποινής μέσω της αναγνώρισης της ενοχής του. Είναι προφανές ότι αυτός ο εκβιασμός θα λειτουργήσει εναντίον των πιο αδύναμων οικονομικά, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και προς όφελος των οικονομικά ισχυρών.
Με τη συστηματική εισαγωγή, τέλος, του θεσμού της ποινικήςσυνδιαλλαγής, στις περιπτώσεις αδικημάτων οικονομικού χαρακτήρα, ακόμη και κακουργημάτων και σε χρόνο μεταγενέστερο της ποινικής δίωξης, δηλαδή εφόσον θα έχει ήδη αποκαλυφθεί ο δράστης και θα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ενοχή του, ο κατηγορούμενος εφόσον αποκαταστήσει την οικονομική ζημιά που επέφερε, θα απαλλάσσεται ουσιαστικά με μια συμβολική ποινή φυλάκισης 1 - 2 ετών, η οποία δεν θα εκτίεται. Πρόκειται, θα μπορούσαμε να πούμε, για σκανδαλώδη διάταξη, που ευνοεί φυσικά τους κατηγορούμενους του λεγόμενου «λευκού κολάρου», δηλαδή μεγαλοεπιχειρηματίες και λοιπούς μεγαλοσχήμονες, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ρητή πρόβλεψη για τους χιλιάδες εργαζόμενους που σύρονται στα δικαστήρια για κακουργηματικές υπεξαιρέσεις, οι οποίοι φυσικά αδυνατούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θεωρείται ότι κακώς έλαβαν ως μισθούς κατά το διάστημα που κρίνεται ότι εργάστηκαν παράνομα.

Η μοναδική αλήθεια είναι οτι ο Συριζα έστρωσε το χαλί και η ΝΔ το απολαμβάνει 

Ετσι ο νεος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ καταφερε 

Με βασικό στόχο την τεχνητή αποσυμφόρηση υποθέσεων από τα ποινικά δικαστήρια και κρατουμένων από τις φυλακές, προωθούνται μια οριζόντια γενική μείωση ποινών, μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα κ.λπ., ενώ από την άλλη μεριά, αντιφατικά και προβληματικά, καταργείται η δυνατότητα μετατροπής των ποινών πάνω από 3 έτη, οι οποίες υποχρεωτικά θα εκτίονται.
Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες τροποποιήσεις, όπως την κουτσουρεμένη ενσωμάτωση στο νέο Ποινικό Κώδικα του καταργούμενου νόμου 1608/50 για τους καταχραστές του Δημοσίου, θα έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, να ευνοηθούν - προκλητικά, θα λέγαμε - διάφοροι μεγαλοσχήμονες παραβάτες του νόμου, όπως, ειδικότερα, με την απαλλαγή ή σημαντική ελάφρυνση της θέσης υποδίκων σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς (π.χ. «Ζήμενς» κ.ά.).

αυτα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  απ τον Ιουνη του 19




Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τα νέα σχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στο ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές ευνοούνται παντός είδους μεγαλοκαταχραστές, υπόδικοι ή καταδικασμένοι σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και οι υπόδικοι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.
Από εκεί και πέρα ο δικομματικός καυγάς σε σχέση με αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να κρύψει την ουσιαστική ταύτιση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, στη γενική αντιδραστική κατεύθυνση του νέου Ποινικού Κώδικα και πιο συγκεκριμένα τη συμφωνία τους, μεταξύ άλλων, για:
Τους νέους "αμερικανόπνευστους" θεσμούς της ποινικής συνδιαλλαγής, ποινικής διαπραγμάτευσης και ποινικής διαταγής που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνουν ένα παζάρι ποινών που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων, και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών. Αλλά και για την ενίσχυση της καταστολής απέναντι στα δικαιώματα και τις κινητοποιήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, αλλά και τους προοδευτικούς δικηγόρους και νομικούς να κάνουν υπόθεσή τους:
  • Να μην περάσουν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις της ποινικής διαπραγμάτευσης, διαταγής και συνδιαλλαγής, που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.
  • Να καταργηθούν ο τρομονόμος και όλες οι διατάξεις που παρεμποδίζουν και καταστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.
  • Να εξασφαλιστούν σύγχρονες συνθήκες κράτησης ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση του εγκλήματος μέσα στις φυλακές.
  • Να προχωρήσουν οι προσλήψεις και η στελέχωση των δικαστηρίων, των φυλακών, του συνόλου των υποδομών, ώστε να υπάρχει ουσιαστική επιτάχυνση της δίκης, αλλά και αποτελεσματική επανένταξη όσων εκτίουν την ποινή τους».


1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ
    το αρθρο ξεμπροστιαζει την υποκρισια κυριως των Συριζοπασοκων αλλα και των ΝΔκρατων που τους ηρθε κουτι ο νΠΚ του Συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή