Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

«Χαραμίζομαι επειδή παλεύω για μια δίκαιη κοινωνία;»
απο m.popaganda.gr

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλά για όλα στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη. Από την συμπεριφορά του απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό μέχρι τους λόγους που τον οδήγησαν να γίνει κομμουνιστής.
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS

Ποιος θα υποπτευόταν ότι θα γινόντουσαν viral τα βίντεο με τον Θανάση Παφίλη να τρέπει σε άτακτο φυγή τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής απ’ την κοινοβουλευτική αίθουσα! Το twitter πήρε αμέσως φωτιά: «Ο Παφίλης χαραμίζεται στο ΚΚΕ», «Αν το ΚΚΕ το αναλάμβανε ο Παφίλης βγάζοντας από πάνω του τον οξύ σταλινισμό θα είχε κάποια τύχη αυτό το κόμμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζει για την Επανάσταση που θα φέρει στην εξουσία τον λαό, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ΠΑΣΟΚ σε νέα έκδοση, χειρότερη», που «κάνει τη βρώμικη δουλειά», και διαπιστώνει ότι σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπάρχουν σήμερα «οι απόγονοι του Χίτλερ». Οταν η κουβέντα προς το τέλος της δειλά δειλά λοξοδρομεί σε πιο προσωπικά ερωτήματα, επαναλαμβάνει «δεν θέλω μια προσωπική συνέντευξη». Το εννοεί. Οταν τελειώνουμε δεν αντιστέκεται, όμως. Μου δείχνει με καμάρι στο wallpaper του υπολογιστή του τη γενέτειρά του, το Πίτσιο Φθιώτιδας, στο οποίο δραπετεύει όποτε μπορεί. Βγαίνοντας από τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βουλή, πίσω μου αφήνω εκτός απ’τις βουνοπλαγιές της Φθιώτιδας και το μοναδικό πορτρέτο του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν που βρίσκεται σε ολόκληρο το κτήριο.
Αυτό που λέμε είναι ότι η ΧΑ πρέπει να απομονωθεί από τον ίδιο τον λαό. Υπάρχουν φασίστες, πολιτικοί απόγονοι των Ταγματασφαλιτών, των Παρακρατικών, των Χαφιέδων της Χούντας. Για τους υπόλοιπους, που παρασύρονται νομίζοντας ότι είναι αντισυστημικοί, χρειάζεται απομόνωση και αγώνας, ώστε να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά.
Δεν φοβάστε, κύριε Παφίλη, καθόλου, που την «μπαίνετε» διαρκώς στους βουλευτές της ΧΑ; 
Τι να φοβηθούμε; Αυτούς; Αυτοί είναι θρασύδειλοι. Ποιους κυνηγούσαν, ποιους χτυπούσαν; Δεν κυνηγούσαν με μαχαίρια σκελετωμένους μετανάστες; Δεν έδερναν τους αιγύπτιους ψαράδες; Αυτοί δεν ήταν τόσα χρόνια; Γιατί τους αφήναν; Γιατί λειτουργούσαν σαν βαλβίδα εκτόνωσης. Να σας πω κάτι. Το ότι εμείς δεν τους φοβόμαστε το έχουμε αποδείξει και ιστορικά ως κόμμα. Εμείς ήμασταν πρωτοπόροι στη συντριβή του Φασισμού. Κι αυτό που λέμε είναι ότι η ΧΑ πρέπει να απομονωθεί από τον ίδιο τον λαό. Υπάρχουν φασίστες, πολιτικοί απόγονοι των Ταγματασφαλιτών, των Παρακρατικών, των Χαφιέδων της Χούντας. Για τους υπόλοιπους, που παρασύρονται νομίζοντας ότι είναι αντισυστημικοί, χρειάζεται απομόνωση και αγώνας, ώστε να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά.

Διαπιστώνουμε, στο μεταξύ, με τη δίκη της ΧΑ, ότι δυο μέτρα και δυο σταθμά επικρατούν στην ελληνική δικαιοσύνη. Υπάρχουν δίκες, όπως αυτή της 17 Νοέμβρη, που τρέχουν με ταχύτητα φωτός, και υπάρχουν δίκες που απλώς βαλτώνουν.Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δίκη της ΧΑ; 
Αυτό που είναι φανερό είναι ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την καθυστέρηση. Αίθουσα θα μπορούσε να έχει εξευρεθεί. Γιατί αυτό ήταν το πρόσχημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης. Αλλά, θα έλεγα, και καθυστερημένα γίνανε όλα. Επρεπε να χυθεί το αίμα του Παύλου Φύσσα για να ασκηθούν όλες αυτές οι διώξεις. Γιατί υπήρχαν ήδη καταγγελίες και στοιχεία πολλά ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήτανε αυτό που από την αρχή άρχισε τον πόλεμο στους φασίστες. Να σας θυμήσω ότι όταν αποκάλεσα ναζιστική οργάνωση τη ΧΑ ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής με ανακάλεσε στην τάξη και μου ζήτησε να μην χρησιμοποιώ τέτοιους χαρακτηρισμούς.
AdTech Ad
Μόνο το ΚΚ πολεμά τη ΧΑ; 
Τα υπόλοιπα κόμματα είχαν κρατήσει στάση ανοχής, έως και σιωπή ιχθύος. Είτε για εκλογικές κοντόφθαλμες σκοπιμότητες, είτε για άλλους λόγους. Αυτοί πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στο λαό, εμείς δεν έχουμε να εξηγήσουμε τίποτα. Ιστορικά, αλλά και σήμερα ως ΚΚΕ, λέμε ότι η ΧΑ δεν είναι ένα έκτρωμα του συστήματος, αλλά η αιχμή του δόρατος του συστήματος. Είναι εξουσία του ίδιου του Κεφαλαίου, άμεση. Και αυτό αποδείχτηκε και ιστορικά. Ποιοι παρέδωσαν την εξουσία στον Χίτλερ; Ολοι οι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Λέω, λοιπόν, ότι η ΧΑ είναι μαντρόσκυλο του συστήματος. Αλλοτε το δένουν άλλοτε το αμολάνε. Αυτό πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός.
«Ιστορικά, αλλά και σήμερα ως ΚΚΕ, λέμε ότι η ΧΑ δεν είναι ένα έκτρωμα του συστήματος, αλλά η αιχμή του δόρατος του συστήματος. Είναι εξουσία του ίδιου του Κεφαλαίου, άμεση. Και αυτό αποδείχτηκε και ιστορικά.»
Μήπως υπερτιμάτε τον ελληνικό λαό; Εχετε, κατά καιρούς, πει ότι “ο λαός θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα” και “θα στείλει τους Χρυσαυγίτες στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας”. Ο λαός δεν τους νομιμοποίησε, ο λαός δεν τους έφερε στη Βουλή; 
Η ΧΑ στηρίχθηκε πολλαπλά απ΄το σύστημα. Και θα ξεκινήσω από την Ε.Ε. Μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ,από το ’90 και μετά, άρχισε ένα πρόστυχος αντικομμουνιστικός χορός που προσπαθούσε να εξομοιώσει το Χιτλερ με τον Στάλιν και τον Φασισμό με τον Κομμουνισμό. Δηλαδή, την πιο αντιδραστική και σκοταδιστική θεωρία που έχει γεννήσει ανθρώπινο μυαλό την εξομοίωναν με την πιο προοδευτική. Ετσι αναβίωσε ο φασισμός στις βαλτικές χώρες. Οταν ήμουνα ευρωβουλευτής εκ μέρους του ΚΚΕ είχα κάνει πολλές ερωτήσεις γι’ αυτά. Καταδικάστηκε και πήγε στη φυλακή άνθρωπος ο οποίος ήταν στην Αντίσταση και είχε χτυπήσει τα SSστην Λετονία. Η ΕΕ δεν έπαιρνε θέση. Καταγγείλαμε ότι ο υπουργός εσωτερικών της ίδιας χώρας γιόρτασε τα γενέθλιά του ντυμένος Χίτλερ σε ένα μπαρ στη Ρίγα γεμάτο σβάστιγκες, όπου παίχτηκε κι ο μονόλογος του Χίτλερ πριν αυτοκτονήσει. Οταν γιορτάστηκαν το 2006 τα 50 χρόνια από την αντεπανάσταση που είχε γίνει στην Ουγγαρία, επικεφαλής της επιτροπής όπου συμμετείχε και η ΕΕ ήταν στρατηγός των SS, εγκληματίας πολέμου. Ολα αυτά τα είχαμε καταγγείλει. Και παρόλο που είχαν δημιουργηθεί και διπλωματικά επεισόδια, υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας, οι ελληνικές εφημερίδες, πλην του «Ριζοσπάστη», δεν έγραψαν ποτέ τίποτα. Και το λέω έτσι ανοιχτά. Το έχω πει και στις ίδιες τις εφημερίδες. Ολα αυτά, λοιπόν, ο άμεσος ή έμμεσος αντικομμουνισμός καλλιέργησαν το έδαφος για την αθώωση του φασισμού. Φτάσαμε να δίνονται συντάξεις στις βαλτικές χώρες στα WAFFEN SS, τα ντόπια τάγματα ασφαλείας τα οποία πολέμησαν στο πλευρό των ναζιστών. Ολοι αυτοί οι φασίστες ονομάστηκαν μαχητές της ελευθερίας και από την ΕΕ και από αυτά τα κράτη τους. Αυτός ο δηλητηριώδης αντικομμουνισμός βοηθούσε να επανεμφανιστούν οι φασιστικές δυνάμεις.
Δηλαδή, τη σημερινή ακροδεξιά στροφή την εξέθρεψε ο αντικομμουνισμός; 
Ναι. Ετσι οι φασιστικές δυνάμεις εμφανίστηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και βασιλεύουν. Σε ορισμένες χώρες στις κυβερνήσεις είναι οι απόγονοι του Χίτλερ. Κι αυτούς η ΕΕ τους θεωρεί σπουδαίους πολιτικούς παράγοντες. 
Δεν είναι γέννημα της κρίσης ο νεοφασισμός; 
Είναι γνήσιο τέκνο κι όχι νόθο του Καπιταλισμού. Διακόσιοι στρατηγοί των SS και της Βέρμαχτ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περάσαν κατευθείαν στο ΝΑΤΟ. Αντικειμενικά, όμως, κι όχι επειδή το λέει το ΚΚΕ, ο Καπιταλισμός έχει σαπίσει. Είναι ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα. Αυτός ο αιώνας θα φέρει νέες κοινωνικές επαναστάσεις και αυτός ο αιώνας θα είναι αιώνας ανατροπών.
Εχετε τις ενδείξεις ότι αυτό έρχεται; 
Θα σας πω μια λαϊκή παροιμία, γιατί είμαι από χωριό εγώ. Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Συσσωρεύεται τεράστια πείρα και όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες θα υπάρξουν επαναστάσεις. Το θέμα είναι να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το όραμα του Σοσιαλισμού ,που είναι το πιο ανθρώπινο σύστημα και ειδικά σήμερα έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην ανθρωπότητα, ο πλούτος που παράγεται είναι αυξηθεί -έχει αναπτυχθεί η ανθρωπότητα, δεν είναι η Ρωσία του 1917- και υπάρχει πλέον η εμπειρία του Σοσιαλισμού  -γνωρίσαμε και τα λάθη του. Το ΚΚΕ αυτά μελέτησε και εκθέτει την πρότασή του στον ελληνικό λαό. Ενα μεγάλο κομμάτι του λαού, πολύ πιο μεγάλο από την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ, συμφωνεί με την πρότασή μας.
«Αντικειμενικά, όμως, κι όχι επειδή το λέει το ΚΚΕ, ο Καπιταλισμός έχει σαπίσει. Είναι ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα. Αυτός ο αιώνας θα φέρει νέες κοινωνικές επαναστάσεις και αυτός ο αιώνας θα είναι αιώνας ανατροπών.»
Η πρότασή σας στις τελευταίες εκλογές δεν έπεισε όμως τον κόσμο. 
Στις εκλογές οι ψήφοι στο ΚΚΕ εκφράζουν έναν κόσμο που είναι έτοιμος να μπει μπροστά για να ανατρέψει αυτό το σύστημα. Δεν εκφράστηκε, δηλαδή, η επιρροή που έχει το ΚΚΕ στις εκλογές, γιατί λειτουργούν διλήμματα, ρουσφέτια, ταξίματα, η λογική του λιγότερο κακού, που πάντα φέρνει το μεγαλύτερο. Τι λέμε εμείς σε όσους μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε συνεργασίες; Οτι προσπαθούμε να ενώσουμε τον λαό σε ταξική βάση, σπάζοντας το τι ψηφίζει ο καθένας. Πρέπει να φτιαχτεί ένα μέτωπο ανατροπής με βάση τα ταξικά του συμφέροντα. Να ενωθούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σε ένα τέτοιο μέτωπο που θα δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής. Αν ο κόσμος συνειδητοποιήσει τη δύναμή του μπορεί να γυρίσει ανάποδα ο ντουνιάς, που γράφει ο Βάρναλης.
Μήπως οι αλλαγές προκύψουν τελικά από δυναμικές μειοψηφίες και όχι από εκλογικές πλειοψηφίες; 
Οι αλλαγές και οι ανατροπές προέρχονται μόνο από κοινωνικές επαναστάσεις. Από τίποτα άλλο. Γι’αυτό παλεύουμε. Γι’αυτό ζω. Την επιλογή που έκανα με το ΚΚΕ, γιατί την έκανα;
Το ΚΚΕ κάνει την αυτοκριτική του, αναγνωρίζει τα λάθη του ή θεωρεί ότι είναι υπεράνω κριτικής; 
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει κάνει όχι μόνο αυτοκριτική, έχει αναλύσει και μελετήσει όλη του την ιστορία και την ιστορία του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, στο βαθμό που μπορεί βέβαια. Υπάρχουν τα δοκίμια ιστορίας του ΚΚΕ και οι αποφάσεις. Συνήθως το τι λέει το ΚΚΕ δεν το διαβάζουν από το «Ριζοσπάστη» και τα επίσημα κείμενα του κόμματος. Ακόμα και οι φίλοι του ΚΚΕ.
Τι εννοείτε; Διαστρευλώνονται οι θέσεις του ΚΚ. Επίσης, έχετε δει κάποια σοβαρή τρίωρη θεματική συζήτηση στα ΜΜΕ για την Οικονομία, το Αγροτικό, που να αναπτύσσει καθένας το πρόγραμμά του; Εχετε δει να καλούν ποτέ σε κάτι τέτοιο το ΚΚΕ;
Στο θέμα της αυτοκριτικής, όχι σε σχέση με την ιστορία του, αλλά με τη σημερινή δράση του, το ΚΚΕ κάνει κάτι; 
Κάθε απόφαση που δημοσιεύει ορισμένοι πονηροί δημοσιογράφοι την πιάνουν και τη δημοσιεύουν αρνητικά. Αντί να εκληφθεί ως αυτοκριτική, όταν παραδέχεται η ΚΕ ότι έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο, αναπτύσσεται πολεμική ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός κλίματος φαγωμάρας. Αλλά πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και η κοροιδία απέναντι στον ελληνικό λαό. Ποιος φταίει σήμερα για το προσφυγικό;
Το ΚΚΕ τι ακριβώς προτείνει για το προσφυγικό; 
Από ποιους ζητά και αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενοι, να λύσουν το ζήτημα; Από αυτούς που το δημιουργούν. Την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εδώ ετοιμάζονται να χτυπήσουν πάλι τη Λιβύη. Προχτές ο προοδευτικός, κατά τα άλλα, κύριος Ρέντζι έδωσε άδεια στους Αμερικάνους να απογειώνουν μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να αρχίσουν βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Αυτό δεν θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων; Γιατί γίνεται; Για το ξαναμοίρασμα της περιοχής. Εχουν κατέβει όλες οι μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και ποιος την πληρώνει; Η Ελλάδα πρώτη. Συμμετέχει όμως σε αυτά τα σχέδια ή όχι με όλες τις κυβερνήσεις; Αρα οι κυβερνήσεις της δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας και να παριστάνουν του φιλάνθρωπους. Είναι σαν αυτόν που σκότωσε τον πατέρα του και μετά λέει ότι είναι ορφανός. Και φτάσαμε να ζήσουμε το εξής φαινόμενο: να είναι βασιλικότερη η κυβέρνηση του βασιλέως, που υποτίθεται θα ήτανε αριστερή.
Γιατί το λέτε αυτό; 
Ζήτησε να κατεβεί το ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να φανταστεί κανένας αριστερή κυβέρνηση που να υποστηρίζει το Καπιταλιστικό σύστημα, αριστερή κυβέρνηση που να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η Αριστερά ήτανε πάντα απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Δημιούργησαν αυταπάτες, να μην πω κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν και την ΕΕ, η οποία δεν αλλάζει, αυτή είναι, και χειρότερη θα γίνεται, ή ότι θα μερεμετίσουν το σύστημα και θα γίνει πιο φιλολαϊκό.Οταν πάρθηκε η απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ με συμμετοχή των Μέρκελ, Νταβούτογλου, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Αμερικανών, εμείς το είπαμε. Το ΝΑΤΟ κατεβαίνει για να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας απέναντι στην Ρωσία, με μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία. Δεύτερον, με το που θα εμφανιστεί το ΝΑΤΟ η Τουρκία θα επαναφέρει αμέσως όλες τις διεκδικήσεις που έχει στο Αιγαίο. Το είδαμε. Το ΝΑΤΟ έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γιατί Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν έχει πάρει θέση ποτέ για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Στη Γιουγκοσλαβία, μια ενιαία χώρα, τι έγινε; Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. την διαμέλισαν και έγινε προτεκτοράτα. Όταν έπεσε το ελικόπτερο η Τουρκία αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει επιχειρήσεις διάσωσης στο ελληνικό FIR. Αυτόματα έβαλε θέμα για τα Δωδεκάνησα ότι είναι αποστρατικοποιημένα, κι έχει μπλοκάρει ολόκληρες περιοχές για ασκήσεις που είναι ελληνικές.
Διαβλέπετε κίνδυνο; Φυσικά υπάρχει κίνδυνος. Και παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν, επιμένουν με το ΝΑΤΟ.
Με τους πρόσφυγες, που εγκλωβίζονται στη χώρα τι πρέπει να γίνει; 
Επειδή εμείς δεν κοιτάμε μόνο πότε θα πέσει ο Ιμπεριαλισμός, όπως λένε, για να αλλάξουν τα πράγματα, καταθέσαμε μια πρόταση επίσημα. Να τους καταγράφουν τους πρόσφυγες όπου βρίσκονται και κατόπιν να πηγαίνουν κατευθείαν στις χώρες που θέλουν να πάνε. Οι περισσότεροι θέλουν να πάνε στις χώρες που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις. Κι επειδή πρακτικά δεν μπορεί αυτό να γίνει, δεν είναι μέλη της Ευρώπης ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία, εμείς λέμε να γίνει αυτή η διακομιδή μέσω ΟΗΕ. Αυτό έπρεπε να παλεύουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από την αρχή. Γι’αυτό κι εμείς ήμασταν εξαρχής αντίθετοι με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, την οποία η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία. Ολα αυτά που βλέπουμε είναι το φρικαλέο πρόσωπο του Καπιταλισμού. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το καταλάβει ότι δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα με αυτούς, ούτε και πρόκειται να μεταλλαχθούνε σε κάτι άλλο. Κι όσο οξύνεται η κατάσταση κι η κρίση θα γίνονται και πιο επιθετικοί.
Θα βοηθούσε η έξοδός μας απ΄τη συνθήκη Σένγκεν; 
Αυτά δεν μπορεί να τα δει κανείς αποσπασματικά. Γιατί τώρα δεν είναι κλειστά τα σύνορα;
Ο υπουργός Μετανάστευσης βλέπετε να καταβάλλει προσπάθειες;
 Δεν είναι θέμα προσωπικό. Ο Μουζάλας είναι η κυβέρνηση. Εμείς δεν επικεντρώνουμε σε πρόσωπα. Δηλαδή, αν φύγει ο Κατρούγκαλος και έρθει ο Χ θα φέρει καλύτερο ασφαλιστικό; Μα τι λέμε τώρα;
Με το προσφυγικό που πιέζει, δεν υπάρχει φόβος ενίσχυσης της ΧΑ; 
Ε , βέβαια. Στο πώς προέβαλαν την ΧΑ έχουν πολλοί ευθύνες. Αλλά υπάρχουν κι άλλου είδους θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Παραδείγματος χάριν, πώς διδάσκεται η ιστορία της Ελλάδας στα σχολεία; Εχετε δει τα σχολικά βιβλία; Πόσοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο φασισμός και τι έχει κάνει; Ποια ιστορία ξέρουν; Ξέρουν ότι οι ταγματασφαλίτες ήταν συνεργάτες των Γερμανών; Γιατί τελικά οι ταγματασφαλίτες παίρναν συντάξεις αγωνιστών κι οι άλλοι που παλέψαν κατά του φασισμού πήγαν φυλακές και εξορίες. Προβάλλεται από τα ΜΜΕ η ιστορία του φασισμού και στη χώρα μας; Να ευθύνες! Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Θα μιλήσω ωμά. Ναι, ένα κομμάτι είναι φασίστες. Πιστεύουν στο φασισμό. Και η ΧΑ είναι φασίστες και λέω ότι είναι και κότες -το είπα και στη Βουλή-γιατί ενώ είναι φασίστες, χιτλερικοί είναι, δεν μιλούν ανοιχτά για το φασισμό γιατί θα απομονωθούν. Και άρχισαν να το παίζουν τώρα έλληνες εθνικιστές. Κι επειδή τους αποκαλύπτουμε, τους ξεβρακώνουμε, ωρύονται.
Με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο πόλεμο της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ έχει καταφέρει να πείσει πολύ κόσμο. Είναι αληθινό το μέτωπο;
 Για να το απομυθοποιήσουμε λίγο! Αδειες καναλιών; Επικρατούσε ανομία ,δεν υπήρχαν άδειες. Σωστά, λοιπόν. Τι θα κάνει η κυβέρνηση, σε ποιους θα τις ξαναδώσει; Στους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα τις ξαναδώσει; Αρα; Το πολύ πολύ να φύγουν κάποιοι παλιοί και να έρθουν κάποιοι νέοι. Το ίδιο το σύστημα είναι από τη φύση του διεφθαρμένο. Μπορεί βεβαίως και να παζαρεύει η κυβέρνηση με διάφορους.
Οι άδειες πού θα έπρεπε να δοθούν; 
Η δική μας άποψη είναι ότι η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό. Κι επομένως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικό. Αρα, πρέπει να ανήκει στο κράτος. Οχι σε αυτό, στο λαϊκό κράτος.
Σας ακούω, συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτό που περιγράφετε, είναι ανεδαφικό. Πότε θα γίνει λαϊκό το κράτος;
Οταν θα αποφασίσει ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του.
Πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, κύριε Παφίλη; 
Κοιτάξτε, δεν τα έχουμε καλά με την Πυθία.
Σε μιαν άλλη ζωή…; 
Ναι, αλλά αυτό που τώρα έχουμε μπροστά μας είναι μια πραγματική κόλαση. Κι αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε. Το ‘’’αλλη ζωή’ που κάποιοι το καλλιεργούν είναι για να πουν στον κόσμο ότι είναι μάταιο κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
Ενας Στάλιν θα την έσωζε την χώρα; 
Μα δεν είναι ο Στάλιν! Δεν είναι θέμα προσώπου. Ο Στάλιν εξέφραζε την συντριπτική πλειοψηφία του σοβιετικού λαού. Ηταν ένας ηγέτης. Είναι το τυχαίο και το αναγκαίο. Το αναγκαίο είναι να βρεθεί μια ισχυρή προσωπικότητα όταν υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική εξέλιξη και το τυχαίο ονομάζεται τάδε. Στάλιν, Λενιν. Δεν χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο για να σωθεί η Ελλάδα. Χρειάζεται ο ελληνικός λαός να αποφασίσει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Οι αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκαν πολύ γρήγορα. Είναι ΠΑΣΟΚ σε νέα εκδοχή , χειρότερη. Η επιλογή και της Ε.Ε και των βιομηχάνων να τους στηρίξουν δεν είναι τυχαία. Περιμέναν ότι θα περάσουν τα μέτρα που περνάνε με μικρότερες λαϊκές αντιδράσεις. Γι’αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει βρώμικη δουλειά.
Λογαριασμό στο twitter δεν έχετε. Ωστόσο, στο twitter ασχολούνται πολύ μαζί σας. Γράφουν, μεταξύ άλλων: «Ο Παφίλης χαραμίζεται στο ΚΚΕ», «Αν το ΚΚΕ το αναλάμβανε ο Παφίλης βγάζοντας από πάνω του τον οξύ σταλινισμό θα είχε κάποια τύχη αυτό το κόμμα.» 
Το να παλεύεις για μια δίκαιη κοινωνία αυτό λέγεται «χαραμίζεται;»
«Δεν είναι θέμα προσώπου. Ο Στάλιν εξέφραζε την συντριπτική πλειοψηφία του σοβιετικού λαού. Ηταν ένας ηγέτης. Είναι το τυχαίο και το αναγκαίο. Το αναγκαίο είναι να βρεθεί μια ισχυρή προσωπικότητα όταν υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική εξέλιξη και το τυχαίο ονομάζεται τάδε. Στάλιν, Λενιν. Δεν χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο για να σωθεί η Ελλάδα. Χρειάζεται ο ελληνικός λαός να αποφασίσει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.»
Το ΚΚ ήταν μονόδρομος για εσάς; 
Ήταν μονόδρομος για δυο λόγους. Ο ένας ήταν η ζωή που ζούσα, εγώ δούλευα από μικρό παιδί. Ήμασταν από πάμπτωχη οικογένεια. Δούλευα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έκανα ό,τι μπορούσα να κάνω στο χωριό και μετά δούλεψα στην οικοδομή. Από 12 χρονών έφυγα από το χωριό και ήρθα στην Αθήνα σε έναν μπάρμπα μου. Δούλευα καλοκαίρια , Πάσχα, Χριστούγεννα –έχω κάνει πολλές δουλειές, αλλά η οικοδομή είναι η σταθερά μου. Και όταν μπήκα στη Νομική στη Θεσσαλονίκη -ήμουνα πολύ καλός μαθητής- δούλευα. Το ΚΚ ήταν μονόδρομος πρώτον για αυτό που ζούσα. Δεν μπορεί να δουλεύεις και να πεινάς. Να ζεις πάμπτωχα κι άλλοι να ζουν στα μεγαλεία. Δεύτερον, για πολιτικούς λόγους. Ο πατέρας μου εννιά χρόνια πολεμούσε. Ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ κι από τους τελευταίους του Δημοκρατικού Στρατού. Έχουμε και πέντε θύματα στον Εμφύλιο. Αυτές ήταν οι πολιτικές παρακαταθήκες. Και βέβαια αυτές θεμελιώθηκαν όταν πια οργανώθηκα, 18 ετών στην ΚΝΕ, επί Δικτατορίας. Ήμουνα στην παρανομία 2-3 χρόνια. Μετά διαβάζοντας και μελετώντας τεκμηριώνεις ότι αυτή είναι η πιο ανθρώπινη θεωρία και η λύση για ένα κόσμο πιο δίκαιο.
Ποια διαβάσματα σάς έχουν καθορίσει; 
Διάβαζα τα πάντα. Ο,τι μπορείς να φανταστείς. Διάβαζα και ιστορία και λογοτεχνία. Και βέβαια, σε άλλες συνθήκες. Ήμασταν σε ένα ορεινό χωριό όπου τα βιβλία ήταν δυσεύρετα. 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «Περισσότερο Μαρξ!» και του απαντήσατε:«Ιδού η Ρόδος!». 
Πρέπει να διαβάσουν οι νεότεροι, όλοι, όχι μόνο Μαρξ, αλλά και Λένιν και Ενγκελς. Η τριάδα αυτή δεν είναι αδιαχώριστη.
Κάποιοι έχουν απορρίψει το Κεφάλαιο από τα 15 τους
Καλά, αυτοί δεν πήραν χαμπάρι. Οι νεότεροι πρέπει να στραφούν σε αυτά τα αναγνώσματα, τα οποία πρέπει να μπουν και στο σχολείο. Στο δικό μας το κόμμα το διάβασμα ήταν όρος πάντα. Ιστορικά λέγανε ότι οι κομμουνιστές ήταν οι πιο μορφωμένοι.
Γήπεδο πηγαίνετε; 
Έπαιζα και ποδόσφαιρο. Τερματοφύλακας στον Αρίωνα, Α’Αθηνών και στην ομάδα της Νομικής Θεσσαλονίκης.Από τότε που έγιναν ΠΑΕ, τέλειωσε. Μ’αρέσει το ποδόσφαιρο ως θέαμα μόνο. Μ’αρέσει και ο αθλητισμός.
Πέρα από την πολιτική υπάρχει κάτι που αγαπάτε πραγματικά να κάνετε; 
Τώρα πια δεν υπάρχει κάτι, αλλά ήμουνα κυνηγός και ψαροντουφεκάς. Και φανατικός. Μεγάλωσα σε ορεινό χωριό και το κυνήγι ήταν βιοποριστικό. Για να φας κρέας έπρεπε να το κυνηγήσεις. Μου αρέσει πολύ η φύση. Και το βουνό και η θάλασσα.
Έχετε συνηθίσει τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας; 
Φυλακή! Έχει άλλα καλά και ενδιαφέροντα εδώ, αλλά όποτε μπορώ δραπετεύω στο χωριό μου.
Τι μουσικές ακούτε;
Ακούω τα πάντα. Από ρεμπέτικα, λαϊκά, δημοτικά πολύ. Όλων των ειδών την καλή μουσική. Στο χρόνο που έχω πάω και στο θέατρο, στον κινηματογράφο. Τα υπόλοιπα δεν σας τα λέω.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου