Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΕΝΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟ :"Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα"

http://www.scribd.com/doc/192126286/Δημήτρης-Μπάτσης-Η-Βαρειά-Βιομηχανία-στην-Ελλάδα




Το βιβλιο αυτο θα επρεπε να ειναι το "ευαγγελιο" καθε συγχρονου Ελληνα μεχρι και σημερα (ιδιαιτερα σημερα) .Ευτυχως αποτελει ως και τωρα τον βασικο μπουσουλα και οδηγό σε καθε του Συνεδριο και Πρόγραμμα ενός Ιστορικού κόμματος που μελη του και στελεχη του και "συνοδοιπόροι" του ήταν οι τότε εκτελεσμένοι ! Του ΚΚΕ .






Ο Δημήτρης Μπάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ο πατέρας του, Ναύαρχος Α. Μπάτσης, καταγόταν από τα Ψαρά και η μητέρα του, Αν. Πρίντεζη, από τη Σύρο. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Μαρξιστική θεωρία.
Ήταν συντάκτης του περιοδικού "Ανταίος", το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1945-1951.
Εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952 μαζί με τους 
Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη και Νίκο Καλούμενο,



"Στο έργο του κ. Μπάτση, με σαφήνεια και απλότητα που πραγματικά αιχμαλωτίζουν, αναπτύσσονται οι απόψεις των τεχνικών για τις δυνατότητες της βαρειάς μεταλλουργικής και χημικής βιομηχανίας. Δίνονται τα συμπεράσματα των τεχνικών μελετών, αναφορικά με την ύπαρξη των προϋποθέσεων, δηλαδή του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, διατυπώνονται κρίσεις για την αξία των αριθμών που χαρακτηρίζουν τον όγκο των αποθεμάτων και το ενεργειακό δυναμικό. [...] Κόστος, τιμή και κατανομή της ηλεκτρενέργειας γίνονται αντικείμενο λεπτολόγου διερεύνησης και το ενεργειακό βρίσκει τη λύση του στο πλαίσιο της λαϊκής ανοικοδόμησης.
[...] Η βαρειά βιομηχανία σαν βασικός συντελεστής στην εσωτερική συγκρότηση και οργανική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι η κύρια οικονομική θέση του έργου".

(Ν. Κιτσίκης, από τον πρόλογό του στην πρώτη έκδοση, Μάιος 1947)


"Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη του βιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο: 
Το "Κατεστημένο" [...] είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ' αυτό έστω και λίγα διδάγματα. [...]
Ο αναγνώστης [...] δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ' αυτή τη μελέτη του 1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής", όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες".

(Έλλη Παππά, από την εισαγωγή στη έκδοση του 1977)






ΤΟ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ :

"ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με τη βέβαιη προοπτική πως παρόλα τα εμπόδια και παρόλες τις πολύμορφες επεμβάσεις,ο ελληνικός λαός που αγωνίστηκε ηρωικά και έδιωξε τον ξένο κατακτητή ,θ΄ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα το δρόμο για τη δημοκρατική ανοδική πορεία του και θα αρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό ,με την ίδια ορμή και αυτοθυσία να χτίζει την ερειπωμένη από τη φασιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο πατρίδα μας .

Η Ελλάδα θα γίνει και εθνικά και οικονομικά πραγματικά ελεύθερη .Μόνο τότε και η οικοδόμηση θα γίνει από τον λαο και για τον λαο.Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας ,θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικες δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας .

Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας ,στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης ,στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων  για να ανθίσει και σ εμάς γερή ,προοδευμένη κοινωνική ζωή .
Μόνο τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προυποθέσεις για μια ακόμη πιο ψηή κοινωνική επιδίωξη : Την Σοσιαλιστική κοινωνία .

Για το χτίσιμο της καινούργιας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα ,μέσα σε τραγικές συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο ,όλοι οι προοδευτικοί επιστήμονες ,πλάι στον αδάμαστο ελληνικό λαο ,προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους ,στερεώνοντας ετσι τη νίκη του .
Σ όλους αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές προσφέρω κι εγώ τη μικρή μου τούτη συμβολή .


Θεωρώ επίσης υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω θερμά : τον καθηγητή Ν.Κιτσίκη ,γενικό γραμματέα της «ΕΠ-ΑΝ» ,για τον διαφωτιστικό του πρόλογο ,τον παιδαγωγό Κ.Δ.Σωτηρίου ,αντιπρόεδρο της «ΕΠ-ΑΝ» στην επεξαργασία της δημοτικής γλώσσας που χρησιμοποίησα στο βιβλίο μου ,τον μηχανικό Σ.Ν.Σταυρόπουλο ,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «ΕΠ-ΑΝ» για την πρόθυμη συνεργασία του σε ορισμένα τεχνικά σημεία καθώς και τους συναδέλφους μου του οικονομολογικού τομέα της «ΕΠ-ΑΝ»

Αθήνα Ιούνιος 1947 ….Δ ΜΠΑΤΣΗΣ "

ΕΠ-ΑΝ .."Επιστήμη -Ανοικοδόμηση "



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου