Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Βαδίζουμε στα χνάρια σας, παίρνουμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε...









Αν δεν είναι αυτό δροσιά στην αποπνιχτική ατμόσφαιρα των ημερών μας τότε τι είναι ....''Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του'' ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ 
25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ ΒΙΤΣΙ - ΦΛΩΡΙΝΑ 

«Τα χέρια των ηρώων και των θυμάτων
 έχουνε σφίξει τα δικά μου χέρια.
 Η φωνή τους έχει πλάσει τη φωνή μου./
Μέσα σ' έναν αδελφικό καθρέφτη
 και τα χέρια μου σφίγγουν τα χέρια
 των ανθρώπων που αύριο θα γεννηθούνε. Και πού τους μοιάζουν τόσο
 που πιστεύω τον εαυτό μου αιώνιο»

ΠΩΛ ΕΛΥΑΡ ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ποιητές του 20ού αιώνα για τους ήρωες μαχητές του ΔΣΕ ...Το έγραψε οταν επισκέφτηκε τα τμήματα του ΔΣΕ στο Γράμμο και στο Βίτσι επικεφαλής μεγάλης Γαλλικής αντιπροσωπίας από ανθρώπους γραμμάτων και τεχνών

Κ.Μπούρχας 








Στο Βίτσι, στη Φλώρινα, γίνεται από την 1 έως τις 3 Ιούλη το 25o Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
Το Διήμερο κορυφώνεται την Κυριακή 3 Ιούλη με συγκέντρωση στη Φλώρινα, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο.
Στις εκδηλώσεις του Διημέρου παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η κατασκήνωση του Διημέρου βρίσκεται στο Πισοδέρι, στη θέση Βίγλα, σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, 20 χλμ. δυτικά της Φλώρινας.
Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σ' αυτήν την περιοχή ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας είχε ισχυρές βάσεις από την άνοιξη του 1947 έως τον Αύγουστο του 1949. Ηταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και των βασικών επιτελείων του ΔΣΕ.
Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα που συ
ναντιούνται στις εκδηλώσεις του Διημέρου, διδάσκονται από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946-1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού, τους χιλιάδες νέους και νέες που με μαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ.
Στο πλαίσιο του Διημέρου γίνονται επισκέψεις γνωριμίας με τη «ζωντανή ιστορία» του τόπου, καθώς στην περιοχή μπορεί να συναντήσει κανείς οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ, αμπριά, κορυφές και μέρη όπου έδρασε ο ΔΣΕ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες, γλέντια, πεζοπορίες, αθλητικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, παιχνίδια.


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και ενθουσιασμού και με την υπόσχεση για συνέχιση του δίκαιου αγώνα του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της ΚΝΕ στο μνημείο για την Μάχη της Φλώρινας, το πρωί της Κυριακής.
Με συντεταγμένη πορεία και αναρτημένα τα πανό τους, μέλη και οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την χώρα, που συμμετέχουν στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, πορεύτηκαν από το κέντρο της Φλώρινας προς το μνημείο για τη Μάχη της Φλώρινας.  
Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή όταν εκ μέρους της ΚΝΕ, στο μνημείο κατατέθηκε ένα κομμάτι όπλου τυλιγμένο σε κόκκινη σημαία ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το εξής κείμενο: 
«Σύντροφοι που πέσατε στη μάχη για να ΄ναι ο λαός αφέντης στον τόπο του, σύντροφοι που στο δίλημμα υποταγή ή σύγκρουση επιλέξατε έναν αγώνα δίκαιο, ταξικό, αντιιμπεριαλιστικό,
Εμείς μέλη και στελέχη της νεολαίας του Κάπα Κάπα Εψιλον, της ΚΝΕ
Βαδίζουμε στα χνάρια σας, μελετάμε την ιστορία του επαναστατικού κινήματος, του Κόμματός μας, διδασκόμαστε κι απ αυτήν ειδικά την ξεχωριστή ιστορική στιγμή την ένοπλη αναμέτρηση, όπως εκφράστηκε στον αγώνα του ΔΣΕ
Δηλώνουμε πίστη στο δίκιο του αγώνα, καταθέτουμε εδώ στο μνημείο της θυσίας σας
Λίγα από τα ευρήματα – ίχνη του δικού σας περάσματος από αυτόν εδώ τον τόπο, τα όπλα και τα πυρομαχικά σας.
Παίρνουμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε».


Πεζοπορία - ανάβαση από το χώρο της κατασκήνωσης προς την κορυφή Βίγλα, διάρκειας μίας ώρας, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί μέλη της ΚΝΕ που συμμετέχουν στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Βίτσι. 
Ήταν ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, στα «κάστρα» του αγώνα του ΔΣΕ. Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ σχημάτισαν μια εντυπωσιακή πραγματικά πορεία, περπατώντας μέσα από πυκνό δάσος οξιάς. Οι αναβάτες χωρίστηκαν σε 2 μέρη και μια ομάδα κατευθύνθηκε προς την κορυφή Λούτζερ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατασκηνωτών κατευθύνθηκε και κατέληξε στην κορυφή της Βίγλας.
Στην κορυφή της Βίγλας πραγματοποιήθηκε οπτική ξενάγηση από τον Θανάση Λεκάτη, στέλεχος του ΚΚΕ. Μέσα από την ξενάγηση έγινε κατορθωτό οι νέοι και οι νέες να μάθουν για την επιχειρησιακή δράση του ΔΣΕ στο Βίτσι, αλλά και για το έργο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Στην ξενάγηση με ζωντανό τρόπο περιγράφηκαν οι Μάχες του Μάλι Μάδι, η Μάχη της Φλώρινας καθώς και η οργανωμένη υποχώρηση προς το Γράμμο τον Αύγουστο του 1949.












Τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ να περπατούν στις ίδιες βουνοκορφές, στα ίδια μονοπάτια, να ανηφορίζουν στη Βίγλα πριν από 70 χρόνια, αντίκρισαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε βίντεο που προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο του 25ου αντιιμπεριαλιστικού διήμερου της ΚΝΕ.
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη καθώς η εικόνα με τους μαχητές και τις μαχήτριες πριν 70 χρόνια εναλλάσσονταν με την σημερινή και πεζοπορία - ανάβαση μελών της ΚΝΕ στη Βίγλα. 
Στο τέλος του βίντεο καταγράφεται μια ξεχωριστή στιγμή, είναι η στιγμή που με τα σώματα τους μέλη της ΚΝΕ σχηματίζουν το σήμα του ΔΣΕ!



Στιγμιότυπα από την πρώτη μέρα στο Βίτσι 






Χαιρετισμοί της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας






για περισσοτερα βιντεο και εικονες μπειτε στο προφιλ ενος σφου να δειτε//// https://twitter.com/yannos_A
























































3 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας τον τιτλο που εχεις βαλει Συντροφε κοιτα να δεις τι μου ηρθε στο μυαλό. Φέρε στην φαντασια σου τωρα να μπορούσε να ακούσει αυτά τα πραγματα ο Φαρακος. Μιλάμε για απανωτα εγκεφαλικα δεν θα το άντεχε με τίποτα. χοχοχοχοχοχοχοχοχοχοχο. ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ..........ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oσοι περνανε σφε Πανο κατι αφηνουν στο κουκουεδικο ,το καλο ειναι οτι φευγοντας ΔΕΝ μπορουν να μας κλεψουν ΤΙΠΟΤΑ ,τα κραταμε ολα ΔΙΚΑ μας ,περιουσια μας .

      Διαγραφή
    2. Εχεις απολυτο δικιο. Ολα μενουνε στο ΚΚΕ Συντροφε. Απλα οταν σκεφτομαι την 25 χρονη πορεια ανασυγκρότησης του Κόμματος τέτοιες σκεψεις μου ερχονται παντα στο μυαλό. Καλό βραδυ καλή δύναμη Συνεχίζουμε ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή