Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ο Γαλιλαίος και ο σύγχρονος Μεσαίωνας

Ξέραμε από παιδιά πως ο Γαλιλαίος, ένας Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος του 16ου-17ου αιώνα απέδειξε στην πράξη τη θεωρία του Κοπέρνικου, ότι η Γη κινείται γύρω από τον ήλιο σε αντίθεση με αυτά που πρέσβευε τότε η Χριστιανική θρησκεία.
Η Ιερά Εξέταση έκρινε ότι οι επιστημονικές απόψεις του Γαλιλαίου ήταν αιρετικές και τον κάλεσε να τις απαρνηθεί. Ο Γαλιλαίος για να γλυτώσει το θάνατο στην πυρά αναγκάστηκε να τις αποκηρύξει δημόσια. Λέγεται μάλιστα ότι ο Γαλιλαίος βγαίνοντας από το δικαστήριο είπε τη φράση “και όμως κινείται”. Αυτό ενώ δεν αποδείχθηκε ποτέ, εξακολουθεί να κυκλοφορεί σαν θρύλος μέχρι σήμερα.







Και όμως κινείται”
Ο Μπέρτολ Μπρεχτ δημιούργησε ένα κορυφαίο για τα θεατρικά δεδομένα και διαχρονικό έργο, με τίτλο “Ο Βίος του Γαλιλαίου”. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο για όλους τους λαούς και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης σαν κι αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
Παρακολουθώντας την παράσταση περιμέναμε τη διεξαγωγή επί σκηνής της δίκης του Γαλιλαίου από τους τρομερούς ιεροεξεταστές. Είχαμε ανάγκη να δούμε να εξευτελίζεται ο σκοταδισμός κι εμείς να λυτρωθούμε ακούγοντας την περίφημη φράση του Γαλιλαίου “και όμως κινείται”. Όμως ο Μπρεχτ δεν πρόβαλε επί σκηνής τη δίκη και η φράση “και όμως κινείται” δεν ακούστηκε σε κανένα σημείο του έργου.
Ο Μπρεχτ μας άφησε μετέωρους. Δεν αποφάσισε για μας. Δεν μας καθοδήγησε, δεν μας συμβούλεψε αν πρέπει να αντιστεκόμαστε στη βία της εξουσίας θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή μας ή αν πρέπει να κρύβουμε την αλήθεια μας, περιμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες. Ο Γαλιλαίος ενώ υποτάχθηκε στη βία εξακολούθησε να υπηρετεί την επιστήμη δουλεύοντας κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της εξουσίας. Δεν στέφθηκε ήρωας, αλλά ούτε και αποκαθηλώθηκε, διότι μέχρι το θάνατό του εξακολούθησε να εργάζεται για τη διάσωση της αλήθειας.



Η Ιερά Εξέταση στον 21ο αιώνα.
Έχουν περάσει πολλοί αιώνεςαπό την εποχή του Γαλιλαίου, αλλά η βία του σκοταδισμού παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι ιδέες εξακολουθούν να ποινικοποιούνται. Η θρησκευτική πίστη, που στηρίζεται στην αποδοχή του υπερφυσικού, του υπερβατικού, του παράλογου, που δεν επιδέχεται αιτιατής εξήγησης, συμπαρατάσσεται με την οικονομική εξουσία του κεφαλαίου. Χέρι-χέρι διώκουν με χίλιους δυο τρόπους την ιδεολογία που υποστηρίζει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Κύριος πυλώνας της βίαιης δίωξης των νέων ιδεών εδώ και έναν αιώνα είναι ο αντικομμουνισμός. Κατευθυντήρια γραμμή της εκκλησίας είναι “όλες οι εκκλησίες να ενωθούν κατά του κομμουνισμού”. Από τον 20ο αιώνα ο αντικομμουνισμός είναι η επίσημη ιδεολογία και των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να επιβάλει σε όλα τα κράτη μέλη του την απαγόρευση της ιδεολογίας και της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, των συμβόλων τους, της επιστημονικής θεωρίας τους και οτιδήποτε θυμίζει τους αγώνες τους. Στις Βαλτικές και σε άλλες χώρες τα κομμουνιστικά κόμματα και τα σύμβολά τους διώκονται με βάση συνταγματικούς νόμους.
Η ΕΕ ταυτίζει την κομμουνιστική ιδεολογία, δηλαδή την επιστημονική ιδεολογία του μαρξισμού, με την εγκληματική φασιστική-ναζιστική ιδεολογία που είναι υπεύθυνη για 80 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες καθώς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Αυτή η ιδεολογία που σταδιακά θεσμοθετείται στα Ευρωπαϊκά κράτη δηλητηριάζει και τα παιδιά μέσα από τα σχολικά βιβλία.


Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο σκοταδισμός της Ιεράς Εξέτασης στο Μεσαίωνα ωχριά μπροστά στο σύγχρονο σκοταδισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Τότε ερχόταν σε αντιπαράθεση ο θρησκευτικός δογματισμός με την επιστημονική αλήθεια. Στη σύγχρονη εποχή δεν αντιπαρατίθεται μόνο ο δογματισμός στην επιστήμη. Με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών ο σκοταδισμός αντιπαρατίθεται στις σύγχρονες φιλοσοφικές αντιλήψεις, στο διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό, που καθοδηγεί τα πιο προοδευτικά στοιχεία στον αγώνα τους για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τη φτώχεια, τον πόλεμο και ττη σύγχρονη δουλεία.
Η επιστήμη λειτουργώντας στο καπιταλιστικό σύστημα σαν εμπόρευμα αγοράζεται και πουλιέται με γνώμονα το κέρδος και όχι το ανθρώπινο συμφέρον. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, που δολοφονούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Οι πιο διεστραμμένοι εγκέφαλοι κατασκευάζουν χημικές ουσίες, που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και εμποδίζουν την ανάπτυξη της νόησης. Με τον τρόπο αυτό η νόηση καθηλώνεται στο επίπεδο της παιδικής ηλικίας και ο άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα ζώο, που υποταγμένο εργάζεται για το συμφέρον των αφεντικών του. Οι σύγχρονες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται προγραμματισμένα και μεθοδευμένα μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για πλύση εγκεφάλου και διάδοση των πιο σκοταδιστικών αντιλήψεων.




Έχουμε άραγε επιλογή;
Η ανθρωπότητα σήμερα βρίσκεται κάτω από διαφορετικές συνθήκες μπροστά το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε τότε ο Γαλιλαίος. Ο Μπρεχτ δεν προτείνει στο θεατή να πάρει θέση στο πρόβλημα αξιολογώντας κάποια ηθικoπλαστικά κριτήρια, που θα έκαναν το κόσμο καλύτερο. Αφήνει τον καθένα μας να αποφασίσει στη βάση της υπεράσπισης του συμφέροντός του.
Διότι κανένας άνθρωπος του λαού δεν μπορεί να ξεφύγει από τη σημερινή σκοταδιστική επέλαση. Κανένας δεν μπορεί να βγει αλώβητος από την καταστροφική επίθεσή του. Σήμερα η καταπολέμηση του σκοταδισμού αφορά τον κάθε άνθρωπο χωριστά και όλη την κοινωνία μαζί. Παλεύοντας οργανωμένα για το ψωμί, τα κοινωνικά δικαιώματα και την ειρήνη καταφέρνουμε το πιο αποτελεσματικό χτύπημα στο Σύγχρονο Μεσαίωνα.


απο τον "Διότιμο"





1 σχόλιο:

  1. Εχουμε επιλογη Στραταρχα μου. Ο Λαος να τσακισει Οπορτουνισμό και Φασιμο διδυμα παιδια του καπιταλισμου με ποιο επικινδυνο εχθρο του τον Οπορτουνισμο και να παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του Και να θυμομαστε παντα Συντροφε. Η ΕΣΣΔ τον Φασισμο τον νικησε. Δημιουργησε ομως τις προυποθεσεις να βρει χωρο ο Οπορτουνισμος και να διαλυση τα παντα. Τη καλημερα μου με ωραια λιακαδα και αυριο στους δρομους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή