Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το οφείλουμε στην Εργατική Τάξη, στους νεκρούς μας, στις γενιές που έρχονται.

Η Επιτροπη Απολυμενων Αγωνιστων Χαλυβουργων Ασπροπυργου, μετα το ενδιαφερον που δειχνετε ολοι εσεις για τον Αγωνα των Χαλυβουργων για το τί επακολουθησε μετα την απεργια, εγραψε και δημοσιευει ενα συντομο ιστορικο για την περιοδο απο 28 ιουλιου 2012 ως σημερα.




ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012- ΣΗΜΕΡΑ


26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012:Με τα ΜΑΤ στην πύλη της Χαλυβουργίας, πραγματοποιείται η τελευταία Γενική Συνέλευση των απεργών χαλυβουργών. Ψήφισαν κατά πλειοψηφία την αναστολή του 9μηνου απεργιακού αγώνα τους και στις 28 Ιουλίου μπήκαν στο εργοστάσιο για δουλειά. Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλη μορφή. Στους χώρους δουλειάς κυριαρχούσε η τρομοκρατία των εργοδοτικών. Οι χαλυβουργοί αντιστέκονται σε απειλές και ύβρεις. Ταυτόχρονα επιβάλονται διαθεσιμότητες και αργότερα εκ περιτροπής εργασία.
Μέσα στο 2013 με το πρόσχημα πραγματοποίησης γενικής συνέλευσης μαζεύουν υπογραφές οι εργοδοτικοί. Χρησιμοποιήθηκαν όμως για πρόταση μομφής και προκηρύχθηκαν εκλογές με αποτέλεσμα να ‘’πέσει’’ το ταξικό σωματείο. Σε όλο αυτό το διάστημα αρκετοί εργάτες εξαναγκάστηκαν σε οικειοθελείς απολύσεις. Το Απρίλιο του 2014 έγινε η δίκη- παρωδία μετά από μηνύσεις 17 εργοδοτικών εργαζομένων (διοικητικό προσωπικό, διευθυντές και εργάτες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστούν οι υπόδικοι εργάτες και μέλη του απεργιακού σωματείου σε 21 και 23 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο στους μηνυτές. Ασκήθηκε έφεση και αναμένεται η εκδίκασή της.


Το Ιούνιο του 2014 ο εργοδότης κατέθεσε φάκελο ομαδικών απολύσεων στο Υπ. Εργασίας και ζήτησε να του επιτραπεί να απολύσει, από τους 82 εργαζόμενους που είχαν απομείνει, 45 εργάτες. Το κατάφερε με την στήριξη της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ. Οι 45 πρωτοπόροι εργάτες απολύθηκαν στις 16 Ιουνίου. 
Από τότε ως σήμερα: χάθηκαν 8 εργάτες από εγκεφαλικά και καρκίνους από την αρχή της απεργίας ως σήμερα, οι περισσότεροι χαλυβουργοί είναι άνεργοι ή σε ημιαπασχόληση, το εργοστάσιο δεν παράγει προιόντα αλλά λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο ανάμεσα στο εργοστάσιο του Βόλου και την αγορά της Ν. Ελλάδας και του εξωτερικού, 29 εργαζόμενοι έχουν απομείνει (διοικητικό προσωπικό, διευθυντές και οι 17 εργάτες μηνυτές). 
Παρ’όλα τα παραπάνω, η εμπειρία αυτού του Αγώνα δεν έμεινε πίσω από κλειστές πόρτες. Συστήθηκε η Επιτροπή Απολυμένων Αγωνιστών Χαλυβουργών Ασπροπύργου. Η Επιτροπή αυτή στηρίζει όσο και όπου μπορεί συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα, οργανώνει εκδηλώσεις Αλληλεγγύης, συμμετέχει σε κινηματικές ενέργειες, καλείται να μεταδόσει την εμπειρία του Αγώνα των Χαλυβουργών όπου της ζητηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε συνεργασία με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, παλεύει για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, 8ωρο-σταθερή εργασία- αξιοπρεπείς μισθούς.
Το οφείλουμε στην Εργατική Τάξη, στους νεκρούς μας, στις γενιές που έρχονται.
ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


ΥΓ:  17 ιΟΥΝΙΟΥ  απεβιωσε ο συναδερφος χαλυβουργος Γιωργος Ευαγγελιδης. Τα συλλυπητηρια στην οικογενεια του κι ας ειν ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπασει 

1 σχόλιο:

  1. Ο αγώνας σας φωτεινός φάρος σε κλάδους που αγνοούν ότι η νίκη που έφερε στην τάξη μας αυτός ο αγώνας είναι γιατί έδειξε με τι τρόπο μπορούν να συσπειρώνονται οι εργάτες για να τραβάνε μπροστά. Πράγματι όλες οι άλλες δυνάμεις εκτός του ΠΑΜΕ έκαναν τα πάντα για να μην συσπειρωθούν κι άλλοι εργαζόμενοι μαζί σας κι αυτό καθόρισε την έκβαση του αγώνα σας. Μείνατε μόνοι με πανίσχυρους αντιπάλους. Η θυσία σας όμως ΔΕΝ θα πάει χαμένη. Είναι χρέος μας να γίνει παράδειγμα πολλών επιπέδων και συμπερασμάτων για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή