Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΡΩΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ....

 


Ποιοι ωφελούνται από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream»;
Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 και ποιοι ωφελούνται από την κατάσταση που διαμορφώνεται; Αυτά τα ερωτήματα μονοπωλούν τα τελευταία 24ωρα τον διεθνή Τύπο, εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων: Η Ρωσία δείχνει προς τις ΗΠΑ, η Ουκρανία κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία, η δε ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας κάνουν λόγο για σκόπιμη δολιοφθορά, χωρίς προς το παρόν να κατονομάζουν τη Ρωσία.
Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πάντως, συμφωνούν ότι πρόκειται για σαμποτάζ με ποικίλες σκοπιμότητες στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό τους, που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, με επίκεντρο την Ουκρανία και συνολικά την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Και εδώ βρίσκεται η ουσία, για την οποία δεν μιλάει κανείς. Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών και κυβερνήσεων «τα έχει αυτά». Ομολογούν όλες οι πλευρές ότι ο ανελέητος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για κέρδη, γεωπολιτική επιρροή και υπεράσπιση συμφερόντων μπορεί να οδηγήσει «άνετα» στην καταστροφή δύο αγωγών οι οποίοι, κάτω από άλλες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, θα μπορούσαν να μεταφέρουν εύκολα και οικονομικά φυσικό αέριο. Αν το φυσικό αέριο ήταν κοινωνική ιδιοκτησία και δεν το εκμεταλλεύονταν μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη. Αν η Ενέργεια δεν ήταν μέσο κερδοφορίας και εργαλείο άσκησης γεωπολιτικής πίεσης και επιρροής.
* * *
Το «σκεπτικό» που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες για τους πιθανούς υπαίτιους και τους ωφελημένους των εκρήξεων στους «Nord Stream» είναι αποκαλυπτικό για τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» και τον «παραλογισμό» του καπιταλισμού που σαπίζει.
Θα μπορούσε η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, να φτάσει στο σημείο να χτυπήσει δικούς της αγωγούς τη στιγμή που η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την εξαγωγή υδρογονανθράκων;
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta», όπως έχει διαμορφωθεί ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η πλήρης αναστολή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι θέμα χρόνου και θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Επομένως, συνεχίζουν, «η ρωσική κυβέρνηση ενδεχομένως έχει αποδεχτεί ένα μελλοντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς πιστεύει ότι η άσκηση πίεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιρωσικές κυρώσεις, είναι πιο σημαντική αυτήν τη στιγμή από το να βγάλει χρήματα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου».
Αλλος αναλυτής σημειώνει στην εφημερίδα ότι η Ρωσία δεν αποκλείεται να τα παίζει «όλα για όλα» για να εκβιάσει την ΕΕ: «Η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση. Είτε θα ξεκινήσει ο εφοδιασμός ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του μοναδικού εναπομείναντος αγωγού "Nord Stream 2" και θα σώσει την οικονομία της από τη σκληρότερη διαρθρωτική κρίση, είτε θα εγκαταλείψει τη χρήση του "Nord Stream 2", για να εγκλωβιστεί σε μακροπρόθεσμη εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) των ΗΠΑ και να υποστεί μια αποβιομηχάνιση».
* * *
Οσο για τις ΗΠΑ, τον στενότερο «σύμμαχο» υποτίθεται της Γερμανίας και της ΕΕ μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ, πολεμούν τον «Nord Stream 2» από τη «γέννησή» του. Οπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους και γερμανικά, οι ΗΠΑ θα είχαν μεγάλο συμφέρον να αποτρέψουν μακροπρόθεσμα τις παραδόσεις ρωσικών πρώτων υλών στη Γερμανία: Για να προμηθεύουν περισσότερο αμερικανικό LNG στην Ευρώπη και επιπλέον για να διατηρηθούν οι τιμές της Ενέργειας στην Ευρώπη υψηλές, ώστε πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν την ΕΕ και να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.



Η Πολωνία προσπαθεί επίσης εδώ και πολλά χρόνια μαζί με τις ΗΠΑ να εμποδίσει αρχικά την κατασκευή και στη συνέχεια τη λειτουργία του «Nord Stream 2». Την ώρα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, ευχαριστούσε τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις στους αγωγούς, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Δανίας εγκαινίαζαν τον αγωγό «Baltic Pipe», που συνδέει τη Νορβηγία με την Πολωνία και θα μπορεί να μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι και 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Ετσι, η Πολωνία - που διεκδικεί εδώ και χρόνια αναβαθμισμένη θέση στην ΕΕ - αυξάνει σημαντικά το «βάρος» της στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας. Ενεργειακοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι για πρώτη φορά η Γερμανία θα αναγκαστεί να αγοράσει από την Πολωνία το απαραίτητο για τη βιομηχανία της φυσικό αέριο, ενώ μέχρι τώρα συνέβαινε το αντίθετο...



* * *
Οποιος κι αν κρύβεται πίσω από τις δολιοφθορές, το βέβαιο είναι ότι ωφελημένοι δεν είναι οι λαοί, ούτε της Γερμανίας και της Πολωνίας, γενικά της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν «χρυσάφι» την Ενέργεια, θα ζουν σε παγωμένα σπίτια και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, ενώ από πάνω τους κρέμεται η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου για το «ξεκαθάρισμα» των αγορών.
Αν αποκαλύπτει κάτι η κατάσταση με τους ρωσικούς αγωγούς της Βαλτικής, που κινδυνεύουν να αχρηστευτούν για πάντα, είναι ότι η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων είναι συνυφασμένη με τον καπιταλισμό, τόσο σε καιρούς ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» όσο και ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και ότι οι λαοί όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένοι μέσα στις ιμπεριαλιστικές «λυκοσυμμαχίες», όπου συμμετέχουν η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, αλλά αντίθετα οι κίνδυνοι γι' αυτούς μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα...
Ε. Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου