Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ετσι "χτιζονται " τα Στέμματα ...

 



Μια ιστορία στο πνεύμα των ημερών και του πένθους...

Στις 30 Ιουνίου του 1960 το Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία του από τους Βέλγους και ο 35χρονος ήρωας της επανάστασης Πατρίς Λουμούμπα γίνεται ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Δώδεκα εβδομάδες αργότερα ο Λουμουμπα θα εκδιωχθεί από την κυβέρνηση και τέσσερις μήνες μετά, στις 17 Ιανουαρίου 1961 θα βρει φριχτό θάνατο στα χέρια των αντιπάλων του.
Ο νεαρός ηγέτης, που βρισκόταν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Σεπτέμβριο του 1960, θα συλληφθεί μαζί με δύο συνεργάτες του από Βέλγους στρατιώτες, οι οποίοι θα τους δέσουν με σχοινιά σε δύο δέντρα και θα τους εκτελέσουν.
Για να σβήσουν κάθε ίχνος, οι Βέλγοι θα τεμαχίσουν τους νεκρούς και αφού τους κάψουν με οξύ θα κρατήσουν μόνο τα δόντια και τις σφαίρες που τους σκότωσαν.
Η ιστορία του Λουμούμπα και του Κονγκό είναι η ιστορία ολόκληρης της Αφρικής.
Η απόφαση του Λουμόυμπα να επιβάλλει φόρο στις ξένες εταιρείες που εκμεταλλεύονταν το πλούσιο υπέδαφος της χώρας και να αυξήσει τους μισθούς των εργατών υπήρξε και η καταδίκη του. Ντόπιοι πολέμαρχοι υποκινούμενοι απο ξένα συμφέροντα προχώρησαν σε επιθέσεις στις περιοχές των ορυχείων και παρέλυσαν την χώρα. Ο Λουμούμπα βλέποντας το παιχνίδι των δυτικών αποφασίζει να στραφεί στη Σοβιετική ένωση για βοήθεια. Η απόφαση αυτή θα σημάνει και το τέλος του.
Το 2001, σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου θα αποκαλύψουν πως η δολοφονία του Αφρικανού ηγέτη έγινε με διαταγή της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και οργανώθηκε απο την CIA ύστερα από τη διαταγή του Eisenhower να "εξουδετερώσει (η CIA) τον Λουμούμπα ώστε το Κονγκό να μην γίνει μια νέα Κούβα".
Συνεργός στα σχέδια της Ουάσινγκτον, εκτός από το Βέλγιο, ήταν η Μεγάλη Βρετανία που έβλεπε με ανησυχία τις κινήσεις του Λουμούμπα, φοβούμενη ότι οι πολιτικές του θα αποτελούσαν κακό παράδειγμα για την γειτονική Ζιμπάμπουε.
Σύμφωνα με απόρρητο κείμενο του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών, η MI6, στήριξε την δολοφονία θεωρώντας πως "η μόνη λύση στο πρόβλημα Λουμούμπα ήταν ο θάνατος του".
Αφού διαβάσουμε λοιπόν σωστά την ιστορία ας αναρωτηθούμε τι ακριβώς θρηνουμε...

Φραγκίσκα Μεγαλούδη










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου