Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ

 


«Ανατροπές του αιώνα» με 10ωρη εργασία και χτύπημα της απεργίας

Οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε, με την απαράδεκτη κυβερνητική απαγόρευση των αγωνιστικών εκδηλώσεων του λαού στα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως και το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση όταν οι απαγορεύσεις αυτές έσπασαν στην πράξη, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η πανδημία, μέσα στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, αξιοποιείται ως πρόσχημα για συνολικότερες αντιδραστικές «τομές» σε βάρος του λαού και των αγώνων του.

Οπως και νωρίτερα, με το μπαράζ αντεργατικών μέτρων από το πρώτο κύμα της πανδημίας και την παράλληλη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο κατάπτυστος νόμος για το χτύπημα των διαδηλώσεων, επιβεβαιώνεται ότι η ένταση της αντεργατικής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση του αυταρχισμού.

Ο συνδυασμός αυτός αποτυπώνεται καθαρά, ίσως καθαρότερα από οπουδήποτε αλλού αυτήν την περίοδο, στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχουν έτοιμο η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία, προωθώντας νέες βάρβαρες ανατροπές τόσο στα εργασιακά όσο και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνοντας τις αντεργατικές ανατροπές των προηγούμενων χρόνων από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έρχεται να νομοθετήσει τη 10ωρη εργάσιμη μέρα αντί του 8ωρου, χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες υποχρεωτικής εργασίας, την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας σε μεγάλους και κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους και χώρους δουλειάς, φέρνει συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων που παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα μέσα στους χώρους δουλειάς, πρόσθετα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μείωση του μέσου μισθού κ.ά.

Στόχος του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στα τέλη Οκτώβρη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», είναι να «απογειώσει» το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει ήδη στη διάθεσή του το κεφάλαιο, να ενισχύσει παραπέρα τη μεγαλοεργοδοσία με εργαλεία που θα της επιτρέπουν να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, δίχως κανένα όριο και με τη συνδικαλιστική δράση στο «γύψο».

Προκλητικά η κυβέρνηση μιλά για... «εκσυγχρονισμό», την ώρα που γυρίζει τους εργαζόμενους τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της μεγαλοεργοδοσίας. Η αλήθεια είναι ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα σήμερα μόνο έτσι μπορεί να «εκσυγχρονίζεται»: Σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Να εκσυγχρονίζει δηλαδή τις μεθόδους έντασης της εκμετάλλευσης και αντιμετώπισης της ταξικής πάλης.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη θα δώσει ισχυρή εργατική απάντηση στα βάρβαρα σχέδιά τους.


Νομοθετούν το 10ωρο αντί του 8ωρου

Σε σχέση με τον εργάσιμο χρόνο:

  • Για το αίσχος της νομοθέτησης του 10ωρου, η κυβερνητική ανακοίνωση που ακολούθησε την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρει: «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

Δηλαδή, οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλλουν όποτε θέλουν επιπλέον δύο ώρες εργασίας, τις οποίες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν, χωρίς μάλιστα να αμείβονται γι' αυτές. Η πρόβλεψη για «επιστροφή» των απλήρωτων ωρών υπερωριακής εργασίας με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό κάποια στιγμή μέσα σε ένα ολόκληρο εξάμηνο - αν και εφόσον γίνεται και αυτή - δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός της επιμήκυνσης της εργάσιμης μέρας χωρίς κανένα κόστος για τον εργοδότη, της αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εργοδοσίας, οδηγώντας σε αύξηση της εκμετάλλευσης. Η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, η δυνατότητα του εργαζόμενου να αναπληρώνει σωματικά και πνευματικά τις δυνάμεις του από την εργασία, γίνεται στη διάρκεια του ίδιου 24ωρου και όχι της βδομάδας, του μήνα ή του εξάμηνου. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η ίδια η πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, που τώρα καταργείται και με νόμο μέχρι τις 10 ώρες δουλειάς, ήταν μια μορφή «αποζημίωσης» για τη φθορά που προκαλούν στον εργαζόμενο οι πρόσθετες ώρες δουλειάς πάνω από το 8ωρο... Η εφαρμογή της 10ωρης εργάσιμης μέρας πατάει στο πλούσιο σχετικό νομοθετικό οπλοστάσιο που διασφάλισαν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο κεφάλαιο (όπως π.χ. ο Ν. 3986/2011), ενώ το νέο νομοσχέδιο έρχεται να εξαλείψει δικλίδες που δυσκόλεψαν την εφαρμογή της στην πράξη, όπως η πρόβλεψη να υπάρχει συμφωνία συνδικάτου για την αντεργατική «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου.

  • Σε συνδυασμό και επιτείνοντας όλα τα παραπάνω, το σχέδιο νόμου προβλέπει «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών». Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται μέχρι και ο διπλασιασμός τους, ειδικά στη βιομηχανία.
  • Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπονομεύει παραπέρα και την κυριακάτικη αργία, προωθώντας με το νομοσχέδιο την «προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».




Στο απόσπασμα και η απεργία

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο, υπό διωγμό, ακόμα και ποινικό, τίθεται το απεργιακό δικαίωμα, με την κυβέρνηση να αναφέρει προκλητικά ότι αντιμετωπίζει... «χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος».

Με έναν συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων, που συμπληρώνουν προηγούμενες, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να καταργήσει την απεργία, ειδικά στο Δημόσιο και σε κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους, ενώ οι εργαζόμενοι που περιφρουρούν την απεργιακή τους κινητοποίηση... θα «τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη»! Και αυτά τη στιγμή που ήδη 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές...

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Σε περίπτωση απεργίας «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%»!

Δηλαδή, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, αλλά και σε κάθε κλάδο και μεγάλη επιχείρηση που θα κρίνονται κρίσιμοι για το κεφάλαιο από το ίδιο και το κράτος του, όπως στις πρώην ΔΕΚΟ, στις μεταφορές, στα λιμάνια κ.ο.κ., στην απεργία θα υποχρεώνονται να δουλεύουν «τουλάχιστον» σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι!

  • Προστίθεται διάταξη που χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων, στο οποίο υπάρχει ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη συνδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων. Αντίθετα, ορίζεται ότι το Συνδικάτο «πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας...».

Δηλαδή, αντί για λήψη αποφάσεων μέσα από συλλογικές, ζωντανές διαδικασίες με συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, οι αποφάσεις συνολικά και ειδικά για τις απεργίες θα λαμβάνονται με τους εργάτες απομονωμένους τον έναν από τον άλλον, να πατούν ένα κουμπί από το σπίτι τους, ίσως και υπό την «επίβλεψη» του διευθυντή της επιχείρησης...

Η παραπάνω διάταξη, μάλιστα, έρχεται να «κουμπώσει» με την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος 4512/2018), περί απαρτίας του 50%+1 στις Γενικές Συνελεύσεις.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα των νέων μεθοδεύσεων ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς για τους εκπροσώπους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Μετά την απόφαση των εκπαιδευτικών να απαντήσουν με αποχή, στην ψηφοφορία - παρωδία συμμετείχε μόλις το 5% περίπου. Η ίδια κυβέρνηση όμως που απαιτεί το 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας, εμφανίστηκε... κατενθουσιασμένη με το 5% και εξήγγειλε ότι θα επεκτείνει σε ολόκληρο το Δημόσιο την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτή είναι η δημοκρατία τους και ο «εκσυγχρονισμός» του συνδικαλιστικού νόμου...

  • Ακόμα όμως και αν οι εργάτες καταφέρουν να περάσουν όλες αυτές τις συμπληγάδες, το σχέδιο νόμου διευκολύνει το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Οσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη»!

Με μια κουβέντα, η περιφρούρηση της απεργίας από τους εργαζόμενους, ένα απεργιακό σύνθημα έξω από μια επιχείρηση μπορεί να βαφτίζονται... «άσκηση ψυχολογικής βίας», καθιστώντας την απεργία παράνομη, με τους εργαζόμενους να διώκονται ποινικά...





Φακέλωμα στα συνδικάτα και επίθεση εφ' όλης της ύλης

  • Με δύο επιπλέον διατάξεις, ως υποχρεωτική προϋπόθεση για να λειτουργεί ένα συνδικάτο τίθεται η αποδοχή του φακελώματος από το κράτος και την εργοδοσία. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», ενώ το «δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».
  • Επιπλέον, βάζοντας και τυπικά... «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ». Με άλλα λόγια, οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικάτων θα παραπέμπονται εξαρχής σε ένα στημένο γήπεδο «κοινωνικού εταιρισμού», με κυριαρχία των εκπροσώπων και της αντίληψης των εργοδοτικών ενώσεων.
  • Αλλη διάταξη προβλέπει, «μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται». Δηλαδή, ο εργοδότης να μπορεί να απολύει με «προειδοποίηση» και οι εργάτες να διώχνονται άμεσα από τον εργασιακό χώρο, δυσκολεύοντας την πάλη με τους συναδέλφους τους ενάντια στις απολύσεις.

Γ.Ζαχ.  απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ













.

16 σχόλια:

  1. Η Αριστερή κυβέρνηση του σύριζα έστρωσε το δρόμο και ήρθε η δεξιά να το ολοκληρώσει. Αφου βέβαια είχει προηγηθεί η ...πασοκάρα... διαβρώνοντας και ενσωματώνοντας τον λαό στον Καπιταλισμό. Στρατηγικός στόχος λοιπόν ο Σοσιαλισμός με την μοναδική τακτική που θα μας οδηγήσει στη νίκη. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://iskra.gr/%ce%bb%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-politispress-%ce%b2%ce%b1%ce%b8%cf%8d-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b1-%ce%ad%cf%89%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2538-eis-aegean-ton-koroidon Επιλεκτική αμνησία απο τους Μανιαδάκηδες οτι αυτά συμβαίνουν σε όλο το καπιταλιστικό κόσμο με Αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.902.gr/eidisi/kosmos/243519/kataggellei-apokleismo-apo-ta-mme-mprosta-stis-ekloges Ολα εδώ πληρώνονται. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (συνέχεια)
    Συνεπώς από αυτό το 27,6% μόνο το 27,6% x 46% = 12,7% προέρχεται (και δεν είναι …κακό – το αντίθετο!) από οπαδούς του τΣύριζα, και το υπόλοιπο 14,9%, (που υπερβαίνει αισθητά το ~4,5% της επιρροής, που η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει στο ΚΚΕ), προέρχεται από οπαδούς του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος, που μπορούμε να υποθέσουμε, πως ανήκουν, πάντα για το συγκεκριμένο υποσύνολο, κύρια στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και το ΜΕΡΑ25, που επίσης υποστήριξαν τις εκδηλώσεις. Αλλά και αυτών το συνολικό (και μη αμιγές στο 3,6%) ποσοστό, ~2,7%+3,6%=6,3% δεν φτάνει για να καλύψει την διαφορά. Αρα υπάρχει και ένα ποσοστό 27,6%-12,7%-4,5%-6,3%=4,1% που πρέπει να ανήκει είτε στα συντηρητικά (ΝΔ-ΕΛ-ΚΙΝΑΛ) κόμματα, είτε στο 20% της αδιευκρίνιστης ψήφου του δείγματος.
    Να λοιπόν, που μια αντιδραστική δημοσκόπηση, άθελά της και ενάντια στις δικές της σκοπιμότητες, επιβεβαιώνει μια ξεκάθαρη ήττα της αστικής τάξης σε μιαν έντονη αντιπαράθεση, που κατά γενικήν ομολογία «σήκωσε» κύρια το ΚΚΕ σαν εκ των πραγμάτων ηγετική δύναμη. Και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στην νεολαία!
    Μπορούμε λοιπόν να επανέλθουμε με μεγαλύτερη σιγουριά τώρα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα προοδευτικό δυναμικό της τάξης του ~25% και μάλιστα με αυξητική δυναμική. Και το πιο ενθαρρυντικό είναι πως εντοπίζεται κύρια στην νεολαία, όπου τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν τρείς – τέσσαρες δεκαετίες, είχαν επικρατήσει νεοσυντηρητικές τάσεις.
    Είναι στο χέρι του ΚΚΕ να προχωρήσει πιο θαρραλέα στον δρόμο, που ήδη έχει διαλέξει, της προσέγγισης των λαϊκών στρωμάτων, που ριζοσπαστικοποιούνται στη βάση των σημερινών προβλημάτων, σε ταξική βάση, αντί να κυνηγάει πρόσκαιρες κοινοβουλευτικές η δημοσκοπικές πλειοψηφίες, που διαμορφώνονται κύρια με βάση την προπαγάνδα και τα συμφέροντα της Αντίδρασης. Όπως δυστυχώς συμβαίνει με το σύνολο σχεδόν της υπόλοιπης Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρει ο διάολος, ενώ το "παίρνει" μετά δεν το δημοσιεύει!
      Θα ξαναπροσπαθήσω.

      Διαγραφή
  6. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/texni-politismos/2539-to-aima-pou-egine-nero-ginetai-kai-melani Αλλα λόγια να ...αγαπιόμαστε... επιστημονικός αντικομουνισμός και το καίριο ερώτημα αναπάντητο... Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944... Δεν βγάζουνε άχνα. Ευτυχώς οι Κομμουνιστές το απαντήσαμε στο 1ο Δοκίμιο ιστορίας 1918 1949 του 2018. Οι Μανιαδάκηδες αβάντα στον Καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (2/3)
    … φαίνεται να επιβεβαιώνει την ανάγνωση, που κάναμε στην προηγούμενη της Prorata.
    Παρατηρούμε λοιπόν, πως το ίδιο ποσοστό και μάλιστα αυξημένο στο 27,6%, εμφανίζεται να εκφράζεται και εδώ, όχι άμεσα, μια που το ερώτημα δεν αφορούσε ευθέως το ΚΚΕ, αλλά έμμεσα, καθώς είναι σε όλους σαφές, και στους δημοσκοπουμένους, πως τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και φέτος «σήκωσε» κυρίως το ΚΚΕ. Πόσο μάλλον, που έτρεξαν όλες οι «πρόστυχες πένες» των ΜΜ«Ε», είτε να επιτεθούν στο Κόμμα σαν κύριο «υποκινητή» των εκδηλώσεων, είτε και να επιτιμήσουν την Κυβέρνηση για …»ενδοτικότητα»(!), που την οδήγησε σε τακτική ήττα της από το ΚΚΕ, που παραδέχονταν πως ήταν «ο αδιαφιλονίκητος κερδισμένος της ημέρας».
    Βλέπουμε, λοιπόν, πως, παρά όλον αυτό τον ψυχολογικό πόλεμο, που εξαπέλυσαν οι «πρόστυχες πένες» ενάντια στην ίδια την επέτειο και τον πρωταγωνιστή της, υπάρχει ένα ποσοστό του δείγματος, που τάσσεται πεισματικά «υπέρ» των εκδηλώσεων, εναντίον των οποίων η αστική εξουσία δε δίστασε να επιτεθεί με όλο τον διαθέσιμο κατασταλτικό μηχανισμό της, για να τις αποδυναμώσει και να τις συκοφαντήσει σαν «αντιλαϊκές» αξιοποιώντας και την ανάγκη περιφρούρησης της …λαϊκής υγείας!
    Και μάλιστα, παρατηρώντας τα παραθυράκια επάνω δεξιά στην καρτέλα, υπάρχει μια ένδειξη για ποσοστό υποστήριξης 41% στους νέους μεταξύ 17 και 34 ετών, χωρίς να διευκρινίζεται βέβαια αν αναφέρεται στο σύνολο του δείγματος η μόνο στο υποσύνολο του 27%, αλλά σε κάθε περίπτωση το εύρημα παραπέμπει, είτε έτσι είτε αλλιώς, σε ευρύτερη συγκριτικά απήχηση των εκδηλώσεων στην νεολαία. Μάλιστα το αναγραφόμενο αποκάτω ποσοστό 46% στο κίτρινο, που προφανώς αναφέρεται σε οπαδούς του τΣύριζα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως και τα δύο ποσοστά αφορούν το συγκεκριμένο υποσύνολο των υποστηρικτών των εκδηλώσεων, γιατί κανένα αξιόπιστο δείγμα γενικού πληθυσμού αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να βγάζει τΣύριζα με …46%! Ούτε, κατά μείζονα λόγο, και το συγκεκριμένο, που του δίνει μόνο 21,7%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eνω μου εμαφνιζει οτι δημοσιευτηκε αυτο δεν το εμφανιζει

      Διαγραφή
    2. ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2020-11-26 https://www.in.gr/2020/11/25/politics/dimoskopisi-sto-159-provadisma-tis-nd-ti-lene-oi-polites-gia-ton-koronaio-kai-ta-metra/ Τις προάλλες, κοντεύει δίμηνο, σας είχα επισημάνει κάποια παράπλευρα ευρήματα μιας δημοσκόπησης, που μάλλον δεν ανήκαν στις σκοπιμότητες της παραγγελίας και διεξαγωγής

      Διαγραφή
    3. Εγω στο έστειλα το 2ο του Σεχτάρ Στρατάρχη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ergatika/2540-tropologia-vomva-gia-tin-asfaleia-ton-ploion ο ..Ανθρωπος των εφοπλιστών διαμαρτύρεται για την ...κακιά δεξιά που στηρίζει τους εφοπλιστές σε μία τροπολογία που ψήφισε και ο σύριζα ξεχνώντας τα εγκλήματα του 4.5 χρόνια σε βάρος του λαού. Απο κοντά και οι Μανιαδάκηδες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2020-11-25

    Τις προάλλες, κοντεύει δίμηνο, σας είχα επισημάνει κάποια παράπλευρα ευρήματα μιας δημοσκόπησης, που μάλλον δεν ανήκαν στις σκοπιμότητες της παραγγελίας και διεξαγωγής της. H δημοσκόπηση ήταν αυτή εδώ:
    https://prorata.gr/2020/09/30/ereyna-anixneysis-staseon-dimofilias-politikon-prosopon
    και είχα αναφερθεί στην κεντρική της καρτέλα:
    https://prorata.gr/wp-content/uploads/2020/09/4-1.jpg
    Εκεί, λοιπόν, καταγραφόταν ένα 22% του δείγματος, που θεωρούσε το ΚΚΕ «σχετικά η απόλυτα κοντά στις ανησυχίες και τα προβλήματα της κοινωνίας»
    Χτες δημοσιεύτηκε μια νέα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της MRB, που αυτή η κάρτα της:
    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/11/pinakas7-1200x681.jpg
    … φαίνεται να επιβεβαιώνει την ανάγνωση, που κάναμε στην προηγούμενη της Prorata.
    Παρατηρούμε λοιπόν, πως το ίδιο ποσοστό και μάλιστα αυξημένο στο 27,6%, εμφανίζεται να εκφράζεται και εδώ, όχι άμεσα, μια που το ερώτημα δεν αφορούσε ευθέως το ΚΚΕ, αλλά έμμεσα, καθώς είναι σε όλους σαφές, και στους δημοσκοπουμένους, πως τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και φέτος «σήκωσε» κυρίως το ΚΚΕ. Πόσο μάλλον, που έτρεξαν όλες οι «πρόστυχες πένες» των ΜΜ«Ε», είτε να επιτεθούν στο Κόμμα σαν κύριο «υποκινητή» των εκδηλώσεων, είτε και να επιτιμήσουν την Κυβέρνηση για …»ενδοτικότητα»(!), που την οδήγησε σε τακτική ήττα της από το ΚΚΕ, που παραδέχονταν πως ήταν «ο αδιαφιλονίκητος κερδισμένος της ημέρας».
    Βλέπουμε, λοιπόν, πως, παρά όλον αυτό τον ψυχολογικό πόλεμο, που εξαπέλυσαν οι «πρόστυχες πένες» ενάντια στην ίδια την επέτειο και τον πρωταγωνιστή της, υπάρχει ένα ποσοστό του δείγματος, που τάσσεται πεισματικά «υπέρ» των εκδηλώσεων, εναντίον των οποίων η αστική εξουσία δε δίστασε να επιτεθεί με όλο τον διαθέσιμο κατασταλτικό μηχανισμό της, για να τις αποδυναμώσει και να τις συκοφαντήσει σαν «αντιλαϊκές» αξιοποιώντας και την ανάγκη περιφρούρησης της …λαϊκής υγείας!
    Και μάλιστα, παρατηρώντας τα παραθυράκια επάνω δεξιά στην καρτέλα, υπάρχει μια ένδειξη για ποσοστό υποστήριξης 41% στους νέους μεταξύ 17 και 34 ετών, χωρίς να διευκρινίζεται βέβαια αν αναφέρεται στο σύνολο του δείγματος η μόνο στο υποσύνολο του 27%, αλλά σε κάθε περίπτωση το εύρημα παραπέμπει, είτε έτσι είτε αλλιώς, σε ευρύτερη συγκριτικά απήχηση των εκδηλώσεων στην νεολαία. Μάλιστα το αναγραφόμενο αποκάτω ποσοστό 46% στο κίτρινο, που προφανώς αναφέρεται σε οπαδούς του τΣύριζα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως και τα δύο ποσοστά αφορούν το συγκεκριμένο υποσύνολο των υποστηρικτών των εκδηλώσεων, γιατί κανένα αξιόπιστο δείγμα γενικού πληθυσμού αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να βγάζει τΣύριζα με …46%! Ούτε, κατά μείζονα λόγο, και το συγκεκριμένο, που του δίνει μόνο 21,7%.
    (συνεχίζεται στο "Σεχτάρ ο Τρομερός" 26 Νοεμβρίου 2020 - 12:47 μ.μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/243854/omologia-hrysohoidi ΑΡΕ ...ΠΑΣΟΚΑΡΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή