Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ο Τρίτος Κόσμος και το κομμουνιστικό κίνημα



Στον "Τρίτο κόσμο", που μάλλον πρέπει να κατατάξουμε τις πρώην κατηγορίες 2 και 3 της κατάταξης της Γ' Διεθνούς, δεν υπήρξε αμιγής κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των μαζών, για τους λόγους, που προέκυπταν από κακή κατανόηση (με ευθύνη και της Διεθνούς, βέβαια) των καθηκόντων των κομμουνιστών σε αυτές τις χώρες για υποβοήθηση των απελευθερωτικών και αντιφεουδαρχικών/αστικών κινημάτων. Εγώ το λέω σχηματικά: Εκεί το κ. κίνημα ήταν "πασοκ με σφυροδρέπανα".
Στην ουσία του δεν αμφισβητήθηκε το όραμα των φτωχών/πεινασμένων ανθρώπων αυτών των περιοχών, για μια καλύτερη ζωή "όπως στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού". Ακόμη και τον Σοσιαλισμό, την εποχή, που υπήρχε το Σοσ. Σύστημα, τον έβλεπαν σαν ένα "σκαλοπάτι" προς την καπιταλιστική ευημερία! Βλέπανε την Λαϊκή Δημοκρατία σαν ένα πιο ανθρώπινο Καπιταλισμό, και όταν αυτή γκρεμίστηκε, ....απλά στράφηκαν στο ...γνήσιο! Στον κανονικό Καπιταλισμό.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι, όπως και εμείς οι "ανεπτυγμένοι" άλλωστε για ελαφρώς διαφορετικούς λόγους, να "ανακαλύψουν" μόνοι τους "την Αμερική".
Κάτι ανάλογο συνέβη και σε μας (και εγώ πιστεύω, πως σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να συμβαίνει): Δεν έχουμε (σαν Λαός) καθόλου πειστεί για το αδιέξοδο των αντιφάσεων του Καπιταλισμού. Γι αυτό και το ~5.5% της απήχησης του ΚΚΕ.


Σεχτάρ ο τρομερός 












2 σχόλια:

  1. "Πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα... 70 έτη",
    ...από την ΕΚΤ!

    Είμαστε πολλοί, που θα αναγκαστούμε να ξανα-ανακαλύψουμε την Αμερική....
    ....δηλαδή τον Σοσιαλισμό...
    ....και χωρίς να πολυψειρίζουμε τις ...λεπτομέρειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο σκεφτομουν κι εγω δασκαλε οτι τον πολυψειρισαμε του αλλαξαμε τα φωτα

      Διαγραφή