Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Επόμενη είδηση, παρακαλώ…

   
του Νίκου Μπογιόπουλου απο το "ενικος"

 Δεν είναι ότι η είδηση δεν παίχτηκε. Κάθε άλλο. Για μια ακόμα φορά η σούπα του πλουραλισμού και της ολόπλευρης ενημέρωσης σερβιρίστηκε όπως ακριβώς συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
    Ουδείς, λοιπόν, δικαιούται να διαμαρτύρεται ότι του αποκρύβουν την αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια;
    Ότι στον μάταιο τούτο κόσμο:
    α) Υπάρχουν 62 άνθρωποι που κατέχουν τόσο πλούτο όσος ο πλούτος που κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
    β) Σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης οι «Κροίσοι» έχουν γίνει ακόμα πιο πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν γίνει ακόμα πιο φτωχοί.
    γ) Οι 62 αυτοί αναξιοπαθούντες έχουν δει τα πλούτη τους από το 2010 και μετά να αυξάνονται κατά 44% όταν ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%.
    δ) Περίπου7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια του πλούτου που έχει σωρευτεί στα θησαυροφυλάκια των «Κροίσων» είναι τοποθετημένος σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους.
    ε) Η μη φορολόγηση αυτού του πλούτου που είναι παρκαρισμένος σε «φοροπαραδείσους» σημαίνει ετήσια απώλεια εσόδων της τάξης των 190 δισ. δολαρίων.
    στ) Το 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής είναι κατατεθειμένο σε φορολογικούς παραδείσους, γεγονός που σημαίνει απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 14 δις. δολαρίων κάθε χρόνο, ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες υγείας και  περίθαλψης για 4 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο και θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ότι κάθε παιδί της Αφρικής θα μπορούσε να πηγαίνει σχολείο.

    Δίπλα στα υπόλοιπα προσθέστε κι αυτό:
    Οι 188 από τις 201 κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις στον κόσμο έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο…
    Τα παραπάνω στοιχεία (είναι από την έκθεση της «Oxfam») έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που περιλαμβάνονται στις ετήσιες Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου (Global Wealth Reports) του Ινστιτούτου Έρευνας της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse» που δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικές βδομάδες.
    Ας τα θυμηθούμε:
    1) Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας για το 2015, περίπου ο μισός πλούτος της υφηλίου (το 45,2%) ανήκει στους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
    2) Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα εύπορα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν το 7,3% του πληθυσμού και κατέχουν περίπου 40% του πλούτου.
    3) Οι υπόλοιποι κάτοικοι της υφηλίου, το 92%, κατέχουν μόνο το 15,4% του πλούτου, και η πλειοψηφία από αυτούς, το 71%, κατέχει μόλις 3% του παγκόσμιου πλούτου.
    Όποιος μπει στον κόπο να συγκρίνει τη φετινή έκθεση με τις αντίστοιχες εκθέσεις της τράπεζας για τα προηγούμενα χρόνια οδηγείται σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα. Και το βασικό συμπέρασμα είναι τούτο:
    Κατά την περίοδο 2010-2015, η περιουσία των «Κροίσων» αυξήθηκε κατά 60% και το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν ανέβηκε κατά περίπου 10%.
    Στον αντίποδα, η περιουσία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων (του 71% του παγκόσμιου πληθυσμού) μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά 10%.
    Και τώρα τίθενται τα εξής ερωτήματα:
 • Τα παραπάνω αποτελούν «φυσικό» φαινόμενο, «θεϊκή» επιταγή ή κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο;
 • Ο ισχυρισμός ότι αυτή η εικόνα όχι μόνο δεν είναι «ρεαλιστική», αλλά προϊόν μια παγκόσμιας δικτατορίας που πρέπει να ανατραπεί, αποτελεί «ξύλινο» λόγο;
 • Η άποψη που χαρακτηρίζει ως μπουρδολόγημα τις καθεστωτικές θεωρίες περί της «αγαθής» λειτουργίας των διεθνών αγορών που τάχα θα διανείμουν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τον πλούτο, συνιστά «δογματισμό»;
 • Ότι αυτός ο αγριανθρωπισμός είναι σύμφυτος με το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και ότι το σύστημα αυτό που έχει όνομα, λέγεται καπιταλισμός,  οικοδομεί την εξουσία του πάνω στην κεφαλαιοκρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, είναι μια ανάλυση «παρωχημένη»;
    Όποιος θεωρεί ότι πρέπει όχι μόνο να τίθενται αυτά τα ερωτήματα, αλλά ότι πρέπει και να απαντηθούν (κάποτε), μάλλον δεν έχει καταλάβει πως δουλεύει το παγκόσμιο χωριό της «ενημέρωσης».
    Είπαμε, το «χωριό» το καθήκον του το έκανε. Την είδηση ότι 62 «Κροίσοι» διαθέτον πλούτο ίσο με τον πλούτο 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων την μετέδωσε.
    Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, δηλαδή, να κάτσουμε και να την «ψειρίσουμε» κιόλας; Όχι. Τώρα είναι ώρα για άλλες ειδήσεις. Πιο ουσιαστικές και πολύ πιο σημαντικές για «ανάλυση» και «εμβάθυνση». Όπως, για παράδειγμα, η είδηση για τα πανερολούλουδα προς τέρψιν των ποδών του αοιδού Παντελίδη…    

Κι απο κάτω ...σχόλιο του ξεφτεριού-"Μάλθους":

Πέτρος ΧουχούληςΤετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 17:20
Τα παραπάνω είναι φυσικό φαινόμενο Μπογιόπουλε, όσο και αν διαφωνώ με το πιό άγριο πρόσωπο του καπιταλισμού, δεν νομίζω ότι η διαφορά αυξάνεται μόνο εξαιτίας της παραγωγής η της κλοπής πλούτου (είται πραγματικού είται φανταστικού - κυρίως το δεύτερο καθώς πολύς από αυτόν τον πλούτο είναι απλά αριθμοί σε μερικούς σκληρούς δίσκους σε κάποιους υπολογιστές) αλλά αντίθετα υπάρχουν και άλλοι λόγοι και ο κύριος από αυτούς είναι η αύξηση των απανταχού ξεβράκωτων που κάνουν από 10 παιδιά ο καθένας... Και αυτό το γεγονός προκαλεί περισσότερο κακό από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της δύσης ή ότι άλλο ευφάνταστο νομίζεις ότι φταίει για την κατάσταση στον πλανήτη την σήμερον ημέρα.2 σχόλια:

 1. «πολύς από αυτόν τον πλούτο είναι απλά αριθμοί σε μερικούς σκληρούς δίσκους σε κάποιους υπολογιστές.»

  Δηλαδή, αν ο αγρότης πουλάει την πατάτα 7 λεπτά το κιλό, από μεσάζοντα σε μεσάζοντα η τιμή ανεβαίνει και τελικά ο καταναλωτής την αγοράζει 70 λεπτά. Αλήθεια είναι αυτό, αλλά δεν αποδεικνύει ότι δεν παράγουμε πατάτες όπως θέλει ο φωστήρας, αλλά ότι η «οικονομία της αγοράς» (οι καπιταλιστές) βγάζουν 90% κέρδος. Θα μπορούσε ο αγρότης να πουλάει 20 λεπτά την πατάτα στο κράτος κι ο καταναλωτής να την αγοράζει από το κράτος 25, τα δε άλλα 5 λεπτά να πηγαίνουν στη βενζίνη από το χωράφι στην αγορά. Αυτό δεν θέλει να δει ο φωστήρας, που νομίζει ότι είναι πιο κοντά στον αστό παρά στον εργάτη, παρ' ότι άφραγκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτες ειναι οι τεράστιες αντιφάσεις του καπιταλισμού στο Ιμπεριαλιστικο του Σταδιο που σαπιζει και οδηγει την ανθρωποτητα στην αβυσσο. Συνεχιζουμε αταλαντευτα την δουλεια μας στο να συνειδητοποιήσει ο λαός οτι καμμία κυβερνηση οτι ονομα και να έχει ανεξαρτητα ακομα και προθεσεων που να μπορει να φερει σοσιαλισμο οσο τα μεσα παραγωγης ειναι στους Καπιταλιστες. Για αυτό και αποτελει καταστροφή για τον λαό τυχον έξοδος απο το ευρω η την Ε.Ε αποκομένη απο την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγης. Αποτελεί την ιδια καταστροφή με το να εισαι στην Ε.Ε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή