«Δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις για τους αγρότες και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων», έσπευσε χτες να καθησυχάσει με non paper η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την κατακραυγή που απλώνεται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα τόσο της δικής της εκλογικής βάσης, όσο και των συνεταίρων της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι).
Η προσπάθεια να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να κρύψει πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν δήλωνε πως κι αν ακόμα δεν υπήρχε το μνημόνιο οι ανατροπές στις συντάξεις πρέπει να γίνουν και πως μάλιστα αυτό είναι προοδευτικό μέτρο. Προσπαθεί να κρύψει ότι οι ανατροπές και για τους αγρότες στη γενική τους κατεύθυνση περιλαμβάνονται σε όσα προαπαιτούμενα ψήφισε η Βουλή την προηγούμενη βδομάδα που πλέον είναι νόμος του κράτους και μένει να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες με τους εφαρμοστικούς νόμους.
Όμως και οι αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας φτάνουν για να ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Οι γνωρίζοντες μιλάνε για αυτούσια μεταφορά του νομοθετήματος Χαμηλοχώρη, δηλαδή της πρότασης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που αφορά στις κατασχέσεις σπιτιών και άλλες σημαντικές αλλαγές που αξιώνονται από το μεγάλο κεφάλαιο. Έρχεται δεύτερη δόση αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, όχι όμως και η τελευταία...
Ειδικότερα, με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιδιώκονται αλλαγές που διευκολύνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα στο πτωχευτικό Δίκαιο, και σε βάρος των εργαζομένων. Αλλά και η ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για τις τράπεζες που περιέχεται στο νομοσχέδιο δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον για τα λαϊκά στρώματα, καθώς προβλέπει τη διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail in ). Δηλαδή: Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια «κούρεμα» των σημερινών μετόχων, ομολογιούχων αλλά και των καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, η υπάρχουσα και νομοθετική ρύθμιση για «προστασία των καταθέσεων» μέχρι 100.000 ευρώ δεν μπορεί σήμερα να υποστηριχτεί ούτε από τις τράπεζες ούτε βέβαια από τα κρατικά ταμεία.
Η συμφωνία των Βρυξελλών, δηλαδή, η βάση, τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και τους νέους αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις περιέχει ήδη τις κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των αγροτών που οδηγεί σε συγκέντρωση της γης και εξαφάνιση των φτωχομεσαίων αγροτών. Περιέχει ήδη την κατεύθυνση για τους επαγγελματοβιοτέχνες, που εξαφανίζει μικρομάγαζα και αυτοαπασχολούμενους.
Στο κρίσιμο ζήτημα του Ασφαλιστικού, το μνημόνιο Τσίπρα έχει αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων, μειώνοντας στην πραγματικότητα τις συντάξεις, ενώ ετοιμάζεται να στείλει το δικαίωμα στη σύνταξη μετά τα 67 κ.ά.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όσα νομοθετούνται σήμερα και όσα θα υλοποιηθούν με εφαρμοστικούς νόμους τις επόμενες μέρες δεν αποτελούν το κύριο «μενού» της αντιλαϊκής συμφωνίας. Αυτό θα έρθει μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.
Κανένας εφησυχασμός, λοιπόν. Οι διαδηλώσεις που οργανώνει ήδη το ΠΑΜΕ για αύριο Τετάρτη αφορούν στο σύνολό του το 3ο Μνημόνιο, όλες τις «δόσεις», που προσυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ανεξάρτητα από τις τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης για το πότε ακριβώς θα νομοθετήσει αυτήν ή την άλλη λεπτομέρεια.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 21 Ιούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου