(Σε ποιο κοινωνικό σύστημα το θες;)
Μια γλυκιά ιστοριούλα, διανθισμένη με παιδικές φωτογραφίες, διαδίδεται μέσω email στο διαδίκτυο και χαρακτηρίζεται σαν “εξαιρετικά συγκινητική” με πολλά θαυμαστικά. Την παραθέτουμε αυτούσια:
Η μικρή πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
- Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου που έχω χρόνια να τον δω; Τότε η μικρή του είπε:
- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
- Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα...
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
- Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα.
Εκείνο που ξέρω είναι, ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα. Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει η μικρή του απάντησε «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!
Πήρε τα χρήματα, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα». Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ, ο γνωστός νευροχειρουργός. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
- Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: «ένα δολάριο και 11 σεντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού...»
Πριν βάλουμε κι εμείς τα κλάματα από συγκίνηση μπορούμε να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις:
- Για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, η υγεία για κάποιον που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια κοστίζει πραγματικά μια περιουσία. Υπάρχουν συνταξιούχοι και άνεργοι που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Όταν ένα κουτάκι ασπιρίνες πουλιέται περίπου ένα ευρώ η ιστοριούλα μοιάζει πραγματικά με θαύμα.
- Η πιθανότητα να πάμε με ένα ευρώ στο φαρμακείο και να συναντήσουμε τον αδελφό του φαρμακοποιού μας, που να είναι μάλιστα ο γιατρός που χρειαζόμαστε και να είναι και καλός Χριστιανός, που δεν παίρνει λεφτά είναι χοντρικά μία στο τρισεκατομμύριο, δηλαδή πρακτικά ανύπαρκτη.
- Γιατί να μην κάνουμε μια διαφορετική επιλογή: Να μην περιμένουμε κανένα θαύμα! Να θεωρήσουμε ότι η υγεία ΔΕΝ είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ αλλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ, δηλαδή ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον τόπο κατοικίας δικαιούνται να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για την υγεία τους, δικαιούνται να απολαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ το καλύτερο σύστημα υγείας, στο επίπεδο της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Αυτό δε λέγεται θαύμα. Δεν πρόκειται κάποια μελλοντική προοπτική. Πρόκειται για το ανθρώπινο επίτευγμα του περασμένου αιώνα.
Χρησιμοποιούμε τις διεθνείς στατιστικές:
- Το σύστημα υγείας στη Σοβιετική Ένωση ήταν δωρεάν για όλους. Το 1987 υπήρχαν πάνω από 1,1 εκατομμύριο γιατροί (το ένα τέταρτο όλων των γιατρών του κόσμου).
- Η μέση διάρκεια ζωής στην τσαρική Ρωσία ήταν 32 χρόνια. Μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση, το 1987 έφτασε τα 69 χρόνια. Από το 1913 το επίπεδο των θανάτων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,5 φορά και στην Αγγλία 1,2 φορά, ενώ στην ΕΣΣΔ μειώθηκε 3 φορές. Αναφορικά με τους θανάτους στο χώρο των παιδιών, στην ΕΣΣΔ μειώθηκαν 10 φορές.
- Από το 1965 έως το 1985, τα έξοδα του σοβιετικού κράτους για την προστασία της υγείας και τη φυσική αγωγή είχαν αυξηθεί στην ΕΣΣΔ κατά 2,5 φορές κατά άτομο. Στα σοβιετικά νοσοκομεία, τα φάρμακα δίνονταν δωρεάν.
- Σημερινό παράδειγμα: Το σύστημα υγείας στην Κούβα. Σήμερα, ύστερα από 50 χρόνια οικονομικού αποκλεισμού από τις καπιταλιστικές χώρες, 25 χρόνια μετά τις σεισμικές επιπτώσεις που είχε για την κουβανέζικη οικονομία η επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η Κούβα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο μετά τη Σουηδία και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ.
- Όλοι χωρίς εξαίρεση οι Κουβανοί έχουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν φάρμακα. Η Κούβα με πληθυσμό 11 εκ. Κατοίκους εκτός από την εξαγωγή φαρμάκων νέας τεχνολογίας εξάγει στις καπιταλιστικές χώρες κάθε χρόνο 2500 γιατρούς. Παρέχει πρώτη από όλες τις χώρες δωρεάν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στις χώρες, που πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Τι να διαλέξουμε λοιπόν; Την πιθανότητα να μας συμβεί ένα “θαύμα εξ ουρανού” ή το ανθρώπινο θαύμα, που ονομάζεται σοσιαλισμός;
Το “θαύμα εξ ουρανού” απαιτεί “πίστη” και έχει πιθανότητα να λειτουργήσει μία στο τρισεκατομμύριο.
Το ανθρώπινο θαύμα δεν πρέπει να το ψάχνουμε στα θαύματα. Η ιστορία το έχει ήδη καταχωρήσει στα επιτεύγματα του ανθρώπου.
(Το αρθρο αφιερώνεται στον φίλο και σύντροφο Χ.Ανδρ. που δινει ορθιος τη μάχη του με τον όγκο στον εγκέφαλο και το καπιταλιστικό σύστημα υγείας απέναντί του .Βάστα κόντρα σ. θα τα νικήσουμε και τα δύο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου