Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

 



Για το Σταλινγκραντ εχει γραφτει η Ιστορια και δεν ξεγραφει .Θα αξιζε ομως μια αναφορα στον Διοικητη των Ναζιστικων δυναμεων τον Φον Παουλους . Έφτασε έως το βαθμό του στρατάρχη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και είναι περισσότερο γνωστός ως ο διοικητής της 6ης γερμανικής στρατιάς, που πήρε μέρος στη Μάχη του Στάλινγκραντ, πολιορκώντας τη σοβιετική πόλη από τον Αύγουστο του 1942 έως και τον Ιανουάριο του 1943. Η πολιορκία έληξε με πανωλεθρία των ναζιστικών στρατευμάτων, όταν μια δύναμη περίπου 270.000 στρατιωτών, αποτελούμενη από δυνάμεις Γερμανών, Ούγγρων, Ιταλών, Ρουμάνων, Ισπανών και άλλων συμμάχων και συνεργατών του Άξονα περικυκλώθηκαν και αποδεκατίστηκαν έπειτα από μια γιγαντιαία αντεπίθεση του κόκκινου στρατού, με τις απώλειές της να προσεγγίζουν τον αριθμό των 180.000 νεκρών.

Ύστερα από τη συντριβή του στρατού του, ο Πάουλους υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική παράδοση άνευ όρων στις σοβιετικές δυνάμεις, η οποία υπογράφηκε στο Στάλινγκραντ στις 31 Ιανουαρίου 1943, μια μέρα ακριβώς πριν από την προαγωγή του σε στρατάρχη από τον Χίτλερ. Ο Χίτλερ μάλιστα, ο οποίος είχε αρνηθεί να επιτρέψει μια έγκαιρη υποχώρηση της 6ης στρατιάς, ήταν βέβαιος πως ο Πάουλους θα αυτοκτονούσε πριν ηττηθεί, καθώς μέχρι τότε, κανένας Γερμανός στρατηγός δεν είχε παραδοθεί στον εχθρό. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τους σοβιετικούς, ο Πάουλους μετατράπηκε σε ένα σφοδρό πολέμιο του ναζισμού και προσχώρησε στη διεθνή επιτροπή για μια ελεύθερη Γερμανία, η οποια συστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των Ρώσων. Δεν απελευθερώθηκε παρ'όλα αυτά, παρά μόνο στα 1953.

Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στην Ανατολική Γερμανία, προσεγγίζοντας την κομμουνιστική ιδεολογία. 




3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, πραγματικά.
    Από εκείνες τις αθέατες πτυχές που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιτροπή, στην οποία προσχώρησε ο Πάουλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά του Χίτλερ (20 Ιουλίου 1944), δεν λεγόταν (και δεν ήταν, αφού τον κορμό της και την πλειοψηφία των μελών της αποτελούσαν Γερμανοί αντιφασίστες, κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά κι άλλοι) «διεθνής επιτροπή», αλλά «Αντιφασιστική Επιτροπή Ελεύθερη Γερμανία» Όχι με πρωτοβουλίσ των «Ρώσων», αλλά των Σοβιετικών. Κι όχι στην «Ανατολική Γερμανία», αλλά στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (στην Δρέσδη πιο συγκεκριμένα). Έχετε αρχίσει κι υιοθετείτε την αστική ορολογία. Άντε κι εις ανώτερα!

    χψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αναδημιοσιευση απο το ΒΗΜΑ ειναι ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ Η ΠΗΓΗ

      Διαγραφή