Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Μια από τα ίδια






 Τις μισές σχεδόν μέρες του χρόνου, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δουλεύουν για να πληρώνουν την εφορία και τις ασφαλιστικές τους εισφορές! Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις δαπάνες των νοικοκυριών, που πληρώνουν κάθε χρόνο το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Το στοιχείο αυτό είναι συνάρτηση της φοροαφαίμαξης του λαού, από τη μια, και των χαμηλών μισθών, από την άλλη. Τη χρονιά που ξεκίνησε, επομένως, η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο, αφού οι φόροι αυξάνονται κατά 6,2 δισ. ευρώ, τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτοξεύονται και οι μισθοί παραμένουν στα ίδια.

Περισσότερα θα πληρώσουν και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ, με το νέο φοροληστρικό σύστημα, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες για τους δυσβάσταχτους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι φοροαπαλλαγές αυξάνονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κι όχι μόνο αυτό... Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και από τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, φορτώνοντας από τώρα στους ασφαλισμένους τις μελλοντικές «τρύπες» στα Ταμεία.

Το μισό εισόδημα του λαού πάει στη φορολογία και το άλλο μισό στα είδη πρώτης ανάγκης, που έχουν γίνει απλησίαστα εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας. Γι' αυτό μέχρι τις 20 κάθε μήνα δεν μένει ούτε σεντ στο πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας!

Το νόμισμα όμως έχει κι άλλη όψη, που την αποτυπώνουν τα στοιχεία για την κερδοφορία της βιομηχανίας των τροφίμων και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οπως προκύπτει, οι όμιλοι αυτοί είχαν το 2022 κέρδη προ φόρων 25,1 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35,8% των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στη χώρα!

Να, λοιπόν, ποιοι κάνουν πάρτι με τα δήθεν μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας... Μετά από τόσα «pass» και «καλάθια», το ισοζύγιο είναι αποκαλυπτικό: Αδειες τσέπες για τον λαό, γεμάτα ταμεία για τους ομίλους των τροφίμων και τα μεγαθήρια του λιανεμπορίου!

Την ίδια ακριβώς τύχη θα έχουν και τα «νέα» μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της ακρίβειας που καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης και της λαϊκής δυσαρέσκειας που φουντώνει.

Το ίδιο ισχύει όμως και με τα πρόστιμα που επέβαλαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ορισμένες επιχειρήσεις για «κερδοσκοπία», με σκοπό - όπως λένε - τον «παραδειγματισμό» και των υπόλοιπων. Κάνουν θόρυβο και δείχνουν το δέντρο για να κρύβεται το δάσος της τεράστιας κερδοφορίας των ομίλων.

Αυτής που στηρίζει το κράτος με όλα τα μέσα: Με «αναπτυξιακούς» και άλλους νόμους, με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και φτηνά δάνεια, την ώρα που ο λαός υποφέρει.

Καμιά ελπίδα δεν έχει ο λαός να πάρει ανάσα από την ακρίβεια με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Αντίθετα, η φτώχεια του θα μεγαλώνει.

Οσα πάρθηκαν μέχρι τώρα και όσα θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που έχει ήδη πληρώσει ο λαός μια και δυο φορές, με την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού πάνω από 6 δισ. ευρώ το 2023, κυρίως με τα χαράτσια και τους φόρους πάνω στην κατανάλωση.

Υπακούν στους αντιλαϊκούς κανόνες της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και στις «αντοχές της οικονομίας», όπως και οι προτάσεις όλων των άλλων κομμάτων, που σημαίνει ότι υπηρετούν πρώτα και κύρια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κερδοφορία των ομίλων.

Διέξοδο μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ και απορρίπτουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στη Βουλή: Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική ανακούφιση για τον λαό, βάζοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις σύγχρονες ανάγκες, απαιτώντας να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι αυτός!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 10 Γενάρη 2024

1 σχόλιο:

  1. Και βέβαια όλο και λιγότερες (κοινωνικές) δαπάνες για τη συντήρηση του ανθρώπινου εργαλείου της καπιτα-ληστρικής παραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή