Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΦΛΩΡΑΚΗΣ -ΓΚΑΣ ΧΩΛ


 Οι δείκτες του ημερολογίου έχουν κολλήσει στο 1991... Λίγες στιγμές μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την απόκρημνη εξαναγκαστική... στροφή των Λαϊκών Δημοκρατιών προς τον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ βρίσκεται σε επίπεδο έντονων διεργασιών και ανάλυσης των δραματικών γεγονότων.

Η επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ προκαλεί τριγμούς στις σοσιαλιστικές χώρες και δημιουργεί νέα επικίνδυνα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη. Η Ιστορία - δυστυχώς - θα καταγράψει την τραγική μετεξέλιξη της παράδοσης των σοσιαλιστικών κρατών στον «νέο άνεμο απελευθέρωσης», όπως παρουσιάζει η Δύση τις συνταρακτικές αλλαγές που ετοιμάζονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί στις 26 Δεκέμβρη του '91 με τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών» και την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να κυματίζει... Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι εδώ για να αντισταθεί στον ορυμαγδό των ανατροπών.

Εκείνη την περίοδο, εν μέσω κοσμοϊστορικών ανακατατάξεων... ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ (CPUSA), Γκας Χολ, συνεχίζει να ορθώνει φωνή αντίστασης στη Μέκκα του καπιταλισμού. Είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Οργανωμένος από τη δεκαετία του '20, Γραμματέας του κόμματος επί δεκαετίες και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ τέσσερις φορές (1972, 1976, 1980, 1984), στις πιο ψυχρές εποχές του «ψυχρού πολέμου».


Με την αλλαγή των δεδομένων, ο Γκας Χολ δηλώνει χωρίς φόβο αλλά με πάθος ότι ο Γκορμπατσόφ είναι το «πλήρωμα καταστροφής» και σημειώνει για τον εαυτό του και το κόμμα: «Πράττω αυτά που πιστεύω και πιστεύω ότι ο σοσιαλισμός είναι αναπόφευκτο στάδιο. Η ζωή δεν μπορεί να συνεχίζεται αέναα χωρίς το στάδιο του σοσιαλισμού και τυχόν οπισθοχωρήσεις δεν μπορεί να αλλάξουν την ιστορική νομοτέλεια»...


Αντίσταση... στις ΗΠΑ με το ΚΚΕ

Την εποχή των ανατροπών και των πανηγυρισμών της Δύσης, ο Γκας Χολ καλεί επίσημα στη Νέα Υόρκη τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, και το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Στρατή Κόρακα.

Υποδέχεται την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον αμερικάνικο «Περισσό», στα γραφεία του ιστορικού ΚΚ ΗΠΑ, στην 23η Οδό στο Μανχάταν (235 West23rd Street).

Στήνεται έτσι μια πρωτόγνωρη ανατροπή της ανατροπής... με μπροστάρη το ΚΚΕ!

Ο Χαρίλαος και ο Στρατής μένουν εμβρόντητοι βλέποντας μπροστά τους την εικόνα. Τη στιγμή που ο καπιταλισμός πανηγυρίζει την άθλια μονοκρατορία του, εκεί μέσα στα δεσμά του... φυτρώνουν μονομιάς το σφυρί και το δρεπάνι...

Με σφυροδρέπανα στο JFK!

Στο αεροδρόμιο «Κένεντι», ομογενείς, φίλοι του ΚΚΕ από την τοπική Λέσχη Φίλων, με επικεφαλής την ιστορική μορφή Κώστα Λέκκα, τον Ηρακλή Κρεμμύδα και άλλους συντρόφους, στήνουν μια ξεχωριστή υποδοχή. Με σημαίες του Κόμματος και πλακάτ γραμμένα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Στην υποδοχή βρίσκεται και ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζάρβις Τάινερ (Jarvis Tyner), δύο φορές υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.


Οι αρχές έχουν σαστίσει. Ενημερώνονται ότι πρόκειται για αρχηγό κόμματος ξένης χώρας και «επιτρέπουν» την υποδοχή...

Ο Χαρίλαος Φλωράκης πνίγεται στις αγκαλιές των κομμουνιστών που δεν παύουν να ελπίζουν... και τα έχει κυριολεκτικά χαμένα από τη δυνατή συγκίνηση. Το ίδιο και ο Στρατής Κόρακας που είναι μάλιστα και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ο ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» Χρήστος Νικολόπουλος είναι εκεί και καταγράφει καρέ καρέ τις στιγμές...

Με πομπή και κορναρίσματα μεταφέρουν τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο για να ξαποστάσει γιατί το βράδυ έχει προγραμματιστεί μεγάλη ομιλία στο κέντρο του ελληνισμού στην Αστόρια. Εκεί για πρώτη και τελευταία φορά θα βρεθούν δίπλα δίπλα ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Γκας Χολ στις ΗΠΑ! Είναι το «άγνωστο ταξίδι» του Καπετάν Γιώτη στην Αμερική!!!

Η «κόκκινη» εκδήλωση στις ΗΠΑ

Ο σ. Κώστας Λέκκας, που «έφυγε» από τη ζωή τον Νοέμβρη του 2021, σε ηλικία 101 ετών, αγωνιστής από τους λίγους, οργανωμένος στο ΕΑΜ και αντάρτης του ΕΛΑΣ στον Ταΰγετο, παίρνει τον λόγο... καλωσορίζοντας το ανυπόμονο κοινό.

«Ο κομμουνισμός ποτέ δεν πεθαίνει», λέει, και οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε αποθεωτικά χειροκροτήματα...

Ο Γκας Χολ μιλάει για τη σημασία της ανασύνταξης των Κομμουνιστικών Κομμάτων με πίστη στις αρχές και την ιδεολογία του Μαρξ και του Λένιν.

Ο Χαρίλαος με συγκίνηση ζει το δικό του «αμερικάνικο όνειρο» και αναφέρεται στα δύσβατα μονοπάτια που πρέπει να βαδίσει το Κόμμα για να σταθεί δυνατό και όρθιο...

Για πρώτη φορά

Είχα την ιστορική τύχη να ζήσω από κοντά αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές. Σήμερα, δεκαετίες μετά..., μέσα από το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο του αγαπημένου Κεφαλονίτη - αμετανόητου κομμουνιστή, Ηρακλή Κρεμμύδα, μου δίνεται η ευκαιρία να θυμίσω, να ξεσκονίσω μνήμες και να γράψω για πρώτη φορά για το «άγνωστο αμερικάνικο όνειρο» που έζησε ο Χαρίλαος Φλωράκης στην πιο δύσκολη εποχή για τον σοσιαλισμό. Είναι μεγάλη μου η τιμή που μπορώ να το κάνω αυτό... μέσα από τις φιλόξενες σελίδες της εφημερίδας μας, του «Ριζοσπάστη» μας...

Του Νικόλα ΑΓΓΕΛΙΔΗ*
*Ο Ν. Αγγελίδης είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου