Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

«Πλεύση»... στον βούρκο, για τη λεηλασία της εργατικής - λαϊκής ψήφου

 


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις σωρηδόν αποχωρήσεις υποψήφιων βουλευτών, με καταγγελίες για τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου κ.λπ., αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, αρκετές πλευρές της πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από τις... «αντισυστημικές καρδούλες», με τις οποίες βομβαρδίζει καθημερινά μετά τις εκλογές της 21ης Μάη η Ζ. Κωνσταντοπούλου από τα διάφορα - συστημικά, κατά τα άλλα - κανάλια, που προφανώς... θορυβούνται από την τόση «αντισυστημικότητα» και της έχουν χαρίσει απλόχερα τόση προβολή και διαφήμιση.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού της περί «αντισυστημικότητας», η Ζ. Κωνσταντοπούλου αρέσκεται να αναφέρεται στη στάση και τα πεπραγμένα της ως προέδρου της Βουλής από τον Φλεβάρη του 2015 μέχρι και τις εκλογές του ίδιου χρόνου (ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012). Δεν θα ασχοληθούμε με τις διάφορες γραφικότητες της περιόδου, αλλά με κάποιες πλευρές που διατηρούν και σήμερα πολιτική σημασία και επικαιρότητα.

Θυμίζουμε, για παράδειγμα:

Η κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ είχε και τη δική της ψήφο και, όπως θα δούμε και παρακάτω, αυτές οι σχέσεις με την ακροδεξιά είναι χούι που δεν κόβεται...

Ως πρόεδρος της Βουλής βοήθησε αποφασιστικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φλεβάρη 2015, η οποία αποτέλεσε επί της ουσίας προάγγελο του 3ου μνημονίου.

Τη συμφωνία αυτή, για να μην ξεχνιόμαστε, επεξεργάστηκε και υπέγραψε ο Γ. Βαρουφάκης, τότε υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Μάλιστα, ο ισχυρισμός της Κωνσταντοπούλου ότι δεν έχει στηρίξει μνημόνια πάει περίπατο, αφού αυτή η επί της ουσίας παράταση του 2ου μνημονίου μέχρι την υπογραφή του τρίτου, με μεθοδεύσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ως πρόεδρος της Βουλής, δεν ήρθε ποτέ προς ψήφιση στη Βουλή.

Ολα αυτά δείχνουν πόσο προσχηματικές είναι και οι τωρινές απατηλές διακηρύξεις της για τη δυνατότητα διαγραφής του χρέους εντός της ΕΕ. Γι' αυτό και δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στάση της και ως προς τις τωρινές δεσμεύσεις προς την ΕΕ, δηλαδή το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης και το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας της ΕΕ.

Τον Μάη του 2015 δήλωνε σε συνέντευξή της ότι «η κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο κι ένα άρθρο» που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλά ένα «σχήμα λόγου» - ξεδιάντροπη ομολογία της εξαπάτησης του λαού.

Πρωταγωνίστησε στην εξαπάτηση του λαού στο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015, δίνοντας όλες της τις δυνάμεις στην καμπάνια που, όπως αποδείχτηκε και προειδοποιούσε από τότε το ΚΚΕ, θα κατέληγε στην έγκριση του 3ου μνημονίου. Δόθηκε, έτσι, η «χαριστική βολή» στις ριζοσπαστικές διαθέσεις εργατικών και λαϊκών δυνάμεων που, εγκλωβιζόμενες στις αυταπάτες που πλάσαραν και τότε οι διάφορες δυνάμεις του λεγόμενου «αντιμνημονιακού» τόξου, οδηγήθηκαν στην απογοήτευση τα επόμενα χρόνια.


Με το ένα πόδι στον βούρκο της ακροδεξιάς...

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής το 2019 στράφηκαν στην Πλεύση στις 21 Μάη και τα ανοιχτά καλέσματα υποστήριξής της από γνωστά στελέχη φασιστικών μορφωμάτων - «ορφανών» της Χρυσής Αυγής δεν παραξενεύουν όποιον έχει παρακολουθήσει τις ιδιαίτερες σχέσεις που εδώ και χρόνια χτίζει η Ζ. Κωνσταντοπούλου με αυτόν τον εσμό.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Οτι αντιτάχθηκε στη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, στην άρση της ασυλίας των βουλευτών της και στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων ψηφοφοριών στη Βουλή χωρίς τη συμμετοχή της ναζιστικής οργάνωσης;

Οτι τον Μάη του 2015 αρνήθηκε να συζητηθεί στη Βουλή και να καταδικαστεί η επίθεση του - τότε - βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού εναντίον της Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους της Βουλής; Τον συναγελασμό της με φασιστικά απολειφάδια στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018;

Την τοποθέτησή της το 2020 ότι μια «σοβαρή» Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να παραμείνει στη Βουλή;1 Την παρουσία της ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε εκδήλωση γνωστού ακροδεξιού συνονθυλεύματος για τις Πρέσπες στις 22/6/2022 στη Θεσσαλονίκη;

Τέτοιες σχέσεις με τα φασιστικά και ναζιστικά δεκανίκια του συστήματος μόνο αηδία και οργή προκαλούν, όχι μόνο στους κομμουνιστές, αλλά και σε οποιονδήποτε αισθάνεται αριστερός, προοδευτικός, δημοκράτης....και το άλλο στον αντιλαϊκό βούρκο της αστικής διαχείρισης

Η Πλεύση συνεισφέρει στον εγκλωβισμό και τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και ψήφου απέναντι στην πολιτική και τα κόμματα του κεφαλαίου, διεκδικώντας ρόλο και σε νέες προσπάθειες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό αποτυπώνεται και στις διάφορες θέσεις της, παρότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην τοποθετείται στον δημόσιο λόγο της για τις θέσεις της Πλεύσης. Ενδεικτικά:

- Στην ιδρυτική διακήρυξη της Πλεύσης και στις διάφορες τοποθετήσεις της Ζ. Κωνσταντοπούλου, βγάζει μάτι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ (αλλά και σε άλλες δυνάμεις του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, π.χ. Κίνα, Ρωσία κ.α. - είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι στις τοποθετήσεις της Πλεύσης δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε σχέση με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία).

Και όπως είναι φυσικό, οποιαδήποτε ταξική αναφορά, αφού δεν αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στην Ελλάδα και οι όποιες ψευτο-συγκρουσιακές διακηρύξεις δεν αποτελούν παρά κάλπικους βρυχηθμούς για τον εγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων.

- Η ίδια δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στις «δυνατότητες» που δήθεν προσφέρουν οι σημερινοί θεσμοί, της δικτατορίας του κεφαλαίου, του σημερινού αντιλαϊκού κράτους για να γίνει ο λαός συμμέτοχος στην άσκηση της εξουσίας και να ικανοποιηθούν τάχα οι διεκδικήσεις του, εντοπίζοντας ουσιαστικά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην ελλιπή εφαρμογή της νομιμότητας και του Συντάγματος. Αντίστοιχα η θέση περί «ριζικής ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείου άσκησης οικονομικής πολιτικής στην υπηρεσία της κοινωνίας, με πρώτο βήμα κεντρική τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο», λες και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να λειτουργεί με φιλολαϊκό τρόπο στο καπιταλιστικό πλαίσιο!

- Ταυτίζεται απόλυτα με όσα λέει το ΠΑΣΟΚ ή και ο Βαρουφάκης, αλλά και με την πρόσφατη τοποθέτηση Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16«Δεν δαιμονοποιούμε την ιδιωτική εκπαίδευση, όμως δεν μπορούμε να συζητάμε τώρα για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ας φτιαχτούν πρώτα τα δημόσια πανεπιστήμια όπως πρέπει και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα».

- Οι αντιδραστικές τοποθετήσεις της περί «ζημιάς» από τη διείσδυση των κομμάτων στα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, επειδή έτσι «αλλοιώνεται η διεκδίκηση», έχουν εκφραστεί και από άλλους. Να θυμηθούμε τους ναζί της Χρυσής Αυγής; Να θυμηθούμε το «έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια» πολλών και διάφορων, από τον Τζήμερο και τον Βελόπουλο, με ενδιάμεσες στάσεις στο Ποτάμι ή και την πρόθεση της Κεραμέως να επιβάλει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές; Να θυμηθούμε όλους όσοι βγάζουν φλύκταινες με τη δράση του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των δυνάμεων του ΚΚΕ που πρωτοστατούν;


Ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ απέναντι στην κοινή πολιτική όλων των άλλων

Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κόμμα - εφεδρεία και δεκανίκι του συστήματος, έτοιμο να βάλει πλάτη σε πολιτικές στήριξης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κόμματος «μιας χρήσης», από αυτά που ανά διαστήματα εμφανίζονται ως διάττοντες αστέρες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Κόμματα που, προτού εξαϋλωθούν, επιφορτίζονται από το σύστημα με ρόλο στην προσπάθεια εγκλωβισμού της διογκούμενης λαϊκής αγανάκτησης εντός των τειχών του συστήματος.

Κόμματα όπως η Πλεύση και άλλα, που εμφανίζονται να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή, αξιοποιούνται σήμερα σε μια επιχείρηση εγκλωβισμού της εργατικής - λαϊκής ψήφου και διαμόρφωσης κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Η επιχείρηση να εμφανιστούν ως αντίβαρο στη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διεκδικεί η ΝΔ κρύβει ότι, μέσα και από αυτά, επιχειρείται να αποδυναμωθεί η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης του ΚΚΕ, της μοναδικής δύναμης εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, ακόμα και να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών του ΚΚΕ στην επόμενη σύνθεση της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχει αναλάβει ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής περαιτέρω ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος και στις εκλογές της 25ης Ιούνη, ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που αντιστοιχεί στα συμφέροντα και τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, στο δυνάμωμα της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, απέναντι στην όποια κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημείωση:

1. Συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ», 15/10/2020: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ποντάρει πάνω στην ακρότητα της Χρυσής Αυγής, δεν ήθελαν, δηλαδή, μία Χρυσή Αυγή συμμορφωμένη μέσα στο Κοινοβούλιο».


Του
Δημήτρη ΚΟΙΛΑΚΟΥ*
*Ο Δημήτρης Κοιλάκοςείναι μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ


3 σχόλια:

 1. Μάλλον υπάρχουν και ακόμη πιο βρώμικου λόγοι:
  Εδώ κι ένα χρόνο συντελείται ένα έγκλημα στην Ουκρανία, που βέβαια δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό, αλλά έχει ξεκινήσει από παληά. Ο πόλεμος ξεκίνησε τυπικά από το 2014 στο Ντονμπάς, αλλά η προετοιμασία του πάει πολύ πιο πίσω.
  Εμφανίζεται σαν "πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας" στην πιο αντιδραστική "δυτική" εκδοχή του, που αναπαράγεται από όλα τα "δυτικά" συστημικά μέσα προπαγάνδας, εφημερίδες, κανάλια κλπ.
  Η, σαν "πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας" στην εκδοχή της τάχατες "αντίθετης" πλευράς, που διεκδικεί (=καπηλεύεται) και δάφνες .."προοδευτικότητας", ευκαιριακά και ..."αντιναζισμού"!!!
  Υπήρχαν πολλές ενστάσεις και ενδείξεις ότι και οι δυο εκδοχές είναι διαβλητές και αμφισβητήσιμες.
  Αλλά τις τελευταίες μέρες βγήκαν στον αέρα δυο ειδήσεις, που αδειάζουν εκκωφαντικά αυτά τα "αφηγήματα":
  1. ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πληρώνει δισεκατομμύρια στη Μόσχα
  2. Αποκάλυψη Πούτιν: Εδειξε συμφωνία με την Ουκρανία που αθετήθηκε όταν «αποσυρθήκαμε από το Κίεβο»<
  Να αρχίσω από τη δεύτερη.
  Ωραία, τον πούλησε ο ...Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ, όταν αποσύρθηκε από το Κίεβο.
  Γιατί δεν επανερχόταν με τον στρατό του στο Κίεβο;
  Θα μου πείτε, "έχασε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού" κλπ. Και ρωτάω, "καλά, τόσο αφελής ήταν όταν αποσυρόταν, στηριζόμενος στο κωλόχαρτο, που τώρα επισείει";!
  Ηταν η πρώτη φορά, που (υποτίθεται...) τον πούλαγαν;
  Δεν είχε προηγηθεί η Συνθήκη του Μίνσκ, που κι αυτή την αθέτησαν οι ΝΑΤΟϊκοί;
  Μάλλον τρελλίτσα μας πουλάει ο παπατζής της Μόσχας.
  Κι έρχομαι στην πρώτη και μπουμπουνιστή είδηση: Τι σόϊ "πόλεμος" είναι αυτός, όπου ο ένας "εμπόλεμος" ...χρηματοδοτεί(!!!) τον άλλον, εναντίον του οποίου, τάχατες έχει θεσπίσει και πολλές ..."κυρώσεις", ανάμεσά τους και οικονομικές;!
  Και μάλιστα ο ..."κυρούμενος"(;!) πουλάει στον "εχθρό" του και υλικά τόσο στρατηγικής σημασίας όπως του Ουράνιο;!
  Μήπως, άλλα παζαρεύουν μεταξύ τους οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαληστές και απλά όλο αυτό το πολεμικότατο αιματηρό στήσιμο είναι για καλύτερες θέσεις στα πλαίσια της οριοθετημένης στην πραγματικότητα "κόντρας" τους;!
  Μήπως να θυμηθούμε το λαϊκό θυμοσοφικό, ότι "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει";
  Εχουμε ήδη αρκετή εμπειρία από "Παράξενους Πολέμους" μεταξύ ιμπεριαληστών.....
  Τι έχουν να πουν και οι διάφοροι εγχώριοι παπατζήδες, μείζονες και ελάσσονες (και ...παπατζούδες!) για όλα ετούτα;
  Να σημειώσω, ότι οι δημοσιεύσεις αυτές στο "in.gr", του πρώην ΔΟΛ, που τώρα ανήκει στον ιδιοκτήτη του "Γκιαούρ -One", δείχνουν ότι τη γραμμή των τριών συστημικών κομμάτων, (ΝΔ, Σύριζα, ΠασοκοΤρινάλ) για στοίχιση με το ΝΑΤΟ δεν συμμερίζονται απόλυτα όλες οι πλευρές της εγχώριας κεφαλαιοκρατίας, που μάλλον καλοβλέπουν και την "απέναντι" πλευρά σαν συμφέρουσα γι αυτούς, ή, απλούστερα, παζαρεύουν κι αυτοί κάποια δικά τους ανταλλάγματα... Κι αυτό ίσως είναι άλλη μια πρόσθετη εξήγηση της πληθώρας των "μικρών" κομματιδίων, μιας χρήσης, που μας προέκυψαν ξαφνικά σε τούτη τη συγκυρία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. o SYRIZA
  ———————————————–
  1) Ήξερε ο Σύριζα θα ψηφίσει μνημόνιο. Χαρακτηριστικά λίγο πριν το δημοψήφισμα είπε πως η κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και άρθρο ήταν σχήμα λόγου
  ———————————————–
  2) «Σιγόνταρε» μέσω Προέδρου Βουλής τους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες ζητώντας να έρχονται στη Βουλή να ψηφίζουν.
  ———————————————–
  3) Δεν έφερε η Πρόεδρος της Βουλής ούτε στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων που τους συνοδεύουν.
  ———————————————–
  4) Οι κρίσιμες συνεδριάσεις γινόντουσαν το βράδυ. Να Υποθέσω για να μην μπορεί ο κόσμος που κοιμόταν για να δουλέψει το πρωί να ενημερωθεί πλήρως?
  ———————————————–
  5)Άνοιξαν την Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 μετά από απαίτηση του Τσίπρα για να περάσουν το 3ο μνημόνιο όταν ο κόσμος ήταν στις παραλίες
  ———————————————–
  6) Δεν έφεραν στη Βουλή την συμφωνία γέφυρα παράταση του 2ου μνημονίου του Βαρουφάκη στις 20/02/2015(μία μέρα μετά το Καρναβάλι της Πάτρας-σημειολογικό-) στην οποία ρητά γράφονταν πως το χρέος θα πληρωθεί στο ΑΚΕΡΑΙΟ και στην ΏΡΑ του. Το ίδιο διάστημα γίνονταν για αντιπερισπασμό σόου με το ποιο μέρος του χρέους είναι επαχθές όταν ο υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ το δέχονταν όλο
  ———————————————–
  7)οι υπουργάρες του Σύριζα μετά την υπογραφή της συμφωνίας γέφυρας παράτασης του 2ου μνημονίου, μάζευαν τα λεφτά από τα αποθεματικά των ταμείων για να πληρώσουν τους δανειστές-τρόικα-θεσμούς ή όπως αλλιώς τους έλεγαν
  ———————————————–
  8) Συγκυβέρνησαν ,με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ .
  ———————————————–
  ολα τα προηγούμενα ήταν έργα ΚΑΙ της τότε κυρίας Προέδρου ΒΟΥΛΗΣ ΩΣ μέλος της συγκβέρνησης σύριζα-ανέλ του μεσιέ ΤΣΙΠΡΑΣ του 70% καλού μηνημονίου 'άλλα Βαρουφάκη .Αν κάπου αδικώ καποιους ή δεν γράφω ακριβή πράγματα ας μου το επισημάνει κάποιος….
  Αυτά τα ολίγα. αν ξέχασα κάτι . Πχ δεν θυμάμαι αν η κυρία Πρόεδρος ψήφισε ή δεν ψήφισε την εξουσιοδότηση στον Τσακαλώτο με το κείμενο της δανειακής σύμβασης που συνοδεύονταν, πακέτο, περίπου στις 10/07/2015

  ————————
  Παλιός Αναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή