Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Νεκροί Β΄διαλογής

 


Γενικά δεν θεωρώ ότι υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί θάνατοι από την κρατική, παρακρατική και φασιστική βία, κάθε δολοφονία έχει τη δική της φρικτή ιστορία. Αλλά, σας αρέσει δεν σας αρέσει (και απευθύνομαι σε αριστεριστές, αναρχικούς, αριστερούς γενικά που ανεβαίνουν στα κεραμίδια για κάθε δείγμα κρατικής βίας) κάποιοι νεκροί αξίζουν λιγότερο για σας. 
Αυτός εδώ  είναι (ήταν) ο Δημήτρης Κοτζαριδης, οικοδόμος του ΠΑΜΕ. Δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν δέκα χρόνια στο Σύνταγμα από κράτος και παρακράτος, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο χυδαίας ασφαλιτικης επίθεσης που έχει δεχτεί οποιαδήποτε συγκέντρωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήταν οι μέρες που αναρχοασφαλιτες, μετέπειτα κυβερνώντες και μετέπειτα φανεροί φασίστες τραγουδούσαν πιασμένοι χέρι χέρι το γνωστό χιτ "το ΚΚΕ προστάτεψε τη Βουλή", δίνοντας άλλοθι στη δολοφονία. Ήταν οι μέρες που, πολύ προοδευτικοί κατά τα άλλα άνθρωποι, μεγάλοι αγωνιστές των αμφιθεατρων, δεν περίμεναν να κρυώσει το πτώμα του πριν πετάξουν εμετικές ειρωνίες, άνθρωποι που τρία χρόνια πριν κλαίγανε ουρλιάζοντας "αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη".

Για μένα ο Δημήτρης Κοτζαριδης αποτελεί μια πολύ προσωπική, πολύ εσωτερική κόκκινη γραμμή. Μου είναι αδύνατο να πάρω πολιτικά στα σοβαρά άνθρωπο που λέει ακόμα χυδαίες βλακείες για εκείνη τη μέρα. Απορρίπτεται οριστικά και τελεσίδικα. 
Ας ξαναγυρίσω όμως στο αριστεροσαμθινγκ για το τέλος: Γιατί ο Δημήτρης Κοτζαριδης δεν έχει την μακάβρια "υστεροφημία" ενός Αλέξη, ενός Ζακ, ενός Παύλου Φύσσα στα μάτια σας; Γιατι οι μισοί απο σας δεν ξέρετε καν ποιος είναι ή πώς είναι η φάτσα του; Οι λόγοι είναι τρεις:

1) ο θάνατος του έπρεπε να περάσει στα ψιλά για να δικαιωθεί ηθικά και πολιτικά η ηλιθιότητα του "το ΚΚΕ προστάτεψε τη Βουλή". Μια χαρά πήγε αυτό, δεν φημιζεστε για την ευφυία σας στο κάτω κάτω.

2) οι νεκροί κουκουεδες, για σας, αξίζουν λιγότερο. Είναι δεύτερης κατηγορίας νεκροί. Απλώς κάποιους απ'αυτούς, τους οικειοποιειστε και τους εργαλειοποιειτε για να ξερασετε ανοησίες για τους ζωντανούς. Και εννοώ κάθε γράμμα αυτού που έγραψα. 

3) για να στενοχωρηθειτε με έναν νεκρό, πρέπει να μπορείτε να ταυτιστείτε μαζί του, αλλιώς δεν. Ο Αλέξης ήταν ένας ωραίος έφηβος. Ο Ζακ ένας γνωστός ακτιβιστής της LGBT κοινότητας. Ο Παύλος ένας γαμάτος αντιφα ράπερ. Ο Κοτζαριδης ήταν απλά ένας μπουμερ οικοδόμος. Ένας απλός εργάτης. Μια παράπλευρη απώλεια. Και αποδεικνύετε ετσι ότι η εναντίωση σας στο φασισμό, στο ρατσισμό, στην κρατική βία και καταπίεση είναι σε ΤΕΡΆΣΤΙΟ βαθμό ζήτημα αισθητικής για σας και όχι ουσίας, πολιτικής και ταξικής.
Και σας αρέσει δεν σας αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια.
Δημήτρη Κοτζαριδη, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Vasilis Sarou από Rockabilly Koul


35 σχόλια:

  1. Ηταν η ώρα που η αστική τάξη έπαιξε τα ρέστα της με όλα τα πολύχρωμα χαρτιά της. Χρειαζόταν αναδιάταξη του πολιτικού της προσωπικού την ώρα που η ...πασοκάρα... κατέρρεε. Εφεραν τον οπορτουνιστικό συρφετό ..εσωτερικό... συνασπισμός σύριζα σε ρόλο Σοσιαλδημοκμρατίας προσπαθώντας να παρασύρουν το ΚΚΕ στην άβυσσο των κυβερνήσεων στο έδαφος του Καπιταλισμού χρησιμοποιώντας και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες Πετρόπουλο Καλαματιανό Αραβανή και σία... και ταυτόχρονα οπορτουνιστές και φασίστες χτύπησαν την συγκέντρωση δολοφονώντας τον σύντροφο. Ολα σχεδιασμένα μόνο που και πάλι έσπασαν τα μούτρα τους. Αυτός είναι διαχρονικά ο βρώμικος ρόλος του οπορτουνισμού σε ρόλο 5ης φάλαγγας. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...https://www.kordatos.org/yperifaneia-kathikonta-osos-spoudasan-sosialismo/Τα παραπάνω συνδέονται με το γεγονός ότι, κατά κύριο λόγο, αυτό το ρεύμα προερχόταν από συγκροτημένη πολιτική επιλογή του ΚΚΕ σε συνεργασία με τα εκεί αδελφά κόμματα.Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνο που μας χρειάζεται είναι μια άκριτη αποδοχή και απολογητική κάθε στοιχείου και φαινομένου, κάθε πτυχής και έκφανσης του πρώιμου σοσιαλισμού. Εάν αυτός ο σοσιαλισμός ήταν τόσο ιδεώδης που το μόνο που απομένει στους οπαδούς του είναι οι κατανυκτικές δοξολογίες του, τότε ανακύπτει σειρά εύλογων ερωτημάτων, με το κύριο μεταξύ αυτών: «εφ’ όσων ήταν τόσο λαμπρό και απολύτως αρμονικό εγχείρημα, γιατί ηττήθηκε απ’ την αστική αντεπανάσταση και κατίσχυσε η κεφαλαιοκρατική παλινόρθωση στις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες;»....... Δυστυχώς και αυτή η πολιτική επιλογή του ΚΚΕ την δεκαετία του 80.. ήταν καταστροφική. Οι περισσότεροι απο όσους έστειλε να σπουδάσουν γύρισαν Αντικομουνιστές και βέβαια δεν βρίσκονται στο ΚΚΕ εδώ και ...30 χρόνια.... Πολύ μπλα μπλα στο κείμενο του κυρίου Πατέλη αλλά για την ουσία τίποτα και είναι απόλυτα λογικό.... Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ δεν ανατράπηκε με ανοιχτή Ιμπεριαλιστική επέμβαση. Την δουλειά την έκανε η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση απο μέσα και επάνω. Στο κόμμα των Μπολσεβίκων με τα 5000000 νεκρούς το 1945 άλλαξε ο συσχετισμός υπέρ του οπορτουνισμού και απέμενε μόνο η επίσημη επικράτηση τους με τον ...θάνατο... του σ.Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ την 5η Μάρτη του 1953. Απο εκεί και μετά ξεκίνησε συνειδητά η σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού που σε μία πορεία κατέστρεψε τα πάντα μετατρέποντας το κόμμα των Μπολσεβίκων σε όχημα της αντεπανάστασης ολοκληρώνοντας την ανατροπή του Σοσιαλισμού το 1991. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στην Κούβα από το 2008. Οι Κομμουνιστές λοιπόν απαντήσαμε στο τι έφταιγε το 2009 στο 18ο Συνέδριο https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/https://www.komep.gr/m-article/cd0fa1a4-f42d-11e9-95d7-3ed1504937da/ Και η αξέχαστη σ.Ταμίλα Γιαμπρόβα που εξηγεί αναλυτικά πως έγινε η ανατροπή. Αφιερωμένα στον Κύριο Πατέλη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Αν μου επιτρέπει ο Στρατάρχης, εν μέρει διαφωνώ με το άρθρο ως προς την αιτία που πέρασε στα ψιλά η δολοφονία του εργάτη - κουκουε Κοτζαρίδη.

    Είναι εύκολο να διαχειριστεί το αστικό κράτος την κρατική - παρακρατική δολοφονία ενός αντιφασίστα μουσικό, ενός ακτιβιστή ή ενός εφήβου.

    Πώς όμως θα διαχειριστεί το αστικό κράτος την πολιτική δολοφονία ενός συνδικαλιστή εργάτη και δη Κουκουε;

    Για την πρώτη περίπτωση μιλάμε για μειονότητες για τη δεύτερη περίπτωση όμως μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού (ως προς την επαγγελματική του ιδιότητα) αλλά και την Πρωτοπορία του λαού (ως προς την πολιτική του ιδιότητα).

    Οπότε η καλύτερη λύση, προς αποφυγή τυχόν αστοχιών, είναι το στοχευμένο και εκ του αποτελέσματος πετυχημένο θάψιμο αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αναφερεται στο κρατος το αρθρο αλλα στο "αριστεροχωρι "

      Διαγραφή
    2. Προφανώς, αλλά το αφήγημα "το ΚΚΕ έσωσε τη Βουλή", τη μέρα της δολοφονίας, ειπώθηκε τόσο από "αριστερά" όσο και από δεξιά. Οπότε η στάση του αριστεροχωρίου απέναντι στον φασισμό, ρατσισμό, κρατικής βίας κτλπ είναι στάση ουσίας και όχι ζήτημα αισθητικής.

      Διαγραφή
    3. Ο Μπαμπης Παπαδημητριου του ΣΚΑΙ πρωτοβγαλε αυτο το προβοκατορικο συνθημα και βολευε ολο τον συρφετο δεξια κι αριστερα

      Διαγραφή
  4. https://www.imerodromos.gr/d-koytsoympas-gennima-thremma-toy-systimatos-o-fasismos/ Η Δήλωση του Γ.Γ του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη και δεν χωράει διαστρέβλωση. Ο Φασισμός είναι γνήσιο παιδί της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τελειώνεις μαζί του με την ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου με όχημα την κοινωνική συμμαχία χωρίς μεταβατικές μπούρδες και σταδιακές παπάτζες. Η Διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ για τσουβάλιασμα με τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... δεν περνάνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δ. Δεσύλλας "Νέα Ανατρεπτική προσπάθεια"!
    Κάθε τρείς μήνες, το ίδιο βιολί!
    Tριάντα χρόνια, δε βαρεθήκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΚΕ την περίοδο 1974-1991......Μελετώντας το πώς φτάσαμε στην εσωκομματική κρίση του 1989-1991, στο 13ο Συνέδριο και τη μετέπειτα διάσπαση του Κόμματος το 1991, πρέπει ιδιαίτερα να σταθούμε στη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο 1974-1991. Βεβαίως, τα προβλήματα στη στρατηγική του ΚΚΕ έχουν ιστορικό βάθος, δεν πρόκειται όμως στο παρόν κείμενο να αναφερθούμε σε αυτό, θα υπενθυμίσουμε απλώς ορισμένες βασικές διαπιστώσεις για τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ τη συγκεκριμένη περίοδο.

      Το 9ο Συνέδριο (1973) διατηρεί τη λογική της στρατηγικής των σταδίων του 8ου Συνεδρίου (1961), λογική που επίσης διατηρείται αλώβητη, με ορισμένες επιμέρους τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία, και στο 10ο Συνέδριο το 1978. Στο Πρόγραμμα του 10ου Συνεδρίου αναφέρονται δύο αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους στάδια επαναστατικών μετασχηματισμών με διακριτές διαφορές μεταξύ τους: Το επαναστατικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό, που ως πολιτικό καθεστώς αποκαλείται δημοκρατία του λαού, και το σοσιαλιστικό. Η δημοκρατία του λαού έχει ως αποστολή της να καταργήσει την εξάρτηση του ελληνικού καπιταλισμού από τα δεσμά της ξενοκρατίας, να πετύχει - όπως σημειώνει - την πτώση του ενός μετά από το άλλο οχυρού της ολιγαρχίας, με επιστέγασμα τη σοσιαλιστική επανάσταση. Παραδέχεται ότι η δημοκρατία του λαού θα δρα στο έδαφος της κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ενώ η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει ξένα και ντόπια μονοπώλια εθνικής σημασίας, θα περιορίσει τη δράση των υπόλοιπων μονοπωλίων με δημοκρατικό έλεγχο και θα ενισχύσει κοινοπραξίες μικρών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

      Η λογική των σταδίων έχει ως απότοκο και την ανάλογη πολιτική συμμαχιών τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Ετσι υποτιμούνται οι διαφορές συμφερόντων ανάμεσα στην εργατική τάξη και τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, ενώ στην πράξη διατηρείται η αντίληψη της συμμαχίας με ένα τμήμα της μη μονοπωλιακής αστικής τάξης, παρόλο που είχε γίνει κριτική σε ανάλογη θέση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ το 1961. Σε πολιτικό επίπεδο η συμμαχία των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ (που τότε χαρακτηριζόταν από το Κόμμα ως μικροαστικό κόμμα), αλλά ταυτόχρονα βασιζόταν στην ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, δηλαδή της ενότητας του Κόμματος με δυνάμεις που αποσπάστηκαν από αυτό και κυρίως δυνάμεις του «ΚΚΕ εσωτερικού», με τον όρο ότι το τελευταίο θα εγκαταλείψει τον «κομμουνιστικό» αυτοπροσδιορισμό του.

      Στη βάση του Προγράμματος του 10ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ, μπροστά στις εκλογές του 1981, έθεσε το στόχο οι εκλογές να οδηγήσουν στην απομάκρυνση της Δεξιάς από την κυβερνητική εξουσία, την ανάδειξη δημοκρατικής κυβέρνησης για την προώθηση του προγράμματος της «πραγματικής αλλαγής», που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούσε να γίνει φάση περάσματος στους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς μετασχηματισμούς της δημοκρατίας του λαού, στην ενιαία επαναστατική διαδικασία μετάβασης στο σοσιαλισμό. Ουσιαστικά δηλαδή παρεμβάλλεται ένας άμεσος κυβερνητικός στόχος στο έδαφος της αστικής εξουσίας, αυτός της «κυβέρνησης της πραγματικής αλλαγής», που θα άνοιγε τον δρόμο για την «επαναστατική διαδικασία δύο σταδίων». Με βάση αυτήν τη θέση το ΚΚΕ διαμόρφωσε τα συνθήματά του στις εκλογές του 1981, προβάλλοντας την εκλογική ενίσχυση του Κόμματος ως παράγοντα που θα καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις, θα εξασφαλίσει την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, με βάση αυτήν τη θέση διαμόρφωσε την κριτική στάση του απέναντι στην αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προέκυψε από τις εκλογές του 1981 (γιατί δεν ήθελε τη συνεργασία με το ΚΚΕ, για ατολμία στην προώθηση αντιμονοπωλιακών στόχων, για συμβιβασμό με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό κ.λπ.). Η θέση για κυβέρνηση της «πραγματικής αλλαγής» υιοθετείται Συνεδριακά με το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1982. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. αποδείχτηκε πολύτιμο εργαλείο του συστήματος για την ενσωμάτωση, χειραγώγηση και αλλοίωση στην πορεία της όποιας ριζοσπαστικοποίησης είχε αναπτυχθεί στο εργατικό, λαϊκό, στο φοιτητικό - σπουδαστικό, μαθητικό, γυναικείο κίνημα.
      Το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1987)

      Στο 12ο Συνέδριο (Μάης 1987) κεντρικό ζήτημα αποτελούν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας: Ο δρόμος της παράδοσης στις αυθόρμητες δυνάμεις της καπιταλιστικής αγοράς και της προσαρμογής στις απαιτήσεις του ξένου κεφαλαίου και των υπερεθνικών οργάνων της ΕΟΚ ή η «ανάπτυξη νέου τύπου» με την αμετάκλητη ρήξη του καθεστώτος της εξάρτησης και της μονοπωλιακής ασυδοσίας.

      Στη βάση αυτή αναδιατυπώνεται το Πρόγραμμα του Κόμματος, αν και το 12ο δεν ήταν προγραμματικό, ως «αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό», επισημαίνοντας ότι βαθαίνει ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός της χαρακτήρας. Επαναλαμβανόταν ότι η αλλαγή μπορεί να τύχει της συγκατάθεσης ή της ουδετερότητας των μη μονοπωλιακών αστικών τμημάτων.

      Εθετε ως προϋπόθεση την οικοδόμηση ενός συνασπισμού των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός κοινού προγράμματος. Η νέα λαϊκή πλειοψηφία θα αναδείκνυε την κυβέρνηση της αλλαγής.

      Στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου (σελίδα 44 - 45) αναφέρεται ότι «η αλλαγή δεν αποτελεί μια νομοτέλεια για το πέρασμα στην επαναστατική διαδικασία μετάβασης στο σοσιαλισμό. (...) Δίνει όμως άμεση πολιτική απάντηση στις αγωνίες και τους πόθους του λαού, προσφέρει την εναλλακτική λύση ενάντια στο δικομματισμό, διευκολύνει την παραπέρα συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της ίδιας της αλλαγής και του σοσιαλισμού. Μπορεί να αποτελέσει το πέρασμα στην ενιαία επαναστατική διαδικασία μετάβασης στο σοσιαλισμό. (...) Ο αγώνας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της αλλαγής, με μοχλό την κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να κατευθύνεται στην κατάκτηση του συνόλου της εξουσίας από τις αντιιμπεριαλιστικές, αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, δηλαδή της εξουσίας της Δημοκρατίας του Λαού, πρώτου σταδίου της επαναστατικής διαδικασίας μετάβασης στο σοσιαλισμό».

      Το πρόγραμμα της αλλαγής, όπως χαρακτηριστικά δηλωνόταν, «κινείται σε αντίθεση με τον εξαρτημένο ΚΜΚ, προωθεί μια εθνικά ανεξάρτητη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, ξεκινά τη δημιουργία νέων θεσμών σε βασικούς τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, δημόσιας ζωής με κριτήριο να βρίσκονται σε ανταγωνιστική αντίθεση με τη μονοπωλιακή ολιγαρχία, τον ιμπεριαλισμό, να προωθούν την κοινωνική και πολιτική αποδυνάμωσή τους, να διευκολύνουν την ουδετερότητα και την προσέλκυση δυνάμεων του μη μονοπωλιακού επιχειρηματικού κόσμου». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Βεβαίως, όπως και η ΕΔΑ, έτσι και ο Συνασπισμός αντανακλούσε τη λαθεμένη προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ που ακολουθούσε τη λογική των σταδίων.

      Στην περίπτωση του Συνασπισμού βάρυνε η αντίληψη που είχε διαμορφώσει το ΚΚΕ για το τι σήμαινε κρίση του πολιτικού συστήματος και το πώς το ΚΚΕ έπρεπε να την αξιοποιήσει.

      Για πολλά χρόνια μετά από το 1974, κεντρικό πολιτικό αίτημα αποτέλεσε η διεκδίκηση της απλής αναλογικής, όχι μόνο ως εκλογικού συστήματος που εξισώνει για όλα τα κόμματα τις προϋποθέσεις για την εκλογή βουλευτή, αλλά και ως συστήματος που μπορούσε να στερήσει από την αστική τάξη τη δυνατότητα μονοκομματικής κυβέρνησης, ως κλειδί για πολιτική συνεργασία, για την ανάδειξη του ΚΚΕ σε ρυθμιστή στο σχηματισμό κυβέρνησης.

      Ως επακόλουθο των αναλύσεών μας για το τι πραγματικά σήμαινε κρίση του πολιτικού συστήματος (που βεβαίως δεν ταυτίζεται με την αδυναμία για ένα διάστημα να εξασφαλίσει σταθερή κυβέρνηση) ήταν η εκτίμηση ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά και η διάψευση ελπίδων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγάλη αποδυνάμωσή του, κι έτσι να απελευθερωθούν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που ήταν εγκλωβισμένες, να δυναμώσει ο Συνασπισμός πολιτικά και κοινοβουλευτικά ή να σχηματιστεί μια νέα αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή σοσιαλδημοκρατία που θα ευνοούσε τη συνεργασία και νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Να απελευθερώνονταν οι δυνάμεις δηλαδή του «καλού» ΠΑΣΟΚ. Η άποψη για την «καλή» και «κακή» σοσιαλδημοκρατία κυριαρχούσε σε όλο τον 20ό αιώνα, σε πείσμα των πραγματικών εξελίξεων και των χιλιάδων αποδείξεων από την εποχή ακόμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως από το διάστημα του Μεσοπολέμου.https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Για τα δύο «αλληλοτροφοδοτούμενα οπορτουνιστικά κέντρα».επιλογή της συμμετοχής στην κυβέρνηση Τζαννετάκη όξυνε την κρίση που υπέβοσκε στο Κόμμα και η οποία, με ευθύνη δεξιών και «αριστερών» οπορτουνιστικών ομάδων που δρούσαν μέσα του, μεταφέρθηκε μελετημένα και μέσα στην ΚΝΕ με αποτέλεσμα τη διάσπαση της Οργάνωσης το φθινόπωρο του 1989.

      Οι αιτίες συγκρότησης των δύο οπορτουνιστικών κέντρων που δρούσαν μέσα στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1980 είναι αντικείμενο βαθύτερης συλλογικής ιστορικής μελέτης που είναι σε διαδικασία εξέλιξης για το Κόμμα μας. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να αποσπαστεί από τα προβλήματα στρατηγικής του ΚΚΕ, τις αντιφάσεις σε πολιτικές θέσεις και αποφάσεις, την επίδραση των εξελίξεων στην ΕΣΣΔ και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, ζητήματα που επίσης σχετίζονται με τη λειτουργία του Κόμματος, των Οργάνων του, ζητήματα κοινωνικής σύνθεσης του Κόμματος και της ΚΝΕ κ.λπ.

      Και οι δύο ομαδοποιήσεις που δρούσαν ως φράξιες, παρά τις διαφορές τους, αλληλεπικαλύπτονταν και αλληλοσυνεργάζονταν, δεν ασκούσε κριτική η μια στην άλλη, ενώ εμφανίζονταν με εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις. Στην πραγματικότητα, συνέβαινε το αντίθετο: Είχαν πλήρη σύμπνοια μεταξύ τους όσον αφορά στην πολεμική κατά της πλειοψηφίας της ΚΕ, με στόχο την αλλοίωση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, την ανοιχτή απομάκρυνσή του από τον μαρξισμό - λενινισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο ομάδες χαρακτήριζαν ως «συντηρητικούς» και «δογματικούς» αυτές τις δυνάμεις του Κόμματος που έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση της ύπαρξης του Κόμματος και του επαναστατικού του χαρακτήρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Επιβεβαιώνεται ότι η ομαδοποίηση, ο φραξιονισμός είναι ξένα στοιχεία προς τη λειτουργία ενός επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αδυνατίζουν την εσωκομματική δημοκρατία, τη συλλογική συζήτηση πάνω και σε διαφορετικές γνώμες που μπορεί να υπάρχουν για σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά ζητήματα μέσα στο Κόμμα, διαμορφώνουν διαλυτικές και παραλυτικές συνθήκες. Εχει αποδειχθεί ότι, ανεξάρτητα από το ποια είναι η αφετηρία και οι αρχικές προθέσεις ορισμένων που παίρνουν μέρος σε τέτοιες διαδικασίες, εξελίσσονται τελικά σε «αντικομματικά κέντρα», που δεν έχουν ως στόχο απλώς την επικράτηση της δικιάς τους άποψης, η οποία συνήθως δεν διατυπώνεται ανοιχτά και καθαρά από την αρχή μέσα σε Κομματικά Οργανα αλλά «ζυμώνεται» έξω από αυτά, σε παρέες, φιλικές επαφές κ.λπ. Συνδέονται πάντα και με επιδιώξεις, που αν και πολλές φορές συγκαλύπτονται, συγκλίνουν σε στόχους υπονόμευσης της ίδιας της ύπαρξης και λειτουργίας του Κόμματος, γι' αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι πάντα ανοίγουν και το παράθυρο στον ταξικό αντίπαλο για να παρέμβει στο Κόμμα.

      Στις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, στο πρώτο Κείμενο Θ.23 σημειώνουμε, συμπυκνώνοντας συμπεράσματα από τη μακρόχρονη ιστορική πείρα: «Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για την τήρηση των αρχών λειτουργίας και δράσης του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να μη συγχέονται οι συντροφικές σχέσεις που αναπτύσσονται στην κομματική ζωή, μέσα στον σκληρό αγώνα που δίνουμε, με το πνεύμα φιλικότητας που οδηγεί σε υποβάθμιση της κριτικής, στον υποκειμενισμό, στη δημιουργία προσωπικού κύκλου επιρροής. Η ιδεολογικοπολιτική ενότητα στο Κόμμα είναι κατακτημένη σήμερα περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

      Να μην ξεχνάμε ότι αυτό εκτιμούσαμε και άλλες φορές και σε διάφορες φάσεις, όμως αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι η εκτίμηση ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η αντιμετώπιση όποιων αρνητικών φαινομένων πρέπει να είναι σταθερή, συγκεκριμένη, με βάση το Καταστατικό μας και φροντίζοντας πάντα να τηρούνται όλες οι συλλογικές κομματικές διαδικασίες, γεγονός που είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντικό για την ίδια την καλή και σωστή λειτουργία των Οργάνων και των ΚΟΒ».

      Και οι δύο ομάδες στη σύγκρουση και τη ρήξη τους με το Κόμμα είχαν άμεση ή έμμεση στήριξη κέντρων της αστικής τάξης, βρήκαν ζεστή φιλοξενία σε τμήματα του αστικού Τύπου, που έβλεπαν σε αυτήν τη διαδικασία μια νέα «χρυσή ευκαιρία» να ξεμπερδεύουν με το ΚΚΕ, χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένοι να λάβουν κατασταλτικά απαγορευτικά μέτρα εναντίον του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Το αλλητροφοδοτούμενο στοιχείο της αντιπαράθεσης βρισκόταν στο ζήτημα ότι και οι δυο αξιοποιούσαν είτε την «αριστερή» είτε τη «δεξιά» συνθηματολογία του άλλου, προκειμένου να αμφισβητήσουν την ίδια την ύπαρξη του Κόμματος, επιδιώκοντας την αναθεώρηση των θεωρητικών αρχών του. Δούλευαν «στρατολογώντας» σε οπορτουνιστικά ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα.

      Γι' αυτό, ανεξάρτητα από τις «αριστερές» και «δεξιές» παραλλαγές τους επί της ουσίας συνέκλιναν σε ορισμένα βασικά ζητήματα:

      -- Στην άρνηση των αρχών συγκρότησης και λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

      -- Στη μηδενιστική στάση απέναντι στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα.

      -- Στον ιδεολογικό και θεωρητικό πλουραλισμό, στην άρνηση βασικών αρχών της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας, στην εκλεκτική υιοθέτηση θέσεων διάφορων αναθεωρητικών ρευμάτων.

      -- Στις αντιλήψεις περί αυτονομίας «κοινωνικών κινημάτων» και αναζήτησης «νέων επαναστατικών υποκειμένων» κ.λπ.

      Κοινωνικά, εξέφραζαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την επίδραση μικροαστικών δυνάμεων μέσα στο Κόμμα και την ΚΝΕ.

      Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια πορεία χρόνων τα ρεύματα αυτά συγκροτημένα σε διαφορετικούς πολιτικούς φορείς ΝΑΡ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνέκλιναν στο πεδίο της πολιτικής και μαζικής δράσης. Τόσο στην αντιπαράθεσή τους με το ΚΚΕ, αναπαράγοντας πανομοιότυπη κριτική (δογματικό, σεχταριστικό κ.λπ.) όσο και στη συμπόρευσή τους στο κίνημα, στη συνεργασία τους σε ψηφοδέλτια στην Τοπική Διοίκηση, στην ανοχή που έδωσαν οι μεν (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη διακυβέρνηση των δε (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και σήμερα στη συμπόρευση στο «αντινεοφιλελεύθερο, αντιδεξιό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

      Είναι καθαρό ότι η κρίση την περίοδο 1989 - 1991 ήταν αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που είχε οδηγήσει στο να χαθεί ουσιαστικά η ιδεολογική και πολιτική ενότητα μέσα στο Κόμμα.https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. ...▸Φέτος, στις 26 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την δολοφονία του νεολαίου αγωνιστή της ΕΔΑ Στέφανου Βελδεμίρη από το κράτος της μετεμφυλιακής δεξιάς και τον αστυνομικό Φιλίππου. Αυτή την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 11.00′ π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Φιλιππουπόλεως 58) θα μαζευτούν οι φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Στέφανου σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.Ακόμη μια φορά τεράστια λάθος εκτίμηση!

    Ειδικά για την κομμουνιστική αριστερά με την τόσο πλούσια ιστορία παθημάτων, η χαλάρωση που επέφερε η μεγαλειώδης συγκέντρωση του κόσμου την ημέρα της απόφασης του αστικού δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ΔΕΝ δικαιολογείται!

    Το κράτος που δημιουργεί και χρησιμοποιεί το παρακράτος, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όσο καιρό δεν δημιουργείται εκείνο το εργατικό λαϊκό μέτωπο που θα τους συντρίψει στον δρόμο!https://prin.gr/2021/10/veldemiris-60/....... Τα τροτσκιστικά εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας διαχρονικά στο ξέπλυμα και την σωτηρία του Καπιταλισμού ενισχύουν πάντα τον φασισμό που είναι δίδυμο αδελφάκι τους. Το κράτος των Καπιταλιστών που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγο ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός δολοφόνησε τον Κομμουνιστή Βελδεμίρη όπως και πολλούς άλλους. Αυτό το κράτος ξέπλυνε με την παρουσία της η ...ΕΔΑ... κάνοντας πλάτες στον ...παπατζή το 1964 τα ίδια κάνει και σήμερα όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός προσπαθώντας να σπιλώσει τον λαό που σφαγιάστηκε. Ο Φασισμός αντιμετωπίζεται με την ανατροπή του καπιταλισμού μέσα απο την κοινωνική συμμαχία χωρίς μεταβατικές σταδιακές μπούρδες και παπάτζες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.imerodromos.gr/oi-apostratoi-o-mpogiopoylos-kai-i-dikaiosyni/ Στο Γράμμο και στο Βίτσι το 1949 νίκησε ο Καπιταλισμός που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό αποκηρύξαμε τον ΑΡΗ σαν ...ληστή.... και δεν ρίξαμε όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα τέλη 1945... Και όλα αυτά γιατί το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και εργαλείο του αγώνα το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ λόγο ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός.... Οτι ακριβώς προσπαθεί να μας σερβίρει και σήμερα όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός. Να αλλάξουν πλευρό γιατί πιάστηκαν... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σεχτάρ ο Τρομερός21 Οκτωβρίου 2021 - 11:05 μ.μ........ Ολα στο οπορτουνιστικό μίξερ για να μην φαίνεται ο ένοχος. Τα πολιτικά μέτωπα και στάδια και την διαχείριση του καπιταλισμού με την ...πασοκάρα.... Και μη ...κλέβεις χρόνια. 32 τα επίσημα χώρια ...τα υπόλοιπα στη ζούλα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ▸Έφυγε από την ζωή το πρωί της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 67 ετών, ο Γιάννης Νασόπουλος. Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1954 στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Παλιά Κοκκινιά. Το 1981 παντρεύτηκε την Μαρία Γιακούμακη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Θοδωρή και τον Κυριάκο, και δύο εγγόνια, τον Γιάννη και τον Αλέξανδρο. Παιδί φτωχής εργατικής οικογένειας, μπήκε από πολύ μικρός στο μεροκάματο δουλεύοντας στην οικοδομή ως σιδεράς. Με την μεταπολίτευση, μετά την απόλυσή του από τον στρατό, οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1977. Ήταν ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών στη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά «Η Ενότητα». Την περίοδο 1989-90 διαφώνησε με το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ, την γραμμή του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Συνασπισμού και τη συμμετοχή στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη-Ζολώτα. Αποχώρησε από το ΚΚΕ και συμμετείχε στην 1η συνδιάσκεψη του ΝΑΡ και στην εκλογική μάχη της «Λαϊκής Αντιπολίτευσης».https://prin.gr/2021/10/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf/....... Περσινά ξινά σταφύλια που σάπισαν και βρωμάνε. Η Δημιουργία του συνασπισμού και η συμμετοχή σε δύο κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού προβλεπόταν στην γραμμή των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... που υπήρχε στο πρόγραμμα του ΚΚΕ στο 9ο συνέδριο του 1973 και ερχόταν απο την επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935... Το ΚΚΕ κατάργησε αυτή την καταστροφική γραμμή στο 15ο συνέδριο του 1996... Αντίθετα οι Τροτσκιστές παραμυθάδες του ΝΑΡ συμφωνούνε με αυτή την γραμμή για αυτό και αποτελούν εξαπτέρυγο της ...πασοκάρας.... με ότι όνομα και να εμφανίζονται. Δεν γεννηθήκαμε χτες και ζήσαμε τον προβοκατόρικο ρόλο τους σαν συγκοινωνούντα δοχεία με την δεξιά οπορτουνιστική συμμορία του ΑΘΛΙΟΥ ...ΦΑΡΑΚΟΥ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2803-oi-valkanikoi-polemoi-kai-i-apeleftherosi-tis-prevezas-21-oktovriou-1912 Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες προσπαθούν να παρουσιάσουν τους ΛΕΝΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ σαν ...σοσιαλσωβινιστές.... σε σχέση με τους Βαλκανικούς πολέμους που ήταν Ιμπεριαλιστικός που κατέστρεψε εθνότητες που ζούσαν για αιώνες εκεί. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσφέρουν άφθονο γέλιο... σαν γνήσιοι Σοσιαλσωβινιστές ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://www.kordatos.org/xreiazontai-metavatika-aitimata-dromo-epanastatiki-allagi-proseggisi-lenin/...... Εχει μεγάλα ζόρια η δημιουργία του νέου οπορτουνιστικού αναχώματος οπότε έχουμε την γνωστή διαστρέβλωση της γραμμής του ΛΕΝΙΝ καλά είχαν την καταστροφική θεωρία των πολιτικών μετώπων και σταδίων που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού και δεν δικαιώθηκε ποτέ και πουθενά πνίγοντας τους λαούς στο αίμα Π.Χ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΤΟΥ 1944. Επίσης στην αν.Ευρώπη ήταν ο κόκκινος στρατός που απέτρεψε την οπορτουνιστική αντεπανάσταση να πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 20. Λούφαξαν σαμπόταραν την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμεναν την 5η Μάρτη του 1953 στην ΕΣΣΔ. Στην Κούβα η επανάσταση ενάντια στην Φεουδαρχία καπιταλισμό νίκησε με κοινωνική συμμαχία. Το ίδιο ισχύει και για την Ρωσία του 1917 που οι Μπολσεβίκοι έκαναν όσους ελιγμούς χρειαζόταν με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός δεν μπήκαν ποτέ στην Αριστερή κυβέρνηση Κερένσκι και την ανέτρεψαν. Αυτή την γραμμή εφαρμόζει και το ΚΚΕ απο το 15ο συνέδριο του 1996 έχοντας δικαιωθεί απόλυτα. Ας Σκούζει όσο θέλει ο οπορτουνιστικός συρφετός των Μανιαδάκηδων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://iskra.gr/%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ac-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bd/ Ο Εγκάθετος των Εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστής Νταλακογεώργος στην μάταιη προσπάθεια του να ρίξει λάσπη στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. 35 Χρόνια εργατοπατέρας..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ....Μόνο ένα ενωτικό αντιιμπεριαλιστικό ταξικό κίνημα μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, και να δώσει στον κόσμο να καταλάβει, πως κανένας χρυσαυγητισμός δεν τέλειωσε με την δίκη της χρυσής αυγής.

    Ο αγώνας συνεχίζεται!https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epikairotita/2804-ypodeigmatiki-astiki-dikaiosyni....... Η Συνταγή της καταστροφής απο τα Κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες που ενισχύει τον φασισμό ξεπλένει το καπιταλιστικό σύστημα και εγκλωβίζει τον λαό. Αποδείχτηκε παντού και πάντα χωρίς καμία εξαίρεση. Η Λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της Κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία που μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Μέσα στον καθημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμό στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν την μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του φασισμού που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ολα τα άλλα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα πάντα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 23/10/1952

    Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης προτείνει στον Ν. Πλαστήρα εκλογική συνεργασία, την οποία ο τελευταίος απορρίπτει. ...... Αντικομουνιστής Μενσεβίκος ΥΠΕΞ το 1921 στην Γεωργία που πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους. Σύμφωνα με τον ...Ιστορικό... της αυγής των ...συντακτών... του σύριζα ...δεν πρόδωσε ποτέ την επανάσταση... ...άξιος... Μανιαδάκης

    https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 23/10/1956

    Αντεπανάσταση εκδηλώνεται στην Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Οι αντεπαναστατικές δυνάμεις ήταν έτοιμες για ένοπλο πραξικόπημα ήδη από τα μέσα του Οκτώβρη. Είχαν στη διάθεσή τους ένοπλα σώματα και λεπτομερή σχέδια για τη διεξαγωγή της ένοπλης εξέγερσης. Στην πρώτη φάση ωστόσο, μεταξύ 23 και 30 Οχτώβρη, η αντίδραση δεν τόλμησε να εμφανιστεί ανοιχτά με αντισοσιαλιστικά συνθήματα, αλλά στηρίχτηκε σε αιτήματα, όπως π.χ., «αποσταλινοποίηση», «εκδημοκρατισμός και αποκέντρωση», «ουγγρικός εθνικός κομμουνισμός» κ.ά. Μ' αυτόν τον τρόπο οι πραξικοπηματίες πέτυχαν να εκμεταλλευτούν την πλατιά δυσαρέσκεια των μαζών απέναντι στη δογματική - σεχταριστική πολιτική της προηγούμενης κομματικής ηγεσίας................ Στις 23 Οκτώβρη του 1956 ξέσπασε αντεπανάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Βεβαίως, τα πρώτα ανοιχτά αντεπαναστατικά γεγονότα δεν προϊδέαζαν το τι θα επακολουθήσει. Αλλωστε μια απλή φοιτητική διαδήλωση δε φανερώνει ότι μπορεί να είναι γεγονός - αφετηρία ένοπλης πάλης κατά της λαϊκής εξουσίας. Και όμως, η συνέχεια ήταν οδυνηρή για την εργατική τάξη και το λαό της Ουγγαρίας. Ας δούμε όμως τα γεγονότα που εξελίχτηκαν ραγδαία, αλλά όχι τυχαία.

    Εξελίξεις βάσει σχεδίου

    Ολα ήταν μια καλά προσχεδιασμένη επιχείρηση από την αστική τάξη - που νικήθηκε και έχασε την εξουσία - σε αγαστή συνεργασία και συμμαχία με τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη που δεν μπορούσαν να «χωνέψουν», πολύ περισσότερο να αποδεχτούν, ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σειρά χώρες αποσπάστηκαν από την αλυσίδα του καπιταλισμού και η εργατική τάξη σε συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, καταχτώντας την εξουσία ακολουθούσαν το δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αυτό ήταν και το πιο σπουδαίο, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του πολέμου για τους λαούς. Και τον οικοδομούσαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τόσο λόγω του πολέμου και των καταστροφών που προκάλεσε, όσο και εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

    Στις 23 Οχτώβρη λοιπόν έγινε στη Βουδαπέστη μια φοιτητική διαδήλωση. Ηταν σαν τη σπίθα που άναψε τη φωτιά της αντεπανάστασης, αφού το συγκεκριμένο γεγονός εκμεταλλεύτηκαν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις, για να προκαλέσουν ένοπλες συγκρούσεις αμέσως μετά τη φοιτητική διαδήλωση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην πρώτη φάση, μεταξύ 23 και 30 Οκτώβρη, οι αντεπαναστατικές δυνάμεις δεν τόλμησαν να εμφανιστούν ανοιχτά με αντισοσιαλιστικά συνθήματα και προπαγάνδα για την ανατροπή της εξουσίας. Πρόβαλαν αιτήματα, όπως π.χ. «αποσταλινοποίηση», «εκδημοκρατισμός και αποκέντρωση», «ουγγρικός εθνικός κομμουνισμός»1 κλπ. «Μεταρρυθμίσεις» δηλαδή, για ένα «δημοκρατικό σοσιαλισμό με ελευθερία», στο όνομα των εθνικών ιδιομορφιών. Μήπως όλες οι απόπειρες αντεπανάστασης και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες με τον ίδιο τρόπο, από την άποψη της προπαγάνδας, δεν ξεκίνησαν;

    Στη δεύτερη φάση του πραξικοπήματος φάνηκε ανοιχτά ποιοι κρύβονται πραγματικά πίσω τους. Η αντίδραση, ενθαρρυμένη από την εξωτερική υποστήριξη, καθώς κι από την προδοτική πολιτική του Ιμρε Νάγκι, πέρασε μετά τις 30 Οχτώβρη στην ανοιχτή τρομοκρατία. «Στους δρόμους της Βουδαπέστης κυριαρχούσε η αντεπαναστατική τρομοκρατία, ομαδικά δολοφονούνταν κομμουνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι. Κατά χιλιάδες φυλακίζονταν σ' όλη τη χώρα αγωνιστές του Κόμματος, πρόεδροι αγροτικών ενώσεων, πρόεδροι συμβουλίων, οπαδοί του σοσιαλισμού και προετοιμαζόταν η σφαγή τους. Στον πολιτικό στίβο είχαν επανεμφανιστεί οι καπιταλιστές, γαιοκτήμονες, τραπεζίτες, πρίγκιπες και κόμητες, με επικεφαλής τον Μίντσεντι. Εμφανίστηκαν στη Βουλή, ίδρυσαν μέσα σε δύο μέρες 28 αντεπαναστατικά κόμματα».2 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 23/10/1956

    Αντεπανάσταση εκδηλώνεται στην Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Οι αντεπαναστατικές δυνάμεις ήταν έτοιμες για ένοπλο πραξικόπημα ήδη από τα μέσα του Οκτώβρη. Είχαν στη διάθεσή τους ένοπλα σώματα και λεπτομερή σχέδια για τη διεξαγωγή της ένοπλης εξέγερσης. Στην πρώτη φάση ωστόσο, μεταξύ 23 και 30 Οχτώβρη, η αντίδραση δεν τόλμησε να εμφανιστεί ανοιχτά με αντισοσιαλιστικά συνθήματα, αλλά στηρίχτηκε σε αιτήματα, όπως π.χ., «αποσταλινοποίηση», «εκδημοκρατισμός και αποκέντρωση», «ουγγρικός εθνικός κομμουνισμός» κ.ά. Μ' αυτόν τον τρόπο οι πραξικοπηματίες πέτυχαν να εκμεταλλευτούν την πλατιά δυσαρέσκεια των μαζών απέναντι στη δογματική - σεχταριστική πολιτική της προηγούμενης κομματικής ηγεσίας........ Σε πιά φυλακή θα ήταν ο Οπορτουνιστής αντεπαναστάτης ..Νάγκι μέχρι το 1953 χωρίς τον κόκκινο στρατό εκεί.. Σε καμία. Θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα το 1945 όπως έκαναν το 1918 20 σε όλη την Ευρώπη. Λούφαξαν και περίμεναν την 5η Μάρτη του 1953 στην ΕΣΣΔ. Ολη η βοήθεια του Καπιταλισμού πέρασε μέσα απο την ...ουδέτερη... Αυστρία του Χρουτσόφ που ταυτόχρονα απελευθέρωσε Ούγγρους εγκληματίες πολέμου που έφτασαν στην χώρα για να ενισχύσουν τον ...ΝΑΓΚΙ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155 ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ....Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η επιλογή του ΠΑΜΕ ήταν η αναδίπλωση, καθώς δεν στηρίζει πρωτοβουλίες συντονισμού των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, ώστε να μην μείνουν οι εκπαιδευτικοί ακάλυπτοι και χωρίς πυξίδα. Με τις ανακοινώσεις του, παρά τις καταγγελίες για τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις μεθοδεύσεις, ουσιαστικά θεωρεί τη μάχη χαμένη, δεν προτείνει συνέχεια και απλά καλεί σε εκλογική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταψήφισε, στην ΑΔΕΔΥ και στην εκπαίδευση, την πρόταση για απεργιακή συμπόρευση με τους υγειονομικούς που είχαν 24ωρη απεργία την Πέμπτη, σε μια κατεύθυνση διακλαδικής απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης αλλά και διεκδίκησης για την παιδεία. Ενώ ο νόμος Χατζηδάκη έχει εφαρμοστεί ήδη τρεις φορές ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα, αντί άμεσης απάντησης, η πρόταση του ΠΑΜΕ είναι απογευματινό συλλαλητήριο μετά από τρεις βδομάδες και απεργία πιθανά το Δεκέμβρη, αν συναινέσει η ΓΣΕΕ…https://prin.gr/2021/10/%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7/......... Τα Τροτσκιστικά εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... πετάνε λάσπη στους Κομμουνιστές και στην κοινωνική συμμαχία στην μάταιη προσπάθεια τους να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της αριστερής κυβέρνησης για να επανέλθει και να υπηρετήσει τον καπιταλισμό. Καλούμε όλους σε συμπόρευση στην κοινωνική συμμαχία χωρίς να χρειάζεται να είναι κάποιος Κομμουνιστής μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Μέσα στον αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η ιδεολογική πάλη και ζύμωση και η ζωή ξεκαθαρίζει τα πάντα. Οι Κομμουνιστές όχι μόνο δεν την φοβόμαστε αλλά την οξύνουμε κιόλας. Οποιος έχει τα κότσια τον καλωσορίζουμε. Ταξική ενότητα και αγώνας. Τάξη απέναντι σε τάξη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/pedia/2808-keramidario Τα πρότυπα σας είναι τα ίδια με σύριζα ΠΑΣΟΚ ΝΔ και όλο το πολιτικό προσωπικό του Καπιταλισμού αυτό υπηρετείται όλοι μαζί με μοιρασμένους ρόλους. Ολοι μαζι λοιπόν απο την μία μεριά και απο την άλλη οι Κομμουνιστές και ο λαός που παλεύουμε στην κοινωνική συμμαχία ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα με στόχο το Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος και δικτατορία του προλεταριάτου τσακίζοντας σας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 25/10/1956

    Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος........ Σταμάτησαν την Ανοιχτή αντεπανάσταση με τον δεξιό οπορτουνιστή ...ΝΑΓΚΙ... που ενισχύθηκε ανοιχτά απο τους δυτικούς καπιταλιστές και συνέχισαν την σταδιακή πορεία για την ανατροπή του Σοσιαλισμού με τους Κεντριστές οπορτουνιστές με βάση τις αποφάσεις του 20ου Αντεπαναστατικού συνεδρίου του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων... 1956. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. https://www.imerodromos.gr/syllalitiria-se-oli-ti-chora-stis-arches-noemvri-kai-apergiaki-klimakosi-to-epomeno-diastima/ Συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη σε όλη την χώρα που διοργανώνονται απο Σωματεία Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής και ο αγώνας στρέφεται ενάντια στην τάξη που έχει την εξουσία χωρίς εγκλωβισμό σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την οπορτουνιστική σούπα του ...ημερόδρουμου.... ενάντια στην κακιά ...δεξιά ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/koinonia/2809-akriveia-polemos-xoris-opla-alla-me-pragmatika-thymata Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και τρίχες για μεταξωτές κορδέλες απο τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες με την σαπισμένη σούπα που βρωμάει. Αυτοί είναι οι νόμοι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής δεν αλλάζουν στα πλαίσια του καπιταλισμού που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ...ανθρώπινος... Το μόνο που μπορεί να καταφέρει ο λαός είναι όσο δυναμώνει η Κοινωνική συμμαχία να αποσπά προσωρινά μέτρα ανακούφισης έχοντας στο στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Η Συνταγή των Μανιαδάκηδων δεν δικαιώθηκε ποτέ και πουθενά έπνιξε τους λαούς στο αίμα και κατέστρεψε την ΕΣΣΔ. Και στην χώρα μας οδήγησε τον λαό στην σφαγή γιατί δεν πήραμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ....Από την άλλη, η λογική για αγώνες «χαμηλής έντασης» και διαμαρτυρίας σε συνδυασμό με ένα κάλεσμα για «συμπόρευση με το ΚΚΕ» χωρίς να τίθενται σε προτεραιότητα η ενωτική ταξική ανασυγκρότηση για την αντεπίθεση ενός κινήματος ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της, παρότι καταδικάζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να διαμορφώσει στην πράξη ένα διαφορετικό νικηφόρο παράδειγμα, με αποτέλεσμα να φαίνεται σε κάποιο κόσμο ως μοναδική διέξοδος, έστω και μίζερη, η επιλογή κυβερνητικής εναλλαγής.https://prin.gr/2021/10/kinima-anatropi/........ Ο Χάγιος φωτογραφήθηκε με Τσίπρα Γλέζο το 2012 στο δημοψήφισμα Τσίρκο ψήφισαν ΝΑΙ στο αριστερό μνημόνιο μαζί με τους φασίστες καλούσαν την αστυνομία να μας συλλάβει και τώρα λέει θέλουν ενότητα και όχι εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού αλλά να φύγει η κακιά ...δεξιά.... Και ποιός να έρθει παρακαλώ... Μα να γίνει το ΚΚΕ οπορτουνιστικό ανάχωμα να συνδράμει την ...πασοκάρα.... και τον Καπιταλισμό. Ας αλλάξουν πλευρό και χέρι γιατί πιάστηκαν. Καλούμε όλους σε συμπόρευση στην κοινωνική συμμαχία με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και όλα τα άλλα θα τα λύσει η ιδεολογική πάλη και ζύμωση. Δίνουμε το χέρι σε απλούς ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό και αμείλικτος αγώνας χωρίς έλεος για το τσάκισμα όλων των φορέων οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. https://www.kordatos.org/syllogikos-tomos-ome-epanastasi-krisi-epanastasi-ellada-1821-2021/..... Δεν είναι της ώρας να μας εξηγήσει ο Κύριος Καλτσώνης γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Είναι λογικό να το αποφεύγει γιατί τότε γίνονται σκόνη και θρύψαλα όλα τα οπορτουνιστικά παραμύθια που μας σερβίρει. Το 1821 έγινε Εθνικοαπελευθερωτική και Αστικοδημοκρατική επανάσταση που έδιωξε τους Οθωμανούς και ταυτόχρονα ανέτρεψε την Φεουδαρχία φέρνοντας τον Καπιταλισμό το 1830. Το 1882 πέρασε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Στον 2ο παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο ένα τμήμα της Αστικής τάξης είχε σύμμαχο τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και το άλλο τον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό. Το ΚΚΕ εγκλωβισμένο στα ίδια παραμύθια που μας σερβίρει ο κύριος Καλτσώνης δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά τον ..ανθρώπινο...καπιταλισμό λόγο ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός. Χρειαζόταν στρατηγικός στόχος ο Σοσιαλισμός εργαλείο το αγώνα ΕΑΜ και ΕΠΟΝ κοινωνική συμμαχία που θα συμμετείχαν εργάτες αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες θα έκανε όσους ελιγμούς χρειαζόταν χωρίς κίνδυνο εγκλωβισμού και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσαμε την εξουσία. Σίγουρα δεν θα είχαμε χάσει σε όλη την χώρα και θα οικοδομούσαμε Σοσιαλισμό. Με την γραμμή που μας σερβίρει ο λαός βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα και οδηγήθηκε στη σφαγή στις φυλακές εξορίες εκτελέσεις. Ευτυχώς οι Κομμουνιστές βγάζοντας πολύτιμα συμπεράσματα τα τελευταία 30 χρόνια ξεβρωμίσαμε απο αυτό το βούρκο.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoyshttps://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή