Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Συνέντευξη του Δ.Κουτσούμπα για τον Μίκη

 


Οι μελλοντικές γενιές με τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να περπατάνε κάτω απ' τις σημαίες του αγώνα

Για την παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πιτταρά, με αφορμή και την τελευταία επιστολή του συνθέτη προς τον ίδιο.

-- Καλή σας μέρα κύριε Γενικέ Γραμματέα, ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας (...) Κύριε Κουτσούμπα, νομίζω ότι κουβαλάτε πραγματικά ένα πολύ βαρύ φορτίο και ο Μίκης Θεοδωράκης σάς έχει ορκίσει ουσιαστικά να διαφυλάξετε την πολιτική, και όχι μόνο, παρακαταθήκη του.

-- Ο Μίκης νομίζω με αυτή του την επιστολή, ουσιαστικά πολιτική διαθήκη, τα λέει όλα. Εχει σβήσει τις «λεπτομέρειες», έχει κρατήσει τα «μεγάλα μεγέθη», θέλει να φύγει απ' αυτό τον κόσμο σαν κομμουνιστής και βεβαίως βάζει το βαρύ καθήκον στο ΚΚΕ και σε μένα προσωπικά, που το εκπροσωπώ ως Γενικός Γραμματέας, να επιληφθώ, ώστε να τηρηθούν όλα αυτά, να σεβαστούν όλη τη μνήμη του, την ιδεολογία του, την κομμουνιστική ιδεολογία του και τους αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Αυτό νομίζω πρέπει να κάνουμε και πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτό. Υποσχέθηκα στον Μίκη Θεοδωράκη γιατί εκτός απ' την επιστολή είχαμε και προσωπική επαφή...

-- Πότε είχατε επαφή για τελευταία φορά;

-- Η τελευταία, φυσικά, λόγω πανδημίας ήταν τηλεφωνική, γιατί ο ίδιος ήταν επιβαρυμένος και οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να γίνουν στο σπίτι του, ούτε μπορούσε να μετακινηθεί. Στο σπίτι του την τελευταία φορά που φάγαμε μαζί ήταν δύο - τρία χρόνια πριν, πριν την πανδημία. Ηταν μια ωραία συνάντηση, οι δυο μας, απ' τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, ξεκινήσαμε με ρακές και συνεχίσαμε με κρασί και παϊδάκια και με μια συζήτηση για την ιστορία του τόπου μας, για την παγκόσμια ιστορία, για την τέχνη, για τη μουσική του, σκέψεις για το μέλλον.


Αναγνώριζε τον ιστορικό αλλά και τον σύγχρονο ρόλο του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία


-- Απ' αυτήν τη συνάντηση τι σας έχει μείνει;

-- Ηταν μεγάλη προσωπικότητα ο Μίκης Θεοδωράκης. Πραγματικά ευχαριστιόσουν - ακόμα και με τη δυσκολία που είχε στο λόγο λόγω των προβλημάτων υγείας ορισμένες φορές - χαιρόσουν πραγματικά να συζητάς μαζί του, να ανταλλάσσεις απόψεις, ιδέες, σκέψεις.

-- Απ' αυτήν τη συνάντηση την τελευταία διά ζώσης ή αργότερα τα όσα είχατε πει στο τηλέφωνο, σας είχε πει για αυτή του την επιθυμία;

-- Ναι, βεβαίως. Καταρχήν, ο ίδιος - και γι' αυτό είπα ότι η ίδια η επιστολή του τα λέει όλα - μου είχε πει ότι οι λεπτομέρειες, οι διαφορετικές απόψεις, όλα αυτά τα ζητήματα τα αφήνω στην άκρη, γιατί μετράω ακριβώς και έχω εκτιμήσει τα «μεγάλα μεγέθη». Αναγνώριζε όχι μόνο τον ιστορικό αλλά και τον σύγχρονο ρόλο του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου μας. Μάλιστα, ακόμα και ζητήματα επιμέρους διαφωνιών ή διαφορετικής στάσης τα συζητούσαμε ανοιχτά. Για παράδειγμα, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς είχαμε καταψηφίσει στη Βουλή, όχι όμως απ' τη σκοπιά την αντιδραστική, συντηρητική, εθνικιστική που κάποιες δυνάμεις προβάλλαν. Αλλά απ' τη σκοπιά που είχαμε πει ανοιχτά στον ελληνικό λαό, δηλαδή ότι ουσιαστικά αυτή η συμφωνία με τον επείγοντα τρόπο που μπήκε απ' την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, άρα αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος και γι' αυτό γίνονταν και υποχωρήσεις, όπως δεν επαλείφονταν ζητήματα στο Σύνταγμα και προβλήματα που ακόμα υπάρχουν φυσικά και φαίνονται. Φυσικά ο Μίκης είχε επιλέξει να πάει τότε σε αυτό το συλλαλητήριο, του είχα εκφράσει την αντίθεσή μου, γιατί το χαρακτηριστικό ήταν ότι ήταν ακροδεξιές, φασιστικές, αντιδραστικές δυνάμεις - εκτός από έναν κόσμο φυσικά, δεν ήταν όλοι τέτοιοι - αλλά λέω το στίγμα που έδιναν, το είδε και ο ίδιος. Τρεις επιστολές είχαμε ανταλλάξει, του έγραφα, μου έγραφε, γιατί δεν μπορούσαμε και διά ζώσης να τα πούμε εκείνη την περίοδο.


Εφυγε τιμημένος, θα μείνει αθάνατος

-- Είδαμε μαζί και βλέπουμε και τώρα μία φωτογραφία, το είδατε κι εσείς και είδα να χαμογελάτε αυτό το στιγμιότυπο το χαρακτηριστικό απ' το μακρινό '89 και τα όσα είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις για τον Μίκη Θεοδωράκη.

-- Κι αυτός, μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, τον οποίο επίσης τον είχε τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ σε μια μεγάλη εκδήλωση πριν 15 χρόνια, ήταν ΓΓ η συντρόφισσα η Αλέκα Παπαρήγα.

-- Εσείς τα ζήσατε από κοντά εκείνα τα γεγονότα κι ήταν και έντονες πολιτικές στιγμές και άλλες εποχές τέλος πάντων και γενικά εκείνη την εποχή φαινόταν σαν να μην μπορεί ο κόσμος να καταλάβει τον Μίκη Θεοδωράκη στις πολιτικές του επιλογές. Ο ίδιος βέβαια έδινε μια εξήγηση πολύ συγκεκριμένη, μιλούσε διαρκώς για την εθνική συμφιλίωση και την εθνική συναίνεση, λέξεις που είναι επίκαιρες.

-- Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη τα λέει όλα. Δίνει και το πολιτικό του στίγμα και την επαφή του με την κοινωνική πραγματικότητα, τη βιωματική σχέση με τους αγώνες του λαού μας, με τα δεινά που πέρασε αυτός ο τόπος και πάντα προβάλλει το δίκιο του αδικημένου, του καταπιεσμένου, του κατατρεγμένου. Γι' αυτό και η μουσική του έχει διεθνή διάσταση, έχει παγκόσμια διάσταση, τον ακούνε εξίσου και τον τραγουδάνε και χορεύουν με τα τραγούδια του και στη Λατινική Αμερική και στη Βόρεια Αμερική, σε όλη την Ευρώπη, στην Αφρική, στη Ρωσία, στην Ασία και εδώ στη γειτονιά μας στην Τουρκία, στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή. Εχει μια διεθνή διάσταση, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί εκφράζει τους πόθους, τους καημούς, τα προβλήματα, τους αγώνες και τη θέληση των λαών για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν δίκαιο κόσμο.

-- Τώρα απ' αυτή την επιθυμία του που σας την είχε εκφράσει και διά ζώσης και με αυτήν την επιστολή, υπάρχει κάτι άλλο το οποίο ήθελε να κάνει ή είχε ως επιθυμία, ως απωθημένο;

-- Δεν νομίζω, είχε ζήσει μια ολοκληρωμένη ζωή, μια γεμάτη ζωή, τον ταλαιπωρούσαν τα προβλήματα υγείας του γιατί ήταν άνθρωπος ζωντανός, γεμάτος, ήθελε να είναι μέσα στη δράση. Νομίζω ότι όχι μόνο φεύγει τιμημένος, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να έφυγε απ' τη ζωή ως υλική οντότητα να το πω έτσι, όμως είναι ζωντανός, είναι αθάνατος. Θα τον έχουμε στα τραγούδια, στις σκέψεις, σ' αυτή την παρακαταθήκη που άφησε και στη χώρα μας και παγκόσμια και βέβαια οι μελλοντικές γενιές θα εξακολουθούν να τον τραγουδάνε, να τον ακούνε, να χορεύουν στα γλέντια με τα τραγούδια του και κυρίως να περπατάνε κάτω απ' τις σημαίες του αγώνα για να «ανθρωπέψει» πραγματικά ο άνθρωπος.

-- Εμείς ένα παράπονο έχουμε ακούσει μόνο με όσους έχουμε συνομιλήσει και είχαν την τύχη να βρεθούν μαζί του και να συνεργαστούν, ότι δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό το μεγάλο συμφωνικό του έργο (...) γιατί άφησε και πράγματα που εμείς δεν έχουμε ακούσει καν.

-- Βέβαια κι αυτά θα υπάρχουν στο μέλλον. Αλλωστε, γενικότερα η συμφωνική μουσική, αυτού του είδους η μουσική, θέλει ακόμα περισσότερα χρόνια, δεν φτάνουν 50 χρόνια ή 70 χρόνια πορείας για να γίνει κτήμα ευρύτερων δυνάμεων ή να παίζονται στις συναυλίες, προτιμούνται συνήθως τα έντεχνα, τα λαϊκά τραγούδια, φυσικά μεγάλα τραγούδια, μεγάλη μουσική και μεγάλη ποίηση, γιατί με τον Μίκη ποίηση, μουσική, λαός έγιναν ένα.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 




"Με συγκίνησε λίγο η αλήθεια η διακριτικότητα του Κουτσούμπα. Από τη στιγμή που διάβασα για την επιστολή που του είχε στείλει ο Μίκης Θεοδωράκης. Με συγκίνησε αυτή η εμπιστοσύνη που δεν προδόθηκε. Πως η επιστολή του μουσικού υπήρχε εκεί έναν χρόνο και βγήκε στην επιφάνεια μετά τον θάνατό του. Πως παρέμεινε στο συρτάρι, έτοιμη όμως να εφαρμοστεί μετά το φευγιό του. Με συγκίνησε αυτή η απίστευτη τιμή που έκανε στον Κουτσούμπα, τιμή ασήκωτη και όμορφο βάρος, απόλυτη εμπιστοσύνη, το διάλεγμα που όμως δεν έγιναν διαφήμιση. Αυτή η σεμνότητα του Κουτσούμπα. Δεν ξέρω πώς κανείς μπορεί να διαχειριστεί εύκολα αυτό το "να επιληφθείς προσωπικά" δίχως τυμπανοκρουσίες, δίχως υπερβολές και επάρσεις. Με συγκίνησε όλο αυτό. Που εφαρμόστηκε όπως ήθελε ο Μίκης. Που ο Κουτσούμπας έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να βρεθεί λύση για το ζήτημα ενταφιασμού του. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως «σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 15.00 και θα ολοκληρωθεί στις 19.00. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 19.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 14.00. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.
Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία».
Με συγκίνησε όλο αυτό. Με συγκίνησε που εννοήθηκε κάθε λέξη της ανακοίνωσης του ΚΚΕ «Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… «να σημάνουν οι καμπάνες» της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν «τελειώσει ο πόλεμος» δεν θα τον ξεχάσουμε… Θα είναι μαζί μας και όταν «κοκκινίζουν τα όνειρα»
Ώσπου να σημάνουν οι καμπάνες!"

ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΚΑ

23 σχόλια:

  1. .... Απ' αυτήν τη συνάντηση την τελευταία διά ζώσης ή αργότερα τα όσα είχατε πει στο τηλέφωνο, σας είχε πει για αυτή του την επιθυμία;

    -- Ναι, βεβαίως. Καταρχήν, ο ίδιος - και γι' αυτό είπα ότι η ίδια η επιστολή του τα λέει όλα - μου είχε πει ότι οι λεπτομέρειες, οι διαφορετικές απόψεις, όλα αυτά τα ζητήματα τα αφήνω στην άκρη, γιατί μετράω ακριβώς και έχω εκτιμήσει τα «μεγάλα μεγέθη». Αναγνώριζε όχι μόνο τον ιστορικό αλλά και τον σύγχρονο ρόλο του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου μας....... Αρε φαρμάκι που πότισε τους Μανιαδάκηδες. Αναγνώριζε πως υπάρχει σήμερα ΚΚΕ με τις σύγχρονες επεξεργασίες και συμπεράσματα με στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό και τακτική την Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. χαχαχαχα Κουράγιο Μανιαδάκη χοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Ο Ριζοσπάστης, σε σχόλιό του την επόμενη μέρα (10/8), καταλόγισε στην «ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις» ότι οργάνωσαν μια «κομματική συγκέντρωση». Ακούγεται ειρωνική μια τέτοια κατηγορία από το ΚΚΕ, καθώς έχει πατεντάρει μια τέτοια λογική, ιδίως όταν στη συγκέντρωση συμμετείχε ένα μεγάλο εύρος δυνάμεων και όχι μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο σχόλιο του «Ρ» επίσης ταυτίζεται η πάλη για ανατροπή της κυβέρνησης με την επιδίωξη επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ανατροπή με λαϊκούς αγώνες αυτής της κυβέρνησης είναι το τελευταίο που εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μικρόψυχη αποχή από τέτοιους αγώνες, αντίθετα, ενισχύει τον κυβερνητισμό.https://prin.gr/2021/09/antarsya-rizospastis/....... Πολύ σωστά σχολίασε το ΚΚΕ μέσα απο τον Ριζοσπάστη τον οπορτουνιστικό συρφετό στην σαπισμένη σούπα που προσπαθεί μάταια να σερβίρει προσπαθώντας να ξεπλύνει τα εγκλήματα της αριστερής κυβέρνησης για να επανέλθει. Η Φωτογραφία του Χάγιου με Τσίπρα Γλέζο τα λέει όλα. Γιατί όταν η αριστερή κυβέρνηση δολοφόνησε το 2019 στο Μάτι 100 ανθρώπους ο οπορτουνιστικός συρφετός δεν έκανε συγκέντρωση.... Γειά σου ρε Αθάνατη ...πασοκάρα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Μίκης Θεοδωράκης: Η ΕΣΣΔ με έσωσε από τη χούντα

    https://www.youtube.com/watch?v=pZow4ekqQlI

    Στα 3:02 που κρατά το βιντεάκ, δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο από τα δύο ενοχλεί περισσότερο τους καλεσμένους:

    Τα λόγια του Μίκη ότι η καίρια παρέμβαση - προειδοποίηση της ΕΣΣΔ προς στους Συνταγματάρχες, να μην τον πειράξουν.

    ή

    Τα λόγια της Ταμίλα Κουλίεβα, ότι την εποχή της Χούντας που είχε απαγορευτεί η μουσική του Μίκη, αυτή ήταν πολύ τυχεροί που ζούσε στην ΕΣΣΔ και τον άκουγε/αν ελευθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.imerodromos.gr/ystato-chaire-ekpompi-afieroma-sto-ergo-toy-miki-theodoraki-nikos-mpogiopoylos-realfm/ Ασφαλώς και μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος για αυτό είναι εδώ το ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό και τακτική Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός την νικηφόρα γραμμή των Μπολσεβίκων του 1917 ώστε όταν παρουσιαστούν επαναστατικές συνθήκες να μπορέσουμε να τον αλλάξουμε και όχι όπως τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 που με την εγκληματική θεωρία ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... καταστράφηκαν τα πάντα με τον λαό δεμένο χειροπόδαρα σε φυλακές εξορίες εκτελέσεις.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/09/blog-post_465.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ygeia/2777-i-koyva-protopora-stin-paidiki-anosopoiisi Η Κούβα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο απο τις καπιταλιστικές χώρες γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανατροπής του Σοσιαλισμού που ξεκίνησε το 2008 η οπορτουνιστική αντεπανάσταση που εφαρμόζει σταδιακά νόμους του καπιταλισμού. Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πορείας είναι τραγικά και όταν ολοκληρωθεί η καπιταλιστική ζούγκλα θα είναι πλήρως εμφανής στο λαό.....................Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια του ΚΚΕ είναι η αλήθεια του εργατικού - λαϊκού συμφέροντος

    «Ο ιδεολογικοπολιτικός και μαζικός αγώνας χρειάζεται πολύ περισσότερες νέες δυνάμεις σε κάθε σχολείο, σχολή, εργασιακό χώρο, στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Χρειάζεται να ορθώσει το ανάστημά του ένας νέος κήρυκας των κομμουνιστικών ιδεών, της πολιτικής του Κόμματος, των Θέσεών του για όλα τα κοινωνικά ζητήματα, πόλης και χωριού, νέων και ηλικιωμένων ή υπερήλικων, ανδρών και γυναικών, εγχώριων και αλλοδαπών», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τόνισε πως

    «Η αλήθεια του ΚΚΕ είναι η αλήθεια του εργατικού - λαϊκού συμφέροντος, της εργατικής - λαϊκής ανάγκης, γι’ αυτό πολεμιέται από την καπιταλιστική εξουσία, όχι μόνο με τη φωνή της κάθε κυβέρνησης, αλλά και με τη φωνή της δήθεν αντιπολίτευσης, που έχει και διαφορετικά χρώματα, πιο δεξιά - πιο ακραία εθνικιστικά ή και φασιστικά, αλλά και πιο συγκαλυμμένα ως προς τη στήριξη του συστήματος, με «αριστερά», «δημοκρατικά», δήθεν «εναλλακτικά φιλολαϊκά» συνθήματα, «πράσινα», ακόμα κι ως νέα κομμουνιστικά.

    Δεν το λέμε αυτό γιατί διαπνεόμαστε από κομματικό εγωισμό που μας κάνει τυφλούς ν’ αναγνωρίσουμε την ύπαρξη τίμιων αγωνιστών που δεν είναι ενταγμένοι ή δεν αγωνίζονται ακόμα μαζί με το ΚΚΕ.

    Το λέμε γιατί το ΚΚΕ συλλογικά είχε την τόλμη και τη δύναμη να μελετήσει την Ιστορία του, την ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, αλλά και την ιστορία της πάλης ανάμεσα στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και στο σοσιαλιστικό κατά τον 20ό αιώνα, και με βάση τα συμπεράσματα να χαράξει νέα επαναστατική γραμμή πάλης ενάντια στον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ πάλεψε και παλεύει για να ανασυγκροτηθεί ο καθημερινός αγώνας, βελτιώνοντας και αλλάζοντας το συσχετισμό σε διοικήσεις εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φορέων των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, αποσπώντας μαζικές οργανώσεις από την αγκαλιά των καπιταλιστών, των ενώσεών τους, από τον κρατικό μηχανισμό.

    Είναι μια διαρκής πάλη, τ’ αποτελέσματά της δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν ή να μας απογοητεύουν, αλλά να μας κάνουν πιο ικανούς, πιο ανθεκτικούς, πιο αποφασισμένους.

    Περηφανευόμαστε μόνο για τους αγώνες στους οποίους μπήκαμε μπροστά, και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως και τον προηγούμενο μήνα με τις πυρκαγιές».

    Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία της Ελένης Μπέλλου.
    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/270855/stasi-sto-agrinio-gia-47o-festival-kne-odigiti ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 12/09/2013

    Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον Χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοικτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις........ 21 Χρόνια μετά το 1991 οι καπιταλιστές έπαιξαν τα ρέστα τους. Εκαναν αναδιάταξη του πολιτικού τους προσωπικού όλων των αποχρώσεων. Εφεραν τον ...συνασπισμό σύριζα.... σε ρόλο νέου ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας πως το ΚΚΕ θα πιεστεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού επειδή κουβαλούσαμε οπαδούς πάνω απο 35 χρονών διαπαιδαγωγημένους πριν το 1991..... για δεκαετίες σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Οι Μανιαδάκηδες έπαιξαν τα ρέστα τους έσπασαν τα μούτρα τους και πετάχτηκαν έξω για πρώτη φορά στην ιστορία ξεβρομίζοντας ο τόπος. Ακολούθησε το χτύπημα στο Πέραμα απο τους φασίστες παίζοντας το ρόλο του Μπαμπούλα για να εγκλωβιστούμε ξανά στον καπιταλισμό. Εσπασαν πάλι τα μούτρα τους. Ο Φασισμός αντιμετωπίζετε μόνο σαν καπιταλισμός χωρίς μεταβατικές μπούρδες και σταδιακές παπάτζες με όχημα την κοινωνική συμμαχία. Οι Φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων και οι φασίστες είναι δίδυμα αδελφάκια γνήσια παιδιά του καπιταλισμού. Στόχος μας είναι οι εγκλωβισμένοι απλοί άνθρωποι τους οποίους βοηθάμε να σηκωθούν και τους δείχνουμε το δρόμο του αγώνα στην κοινωνική συμμαχία. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο το σχολιοτο εβαλα αυτουσιο στο ΦΒ .Ειναι απιστευτο ποσα λαικ πηρες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

      Διαγραφή
    2. Να είσαι καλά σύντροφε πάντα γερός και δυνατός. Ολη η ιστορία του κόμματος είναι διαμάντι αλλά το ξεκαθάρισμα των τελευταίων 30 χρόνων είναι απίστευτο και πραγματικά το θεωρώ πηγή έμπνευσης στους αγώνες που έρχονται. Συνεχίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  9. Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 80 ετών, ο Γιάννης Θεωνάς.

    Γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1940 και από το 1974 ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Το 1987 έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έως το 1996, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90 διετέλεσε μέλος του ΠΓ. Το 1994 και το 1999 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και τον Νοέμβρη 2000, λίγο πριν το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με δημόσια επιστολή ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, οπότε και αντικαταστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Γιάννη Παττάκη.

    Ήταν συνιδρυτής της ΚΕΔΑ, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε διατελέσει βουλευτής του και για περίπου δύο μήνες διοικητής του ΙΚΑ το 2015.https://www.902.gr/eidisi/politiki/270894/pethane-o-giannis-theonas.............. Μαζί με Κωστόπουλο Κοψίδη κ.α διαφώνησε με τις αποφάσεις του 15ου συνεδρίου του 1996 που κατάργησε την θεωρία ...πολιτικών μετώπων και σταδίων..... του 9ου 10ου 11ου και 12ου συνεδρίου και με την απόφαση για την δημιουργία του ΠΑΜΕ και της κοινωνικής συμμαχίας. Αφιερωμένο σε όλους τους παραμυθάδες που διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα λένε πως το 15ο συνέδριο του 1996 λέει για ...στάδια.... Αν ήταν έτσι δεν είχαν λόγο να φύγουν θα ...έμεναν. ΕΥΤΥΧΩΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.imerodromos.gr/aliende-afta-ine-ta-teleftea-logia-mou-tou-nikou-mpogiopoulou-2/ Πουλάνε τρέλα με το κιλό. Εγω Στρατάρχη το λέω επιστημονικό οπορτουνισμό... Εσυ και ο Σεχτάρ πως το λέτε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2778-i-proti-aeropeirateia-stin-ellada-apo-nearoys-komounistes Οι Χαφιέδες του Μανιαδάκη και καλά τιμούν τους Κομμουνιστές και τους αγώνες τους προσπαθώντας μάταια να κρύψουν τον λυσσασμένο Αντικομουνισμό τους. Το ερώτημα καίριο δεν το απαντάνε με τίποτα. Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://prin.gr/2021/09/antarsya-anakoinosi-kse/ Οπορτουνιστικές τρίχες απο τους Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές... του ΝΑΡ που μαζί με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεώργο και τους χαφιέδες του Μανιαδάκη τρέχουν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της αριστερής κυβέρνησης και του Καπιταλισμού. Οι Κομμουνιστές είμαστε εδώ και παλεύουμε να ενώσουμε το λαό στην κοινωνική Συμμαχία με μοναδικό κριτήριο συμμετοχής το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και βάζουμε στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης απομονώνουμε παντού όλους τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων με στόχο το τσάκισμα τους απεγκλωβίζοντας απλούς ανθρώπους και δείχνοντας τους τον δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://www.kordatos.org/%ce%b1%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b9-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%8c%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1-%ce%b5/https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/https://www.kke.gr/article/Didagmata-diaxronikis-simasias-gia-ti-stratigiki-toy-KKE/https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 Καλή χώνεψη σε όλο τον οπορτουνιστικό συρφετό. Οτι σεβαστήκαμε την τελευταία επιθυμία του νεκρού δεν σημαίνει πως αλλάζουμε στρατηγική και τακτική. Δεν τσιμπάμε Μανιαδάκηδες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νάσου και οι "εξαπατημένοι σύζυγοι" του Μίκη, που, βέβαια, ποσώς ενδιαφέρονται για τις όποιες κωλοτούμπες του Μίκη, που τάχατες κριτικάρουν(! - αυτοί οι βράχοι της πολιτικής συνέπειας!) αλλά θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς από το ...ΚΚΕ!
    Η αλήθεια είναι πως η "επιστολή" έκαψε πολλά επικοινωνιακά σχέδια!
    Αν δε είχε υπάρξει, τώρα οι ίδιοι θα τον εκθείαζαν για "συνεπή αντι-ΚΚΕ πολιτική στάση"! Δε θα τους συνέφερε να μιλάνε για "κωλοτούμπες".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. https://www.kordatos.org/ Οπορτουνιστικές αυταπάτες του Κ.Κ Χιλής που εγκλωβισμένο στα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... οδήγησε το λαό στην σφαγή την στιγμή που αυτός ο δρόμος δεν δικαιώθηκε ποτέ και πουθενά παντού αίμα και καταστροφή. Ενας δρόμος υπάρχει για την ανατροπή του καπιταλισμού η κοινωνική συμμαχία εργατών αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών που δεν εγκλωβίζεται σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού και θα διεκδικήσει την εξουσία με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ετσι νίκησαν οι Μπολσεβίκοι το 1917 στην Ρωσία έτσι νίκησε ο Φιντέλ με τους συντρόφους του την 1η Γενάρη του 1959 κόντρα στο ...Κ.Κ Κούβας που τους καταδίκασε για ...τυχοδιώκτες.... 26 Ιούλη του 1953 στην Μονκάδα. Η Πραγματικότητα είναι εδώ και είναι πεισματάρα. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://www.902.gr/eidisi/kosmos/271167/kataggellei-tis-dioxeis-agoniston-toy-taxikoy-ergatikoy-kinimatos ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/arthra-analysis/2779-o-mikis-o-giorgos-o-oropos-kai-i-lefkada Τα Κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι ονειρεύονται την ...πασοκάρα.... και τις ιδεολογικές στρεβλώσεις του ΚΚΕ με την θεωρία των ...σταδίων... που μας έφερε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991...https://www.kke.gr/article/Didagmata-diaxronikis-simasias-gia-ti-stratigiki-toy-KKE/https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 Ας αλλάξουν πλευρό γιατί πιάστηκαν... Καλή χώνεψη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://www.imerodromos.gr/o-fasismos-den-teleiose-toy-nikoy-mpogiopoyloy/ Φασισμός είναι το μακρύ ανοιχτά δολοφονικό χέρι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής την οποία υπερασπίζεται με λύσσα. Τα 4.5 χρόνια της αριστερής κυβέρνησης είχαμε την καθυστέρηση της δίκης λόγο αίθουσας την μη απαλλαγή των δικαστών απο άλλες δίκες τις φωτογραφίες αριστερών βουλευτών με τους φασίστες στο Καστελόριζο τα ψηφαλάκια τους που δεν ...μύριζαν.... και παραμονές εκλογών αλλαγή του ποινικού κώδικα απο την αριστερή κυβέρνηση που μειώθηκαν οι ποινές για τους Φασίστες. ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ...Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση των Μπογδάνων δεν μπορεί να είναι κυρίως ή αποκλειστικά μία εκτόξευση βελών σε προσωπικό επίπεδο αλλά πρέπει να είναι ένα στοιχείο μιας συνολικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Ο Μπογδάνος είναι ένας λαγός που τρέχει για να προωθήσει μία πολιτική-καταπέλτη. Και απέναντι στον καταπέλτη απαιτούνται ενότητα, σοβαρή ιδεολογική αντιπαράθεση και κινηματικές διαδικασίες. https://www.kordatos.org/mpogdanos-stratigiki-epilogi-ellinikis-astikis-taxis/.... Απαιτείται ενίσχυση παντού της Κοινωνικής Συμμαχίας εργατών αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία που διεκδικεί προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί τον φασισμό σαν μπαμπούλα και με όχημα τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων εγκλωβίζει τον λαό στον καπιταλισμό και θρέφει τον φασισμό. Αλλωστε και τα δύο είναι αδελφάκια δίδυμα γνήσια παιδιά του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν είμαστε κάτω απο ξένη σημαία όταν το ΚΚΕ έχει στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό παλεύουμε μέσα στην Κοινωνική συμμαχία για την ταξική ενότητα του λαού βάζοντας την πρόταση εξουσίας στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση και συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Ετσι μόνο εξασφαλίζεται η αυτοτελής δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα παραδείγματα ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι καταπέλτης για το οπορτουνιστικό έγκλημα. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/09/blog-post_203.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ....Η πορεία η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή νεολαίας ξεκίνησε από την οδό Παύλου Φύσσα και κατέληξε στο μνημείο για το μπλόκο της Κοκκινιάς. Στη διαδήλωση συμμετείχαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες, σωματεία που ελέγχει το ΚΚΕ αλλά και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που νομίζει ότι ο λαός ξεχνά το «λιθαράκι» που έχει βάλει η κυβέρνηση της στην φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/09/189_19.html....... Και μετά ..θυμώνουν που τους λέμε προβοκάτορες. Δήθεν όλοι μαζί την στιγμή που γνωρίζουν ότι οι Κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας δεν ήταν μαζί με όλο αυτό τον οπορτουνιστικό συρφετό του καπιταλισμού. Και βέβαια η γνωστή προβοκάτσια ότι το ΠΑΜΕ τάχα μου είναι συνδικαλιστική παράταξη των Κομμουνιστών την στιγμή που γνωρίζουν πως είναι ταξικό μέτωπο και το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής είναι ταξικό και άρα μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι χωρίς να τους ζητάει κανείς να γίνουν Κομμουνιστές. Αυτά έχει ο φόβος και η αδυναμία ιδεολογικής αντιπαράθεσης και ζύμωσης σε αντίθεση με τους Κομμουνιστές που πάντα την επιδιώκουμε και την οξύνουμε. Αυτός είναι ο βρώμικος διασπαστικός ρόλος του οπορτουνισμού που βέβαια δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή