Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Κομμουνιστής Αρχάγγελος. Κι όμως υπήρξε...







 Η Ζάτουνα, η Ικαρία, οι φυλακές Αβέρωφ, το στρατόπεδο Ωρωπού, η ταράτσα της Μπουμπουλίνας, το κολαστήριο της Μακρονήσου και όλοι εμείς αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον τελευταίο αθάνατο Ελληνα.

Την Πέμπτη μάζεψε τα μεγάλα φτερά του και ανελήφθη.

Ενα χρόνο πριν, με επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ' το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη". Ετσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

* * *

Τον πρωτοείδα μπροστά μου, θεόρατο και γελαστό, στα μέσα της δεκαετίας του '70, στην οδό Ιπποκράτους. Ανήκα στην ομάδα των παιδιών από την ΚΝΕ, που είχαν πάει να βοηθήσουν εθελοντικά στο γραφείο του. Εκεί τον ζούσαμε καθημερινά, ανάμεσα στον Ρίτσο, την Φαραντούρη, τον Κατράκη, τον Πανδή, τον Ηλιού... Εκεί μας παρέσυρε σε διηγήσεις συναρπαστικές, εκεί μας ενέπνεε, εκεί «κοκκίνιζαν τα όνειρά» μας. Η επαφή με αυτόν τον φλεγόμενο γίγαντα πολλαπλασίαζε όσα είχαμε ακούσει και διαβάσει γι' αυτόν!

Δεν ξεχνάω ούτε ένα δευτερόλεπτο από τις συναυλίες του εκείνης της εποχής, με πιο ισχυρή στο χρόνο την εικόνα που διευθύνει με τα ανοιχτά φτερά του, μέσα σε μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες.

Είχαμε την τύχη να ζήσουμε στην εποχή του, τραγουδήσαμε παρέα, και μαζί μας στον αιώνα του ήταν κι οι παππούδες μας, οι γονείς μας και τα παιδιά μας.


«Ο καπιταλισμός δημιούργησε μια νέα δυστυχία στον κόσμο»

Το 1998 - σε μια από τις πολλές συναντήσεις μου μαζί του - στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, γύριζα δύο εκπομπές για την ΕΡΤ. Θα έδινε δύο συναυλίες με το ορατόριο του «Αξιον Εστί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, τις οποίες και θα διηύθυνε. Ηταν μαζί ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ανδρέας Κουλουμπής, ο Γιάννης Φέρτης και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».


Eurokinissi

Την πρώτη μέρα το πρωί, ο αφηγητής στη συναυλία, ο Γιάννης Φέρτης, με ρωτάει: «Εμαθα πως θα πας στο Σοβέτο για γύρισμα. Να 'ρθω μαζί σου;». «Μεγάλη μας τιμή», του λέω, κι ο Μίκης συμπληρώνει: «Μην αργήσετε όμως, έχει κίνηση στους δρόμους».

Ο Φέρτης μας ακολουθεί στις φτωχογειτονιές και δεν βαρυγκομάει στιγμή για τις ταλαιπωρίες που υφίσταται. Παρασυρμένοι στον απίστευτο κόσμο του γκέτο, ακούγοντας μαρτυρίες για το ξεκίνημα της εξέγερσης των μαύρων κατά του ρατσισμού και της φτώχειας, για τους αγώνες που έδωσαν οι νομπελίστες Μαντέλα και Τούτου, οι οποίοι έζησαν εκεί, σχεδόν ξεχνάμε την πρόβα. Φεύγουμε άρον άρον, όταν εκείνος βλέπει ξαφνικά την ώρα.

Απίστευτη κίνηση στην Πρετόρια. Τρέχουμε σαν τρελοί. Συναντώ τον Μίκη με τις πιτζάμες στο καμαρίνι του. Ξεκουράζεται για λίγο, πριν από την πρόβα. Κάποιος πίσω μου ουρλιάζει: «Είστε τρελοί, θα βγάλετε στην τηλεόραση τον κύριο Θεοδωράκη με τις πιτζάμες;».

Πριν προλάβω ν' απαντήσω, ο Μίκης σηκώνεται από το μικρό ανάκλιντρο και απαντάει: «Ναι, έτσι ακριβώς θα με βγάλει. Ετσι θέλω. Ξεκινάμε;»

Λέω στον κάμεραμαν το πλάνο να είναι γκρο και να μη φαίνεται τι φοράει ο συνθέτης. Ωστόσο, η απόφασή του να βγει στις Ειδήσεις με τις πιτζάμες ήταν εντυπωσιακή!

Μετά, βέβαια, μου έδωσε μια πιο ...καλοντυμένη συνέντευξη, όπου - μεταξύ άλλων - τόνισε: «Ο καπιταλισμός δημιούργησε μια νέα δυστυχία σ' όλο τον κόσμο!».

Μίλησε ακόμη τότε, για το τι συνέβαινε στα σπίτια που κρυβόταν, όταν βρισκόταν στην παρανομία, για το ρόλο της χωροφυλακής, για τις σχολές που εκπαίδευαν βασανιστές, για τις διασυνδέσεις της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή, για τον ανυπεράσπιστο ελληνικό πολιτισμό κ.ά.


Μια συνέντευξη του 1998, απολύτως σημερινή

«Οταν κρυβόμουν σ' ένα σπίτι και μετά μάθαιναν ποιος ήμουν, μ' έδιωχναν», μου λέει. «Δεν είχα πού να πάω. Κάποτε όμως στέριωσα, όταν με πήγαν να μείνω σ' ένα σπίτι στο Χαϊδάρι, και μάλιστα ως σύντροφο "Αναστασιάδη".

Ζούσε εκεί μια κυρία με την κόρη της. Τους είπαν ότι ήμουν καταζητούμενος από τη δικτατορία κι έπρεπε να με κρύψουν για μερικές μέρες. Αποφάσισαν οι δυο γυναίκες να με κρύψουν στο υπόγειο. Κάποια στιγμή η κόρη με ρωτάει: "Αλήθεια, ακούτε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αγαπάτε τη μουσική του;". "Ετσι κι έτσι", της απαντάω. Τότε πάει μέσα και μου φέρνει δίσκους μου. Με πιάσαν τα γέλια και αναγκαστικά φανερώθηκα. Αντί να φοβηθούν αυτές οι γυναίκες, πήγαν εκείνες τελικά στο υπόγειο κι άφησαν εμένα επάνω, σ' ολόκληρο το σπίτι, και με φρόντιζαν σαν πρίγκιπα. Κι όμως, δεν ήταν ενεργά μέλη της Αντίστασης».

-- Ποια εικόνα είναι πιο έντονη από εκείνες τις μέρες;

-- Επειδή αυτό ήταν το μοναδικό σπίτι με τηλέφωνο στην περιοχή, μπαινόβγαινε πολύς κόσμος. Θυμάμαι, λοιπόν, που μου είχαν μια ωραία κρυψώνα πίσω από ένα μεγάλο πιάνο, μου είχαν βάλει κι ένα άνετο μαξιλάρι στο πάτωμα και κρυβόμουν εκεί όταν έρχονταν γείτονες. Εκεί συνέβαινε να κάθομαι κι ολόκληρη τη μέρα για να περνάει η ώρα, έγραφα μουσική.

-- Και το βράδυ;

-- Αργά τη νύχτα με βγάζαν λίγο έξω. Θυμάμαι κάποτε, επειδή επρόκειτο να έρθει επίσκεψη ο αδελφός της ιδιοκτήτριας, μ' έκρυψαν σ' ένα... ντουλάπι! Μακρύ βέβαια. Εμεινα εκεί οριζοντιωμένος και ακίνητος από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Μετά αυτός ο παράξενος εγκλεισμός γινόταν όλο και πιο συχνά, όταν υπήρχαν μακράς διάρκειας επισκέψεις στο σπίτι.

Πήρα 10 κιλά από το φαγητό και την ακινησία. Και μόλις πάχυνα, με παρέλαβε η Ασφάλεια για κατανάλωση.

-- Τους ξανασυναντήσατε αυτούς τους ανθρώπους;

-- Βέβαια. Η κυρία Μαρία έζησε κοντά μας, της ζήτησα να μείνει μαζί μας και φρόντιζε τη μητέρα μου μέχρι το τέλος της.

-- Σ' εκείνο το σπίτι, σας συνέλαβαν τελικά, έτσι δεν είναι;

-- Ναι. Και πήγαν φυλακή και η μάνα και η κόρη και ο γιος και η νύφη. Ολοι φυλακίστηκαν εξαιτίας μου.

-- Ξέρετε, σκέφτομαι πως κάποια περιστατικά μπορεί ν' ακούγονται αστεία σήμερα, αλλά τότε που συνέβαιναν ήταν οδυνηρά.

-- Πράγματι. Και λουσμένα στον κρύο ιδρώτα. Η δικτατορία συνέπεσε να γίνει λίγο μετά από τη σφαγή στην Ινδονησία, τότε που γέμισαν οι ποταμοί με πτώματα. Λένε πως σφάχτηκαν 500.000 άνθρωποι, οπότε πιστεύαμε πως ήταν η σειρά μας μετά. Περιμέναμε να μας καθαρίσουν.

-- Ηταν κι εκείνα τα βασανιστήρια - και τα κλασικά και τα εισαγόμενα - εκείνη η θηριωδία που δεν την χωράει ανθρώπινος νους...

-- Οι περισσότεροι βασανιστές μας είχαν εκπαιδευτεί στην Αμερική, κάποια γεγονότα τα έχει περιγράψει κι ο Γαβράς στην «Κατάσταση Πολιορκίας». Πήγαιναν οι αξιωματικοί μας σε ειδικές σχολές βασανιστών στην Αμερική και σπούδαζαν την «τέχνη». Τότε εξειδικεύονταν και στη χρήση ηλεκτροδίων στους βασανισμούς. Αλλοι εκπαιδεύονταν στη βρετανική σχολή, την πιο εκλεπτυσμένη, και άλλοι στην πιο άγρια και βάρβαρη, γερμανική σχολή.

Ημουν πολύ θυμωμένος, πολύ αγανακτισμένος, το θεωρούσα άδικο με τους φόρους μας να τρέφονται αυτοί οι αξιωματικοί και μετά ν' αγοράζουν όπλα για να τα στρέφουν εναντίον μας. Ηταν χυδαίο.

-- Κάνατε τότε, ίσως, κάποιο λάθος στις πρώτες εκτιμήσεις σας;

-- Ναι. Δεν μπόρεσα να προβλέψω αυτήν την άμεση κατάρρευση του ελληνικού λαού. Φοβήθηκε γρήγορα ο κόσμος κι εμείς τότε οι αντιστασιακοί νιώθαμε μεγάλη μοναξιά. Το περίεργο είναι πως λίγα χρόνια πριν, το φρόνημα ήταν υψηλό, η ατμόσφαιρα ήταν αγωνιστική, κάναμε μαραθώνιες πορείες, διαδηλώσεις. Η χούντα ήταν ένα σοκ για το λαό.

-- Ηταν μια άγρια και απάνθρωπη εποχή, μια προέκταση του μετεμφυλιακού κράτους.

-- Ναι, βέβαια, και τότε κρινόσουν από τη στάση σου απέναντι σ' ένα φρούριο που δεν ήταν φτιαγμένο από πέτρες, ήταν φτιαγμένο από αγκάθια. Παντού υπήρχαν ρόπαλα. Είχαμε απέναντί μας μια αστυνομία και μια χωροφυλακή που βασάνιζε, ένα Παλάτι που οργίαζε, ποιος τολμούσε να τα βάλει με αυτό το άγριο καθεστώς; Τότε και λίγο άσχημα να μιλούσε κάποιος, δεν έπαιρνε, π.χ., άδεια αυτοκινήτου, δε διοριζόταν ούτε ως νεκροθάφτης.

Οταν τότε έβγαινε κάποιος και μιλούσε ενάντια στο κατεστημένο, έπαιζε κορόνα - γράμματα τη ζωή του. Θυμήσου μόνο πόσο πολλοί δολοφονήθηκαν επειδή αντέδρασαν, μίλησαν, αγωνίστηκαν. Βλέπουμε όμως ακόμη και σήμερα το φαινόμενο να στήνονται χουντογλέντια από την αστυνομία και να μην κουνιέται φύλλο. Παρατηρώ και έντονη φασιστική νοοτροπία μέσα στους κόλπους της και διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχει μια επικίνδυνη συνέχεια στο χώρο της.

-- Διαπιστώνετε δηλαδή κάτι που σας ανησυχεί;

-- Καταλήγω στο ότι δεν έχουν ακόμη στερεωθεί καλά οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα. Δεν αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα.

-- Πού οδηγεί τελικά το απάνθρωπο σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε;

-- Πιστεύω πως πέρασε η περίοδος της αποθέωσης του καπιταλισμού και τώρα φαίνονται πλέον οι αδυναμίες του, τα φριχτά, τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργεί. Ο καπιταλισμός δημιούργησε μια νέα δυστυχία σ' όλο τον κόσμο! Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες σκέψεις, νέες ανακατατάξεις, νέες συγκρούσεις, αλλά και σε νέες λύσεις.

-- Πώς χαρακτηρίζετε την εποχή μας;

-- Εποχή άκρατου εγωισμού, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ατομικές και οικογενειακές δυστυχίες.

-- Τι δεν υπερασπιζόμαστε στην Ελλάδα σήμερα;

-- Την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τον πολιτισμό μας, δηλαδή δεν υπερασπιζόμαστε την ψυχή της Ελλάδας.

-- Υπάρχει στήριξη του πολιτισμού σήμερα;

-- Κατηγορηματικά όχι! Τα κονδύλια που δίνονται στον πολιτισμό είναι ψίχουλα. Κι αυτό οπωσδήποτε θα το βρούμε μπροστά μας. Μια πολιτιστική επένδυση είναι τελικά οικονομική επένδυση, αλλά θέλει χρόνο και υπομονή. Εμείς παλιά θεωρούσαμε εθνικό ηγέτη μας τον Κωστή Παλαμά. Υπήρχαν αξίες πνευματικές, ηθικές, εθνικές και, όταν ήρθαν τα μεγάλα γεγονότα, ήμασταν δυνατοί να τ' αντιμετωπίσουμε, δε λυγίσαμε.


Ο χρόνος παραμορφώθηκε

Τον Μίκη, που η τέχνη του συνομίλησε με την εποχή του και με την Ιστορία, που μας είπε πως ελληνισμός σημαίνει πολιτισμός, που αναμετρήθηκε με την αδικία, αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη, που κάποτε μικρό παιδί μοίραζε φαγητό σε σκελετωμένους συμμαθητές του στο σχολείο, που μας ενέπνευσε, μας ξεσήκωσε, που κάποτε μπορεί και να μας ξάφνιασε, να μας θύμωσε, να μας πλήγωσε, αυτόν τον κομμουνιστή Αρχάγγελο πενθούμε.

Τον ευχαριστούμε που κάποτε έπαιξε με δυο νότες και μας τραγούδησε όλος ο κόσμος, που νοιαζόταν για μας στα νησιά της εξορίας του, στις φυλακές, στην παρανομία, που μας περπάτησε στους «Δρόμους του Αρχάγγελου», που γέμισε μουσικές «το όνειρο όλων των πεινασμένων και των αδικημένων», που έβαλε φτερά στη χώρα μας, την ταξίδεψε και τη σύστησε με το δικό του τρόπο στον πλανήτη.

Και ναι:

Ο χρόνος παραμορφώθηκε,

Τα χρόνια που έρχονται παραμορφώθηκαν.

Ξέρεις πού θα με βρεις,

Εγώ ο Φόβος.

Εγώ ο θάνατος.

Εγώ η μνήμη, ανήμερη.

Εγώ η θύμηση της τρυφεράδας του χεριού σου,

εγώ ο καημός της χαλασμένης μας ζωής.

Θα πολιορκώ το «κοίταζε τη δουλειά σου» με την αγωνία μου.

Θα θρυμματίζω τον ύπνο τους μ' άσεμνα, φρικιαστικά βεγγαλικά.

Σφαίρες αμέτρητες θα πέφτουν στους αδιάφορους διαβάτες,

ώσπου ν' αρχίσουν να σφαδάζουν

ώσπου ν' αρχίσουν ν' αναρωτιούνται.

Εμένα δε θα μπορούν να με σκοτώσουν.

Ομως θαρρώ, οι μόνοι που ίσως καταλάβουν θα 'ναι τα παιδιά,

πλούσια απ' την κληρονομιά μας

πρώτη φορά, τα παιδιά

σκληρά στη μνήμη, σκληρά σε μας,

θα διαβάσουν ίσως έγκαιρα

τ' αδέξια μηνύματα των προτελευταίων ναυαγών

διορθώνοντας τα λάθη,

σβήνοντας τα ψέματα,

ονοματίζοντας σωστά, χωρίς ρομαντισμούς τα παιδιά,

χωρίς αναγραμματισμούς ηλικίας

σημαδεμένα από την αστραπή

τη γνώση της μοναξιάς της δύναμης

που σε μας άργησε τόσο πολύ να 'ρθει.


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ

Αναδημοσίευση απο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 


46 σχόλια:

  1. Το 1918 ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ μετέπειτα ΚΚΕ και μπήκε στην ...2η Διεθνή... Το 1920 διορθώσαμε το πρόγραμμα σε Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός και μπήκε στην 3η διεθνή των ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ. Το 1922 γύρισε στον οπορτουνισμό. Το 1930 διορθώθηκε ξανά το πρόγραμμα και το 1934 μαζί με την Κ.Δ πέρασαν στον οπορτουνισμό.Το 1953 διορθώθηκε το πρόγραμμα το 1955 ξανά στον οπορτουνισμό μέχρι το 15ο συνέδριο του 1996 που καταργήθηκαν όλα αυτά και μπήκε πάλι κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. 1943 1968 δεν υπήρχε ΚΝΕ και το 1944 το ΚΚΕ μετατράπηκε σε ..ομόσπονδο.. 1958 διάλυση των Κ.Ο μέσα στην ...ΕΔΑ... το 1968 φτιάξαμε ΚΝΕ και Κ.Ο το πρόγραμμα όμως στα ...στάδια.... που μας έφερε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991.... Αν δεν είχαμε αλλάξει πρόγραμμα το 1996.. το 2012.. η καταστροφή ήταν δεδομένη. Αυτά σύντροφε Στρατάρχη για το θέμα που νομίζω φωτίζουν με ...προβολείς το τι θέλω να πω. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.902.gr/eidisi/politiki/270107/efyge-i-syntrofissa-tamila-giamprova-megali-apoleia-gia-diethneshttps://www.komep.gr/m-article/cd0fa1a4-f42d-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
    Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα για την απώλεια της Ταμίλα Γιαμπρόβα

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, για την απώλεια της Ταμίλα Γιαμπρόβα. Η συντρόφισσα Ταμίλα Γιαμπρόβα, ήταν πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, αρχισυντάκτρια του ρωσόφωνου θεωρητικού περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή».

    Παραθέτουμε το μήνυμα που απέστειλε ο Δ. Κουτσούμπας:

    «Προς την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

    Σύντροφοι,

    Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, Προέδρου της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και αρχισυντάκτριας του περιοδικού ''Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή''.

    Η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης του ΚΚΕ, όχι μόνον γιατί επέλεξε το δρόμο του αγώνα, κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης, αλλά και γιατί με τις γνώσεις και το έργο της συνέδραμε στη συλλογική προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών ανατροπής του σοσιαλισμού, στήριξε με τις ανεξάντλητες προσωπικές δυνάμεις της την πάλη με τον οπορτουνισμό, συνέβαλε στην πορεία επαναστατικής ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

    Το ΚΚΕ τιμά την ακούραστη, τη μαχητική και επιστημονικά καταρτισμένη κομμουνίστρια Ταμίλα Γιαμπρόβα.

    Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και σε όλους τους συντρόφους της.

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας». https://www.902.gr/eidisi/politiki/270121/syllypitirio-minyma-toy-dimitri-koytsoympa-gia-tin-apoleia-tis-tamila ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://prin.gr/2021/09/apohairetismos-miki/ Με την ευκαιρία του θανάτου ήρθαν να διαστρεβλώσουν την ιστορία. Η Πραγματικότητα όμως είναι πεισματάρα και τους κάνει νούμερα.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11231881Ο Τρότσκι, εξόριστος στην Τουρκία, στην Πρίγκηπο, έκανε διαρκώς εκκλήσεις (1928 - 1933) προς το γερμανικό προλεταριάτο:

    «Ενωθείτε πάνω στη βάση του Ενιαίου Μετώπου εργάτες της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές, γιατί διαφορετικά θα νικήσει ο Χίτλερ και θα περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Ευρώπη, αν όχι πάνω από την ανθρωπότητα».

    Από την Ευρώπη πέρασε.

    Μέχρι τότε ο Τρότσκι δεν έβαζε ζήτημα επαναστατικής ανατροπής της γραφειοκρατίας με την πολιτική επανάσταση, ούτε ζήτημα νέας Διεθνούς. Περιοριζότανε στη μεταρρύθμιση λέγοντας:

    «Αν επιτευχθεί το Ενιαίο Μέτωπο, θα νικήσει ο σοσιαλισμός στη Γερμανία. Και τότε θα απελευθερωθεί η ΕΣΣΔ από την ιμπεριαλιστική περικύκλωση και θα επανέλθουνε τα κόμματα και η Διεθνής στο δρόμο του μαρξισμού»......... Ο Τρότσκι και ο Πουλιόπουλος έλεγαν τα ίδια ακριβώς με την Κ.Δ μετά το 1935 που έπεσε στα χέρια του οπορτουνισμού και δεν εφάρμοσε το ΕΛΙΓΜΟ των λαικών μετώπων με την γραμμή των Μπολσεβίκων Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Καλή χώνεψη να έχουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....Οι επικουρικές πάνε για τζογάρισμα, ενώ οι απεργίες γίνονται σχεδόν αδύνατες. Η κυβέρνηση της ΝΔ ανασχηματίστηκε οριακά, αλλάζοντας πολύ φθαρμένους υπουργούς, αλλά παραμένει σε επιθετική γραμμή, ενισχύοντας την παρουσία ακροδεξιών υπουργών. Με αυτά ανεβαίνει ο Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές. Η ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. θα δώσει το στίγμα της εργατικής αντεπίθεσης. Το κρίσιμο ζητούμενο σήμερα είναι η συνένωση των αντιστάσεων και των αγώνων σε ένα πολιτικό κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της, της επίθεσης του κεφαλαίου και όλων των σχεδίων συναίνεσης (που έσκασαν μύτη με την πρόταση Αποστολάκη), εναλλαγής και συμβιβασμού. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό! https://prin.gr/2021/09/neoi-agones-deth/....... Τα τροτσκιστικά εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... δεν κρατιούνται με τίποτα. Να φύγει λέει η ...κακιά δεξιά.... και να έρθει η αριστερή κυβέρνηση του σύριζα να συνεχίσει τη σφαγή. Η Φωτογραφία του Χάγιου με Τσίπρα και Γλέζο το 2012 τα λέει όλα. Ο Λαός μόνο μπορεί να σώσει το λαό με τον αγώνα του στην κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής χωρίς καπιταλιστικό κέρδος και δικτατορία του προλεταριάτου με πρωταρχικό καθήκον το τσάκισμα όλων των φορέων των οπορτουνιστικών απόψεων. Είναι η 5η φάλαγγα του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο πρόσωπο του Μίκη αντανακλάται μία τεράστια αντίθεση, από τη μία το Πανανθρώπινο μουσικό του στίγμα (που θα ζήσει εις στους αιώνας των αιώνων) και από την άλλη ένα Τεράστιο Εγώ.

    Θα μείνω λίγο στο μεγάλο χούι που έκανε, ο Μίκης(ίσως άθελά του), στην Αστική Τάξη προς στο τέλος της ζωής του με την επιστολή-πολιτική Διαθήκη προς στον ΓΓ του ΚΚΕ.

    Να αναγκάζεται(η Αστική Τάξη), δηλαδή, μέσω των λακέδων της να περιφερει την επιστολή του στα ΜΜΕ διαβάζοντάς την στο Πανελλήνιο. Από τη μία να λέει ότι θέλει να πεθάνει ως Κομμουνιστής και από την άλλη να λέει ότι τα πιο δημιουργικά χρόνια του, τα πέρασε στις γραμμές του ΚΚΕ.

    Και κερασάκι στην τούρτα να καλουν τον ΓΓ του ΚΚΕ και όχι μόνο στα κανάλια να μιλήσει για τον Μίκη.

    Πόσο βολικό θα ήταν για την Αστική Τάξη να έκλεινε την παρουσίαση της ζωής του, στα φασιστικά συλλαλητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείτε και βρήκαν ήδη κι εδώ τη λύση. Κάπου ξεφούρνισε κι ο ...Βούτσης, (αυτός με τις "ρουβίτσες" του Ρουβίκωνα), πως είχε τηλεφωνηθεί(!) με τον Μίκη, και πως ...πέρασε φωτογραφική διάταξη (λέω εγώ!) στον διαβόητο τΣυριζάνικο ποινικό κώδικα, για να μπορέσει ο Μίκης να βραχυκυκλώσει την ψυχοπαθή κόρη του και να ταφεί όπου και όπως επιθυμούσε. Και με αυτό το υποκατάστατο, παραμερίστηκε από την ειδησεογραφία η επιστολή του εκλιπόντος προς τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, όπως παρατηρώ από χτές και σήμερα.
      Το σύστημα από καιρό προετοιμαζόταν για να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και τον θάνατο αυτού του σπουδαίου συνθέτη του λαϊκού κινήματος αλλά πολιτικά ανεκδιήγητου "κομμουνιστή", που δεν έχασε ευκαιρία, σε κάθε σοβαρό κλυδωνισμό να διαλέγει την πιο αντιδραστική θέση, βουλευτή της ΝουΔού, "εριστικού πατριώτη" μακεδονομάχου κλπ... Αυτός ο δημοσιογραφικός κυκεώνας ετοιμαζόταν μεθοδικά στα κανάλια εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, όπως μαθαίνω από εργαζομένους σε κορυφαία από αυτά. Η επιστολή, λίγο ξύνισε τη σούπα, αλλά λύσεις πάντα βρίσκονται...
      Τέλος πάντων, πολύς θόρυβος και συμπέρασμα ....τι;!
      Εχει και καλύτερα ινδάλματα αλλά και "ανωνύμους αγίους" το κίνημα της πατρίδας μας, που η μνήμη τους αξίζει κάτι καλύτερο.
      Οταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός ελπίζω η Ιστορία να βάλει τα πράματα στη θέση τους. Και οι αγωνιστές να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στη κοσμοθεωρία και το δίκηο του αγώνα τους, που θα τους δώσει και περισσότερα κουράγια.

      Διαγραφή
    2. Τα της κηδειας ομως τα ανελαβε ολα το κομμα ......θα γινει Κρητη τελικα

      Διαγραφή
    3. Το ~1972 ο Μίκης πούλησε σε αμερικανό παραγωγό τα δικαιώματα της μουσικής του από το τραγούδι "Δρόμοι παλιοί" για 75.000 δολλαρια!
      Το ποσό για εκείνη την εποχή ήταν ιλιγγιώδες. Με τιμή ανθρωποώρας απλής εργασίας υπαλλήλου στην Ελλάδα τότε ~10,80 δρ., ισοδυναμούσε με περίπου αμοιβή ~208.000 ωρών εργασίας! Πόσο να δούλεψε ο συνθέτης για την μουσική του αρχικού τραγουδιού και για την προσαρμογή του στο soundtrack της ταινίας, που δεν κρατούσε ούτε 10 λεπτά της ώρας συνολικά;
      100 ώρες;
      200 ώρες;
      Αρα πληρώθηκε όσο η αξία εργασίας 208000/200 = 1040 εργαζομένων απλής ειδίκευσης για ίδιο χρόνο εργασίας.
      Και να συγκρίνουμε όχι με απλή εργασία υπαλλήλου αλλά με υψηλής ειδίκευσης, ας πούμε 50 δρ./ώρα;
      Οτι άξιζε η εργασία του 200 x 50 = 10.000 δρχ;
      Πληρώθηκε 75.000$ x 30 δρ./$ = 2.250.000 δρχ. της εποχής εκείνης.
      Δηλαδή 2250000/10000 = 225 φορές πάνω από την αξία της εργασίας του!
      Πληρώθηκε από υπεραξία άλλων εργαζομένων, που η αξία της εργασίας τους αποτιμώταν σε ~10 δρχ. την ώρα τότε.
      Ηγουν, εκμεταλλεύτηκε έμμεσα την εργασία ~1000 εργαζομένων απλής ειδίκευσης η ~200 υψηλής. Αραγε, πόσα τέτοια συμβόλαια έκανε στη ζωή του;
      Τιμήθηκε και με τα παράσημα του κομμουνιστή στα στερνά του, δεν πρέπει να είχε και παράπονο....

      Διαγραφή
    4. συνηθως δεν φταιει ο πωλητης αλλα ο αγοραζων αν ειν υψηλο ενα τιμημα

      Διαγραφή
    5. Δεν έχει άδικο ο Στρατάρχης, έτσι είναι, άσε που από τα ποσά αυτά είναι ζήτημα αν πήρε έστω και το ένα έβδομο μέχρι το ένα πέμπτο ο Μίκης λόγω της αμερικάνικης εφορίας που κυριολεκτικά "γδέρνει" όσους δεν είναι αμερικάνοι πολίτες σε περιπτώσεις υψηλών αμοιβών (μιλάμε για συντελεστές φορολόγησης που αγγίζουν ως και το 70%!).

      Αυτά τα ξέρει ο παντογνώστης φωστήρας Σεχτάρ;

      Είτε τα ξέρει είτε δεν τα ξέρει ένα αποδεικνύει με τις λάσπες που μέρες τώρα πετάει στον νεκρό Μίκη: πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

      Την ίδια λάσπη (περίπου) πετάει κι Στέφανος Χίος του "Μακελλιού".

      Χίος και Σεχτάρ-Τζαμουράνης ιδανικοί συνεργάτες στον αντικομμουνισμό...

      Α. Μ.

      Διαγραφή
    6. Ο Μίκης πάντα πάταγε σε δύο βάρκες. Κι αυτό δυστυχώς αρέσει σε πολλούς.

      Διαγραφή
    7. Οσα ψευδώνυμα και να αλλάξεις την ξεφτίλα την έχεις σίγουρη. Ο Αντικομουνισμός δεν περνάει πήγαινε αλλου να σερβίρεις τη σαπισμένη σούπα που κουβαλάς. Οι Κομμουνιστές δεν θα πάρουμε. Αυτά τα κόλπα τελείωσαν το 1991. Μία χαρά τα πήγε χρηματικά μαζί και με το βουλευτιλίκι. Λεφτά που εργάτες δεν θα τα δούνε ούτε στο όνειρο τους. Αντε άλλαξε καλσόν και έλα πάλι Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Ισως γιατι Ηλια ενδομυχα ξερουν πως εχουν κοινη πορεια ...μια στο καρφι και μια στο πεταλο.

      Διαγραφή
    9. Κουραφέξαλα βεβαίως. Όλα ξεκινάνε ότι πολλοί (ο λεγόμενος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ εξαιρείται καθότι ανεγκέφαλος) δεν έχουν κατανοήσει τη μ-λ αντίληψη και κοσμοθεωρία για την τέχνη και τον πολιτισμό (θέλει διάβασμα αλλά και μυαλό). Ο Μίκης μπορεί να πάταγε σε δυο βάρκες (κι αυτό συζητήσιμο αν κανείς μελετήσει προσεκτικά το έργο του — οι ανεγκέφαλοι, εξυπακούεται, αποκλείονται), αλλά δεν θα πάψει ποτέ να εκφράζει την εποποιία των αγώνων του ελληνικού λαού στο 20ό αιώνα, εποποιία που πραγματοποιήθηκε κάτω από τις σημαίες του ΚΚΕ. Έχει γραφεί κι αλλού κι από άλλους ότι ο Φρίντριχ Ένγκελς ποτέ δεν έπαψε να επαινεί τον κατά τα άλλα μοναρχικό και πολιτικά αντιδραστικό Μπαλζάκ επειδή απαράμιλλα κατέγραψε στο λογοτεχνικό του έργο τους ταξικούς αγώνες του γαλλικού λαού τον 18ο αιώνα. Τελοσπάντων για να μην πέσω στο επίπεδο καλσόν, μιμητών Στέφανου Χίου και "Μακελειού" συνιστώ σε φωστήρες κι ανεγκέφαλους να εμβαθύνουν στην ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μητρόπολη μπας και καταλάβουν τίποτα από μ-λ. Αν και δύσκολο το βλέπω γιατί και σ' αυτή την περίπτωση ό,τι είχε πει ο Αϊνστάιν για την ανθρώπινη βλακεία. Δυστυχώς...

      Διαγραφή
    10. Αυτά, Στρατάρχη, έρχονται από την εποχή που οι δυό βάρκες συμπλέανε, λόγω "μεταβατικών σταδίων". Για την ακρίβεια, η καπιταλιστική βάρκα τράβαγε με αυτοπεποίθηση το δρόμο της, και η σοσιαλιστική την ..πλεύριζε.
      Αυτός ήταν και ο λόγος, που αυτοί, που πατάγαν και στις δύο βάρκες δεν πέφτανε στο νερό. Φροντίζαμε εμείς....
      Δυστυχώς αυτή η γενιά, η δική μου, έτσι έχει γαλουχηθεί, έτσι έμαθε να σκέφεται και δεν πρόκειται να αλλάξει. Τι να σου κάνει και ένα συνέδριο....
      Εύχομαι η νέα γενιά, που κληρονομεί τις συνέπειες των αυταπατών μας, να συνειδητοποιήσει και τα λάθη μας, και να τα ξεπεράσει.

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια είναι τίτλος τιμής και πυξίδα για κάθε Κομμουνιστή. Πρόβλημα θα υπάρχει όταν σταματήσεις να Σκούζεις. Τον Γ.Γ του ΚΚΕ είσαι πολύ μικρός για να τον χαρακτηρίσεις οπορτουνιστή οι προβοκάτσιες σου δεν πιάνουν Σοσιαλφασίστα και σίγουρα δεν θέλουμε να εμβαθύνουμε στον οπορτουνισμό αυτό είναι δική σου ιδιότητα. Ο Λαός θυσιάστηκε στον Απελευθερωτικό ταξικό αγώνα την δεκαετία του 40 αλλά είχε την ατυχία η Κ.Δ να έχει πέσει στα χέρια του οπορτουνισμού από το 1935... κατά συνέπεια και το ΚΚΕ με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη σφαγή δεμένος χειροπόδαρα στην λόγο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός...... Αντε άλλαξε καλσόν και έλα πάλι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Σεχτάρ ο Τρομερός11 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:47 μ.μ..... Οπως τα λες είναι μόνο θα συμπληρώσω πως δεν ισχύει μόνο για την δική σου γενιά. Ισχύει για όλους που έχουμε γεννηθεί πριν το 1974 και σήμερα είμαστε απο 45 χρονών και πάνω...αυτή η διαπαιδαγώγηση έχει γίνει σε όλους. Αν η αστική τάξη είχε κάνει το κόλπο του 2012 5 η 10 χρόνια νωρίτερα θα είχαμε χοντρό πρόβλημα. Ασφαλώς τα συνέδρια κάνουνε πολύ καλό στις νεότερες ηλικίες εκεί είναι ο στόχος και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά που συνεχίζεται και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και ότι πάμε καλά φαίνεται απο την αντικομουνιστική λύσσα όλου του οπορτουνιστικού συρφετού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. Δεν είναι βέβαια το πρόβλημα πως ο Σεχτάρ/Τζαμουράνης έχει λειψή αντίληψη μ-λ. Αυτό λίγο-πολύ υπάρχει και θα υπάρχει στο βαθμό που η εξέλιξη της υλικής πραγματικότητας προβαδίζει της αντανάκλασης κι επεξεργασίας της από το ανθρώπινο μυαλό, αν και δεν χρειάζεται να οδηγεί σε λειψή αντίληψη του μ-λ, κάλλιστα μπορεί να καταλήγει και σε μεγαλοφυείς προβλέψεις, αλλά δεν είμαστε όλοι Μαρξ ή/και Λένιν. Δεν βρίσκεται λοιπόν εκεί το πρόβλημα, έστω κι αν παραδεχτούμε πως η γνώση του της μ-λ θεωρίας για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι λειψή ως ανύπαρκτη (άλλωστε αυτό το έχει επανειλημμένα παραδεχτεί κι ο ίδιος). Όχι, το πρόβλημα είναι ότι μισεί οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό και την τέχνη, θεωρεί τους εργάτες του πολιτισμού και της τέχνης παράσιτα αν μη ταξικούς εχθρούς του προλεταριάτου ή, στην καλύτερη περίπτωση, κινούμενα της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Αμφιβάλλω αν έχει παρακολουθήσει έστω και μια φορά θεατρική παράσταση, αν έχει πάει έστω και μια φορά σε συναυλία (του Μίκη οπωσδήποτε ποτέ!), αν έχει ποτέ δει έκθεση ζωγραφικής, αν έχει ποτέ επισκεφθεί μουσείο. Κι αν υπάρχει εξαίρεση στα παραπάνω, μάλλον αυτή θα αφορά την εποχή που ο Σεχτάρ/Τζαμουράνης ήταν μαθητής δημοτικού ή γυμνασίου και θα πήγε υποχρεωτικά με την τάξη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλιά είχε περηφανευτεί πως συμφιλιώθηκε (ναι, έτσι ακριβώς!) με τον κινηματογράφο λόγω των κριτικών της μακαρίτισσας Τζίας Γιοβάνη (έφυγε το 2016 αν θυμάμαι καλά) στον "Ρίζο", αφού μέχρι της αρχές της δεκαετίας του 2000-2010 ούτε στον κινηματογράφο δεν πάταγε. Με δυο λόγια ο Σεχτάρ/Τζαμουράνης αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο του βάναυσου, απολίτιστου κι άξεστου αγριάνθρωπου, εχθρού του πολιτισμού και της τέχνης που τόσο εύστοχα ο Στάλιν ονόμαζε "τρωγλοδύτη". Γι' αυτό εξάλλου κάνει συχνά κριτική στον Δημήτρη Κουτσούμπα γιατί είναι πολύ "κουλτουριάρης". Πολιτικά θυμίζει ο Σεχτάρ/Τζαμουράνης (εκτός βέβαια από τον Στέφανο Χίο που επάξια συναγωνίζεται!) τον Ανδρέα Παπανδρέου και το βαθύ ΠΑΣΟΚ που τόσο εχθρεύονταν τον πολιτισμό και την τέχνη (οι παλιότεροι θυμούνται την εκπορευόμενη από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκστρατεία της "Αυριανής" εναντίον του Μάνου Χατζηδάκι). Τα υπόλοιπα για βάρκες, βαρκούλες, πλοιάρια, μονόξυλα, πιρόγες και δεν συμμαζεύεται, όσο κι αν έχουν κάποια βάση σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και τακτικής, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις για να κρύψει τ' άπλυτά του που είναι σ' ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την τέχνη πολλά κι ασυμμάζευτα.

      Α. Μ. (στο σχόλιό μου της 11 Σεπτεμβρίου 2021 - 6:19 μ.μ. ξέχασα την υπογραφή)

      Διαγραφή
    14. "Με δυο λόγια ο Σεχτάρ/Τζαμουράνης αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο του βάναυσου, απολίτιστου κι άξεστου αγριάνθρωπου, εχθρού του πολιτισμού και της τέχνης που τόσο εύστοχα ο Στάλιν ονόμαζε "τρωγλοδύτη"."
      Ο ΗΛΙΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ????Ρε μπαγασα εναν εναν μας αποδομεις εδω μεσα .....κι η βαρκουλα αρμενιζει

      Διαγραφή
    15. ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ15 Σεπτεμβρίου 2021 - 9:44 π.μ. Στρατάρχη πανικός και απόγνωση είναι απο τους χαφιέδες του Μανιαδάκη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πετάχτηκαν έξω και ξεβρώμισε ο τόπος με αποτέλεσμα 30 χρόνια το ΚΚΕ σταμάτησε να βγάζει τέτοια σκουπίδια ο καπιταλισμός χρειάζεται το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα με αποτέλεσμα να τρέχουν να χοροπηδάνε και να Σκούζουν. Απολαμβάνουμε το γλέντι και συνεχίζουμε την δουλειά μας και όταν σταματήσουν να ΣΚΟΥΖΟΥΝ θα ψάξουμε τι λάθος κάναμε σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    16. Αποδομούνται, Στρατάρχα, όσοι τους αξίζει ν' αποδομηθούν.

      Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

      Κι ο νοών νοείτω...

      Α. Μ.

      Διαγραφή
    17. Εκανες ακριβώς διάγνωση για την κατάσταση σου κοιτώντας στον καθρέφτη. Μιλάμε για πλήρες ξεβράκωμα. Αλλαξε καλσόν και έλα πάλι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑ. Κουράγιο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. Το μηδενικό μπορεί να αποκτήσει αξία μόνο αν διαιρεθεί με μηδενικό.
      Μην δίνουμε αξία σε κακότροπες παρεμβάσεις, που κρυμμένες στην ανωνυμία μπορούν να είναι οτιδήποτε, από προβοκάτορες μέχρι "τρωγλοδύτες-λιβανιστές". Αστε τους να γράφουν.
      Σεχτάρ-Τζαμουράνης

      Διαγραφή
    19. Έγραφα, Στρατάρχα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 7:04 μ.μ.: "Αποδομούνται όσοι τους αξίζει ν' αποδομηθούν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο."

      Εδώ έχουμε την πλήρη συμπόρευση, σύμπλευση κι ευθυγράμμιση του Σεχτάρ/Ηλία Τζαμουράνη και του κολαούζου του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ/Γεράσιμου Μπαλτσαβιά με τον άθλιο αντικομμουνιστή πρώην Ρηγά και νυν Συριζαίο αντιΚΚΕ προβοκάτορα Τάσο Κωστόπουλο της "Απογευματινής" του Σύριζα:

      https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/309886_o-allos-mikis

      Επαναλαμβάνω:

      Ο νοών νοείτω...

      Α. Μ.

      Διαγραφή
    20. Ευχαριστούμε το Κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι τον Μανιαδάκη. Τίτλος τιμής τα λόγια του για κάθε Κομμουνιστή. Οταν σταματήσουν να Σκούζουν θα υπάρχει πρόβλημα μέχρι τότε το γλέντι θα συνεχιστεί με τα οπορτουνιστικά Σκυλιά χωρίς έλεος. Αλλαξε καλσόν και έλα πάλι. Απο την Λευκάδα... να είναι χαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    21. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2765-gia-tis-diafonies-pou-katalogizei-o-rizospastis-ston-antoni-skyllako Οταν σε τιμούν οι χαφιέδες του Μανιαδάκη. Μιλάμε για ΞΕΦΤΙΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. https://prin.gr/2021/09/mikis-dekemvri/ Οσο Αντικομουνισμό και να κάνουν οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ το ΚΚΕ δεν μπορούν να το σπιλώσουν. Ολα αυτά που κατηγορούν το ΚΚΕ για την ...μεταπολίτευση... με το ΠΑΣΟΚ και για την συμμετοχή σε δύο κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού το 1989 με τον ...συνασπισμό της αριστεράς και της προόδου... ήταν το αποτέλεσμα της γραμμής ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... που οι Κομμουνιστές καταργήσαμε στο 15ο συνέδριο το 1996 γιατί ήταν και η αιτία που δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Αντίθετα οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ και όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός σαν εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο. Η Φωτογραφία του Χάγιου το 2012 με Τσίπρα Γλέζο τα λέει όλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η αριστερά και το λαϊκό κίνημα ήταν σε άνοδο –έστω μέσα στις αυταπάτες της για την πορεία του ΠΑΣΟΚ– δημιουργώντας ελπίδες για ριζικές αλλαγές, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια.https://prin.gr/2021/09/mikis-kallitehnis/ ΧΑΧΑ Αρε ...αθάνατη.... πασοκάρα οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ δεν κρατιούνται με τίποτα ξεφτιλίζονται μόνοι τους. Και μετά θυμώνουν όταν οι Κομμουνιστές τους λέμε εξαπτέρυγα του σύριζα και του καπιταλισμού. ...ΕΥΓΕ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://prin.gr/2021/09/anatreptiki-antipoliteusi/ Οποιος θέλει ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του καπιταλισμού τον καλωσορίζουμε. Η Κοινωνική συμμαχία είναι εδώ και χωράμε όλοι χωρίς να χρειάζεται να είναι κάποιος κομμουνιστής το μοναδικό κριτήριο είναι το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και η ιδεολογική πάλη και ζύμωση ξεκαθαρίζει τα πάντα. Οι Κομμουνιστές την επιδιώκουμε και την οξύνουμε χωρίς κανένα φόβο. Ετσι μόνο δεν εγκλωβίζεσαι στο καπιταλισμό και δεν κάνεις πλάτες στην ...πασοκάρα.... Ιδου η Ρόδος για όλους... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 07/09/1944

    Η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου μεταφέρεται στην Καζέρτα της Ιταλίας...............................................................................Η πείρα διδάσκει

    Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια.

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

    Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

    Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

    Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

    Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

    Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

    Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
    Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ....Η κυβέρνηση αλλά και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα στην Ευρώπη καλλιεργούσε αυτήν την αυταπάτη γιατί υποτάσσει τα πάντα στον αυτοσκοπό της «κανονικότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας. Άλλωστε ήδη από πέρυσι ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός έχει αποτύχει οικτρά να αναπροσαρμοστεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας σε αντίθεση με τις καπιταλιστικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και αυτό πιθανότατα θα παίξει σημαντικό ρόλο στον μελλοντικό ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό και συσχετισμό δυνάμεων.Χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτικά και ιδεολογικά επαναστατική κομμουνιστική λογική που θα επικοινωνεί με την αυθόρμητη εργατική, λαϊκή και νεολαιίστικη δυσαρέσκεια χωρίς να υποτάσσεται σε επιδείξεις «ευθύνης» απέναντι στο σύστημα. Το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικότερα η αντισυστημική ριζοσπαστική αριστερά έχουν δείξει από την αρχή της πανδημίας, με τις θέσεις τους και με την πρωτοπόρα κινηματική τους στάση σε όλα τα μέτωπα, πως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραπάνω κατεύθυνση.https://prin.gr/2021/09/ola-ta-opla-kata-pandimias/...... Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και τρίχες για μεταξωτές κορδέλες. Ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός είναι κακός ενώ σε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ είναι καλός σύμφωνα με τους Τροτσκιστές ...αντιτζενεττακιστές... του ΝΑΡ που είναι αγκαλιασμένοι με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεωργο. Η Καπιταλισμό θα έχεις η Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος και δικτατορία του προλεταριάτου. Οι Κομμουνιστές είμαστε με τον Σοσιαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://www.kordatos.org/didagmata-istoriki-empeiria-essd-sosialistiki-prooptiki-xoron-ee/ Οπορτουνιστικός αχταρμάς. Περισσότερο οπορτουνιστής πεθαίνεις... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για το τίποτα που ακούει στο νικ "Σεχτάρ".

    Όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός η ιστορία σίγουρα θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και σένα ανεκδιήγητε των ανεκδιήγητων "Σεχτάρ" δεν θα σε θυμούνται καλά-καλά ούτε τα εγγόνια σου ενώ τον Μίκη και το αθάνατο έργο του θα το θυμούνται γενιές επί γενιών.

    Γυρνάς από δω κι από κει στα μπλογκ για να πετάξεις λάσπη στον Μίκη αλλά είσαι μικρόμυαλος, μισείς τον πολιτισμό και δεν καταλαβαίνεις γρυ από κομμουνισμό.

    Κάτι τέτοιους σαν κι εσένα ο μεγάλος μας δάσκαλος Στάλιν τους έλεγε "τρωγλοδύτες".

    Τέτοιος είσαι άθλιε "Σεχτάρ", τρωγλοδύτης, και πώς μπορούσες να είσαι τίποτ' άλλο γυρνώντας σαν τρολ από μπλογκ σε μπλογκ και υποδυόμενος τον "κομμουνιστή" με τις πλάτες των λίγων συναδέλφων σου τρωγλοδυτών που σε προβάλλουν προβάλλοντας και τις δικές τους τρολιές...

    Γύρνα λοιπόν στη σπηλιά σου άθλιε τρωγλοδύτη κι άσε μας ήσυχους, τρολ κι ανεκδιήγητε των ανεκδιήγητων!

    Ζήσης Κ. / Αμύνταιο Φλώρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γύρνα στον Οπορτουνιστικό σου Στάβλο αν θέλεις να σώσεις το άθλιο κουφάρι σου Μανιαδάκη. Κομμουνιστής δεν πρόκειται να σε λυπηθεί. Εδω το γλέντι με τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ θα συνεχιστεί χωρίς έλεος. Τα κόλπα ψόφησαν το 1991. Αλλαξε καλσόν και έλα πάλι.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Και μη μπερδεύεις ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ με τον ομόσταβλο σου Κάουτσκι. ...ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Δεν νομιζω οτι καταλαβε ουτε λεξη απ οσα εγραψε ο Ηλιας ,μαλλον αποθυμενα ηθελε να βγαλει

      Διαγραφή
    4. Αυτό είναι σίγουρο Στρατάρχη. Εκτός όλων των άλλων προκαλεί και τύφλωση....χαχαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  14. https://www.ergatikosagwnas.gr/kinisi-ea/14-anakoinosis-ea/2774-mazikoi-emvoliasmoi-gennaia-enisxysi-tou-esy-ousiastiki-stiriksi-ton-laikon-stromaton...... Ο Λαός μόνο σώζει το λαό όταν σπάσει τα δεσμά του με την ενίσχυση παντού της κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Μόνο έτσι σπάει η πατέντα υπέρ του λαού και γίνονται τα φάρμακα κοινωνικό αγαθό. Οτιδήποτε άλλο δεν εξυπηρετεί το λαό σε καμία περίπτωση είναι ίδια τραγωδία με τη σημερινή και βγαίνουν κερδισμένα τμήματα της αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται με εθνικό καπιταλισμό και άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία με Ρωσία Κίνα ΙΡΑΝ. Αυτό το παιχνίδι παίζουν τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι που πρέπει να αποκαλύπτεται συνέχεια ο βρώμικος ρόλος τους και να απομονώνονται απο το λαό όπως και οι φασίστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. https://www.imerodromos.gr/8-septemvri-1943-i-synthikologisi-tis-italias/ Το Κ.Κ εγκλωβισμένο στο καπιταλισμό χωρίς στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό όπως και η Κ.Δ μετά το 1935... βοήθησε τον Καπιταλισμό να ξεπλυθεί με την ...στροφή στο Σαλέρνο... συμμετείχε σε κυβέρνηση με τον ...τολιάτι.... υπουργό δικαιοσύνης να υπογράφει αμνηστία στους δολοφόνους του λαού και του σ.ΓΚΡΑΜΣΙ και το 1956 στο 20ο συνέδριο του ...ΚΚΣΕ.... πρώην Μπολσεβίκων να κατηγορεί τον ...χρουτσόφ... πως καθυστερεί την ...αποσταλινοποίηση.... Είναι ο Καπιταλισμός ΗΛΙΘΙΕ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ....Όσο κι αν πονάει ορισμένους, θα συνεχίζουμε, όχι μόνο να υπερασπιζόμαστε την προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και τον αγώνα ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση.https://www.imerodromos.gr/mpravo-kopelara/...... Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να γίνει Σοσιαλισμός χωρίς καπιταλιστικό κέρδος με δικτατορία του προλεταριάτου όπως δηλαδή ήταν η ΕΣΣΔ όταν στην εξουσία ήταν οι Μπολσεβίκοι 1917 1953. Και βέβαια όλα αυτά δεν γίνονται με σταδιακές μπούρδες και μεταβατικές παπάτζες που μας σερβίρει ο ...ημερόδρομος.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ....Το 1981 στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.

    Ήρθε τότε και μίλησε στη Λευκάδα, λίγες μέρες πριν από εκείνες τις εκλογές, μαζί με τον Αντώνη Αμπατιέλο μέλος του Π.Γ. και τον Τάκη Αδάμο από το Ριζοσπάστη.

    Η προεκλογική συγκέντρωση έγινε στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας.

    Υποψήφιοι του ΚΚΕ στη Λευκάδα ήταν οι Γιώργος Βρεττός , πρώτος γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ στη Λευκάδα μετά τη μεταπολίτευση και ο Γεράσιμος Αραβανής ,εν ενεργεία τότε γραμματέας της ΝΕ.

    Ήταν η εποχή των μεγάλων ελπίδων για ουσιαστική αλλαγή στη χώρα εφτά χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας το 1974.

    Το σύνθημα του ΚΚΕ ήταν ΚΚΕ- ΑΛΛΑΓΗ – Β ΚΑΤΑΝΟΜΗ

    ¨Ήταν το σύνθημα του 17% o πολιτικός στόχος εκείνων των εκλογών με βάση το εκλογικό σύστημα της εποχής.

    Bέβαια τα αποτελέσματα εκείνων των εκλογών το σάρωσαν, όπως και πολλά άλλα.https://iskra.gr/o-%ce%bc%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%cf%89%cf%81%cf%89%cf%80%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%b4%ce%b1/....... Σιγά μη σεβαστούν το νεκρό. Δεν γίνονται αυτά στον οπορτουνιστικό Στάβλο. Μας σερβίρουν τον Μανιαδάκη Αραβανή για ...κομουνιστή.... και την σαπισμένη σούπα των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... που φούσκωνε τα πανιά της ...πασοκάρας... Νομίζουν οι φουκαριάρηδες πως θα χτυπήσουν το ΚΚΕ θα λερώσουν το σ.ΑΜΠΑΤΙΕΛΟ την στρατηγική και τα συμπεράσματα που βγάλαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Ας αλλάξουν πλευρό γιατί πιάστηκαν.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ δεν ειχε βαλει τοτε το κομμα το 17% δεν θα βρισκαμε ουτε την ψηφο μας το 81 με το τσουναμι ΠΑΣΟΚ

      Διαγραφή
    2. Στρατάρχη είναι σωστό αυτό που λες έτσι όπως είχαμε διαπαιδαγωγήσει το κόσμο για δεκαετίες στην θεωρία των ...σταδίων... Ευτυχώς βέβαια που δεν το πιάσαμε... γιατί τότε δεν θα είχε ...αυτοδυναμία ο παπατζής.... και θα μπαίναμε σε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού. ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή