Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

13 Οκτώβρη -Φουντώνει η πάλη του Λαού μας

 


Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στην πάλη ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και προετοιμάζοντας την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα συνδικάτα σημαίνουν συναγερμό: Ενάντια στην πολιτική που εκθέτει την υγεία του λαού στον κίνδυνο της πανδημίας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ενάντια στην ίδια πολιτική που επιτίθεται στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, φορτώνοντας για μια ακόμα φορά στην πλάτη τους τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Η σύσκεψη Ομοσπονδιών, Σωματείων και συνδικαλιστών, που έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποφασίζοντας την οργάνωση του πανεργατικού συλλαλητηρίου, προσδιόρισε παράλληλα και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τα σωματεία σχεδιάζουν ήδη τις πρωτοβουλίες τους, διαμορφώνουν σχέδιο δράσης με συσκέψεις, συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, ιεραρχώντας ψηλά το στόχο να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο και κάθε τίμιο συνδικαλιστή.

Αναλαμβάνουν δράση για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων κόντρα στα επόμενα βήματα της επίθεσης, που περιλαμβάνουν γενίκευση της «ευελιξίας», νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, επιβολή νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική και συλλογική δράση. Αναδεικνύουν το «ξεσάλωμα» της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, τις δραματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις με τις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά, την άθλια κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, που μέσα στην πανδημία έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Με τη δράση τους, τα συνδικάτα που μπαίνουν στη μάχη «σπάνε» τη σιωπή που θέλουν να επιβάλουν οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα. Προβάλλοντας αιτήματα με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, δίνουν απάντηση στην προσπάθεια του εργατοπατερισμού να βάλει ακόμα πιο ενεργητικά πλάτη στην προώθηση των νέων αντεργατικών ρυθμίσεων.

Στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι εξής αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση στα Προπύλαια και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 21/9, στις 11.30 π.μ., με βασικά αιτήματα να ανασταλούν τα χρέη σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, να επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι.

-- Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22/9, στις 6 μ.μ., για τα κρούσματα κορονοϊού που πολλαπλασιάζονται σε χώρους δουλειάς. Καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τον συγχρωτισμό των εργαζομένων που επιβάλλει η εργοδοσία, τονίζοντας την ευθύνη κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 28/9, στις 11 π.μ., ενώ το κλαδικό Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), στο πλαίσιο της απόφασης για μέρα δράσης των εργαζομένων του κλάδου.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός θα βρεθεί στο επίκεντρο και μιας σειράς συσκέψεων, συνελεύσεων και εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που προγραμματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις:

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας πραγματοποιεί το 2ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό του την Κυριακή 20/9, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία (Οθωνος 3).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 20/9, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

-- Το Εργατικό Κέντρο ν. Λάρισας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 22/9, στις 6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου, για την οργάνωση της πάλης.

-- Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων οργανώνει την εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 23/9, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ) στο Περιστέρι (πλησίον Μετρό «Αγ. Αντώνιος»).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 9 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε όλα τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε όλα τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 24/9 προχωρούν οι ναυτεργάτες.

Την απεργία κήρυξαν τα σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Ενωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΗΗΕΝ)

Η ημερομηνία της απεργίας ανακοινώθηκε σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του κεντρικού κτιρίου των ναυτεργατικών Ενώσεων, στην οποία εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω σωματείων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ), μέλη διοικήσεων σωματείων και ναυτεργάτες.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, τόνισε ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα καράβια, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά παντού. Να ενημερωθούν οι ναυτεργάτες και να πάρουν θέση μάχης, για να αποτρέψουν την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, που με τη βοήθεια της κυβέρνησης ΝΔ, όπως πριν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη κατακαλόκαιρο, καταργώντας τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα, βαθαίνοντας την παρέμβαση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κ.ά. «Το γεγονός ότι στα επιβατηγά καράβια της ακτοπλοΐας υπάρχει ακόμα ΣΣΕ και ισχύει για όλο το πλήρωμα οφείλεται στους σκληρούς ταξικούς αγώνες μας», επισήμανε.

Τον λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γιώργος Αντωνόπουλος, και ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, αναδεικνύοντας τον βρώμικο ρόλο των εργατοπατέρων στη διοίκηση της ΠΝΟ, που όπως φάνηκε τα είχαν όλα προσυμφωνημένα με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ Γ. Βρανάς ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες θα βρεθούν στο πλευρό των εν ενεργεία συναδέλφων με όλες τους τις δυνάμεις.

«Η απεργία να αποτελέσει εφαλτήριο αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά μέτρα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία μετά τη σύσκεψη.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν μεταξύ άλλων: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική, δημόσια Ασφάλιση για όλους. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου